Sezon rabarbarowy w pełni i trzeba się spieszyć żeby zdążyć, bo trwa krótko. Drożdżowe wypieki z owocami to zawsze połączenie idealne, a ja wykorzystam zeszłoroczną
Apetyczna babeczkagorącej wodzie. Z wyłożeniem deseru do pucharków możemy poczekać aż zacznie tężeć. Wzór tworzymy wg własnej inwencji Ja zrobiłam warstwy: mascarpone, truskawki, mascarpone. Po wylaniu każdej warstwy , musiałam czekać aż stężeje, by móc wlać kolejną. I udekorowałam na górze odrobiną musu, bitą śmietaną i truskawką. Pyszny! Smacznego! http://www.zadrzwiamikuchni.pl/2013/02/krewetki-w-sosie-pomaranczowym/ Post Mus truskawkowy z mascarpone pojawił się poraz pierwszy
Za drzwiami kuchnikokosowe to wspaniała baza do deserów, koktajli, marynat, kremów czy zup. Dziś wykorzystałam je do zrobienia pysznego koktajlu, zastępując nim mleko krowie. Przepis na koktajl znajdziecie poniżej:) Składniki: 200 ml mleka kokosowego 400 g truskawek mrożonych 1 duży dojrzały granat 2 banany Przygotowanie: Do blendera wkładam mrożone truskawki i kruszę je, aż stworzą truskawkową lodową papkę. Następnie wlewam mleko
Pause Gotowanie!Prezent na Dzień Babci i Dzień Dziadka. Proste w przygotowaniu słodkie serca z ciasta francuskiego. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (na 12 ciastek) dżem porzeczkowy
prawdziwe jedzenieWygląda może skomplikowanie ale jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, dużo smaczniejsza od kupowanych wafli, polecam Składniki: 1 opakowanie wafli 1 galaretka-u mnie truskawkowa
Z Majeczką w kuchnidelikatnie mieszamy szpatułką. 5. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut – do suchego patyczka. MUS TRUSKAWKOWY: 1.Truskawki odsączamy z zalewy i miksujemy. 2. Do szklanki wlewamy odrobinę gorącej wody, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. 3. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 3 łyżki musu i mieszamy(...)mieszając. SERNIK WANILIOWY: 1.Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, następnie studzimy. 2. Serki miksujemy z cukrem. 3. Do masy serowej wlewamy przestudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy. SKŁADANIE DESERU: Szklanki natłuszczamy odrobiną oleju (dzięki temu łatwiej będzie wyciągnąć desery po zastygnięciu) . Do każdej wlewamy sernik waniliowy. Z biszkopta wycinamy okręgi o średnicy szklanek i układamy na wierzchu
Marcepanowa kuchniaserwowany z dorodnymi truskawkami i musem z tych owoców. Moja wizja tego deseru została urozmaicona dodatkiem przepysznej kruchej bezy i aromatu cynamonu, i w takiej to postaci najbardziej ten deser przypadł mi do gustu. Nie zostaje mi nic innego, jak zaprasić Was na iście włoską chwilę kawowej przyjemności! Przepis podstawowy na panna cottę robię według receptury Carli Bardi, włoszki(...)śmietany kremówki - 1 szklanka mleka - 1 laska wanilii, nacięta wzdłuż - 50 g cukru - 60 g białej czekolady - 1 łyżka zimnej wody - 3 łyżeczki żelatyny w proszku mus truskawkowy: - 200 g truskawek - łyżka cukru beziki: - 2 białka - 3 łyżki cukru - 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 2 krople aromatu cytrynowego Wykonanie: W rondelku umieść śmietanę, mleko, laskę wanilii i cukier. Zagotuj
SMYKWKUCHNISzpajza jest deserem śląskim na bazie jajek. Dla mnie osobiście to takie sztywne kogel-mogel. Deser ten w wersji cytrynowej prezentowałam już Wam wcześniej - klik i dosyć niedawno przygotowywałam go do sesji okładkowej w piśmie "Przyślij przepis". Tu przedstawiam wersję walentynkową z serduszkiem, przygotowaną podobnie do panna cotty - klik . Myślę, że druga osoba byłaby mile zaskoczona taką apetyczną(...)sądzicie? (około 5 porcji) 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny skórka z 1/2 cytryny szczypta soli Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa (lub inna czerwona) Przygotować galaretkę (najlepiej dzień wcześniej). Galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do prostokątnego, płaskiego naczynia/pojemnika (*). (Powinna mieć około 1/2 cm wysokości
Di gotujeMus jagodowy to pyszny krem z jagód do tortów i ciast. Mus z jagód to połączenie ubitej śmietanki z puree jagodowym, tworzące lekki krem jagodowy. Najważniejsze
Słodki PomysłNie znam osoby, która nie lubiłaby truskawek. Jak wiadomo, truskawki najlepiej smakują w sezonie, jednak korzystając z domowych zapasów, nawet zimą możemy przygotować wyśmienite ciasto truskawkowe
PysiaGotuje.plpostaci zje ją każdy, deser na różne okazje. Pycha J Składniki na formę 21/31 cm 14 sztuk podłużnych biszkoptów 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 1 kostka masła 16 g cukru waniliowego 100 ml likieru kokosowego 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka ciemnego kakao ½ litra świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Formę wkładamy papierem
Wanilia i Kardamonobiadu - bo sycące i deseru - bo na słodko, a jednocześnie bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Składniki (Na około 6 szt.) Na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wody 4 łyżki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli aromat waniliowy Na nadzienie: serek homogenizowany waniliowego dżem truskawkowy Przygotowanie Ciasto: Wszystkie składniki połączyć
My sweet a lifeCzekolada sprawia, że deser jest bardziej kuszący i obłędnie pachnie! Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje! 500g truskawek 1 łyżka cukru waniliowego (czubata) Kruszonka: 50g masła 50g cukru 75g mąki pszennej Dodatkowo: 30-50g czekolady (użyła białej, mlecznej i mikro kropli truskawkowej ) Przygotować kruszonkę. Masło, cukier
Di gotujejest to dietetyczny deser, nadaje się tylko na specjalne okazje :)). Przepis na spód tej tarty widziałam wiele razy w tv, książkach, klasyczne proporcje 300 g mąki/200 g masła/ 100 g cukru pudru, następnym razem będę kombinować nad zmniejszeniem masła i cukru. Inne pomysły na wykorzystanie truskawek: Chlebek z truskawkami Owsiane muffiny truskawkowe Asymetryczne galaretko-pianki
Corner With Recipeslekki i owocowy deser na upalne popołudnia przy kawie Z wielkim żalem muszę stwierdzić, że praca pochłania dość dużo czasu. Gdy weekendy są wolne jestem w innej pracy. Pisanie tego posta rozłożyłam na dwa dni. Mam nadzieję, że przepisy będą pojawiały się jednak częściej ;) . Składniki: 300 ml jogurtu naturalnego 2-3 galaretki truskawkowe 3,5 łyżki żelatyny
Garnkowe fanaberie