dekoracje - 3179 przepisów (strona:24/212)

Tort malinowo - borówkowo - czekoladowy 228

cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanka gorącej wody PONCZ: pół szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej + dżem truskawkowy    coś do dekoracji (ja udekorowałam tort czekoladowymi serduszkami i startą czekoladą)    kilka borówek amerykańskich do dekoracji WYKONANIE: Do tego tortu wykorzystała tortownicę o średnicy 21 cm. Na początku wykładamy formę tortownicy

Serce zamknięte w formie pyszności
Babeczka świąteczny renifer 175

dzisiejszego kompletu świątecznych dekoracji brakuje już tylko renifera. Podobnie jak przy pozostałych dekoracjach (misiu i pingwinie) potrzebujemy trzech okrągłych foremek lub szklanek. Pierwsza wielkości Waszej babeczki, druga nieco mniejsza - na głowę zwierzątek i trzecia o połowę mniejsza od drugiej. Ja wykorzystałam kieliszek i foremki o średnicach: 6cm, 4cm, 2cm. Wystudzone babeczki (możecie wykorzystać np. ten przepis ) pokrywamy masą cukrową

Ciastkozercy
Babeczki Rudolf 242

Najlepsze dekoracje to te, które można wyczarować w kilka minut z łatwo dostępnych materiałów - cukierków, ciasteczek, pralinek czy żelek. Niewątpliwie taką dekoracją jest renifer, którego chcę Wam dziś pokazać. Na wystudzone babeczki (np. takie lub takie ) wyciskamy przez rękaw cukierniczy lub worek duże kółko z czekoladowego kremu ( tu przepis ). Babeczki Rudolf   Przyczepiamy na środek okrągłe ciasteczko lub pierniczek jako

Ciastkozercy
Walentynkowe Red Velvet 165

jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 1 łyżka octu jabłkowego Czerwony barwnik spożywczy   Składniki na krem z twarożku   Czerwona i zielona masa cukrowa do dekoracji   Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko, olej, jajko i ocet. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy czerwony barwnik spożywczy, aż do uzyskania odpowiedniego koloru. W zależności od rodzaju(...)środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać do przygotowania kremu. Przepis na krem z twarożku znajdziecie tu. Do dekoracji babeczek oprócz kremu potrzebne będą ozdoby z masy cukrowej. Z czerwonej masy kulamy kulki (w rozmiarze takim, jaki chcemy, żeby był kwiatek), w palcach robimy z niej mały wałeczek, spłaszczamy

Ciastkozercy
Śmietankowa fantazja 133

Śmietankowa fantazja   Dzisiejsza babeczka to kolejny pomysł na własnoręcznie wykonany słodki prezent. Czekoladowe babeczki z dodatkiem delikatnego kremu z twarożku oraz proste i efektowne cukrowe dekoracje. Do tych babeczek świetnie pasuje także bita śmietana (czy bita śmietana nie pasuje do jakiś babeczek? :) ) jedyny minus takiego rozwiązania to, to, że babeczki są mniej trwałe, a śmietanę trzeba nałożyć przed samym(...)zaczynając od środka babeczki. Czerwoną lub różową masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Wałkujemy na cienki placek i wycinamy z niego małe serduszka. Można też wykorzystać gotowe dekoracje (do kupienia w marketach na dziale ze składnikami do wypieków). Na czubku każdej kremowej różyczki przyczepiamy serduszko. Smacznego!   ciastkozercy.pl

Ciastkozercy
Jabłkowe babeczki z bakaliami 119

blogu. W przeciwieństwie do ciasta mają tę zaletę, że nie trzeba ich kroić na kawałki, więc zawsze prezentują się tak samo dobrze. Po upieczeniu moich zdecydowałam się zrobić cukrową dekorację i w myśl zasady wyznawanej przez mojego męża, że każde ciasto jest lepsze z kremem dołożyć małe różyczki z kremu budyniowego . Składniki: 300 g jabłek 0,5 szklanki cukru(...)zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Jabłkowe babeczki możemy podawać posypane cukrem pudrem, możemy też dodać pasujące ozdoby. Ja połowę zostawiłam bez dekoracji, drugą ozdobiłam kremem i masą cukrową. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Wielkanocne babeczki z kurczaczkami 249

czas, żeby zastanowić się, czy może w tym roku nie warto było by spróbować jakiegoś nowego świątecznego przepisu lub zaskoczyć rodzinę czymś znanym i lubianym, ale z efektowną świąteczną dekoracją. Babeczki z kurczaczkami z masy cukrowej są jedną ze świątecznych propozycji. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko(...)wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie dekoracji i kremu z twarożku. Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel zielonego barwnika spożywczego. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka

Ciastkozercy
Świąteczne babeczki z zajączkami 240

wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie dekoracji z masy cukrowej i kremu . Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek(...)cukierniczego i wyciskamy na babeczki. Do nakładania kremu dobrze nadaje się także woreczek strunowy - z zapięciem z jednej strony, nie da się jednak do niego dołożyć tylki - dzióbka do dekoracji. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczki zielone jabłuszka 191

chcecie urządzić imprezę w ogrodzie i zaskoczyć swoich gości niecodzienną przekąską babeczki-jabłuszka to świetny i dziecinnie prosty pomysł. W przeciwieństwie do ozdób z masy cukrowej wykonanie takiej dekoracji nie zajmuje dużo czasu. Co więcej, nie trzeba mieć żadnych wymyślnych składników lub akcesoriów cukierniczych, a kolorowe cukrowe posypki można zrobić samemu w domu ( dokładną instrukcję znajdziecie tu ). Składniki na babeczki(...)czekoladowe Składniki na krem +słone paluszki, listki mięty, zielony cukier do dekoracji Babeczki przygotowujemy według przepisu . Gotową masę przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 min w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu . Na przestudzone babeczki nakładamy około

Ciastkozercy
Babeczki z kremem malinowym 171

krem malinowy: 500 g serka mascarpone 0,5 szklanki malin 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie) + maliny i listki mięty do dekoracji Babeczki przygotowujemy według przepisu . Pieczemy około 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. W dużej misce miksujemy wszystkie składniki(...)Babeczki wyciągamy z pieca i odstawiamy do przestudzenia. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim przestudzone babeczki. Na każdej układamy kilka malin i listek mięty jako dekorację. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczki morskie zwierzątka 143

rezerwowanie urlopów w pełni, dlatego dziś na blogu bardzo wakacyjne, morskie babeczki. Do przygotowania tych babeczek wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe , a do każdej włożyłam po kostce czekolady. Dekoracje to masa cukrowa, krem budyniowy i pokruszone herbatniki. Zaletą morskich zwierzątek jest to, że składają się dosłownie z kilku kulek masy i bardzo łatwo zrobić je samemu :) Składniki na proste(...)babeczki waniliowe Składniki na krem budyniowy + masa cukrowa, herbatniki, barwniki spożywcze do dekoracji Babeczki przygotowujemy według przepisu . Herbatniki kruszymy, wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozbijamy dokładnie wałkiem. Z masy cukrowej robimy trzy pary jednakowych oczu. Jeśli chcemy, żeby były jeszcze bardziej szczegółowe możemy użyć białych cukrowych koralików. Do zrobienia ośmiornicy potrzeba dłużej kulki na głowę i ośmiu kawałków masy

Ciastkozercy
Wakacyjne ciasteczka 163

szpargałach natrafiłam na foremki, które idealnie pasują do letnich owocowych klimatów. A że kruche ciasteczka są dobre o każdej porze roku zdecydowałam się na ten właśnie przepis. Do tego dekoracja z kolorowego lukru - e voila! letnie kruche ciasteczka gotowe :) Przepis na kruche ciasteczka Przepis na lukier + barwniki spożywcze, cukrowe koraliki do dekoracji Oprócz foremek poniżej, wykorzystałam także zwykłą szklankę, żeby

Ciastkozercy
Borówkowe torciki z czekoladą 352

zaznaczenia konturów na cieście i wyciąć krążki czystymi nożyczkami kuchennymi. Pozostałe skrawki ciasta możemy wykorzystać do zrobienia ciastkowych lizaków lub pralinek (np. takich lub takich ) Zanim przystąpimy do dekoracji i składania torcików musimy się upewnić, że spody są zupełnie zimne (w przeciwnym wypadku krem zacznie się topić). Krem możemy nałożyć na torciki zwykłym nożem kuchennym, ja jednak lubię robić(...)niej możemy nałożyć na ciasto dosyć cienką warstwę kremu). Boki i wierzch ciasta wyrównujemy za pomocą szpatułki lub zwykłego noża do masła. Górę tortu dekorujemy umytymi borówkami. Po skończeniu dekoracji torcik przekładamy na czysty talerz za pomocą szerokiego noża kuchennego (im szerszy nóż tym łatwiej przenieść tort). Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Z cyklu dla Dzieci: Elmo 157

oczy i nos z kilu kulek z masy cukrowej (lub czegoś innego, co wpadnie Wam w ręcę - mini pianek, czekoladowych dropsów, kolorowych cukierków) - całość to jedna z najprostszych babeczkowych dekoracji, która na pewno spodoba się maluchom :) Składniki na babeczki: waniliowe lub czekoladowe Składniki na krem +czerwony barwnik spożywczy, masa cukrowa (lub cukierki) do dekoracji Po upieczeniu babeczki wyciągamy z formy

Ciastkozercy
Czekolada plastyczna - zrób to sam 436

włożyć ją na chwilę do lodówki. W przeciwieństwie do masy cukrowej czekolada plastyczna nie może wyschnąć, więc nic się nie stanie jeśli zostawimy ją odkrytą na stole podczas przygotowywania dekoracji. Może zaszkodzić jej jednak ciepło - jeśli zbyt długo ugniatamy ją w dłoniach zacznie się rozpuszczać, trzeba wtedy ponownie schłodzić ją w lodówce. Czekoladę plastyczną można przechowywać w lodówce nawet kilka(...)tygodni, dobrze jest zamknąć ją w szczelnych pojemnikach lub woreczkach strunowych, żeby nie przesiąkła "lodówkowymi" zapachami, które nie za dobrze pasują do ciasta. Przed przygotowaniem dekoracji warto wyciągnąć czekoladę z lodówki trochę wcześniej, żeby zmiękła. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy