Amarantusowy kisiel jagodowy Za małolata zjadałem i siorbałem go na potęgę, aby następnie na kilka lat o nim zapomnieć. Najsmaczniejszy był zawsze ten z torebki do
BlendmanAmarantusowy kisiel jagodowy Za małolata zjadałem i siorbałem go na potęgę, aby następnie na kilka lat o nim zapomnieć. Najsmaczniejszy był zawsze ten z torebki do
BlendmanTakie zjawisko jak długi weekend jest mi znane tylko w teorii, ale wiem, że wielu może się nim cieszyć na przeróżne sympatyczne sposoby. Wyjazdy, wędrówki
zadanie-gotowanieKokos to mój ulubiony smak. A ciasta, czy desery z jego udziałem to jedne z moich ulubionych. Przyznam się bez bicia, że ciasto to efekt uboczny źle ubitej bezy, nie chciało mi się robić nowej porcji, więc postanowiłam upiec ciasto bezowe, które potem przekroiłam i przełożyłam ubitą śmietaną z galaretkami i owocami. Polecam też inne przepisy na ciasta z dodatkiem(...)ubijamy, uważamy aby jej nie przebić i dodajemy tężejącą galaretką, mieszamy masę jogurtową. Jedną część ciasta układamy w blaszce, której piekło się ciasto, wylewamy połowę masy, dodajemy mrożone owoce, maliny, borówki, przykrywamy drugim ciastem i wylewamy resztę masy z owocami. Gdy masa całkowicie stężeje, na powierzchni ciasta układamy mieszankę owoców i zalewamy tężejącą, wcześniej odłożoną galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzień dobry! Gorąco? U nas termometr wczoraj pokazał 30 stopni. Właśnie jesteśmy w trakcie pakowania się i wyjazdu do Chorwacji. Tam czekają na nas takie dobre
PaleoLifePodobno kapryśna i nieprzewidywalna. Nie cieszy się reputacją łatwej do przygotowania, z czym nie do końca się zgadzam. Aby beza wyszła idealna trzeba zastosować się do
Smakowity Blog KulinarnyMam dla Was opracowany przepis na wytrawną wersję „wegańskiego Twixa” ale jest tak gorąco, że dziś zaproponuję bardzo lekkie ciasto z delikatną pianką, lekkie
greenscarfJeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie ciasta to polecam Wam przepis na szybkie ciasto z orzeszkami. W tym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gdy nie mam czasu na długie wypieki, a mam nieodpartą ochotę na coś słodkiego i czekoladowego sięgam po prosty i szybki sposób na czekoladowe babeczki z
Słodkie okruszkiByć może ktoś zauważył, że ostatnio brak postów na moim blogu. To wszystko przez te upały! Przez ostatnie dni mało gotowałam, nie mówiąc już o pieczeniu
Jeść, by żyć w zdrowiuJak przygotować wigilijną kolację bez zbędnego stresu, kiedy długie kolejki w sklepach i natłok przedświątecznych obowiązków sprawiają, że staje się nie to lada wyzwaniem? O tym
Cztery FajeryDomowy budyń czekoladowy z owocami to wspomnienie dzieciństwa gdzie rodzice bądź dziadkowie przygotowywali budyń. Dziś też możesz go sobie przygotować nie z saszetki lecz taki domowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!widzicie ten suflet właściwie sam się wprosił do mojej kuchni. I chwała mu za to! Jest pyszny! Co tam, jest boski! Lekki, wilgotny, puszysty, soczyście morelowy! Inny niż wszystkie desery jakie dotychczas jadłam. Wspaniały! A sam suflet? Nie wiem kto jest autorem tej krzywdzącej go przez pokolenia plotki, ale suflet nie jest ani trudny ani straszny . Dla mnie spotkanie(...)użyta do przygotowania sufletu zależy od tego, jak bardzo słodkie jest puree czy konfitura. Musicie dosłodzić zgodnie z Waszymi przyzwyczajeniami. W zastępstwie moreli można użyć innych owoców, np. śliwek, malin czy jagód. Formę do zapiekania, najlepiej ramekin o średnicy 15 cm, dokładnie wysmarować masłem i obwiązać wokół "mankietem" z papieru do pieczenia. Powinien wystawać ponad krawędź naczynia przynajmniej kilka centymetrów
KUCHARNIANa wstępie krótko o nasionach chia (szałwii hiszpańskiej). Pochodzi z Ameryki Południowej i uprawiana była już przez Azteków. Te malutkie nasionka zawierają minerały, witaminy i antyoksydanty
Oryginalny smakWitamy wszystkich równie ospałych w ten zimowy poniedziałek! (; Pogoda za oknem jak widzimy jest już taką zimą z pierwszego zdarzenia.. Jak wiemy: jedni zimę kochają
Symfonia Smaków