domowa_chalwa_slonecznikowa_z_migdalami Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami to przepyszny sposób na wykorzystanie ziaren słonecznika. Aby ją robić nie potrzebujecie zbyt dużo składników, wystarczą
moj przepis naPrzepisów na sernik oszukany w internecie przewija się sporo. Jedne na śmietanie, inne na jogurtach naturalnych. Będąc na zakupach moim oczom ukazał się jogurt naturalny typu
Kolorowy PrzepisownikTydzień temu, tak jak pisałam w poście: Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia , rozpoczęła się w Małej Cukierence „Zdrowa Środa”. Tak
Mała Cukierenkaproszku do pieczenia, bo nie ma pieprznego posmaku) pół szklanki nierafinowanego cukru (użyłam cukru trzcinowego demerara) 2 łyżeczki cynamonu pół szklanki dowolnego bezsmakowego oleju 4 jabłka Len zmielić np. w młynku do kawy. Zalać wodą i odstawić na kwadrans. Słonecznik również zmiksować, wymieszać z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia(...)Piekarnik nagrzać do 170°C na pieczenie góra/dół. Formę o wymiarach około 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do lnu dodać cukier, olej i jabłka. Dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać ciekłe i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy. Piec 30 minut. Wystudzić. Przyznaję, że ciasto najbardziej
Weekendy w domu i ogrodzieNie będziecie żałować żadnej minuty poświęconej na jej przygotowanie. Pyszna tarta jagodowa na bazie jogurtu i serka grani z orzechową polewą. Spód: 80 g olej kokosowy
KucharzycaPrzedstawiam mój własny przepis na doskonałe chrupiące bezy, oczywiście bezglutenowe. Zaznaczam, że bezglutenowe, bo to takie oczywiste nie jest ze względu na niepewny skład kupnego cukru
Kawa z mlekiemCześć! Śliwki pięknie obrodziły w tym roku. Zrobiłam kilka słoiczków powideł, ale nie mogłam oprzeć się pokusie i nie upiec ciasta ze śliwkami. To był wręcz
Pieprzyć z FantazjąPrzepis na zdrowe babeczki na sobotę :) Wiosenne, różowe i bardzo smaczne. Nie zawierają glutenu, laktozy ani białego cukru. Są bardzo proste w przygotowaniu, same babeczki to
CzarnawisienkaNasze bezy może nie są idealna, nie zawsze są śnieżnobiałe, czasami pękają, ale mają jedną zaletę.. zawsze wyśmienicie smakują! Jak prawdziwa chrupiąca tradycyjna beza, dodatkowo
Kolizje SmakówWczoraj na blogu była trata z malinami, dzisiaj kruche ciasto z pianką i malinami. Wygląda bardzo apetycznie i również tak smakuje.Zapraszam. SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szklanki
W kuchennym oknie EwyCzy widzieliście, że zrobienie twix`a w domu jest na tyle proste, że z jego przygotowaniem poradzi każdy? Ja sam się zdziwiłem, że jest tak
Kuchnia ŁukaszaBiało-czarny, pyszny, rozpływający się w ustach sernik, na fantastycznym spodzie z ciastek Oreo :) Przyznam, że to jeden z lepszych serników jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis
My Culinary Arttermoobiegiem i suszyć przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając bezy na całą noc. Lody bazyliowe. Ładne, zielone listki bazylii przełożyć do kielicha blendera i wlać zagęszczone mleko. Miksować parę minut, aż płyn zrobi się zielony. W celu uzyskania jednolitego płynu, bez drobinek bazylii, warto taką mieszankę przelać przez gęste sito. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić(...)lodów bazyliowych, polać rozpuszczoną czekoladą i posypać posiekanymi pistacjami. Podawać. Więcej na temat tego, jak słodzić można znaleźć na stronie http://uczymyjakslodzic.pl/ Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Lody i desery lodowe , Na specjalne okazje Tagged: bazylia , czekolada , kremówka , mleko zagęszczone , pistacje
https:KKuchniaMniamDzisiaj zapraszam na pyszne i szybkie do przygotowania piernikowe tiramisu. Kto powiedział, że tiramisu musi być jedynie na biszkoptach? Spróbujcie wariantu na piernikach! Smak pierników idealnie
Mieszam w GarnkuGofry zawsze kojarzyły mi się z kalorycznym deserem. Ten taki nie jest! Jest smaczny, zdrowy i bez grama cukru. Dla wybrednych oczywiście możemy posłodzić ale nam smakowały bez cukru! Przygotowanie zajmuje dosłownie 2 minuty! Mieszamy składniki, wlewamy do gofrownicy i gotowe! W wielu przepisach na gofry widziałam, że trzeba osobno ubijać białka. W tym nie trzeba a gofry(...)smaczne i chrupiące. 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000) 3 opakowania budyniu śmietankowego (120 g) 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 3 jajka Kilka kropel aromatu pomarańczowego Olej kokosowy (do smarowania gofrownicy) Do miski przesiewamy mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia. Wsypujemy budyń śmietankowy. W osobnej misce łączymy mokre produkty – jogurt naturalny
VioletoweKucharzenie