danie z makaronem - 3000 przepisów (strona:79/200)

Makaron z dynią 135

Proste, smaczne, sezonowe danie :) Składniki: mała dynia, ok. 0,7kg (użyłam odmiany hokkaido) 1/2 cebuli 2 łyżki śmietany pieprz, sól, tymianek, gałka muszkatołowa, ostra papryka Wykonanie:Warzywa kroimy w kostkę i przesmażamy na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie dolewamy szklankę wody i dusimy aż dynia zmięknie. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, gałką muszkatołową oraz odrobiną(...)tymianku świeżego lub suszonego, który rozcieramy w palcach przed dodaniem.Według preferencji, warzywa można rozgnieść widelcem. Dodajemy śmietanę, mieszamy i wraz z makaronem nakładamy na talerz. Smacznego

Taste Of My Day
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym i wędzonym łososiem 228

prosto na wiosnę. Niewielka ilość makaronu pełnoziarnistego, dojrzałe awokado, wędzony łosoś i roszponka. Lekko i pysznie, a propozycja zadowoli nawet mężczyzn. Danie wędruje do kategorii Lunchbox. Smacznego! Składniki /dla 2 osób/: 160 g makaronu pełnoziarnistego 1 dojrzałe awokado 150 g wędzonego łososia 2 garście roszponki sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy

Pasja Smaku
Makaron z truskawkami i twarogiem 117

okresie na moim stole kiedy byłem dzieckiem. Nie jadłem go od lat a teraz postanowiłem je przypomnieć w ramach akcji Milion Smaków Truskawek. Makaron i twaróg dają poczucie sytości a truskawki dają daniu wyjątkowy smak

Milion Smaków
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pomidorkami i mozzarellą 172

Taka zapiekanka makaronowa, to świetny sposób żeby nakłonić dzieciaki do jedzenia szpinaku. Zresztą wierzcie mi, że będzie smakować nie tylko najmłodszym, ale i tym starszym. Mam

Passions hobbies life
Makaron razowy z tuńczykiem 337

Zdrowy, pełnowartościowy posiłek dla każdego amatora makaronu :)Składniki:makaron razowypuszka tuńczyka w oleju lub sosie własnympuszka pomidorówcebulapieprz, sól, oreganoew. kilka pomidorów suszonych, kaparów, oliwek (najlepiej czarnych

Taste Of My Day
Makaron chow mein po tajsku 182

Makaron chow mein po tajsku to właściwie lekko zmodyfikowany przepis na pad thai, czyli klasykę kuchni tajskiej. Zamiast makaronu ryżowego użyjemy właśnie błyskawicznych nudli chow mein

Food Square
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 225

Zaczynam moją makaronową podróż po Europie od Italii, w ramach konkursu "Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę!" Wybrałam klasyczne danie makaronowe kuchni włoskiej, którym jest ravioli faszerowane serem ricotta i szpinakiem, ponieważ jest to jedna z moich ulubionych potraw włoskich. Gotowe ravioli można oczywiście kupić w sklepie, ale przygotowanie ich samodzielnie, to dla mnie niezwykła frajda(...)smak jest wyborny. Uwierzcie. Albo lepiej, spróbujcie zrobić je sami. Satysfakcja gwarantowana!Składniki:Ciasto na makaron:szczypta nitek szafranu1 łyżka stołowa wrzącej wody550g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli4 jajka, dodatkowo 4 żółtka2 łyżki oliwy z oliwekFarsz:2 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnku, posiekanego500g liści szpinaku15g masła1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowejsól, pieprz czarny150g sera ricotta75g startego parmezanuutrzepane jajko, do posmarowaniaSos

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z papryką i boczkiem w serowym sosie. A'la carbonara, szybki obiad. 214

Makaron podany z sosem serowym papryką i chrupiącym boczkiem. Bardzo smaczne danie i bardzo szybkie. Na jego przygotowanie potrzebujemy dosłownie tyle czasu, no może paru minutek więcej, ile gotuje się makaron :) Więc możemy się zasycić w kilka minut. Polecam :) Składniki ( dla 4 osób ) - makaron u mnie świderki ok. 35-40 dkg - papryka czerwona - boczek wędzony

Kuchnia z widokiem na ogród
Makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem 166

Na Dzień Św. Patryka dostaliście już dziś coś na słodko a zatem czas też na coś słonego Ostatnio mieliśmy okazję uczestniczyć w kolejnych warsztatach organizowanych przez

Kuchenne Wariacje
MUSZELKI TESCIOWEJ 171

m.in tzw.confetti. Ponadto sa duże i bardzo słodkie oraz jedyne w swoim rodzaju. Dlatego nie bez przyczyny dodam je do mojej potrawy aby złagodzicnieco ostry temperament czosnku i papryczek...) Danie jest genialnie proste i smaczne i tesciowa wiedzałaco robi żeby sięnie zmęczyć..zrobić piorunujące wrażenie i przy tym jeszcze odebraćmoc zachwytów pod swoim adresem. ... Wykonanie(...)środku... Zrobie jak tesciowa robiła..kłócićsię przecieżnie będę ,prawda? Odcedzamy makaron, lekko go oliwimy by się nam nie chciał posklejać.Całość mieszamy delikatnie z bardziej wodnistą częściąsosu, wykladamy na talerz. Na Sycylii makaron to podstawa i meżczyznom podaje sięgo na szerokich, dużych talerzach lub salaterkach bo to jest danie główne, niejednokrotnie jedyne. W czasie upałówzazwyczaj

Z Kuchni Do Kuchni
Pełnoziarniste świderki z kurczakiem i groszkiem 151

przygotowałam dla Was nową makaronową inspirację: pełnoziarniste świderki z kurczakiem i groszkiem. Moja inspiracja pasuje raczej na codzienny obiad, ale pamiętajcie, że z makaronem można również skomonować pyszne i wykwintne dania, które oczarują Waszych gości. *Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella. Składniki: 1/2 Czytaj dalej... Artykuł Pełnoziarniste świderki z kurczakiem i groszkiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Makaron zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą 192

Szpinak od niedawna coraz częściej gości w mojej kuchni. Najczęściej dodaje go do koktajli, ale sprawdza się też świetnie w daniach obiadowych. Dobrze przyprawiony smakuje wyśmienicie. Dzisiejsza propozycja to makaron penne zapieczony w sosie śmietanowo-szpinakowym, pod warstwą mozzarelli i pomidorów. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu penne 100 g szpinaku 180 g śmietany 18% 1 kulka mozzarelli

Moja Galeria Smaku
Musaka 243

konkret. Więc dzisiaj jeden z najsmaczniejszych konkretnych posiłków jakie kiedykolwiek jadłem. Klasyczna kuchnia grecka w moim wydaniu, czyli musaka. Coś na kształt lazanii, tylko bez makaronu i moim zdaniem smaczniejsza. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mielonego mięsa wołowego, 1 kg ziemniaków, 2 średnich cukinii,  2 średnich bakłażanów, 2 cebul, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 2 puszek pomidorów(...)mieszając aż do uzyskania konsystencji przypominającej gęsty budyń. Gorący sos beszamelowy wylałem na wierzch przygotowanego dania i równomiernie rozprowadziłem go po warstwie bakłażanów. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i piekłem przez 40 minut. Po tym czasie danie odstawiłem na 5 minut, a następnie pokroiłem w kwadratowe porcje, które nałożyłem na talerze

Wyprawy kulinarne
Trzy kolory: Zielony (pesto-niepesto) 197

żadnych ziaren. Jest za to gęsty jogurt naturalny, który nawiązuje do kuchni bałkańskiej, w której to występuje chyba w prawie każdym daniu. ;) na 1 większą lub dwie mniejsze porcje: makaron świderki (fusili) pół szklanki świeżego szpinaku (baby) pół szklanki rukoli 2 spore liście bazylii 1 łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól

Kuchenna Kontrrewolucya
Penne z kremem serowo-grzybowym 111

Pyszne i sycące danie na szybką kolację. Ja używam zawsze makaronu pełnoziarnistego ale można też użyć zwykłego. Do kremu koniecznie gorgonzola

Milion Smaków