Naszła mnie ochota na małe co nieco. Przeglądając kuchenną szafkę natrafiłam na dawno nie używaną mąkę z jadalnych kasztanów. I tak powstały bardzo jesienne ciasteczka. :) Niewątpliwą
Smakuje zdrowoZbliżają się święta, a więc okres w którym pieczemy ciasta, ciasteczka i pierniki. Zachęcam Was do robienia domowej polewy czekoladowej. Polewy na bazie naturalnego kakao
Kulinarne przygody GatityPo zrobieniu bezy, zostały mi trzy żółtka. Postanowiłam wykorzystać je do zrobienia kruchej tarty. Zrobiłam ją z tego co miałam w domu. Krem budyniowy z dodatkiem
The Sweet Damselprzepada za tą kaszą to nie jestem pewna czy polubi ten deser. My byliśmy zachwyceni i mimo, że jest to kaloryczny wypiek to myślę, że jeszcze go powtórzę :) Jak najbardziej nadaje się na święta więc zapisujcie przepis i do dzieła :) Moja wersja zawiera nieco mniej cukru i jest bez orzechów. 180 g kaszy gryczanej (suchej) 5 jajek(...)cukru trzcinowego (w książce 180) 120 g mąki pszennej 150 g masła 150 g czekolady deserowej 50 g posiekanych, suszonych żurawin 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 50 ml śmietanki 30% 100 g czekolady gorzkiej 20 g miękkiego masła Kaszę gotujemy do miękkości (ok. 15 minut) w 400 ml wody. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną mielimy na gładko. Masło
Mienta blogW piątek na blogu Przy kuchennym stole ukazał się przepis na twarogowe rogaliki. Zauroczyłam się nimi! Zaraz po zobaczeniu wpisu biegłam do sklepu po twaróg i
Przepisy Aleksandry29.07.2019 Różnorodność owoców jakie mamy latem daje nam wspaniałe możliwości pieczenia i gotowania z ich udziałem. Dzisiaj w roli głównej czerwona porzeczka. Czerwoną porzeczkę można
gotuj ze mnąSkładniki: ciasto – 2 szklanki mąki pszennej – 200 g masła – szczypta soli – ½ szklanki cukru pudru – 1 jajko budyń – 1l mleka bez
I LOVE LIFEBananowy baton, naturalnie słodki i naturalnie zdrowy. Bez glutenu i bez jajek, ale smakowo dorównuje glutenowcom. Można się nim zajadać bez
To co kochamJuż za kilka dni Halloween, więc mam dla Was z tej okazji kilka propozycji. Pierwsza z nich to dyniowe muffinki. Wiadomo przecież, że nie ma Halloween
kuchnia doskiMuszę nieskromnie przyznać, że wyszło mi dziś pyszne ciasto. Już chyba dawno w tak szybkim tempie nie znikało nic z blachy. Składniki: Ciasto: 215g mąki pszennej
W kuchni u MonikiPoświęcam się i jeżdżę wcześniej do pracy aby szybciej być w domu (logiczne) wracam a tu Misiek przytargał z ogródka 10 kg agrestu, bez komentarza
greenscarfskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego krem z serka mascarpone garść leśnych fiołków kiwi pomarańcza ok. 4 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty
Domowy Smak Jedzeniaobniżamy na 100 stopni i wkładamy bezy. Bezy suszyłam w piekarniku przez 65 minut. Następnie chłodziłam przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy bezy będą gotowe to sporządzamy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie partiami dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy krem łyżką. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim bezy. Maliny przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem(...)ziemniaczan ą rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do malin. Zagotowujemy, następnie przecieramy przez sito, aby frużelina była bez pestek. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimn ą frużeliną polewamy wierzch naszych torcików. Deser przechowujemy w lod ó wce. Smacznego
kulinarne odsłony patiTak wiem, wiem ;) Wielkanoc za progiem, a ja tu z piernikiem wyskakuję, ale obiecałam sobie, że dodam zaległe wpisy, właśnie świąteczne jeszcze, żeby nie odkładać ich
Kuchnia w czekoladzieNajlepsze muffiny na świecie! Bardzo mięciutkie, pulchniutkie i smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu i momentalnie znikają ze stołu. Także zdrowe, bo ciasto jest bez
Kuchnia Łukasza