Choćby wspomniany syrop do herbaty o zapachu cytryny pomocny w czasie przeziębień, czy też nalewkę - pigwówkę. Owoce pigwy zawierają bardzo dużo pektyn, dlatego świetnie nadają się go zagęszczania owocowych konfitur (np. z gruszek), przygotowywania marmolad i galaretek. Hiszpanie przygotowują z pigwy specjał o nazwie dulce de membrillo , nazywany u nas galaretką z pigwy lub serkiem pigwowym. Owoce(...)powstała zastygnięta warstwa. Galaretkę wyjęłam z piekarnika i zostawiłam do wystygnięcia. Gotową galaretkę pokrój na kwadraty i podaj do deski serów, suszonej szynki, mięsa kaczki lub zjedź jako deser. Można ja też dodać do herbaty (jak pisałam wyżej, smakuje jak miód). Galaretkę przechowuj w lodówce owiniętą w folię plastikową lub pokrojoną w kwadraty, przełożoną pergaminem i ułożoną w szczelnym
Chilli Czosnek i OliwaWciąż jestem pod ogromnym wrażeniem restauracji i potraw proponowanych na wczorajszym SLOW FEST SOPOT . Miałam przyjemność skosztować m. in. zupy rybnej z suma, karpia i łososia
Be Fit Be StrongCUDOWNY SŁONECZNY DZIEŃ ! ! ! :) a do tego 3-godzinny spacer ;) coś mi się zdaję, że po zimie przyjdzie od razu lato;p Ciasto znalazłam już jakiś czas
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNowy rok to nowe wyzwania także te związane z odżywianiem, każdy z nas pragnie jeść zdrowo. Specjalnie dla Was przygotowałam zestawienie przepisów fit, które możecie wykorzystać
Moja smaczna kuchniamojprzepisna.pl | Torcik czekoladowy ze świeżymi owocami Jako że jestem czasem przekorna, na przekór pogodzie przekazuję Wam przepis na świetny torcik czekoladowy z owocami, mój torcik robiony
moj przepis naDomowy dżem truskawkowy. Świeże truskawki najlepiej zamknąć w słoiku na zimę. Można to zrobić na wiele sposobów. Dziś mój prosty przepis
IzaGotujeW zanadrzu czeka na wstawienie (i wcześniejsze napisanie) kilka przepisów na świąteczne ciasta, które gościły w naszej Rodzinie na święta Bożego Narodzenia. Ambasador jest jednym
Kuchnia w czekoladzieOstatnio chodziło za mną i męczyło mnie coś słodkiego, pysznego z jabłkiem lub wiśniami. Sama nie wiedziałam o co mi chodzi. W końcu pewnego dnia dotarło
sierotka maRysia w kuchniJak zaczęła się moja miłość do koktajli? W dzieciństwie piliśmy bardzo często koktajle truskawkowe, na maślance, chyba każdy pamięta smak i zapach zimnego koktajlu truskawkowego z
Moja smaczna kuchniaGalette to bardzo proste ciasto. Przygotujecie je ze wszystkimi sezonowymi owocami. Piękne w swojej prostocie, podkreśla smak i fakturę owoców. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a
Karo in the Kitchenjest to Mango Ice, które składa się z 5 świeżych owoców mango i octu balsamicznego. Połączenie może wydawać się dość dziwne, ale ocet balsamiczny z powodzeniem można dodawać do deserów, gdyż idealnie przełamuje on słodki smak swoją kwaskową nutą. Lody przygotowaliśmy bez użycia maszynki, gdyż większość z Was pewnie nie posiada takiego sprzętu w swoim ekwipunku. W recepturze(...)podaje ocet balsamicznym – możecie polać jego odrobiną swoje lody tuż przed podaniem, a fajnie podkręci ich smak. Najlepiej nadają się do tego gęste wersje tego octu lub gotowe syropy owocowe na jego bazie – jeśli nie macie w domu takich wynalazków, to wystarczy, że zmieszacie rzadki ocet balsamiczny z odrobiną płynnego miodu i uzyskacie słodko-kwaśny syrop. PODANIE Lody wyciągamy
Nerds KitchenOwoce egzotyczne zachwycają nie tylko swoim wyglądem. Smaczne, kolorowe, dodają energii nawet w zimowe, ponure i mokre dni. Idealne do koktajli, sałatek, świetnie smakują w wytrawnych
Moja smaczna kuchniasię z tym raz, dwa i zmykam do kuchni! Zaplanowałam na dziś dwa ciacha czekoladowe. Jedno jest już od jakiegoś czasu na blogu i szybko stało się najczęściej wyświetlanym deserem. Bardzo się cieszę, że Wam się tak spodobało, bo to również jedno z moich ulubionych :) Możecie znaleźć je tutaj i jeśli szybko skoczycie do sklepu, to już jutro(...)dopiero wyjmujemy z formy. Podajemy posypaną cukrem pudrem lub polukrowaną (np. lukrem ukręconym z cukru pudru i soku wiśniowego). Doskonałym dodatkiem do babki będzie wiśniowa konfitura i pyszna, owocowa herbata :) Wesołych świąt Wielkiejnocy życzy Ratunku... Obiad
Ratunku obiadDelikatne, puszyste, leciutkie jak chmurka... mowa o ptasim mleczku ! A co jeśli dołożyć do tego jeszcze kwaskowy smak rabarbaru i delikatny biszkopt na spodzie? Wychodzi naprawdę rewelacyjnie orzeźwiający deser! :) Według informacji podawanych przez firmę E.Wedel nazwę "Ptasie Mleczko" wymyślił Jan Wedel w 1936 r. Ptasie mleczko zatem jest naszym polskim wyrobem... i do tego jakim pysznym ;) Na dodatek warto wiedzieć(...)się tylko połączyć, a nie zważyć) Do nasączenia biszkoptu (jedna z poniższych opcji) Dżem (ja użyłam z czarnej porzeczki ale może być truskawkowy, malinowy lub wiśniowy) LUB: syrop owocowy do rozcieńczania (z czarnej porzeczki, truskawkowy, malinowy lub wiśniowy) rozrobiony z wodą. Biszkopt nasączamy syropem LUB smarujemy bardzo cienko dżemem (przy dżemie uważajmy bo przy zbyt dużej ilości dżemu pianka będzie
JedzeniomaniaOdchudzanie to tak popularny temat że znalezienie jakiejś diety nie stanowi żadnego problemu. Diety to też moda, to stos wszelakich TEORII które firmują znane lub mniej
Kuchnia PROzdrowotna