okresie jesienno - zimowym nie ma nic lepszego niż dania jednogarnkowe. Rozgrzewające, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Zapiekanki, zupy, gulasze to doskonałe potrawy na obiady i kolacje, w dodatku ekonomiczne, bo można przygotować je na kilka dni lub zamrozić. Przygotowywane w jednym naczyniu, bez zbędnego bałaganu i sprzątania sprawiają, że gotowanie może być naprawdę przyjemne, zwłaszcza w okresie(...)kiedy dzień jest coraz krótszy. Z przyjemnością zapraszam do korzystania z inspiracji, które znaleźć można na blogu. Z pewnością pojawi się jeszcze wiele ciekawych dań, które można przyrządzić w jednym garnku. Jesień też może być piękna i smaczna w naszych kuchniach! Obiecuję, że taka będzie! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Cappuccino brokułowe Crumble z owocami leśnymi Crumble
Moja smaczna kuchniadynią, tak właśnie było z tym daniem. Prawie codziennie zderzam się z pytaniem do samej siebie co jutro dzieciom zrobić na obiad. Założenia są takie, że ma być szybkie w zrobieniu i łatwe do odgrzania. I tak jak zrobię kotlety to odgrzewane to słabe, ciągle dania jednogarnkowe.. też jakoś tak słabo. Kombinuję przeważnie wracając(...)mogę z nimi zrobić ? Hmm, jest sos pomidorowy, zobaczymy co z warzyw będzie i tak jechałam i myślałam. Wparowałam do domu, przebrałam się i ruszyłam do kuchni i danie samo wyszło spod moich rąk ;) Duszony kurczak z sosem pomidorowym i dynią 5 nóżek z kurczaka 2 cebule 1 opakowanie dyni mrożonej w kostkę Poltino
Kuchnia na wzgórzuowoce. Niemcy ogólnie nie przepadają za zupami. Lecz są wyjątki i chętnie konsumują zupę piwną, zupę z knedlami i krupnik z suszonymi śliwkami. A także gulasz stanowiący danie jednogarnkowe popularne ostatnio w tym kraju i nie tylko w tym. Jednym z podstawowych artykułów spożywczych w Niemczech jest chleb. Istnieje około 300 różnych gatunków chleba i około(...)włoskie. Lecz najwięcej ma wspólnego z kuchnią niemiecką. W kuchni Austrii dominują potrawy mięsne i ciasta. Do najbardziej popularnych dań tej kuchni należy sznycel wiedeński, czyli kawałek mięsa w panierce usmażony na maśle i serwowany z sałatką ziemniaczaną. Daniem typowo narodowym jest suflet przyrządzany z białek, lane kluski zapiekane z górskim serem, pierogi nadziewane serem z miętą
ProstePesto.plnimi zrobić, bo rzadko używam. Tymczasem takie warzywa razem z zalewą można świetnie wykorzystać do szybkiego gulaszu z kurczaka, gdzie powstanie nam lekkie, przyjemne i szybkie danie jednogarnkowe dla 4 osób. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikrozpływający się u ustach i po prostu pyszny! Dlatego postanowiłam połączyć go z pysznym i kremowym risotto. Całość zwieńczyły dodatki, czarnuszka i parmezan. WIĘCEJ 17. DANIE JEDNOGARNKOWE, KURCZAK Z QUINONĄ I WARZYWAMI! Kurczak to wciąż najczęściej wybierane przez Nas Polaków mięso na obiad, z kilka powodów, bo łatwo się robi, jest dość smacznym mięsnym(...)ostatnio co raz częściej kupuje ćwiartki z kurczaka, które dzięki dużej ilości skóry i kości oddają dużą smaku do potrawy. Jak wiecie, ja raczej mięsożercą nie jestem, więc danie mięsne pojawia się tylko w tedy kiedy Luby w domu. Mi zdecydowanie bardziej smakuje kurczak w wersji orientalnej, jakiejkolwiek kuchni świata. Lubię połączenia kurczaka z nutą cytrusową
SMYKWKUCHNIDANIE JEDNOGARNKOWE KURCZAK Z QUINONĄ I WARZYWAMI! Kurczak to wciąż najczęściej wybierane przez Nas Polaków mięso na obiad, z kilka powodów, bo łatwo się robi, jest dość smacznym mięsnym, można go zrobić na tysiące sposobów, jest tani i łatwo dostępny. Ja zazwyczaj z kurczaka wybieram filety z piersi, ale ostatnio co raz częściej kupuje ćwiartki(...)kurczaka, które dzięki dużej ilości skóry i kości oddają dużą smaku do potrawy. Jak wiecie, ja raczej mięsożercą nie jestem, więc danie mięsne pojawia się tylko w tedy kiedy Luby w domu. Mi zdecydowanie bardziej smakuje kurczak w wersji orientalnej, jakiejkolwiek kuchni świata. Lubię połączenia kurczaka z nutą cytrusową, kolendry czy pietruszki, ale także łączę
SMYKWKUCHNIObeliksa na jej widok. :) Serdecznie zachęcam do spróbowania, bo ten przysmak wprost z Iranu jest niezwykle prosty i wbrew pozorom szybki w przygotowaniu. Kilka składników i niecodzienne danie jednogarnkowe gotowe. 400g wołowiny 1 główka (pęczek) selera naciowego 1 pęczek zielonej pietruszki 2 łyżki suszonej mięty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sok z 1 limonki(...)łączymy ze sobą. Dusimy jeszcze kilka chwil, po czym przekładamy wszystko do garnka z uduszonym mięsem. Mieszamy ostrożnie i na małym ogniu dusimy jeszcze około 10 minut. Na koniec danie doprawiamy sokiem z limonki. Potrawkę podajemy gorącą, w głębokich talerzach i sokiem z granatu do popicia
Kuchenna KontrrewolucyaJesieni ą na naszym stole cz ę sto goszcz ą dania jednogarnkowe i zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane, rozgrzewaj ą ce, po ż ywne i bardzo syc ą ce. Na blogu pojawi ł si ę ju ż przepis na zapiekank ę ziemniaczan ą z porem i jajkami oraz zapiekank(...)porami. Ziemniaki w po ł ą czeniu z podsma ż onymi grzybami i porami zapiekane pod chrupiac ą pierzynk ą z sera, tworz ą danie idealne, w sam raz na jesienne, pochmurne dni. Smacznego! **** La combinazione di porro e patate, seppur contraddistinta da un aspetto semplice e comune, è sempre in grado
La grande e la piccola cuocaczymkolwiek ugotować. Niby garnek za 10 zł też spełni swoją funkcję. Niby… A właściwie nie do końca. Bo ważne jest uzyskanie pełni smaku z każdego dania, wyciągnięcie z niego ile tylko się da. A żeby to zrobić trzeba po prostu dobrać odpowiednie naczynie. Im lepsze tym większa szansa powodzenia w kuchni. Prawdą jest, że i w kiepskim naczyniu można(...)przygotowując w nim dania wystarczy podgrzać je do wysokiej temperatury, a potem zmniejszyć ogień do minimum, tak tylko żeby ciepło było podtrzymywane. Naczynie bardzo długo magazynuje w sobie ciepło i przyrządzając potrawę zużywamy o wiele mniej energii. Poza tym sam wygląd naczynia jest tak ładny, że z powodzeniem można w nim serwować dania prosto na stół
Marder&Marder Manufacturecebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (zwykle wołowina). Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy. Jest to szybkie, tzw. jednogarnkowe danie. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i chili. Danie to jest bardzo sycące, ale i ma wyśmienity smak. Dużym plusem tego dania
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewyobrażam sobie żeby go nie robić przynajmniej kilka razy w czasie wakacji. Dzielę się więc z Wami moim szybkim i smacznym przepisem na to nieskomplikowane, jednogarnkowe danie :) Składniki na ok. 4 porcje: 4 kiełbaski śląskie 1 duża cebula ok. 400 g pieczarek 2 czerwone papryki 1 średnia cukinia 3-4 dojrzałe pomidory (lub puszka krojonych pomidorów
Simply Foodsycąca.Dobry pomysł na obiad bardziej jesienią niż latem, bo wspaniale rozgrzewa. Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-)Wspaniałe danie jednogarnkowe. Składniki: 600 g wieprzowiny (u mnie łopatka
Walijskie Pichceniebulgur, wymieszanej z jarmużem, zanurzonej w wolno duszonym sosie pomidorowym. Na tym wszystkim „polewa” z jogurtu, parmezanu i jajek. Proste, sycące danie. Zobacz przepis Opisy dań na kolejne dni tygodnia, tradycyjnie będziemy dodawać codziennie rano, gdyż brakuje nam czasu, żeby całość ogarnąć w niedzielę wieczorem. Jak zrobiliśmy przepisy z kaszą Menu w tym tygodniu(...)osobnych garnkach). W międzyczasie zaczęliśmy robić pęczotto. Po ugotowaniu kasze rozsypaliśmy na tackach do pieczenia, aby szybciej je ostudzić. W międzyczasie zabraliśmy się za paellę – to proste, jednogarnkowe danie, wymagające tylko doglądania od czasu do czasu. Ciut więcej zachodu wymaga risotto z kaszy orkiszowej, które robiliśmy jak klasyczne risotto, czyli regularnie uzupełniając płyn w gotującej
Niedzielny kucharzsycący. Ulubione warzywa pokrój w kawałki, dodaj zioła i suszone pomidory, zapakuj razem z boczkiem w rękaw do pieczenia. Upiecz. Wszystko w jednym naczyniu, można powiedzieć danie jednogarnkowe. PRZEPIS NA BOCZEK Z WARZYWAMI PIECZONY W RĘKAWIE Składniki na boczek z warzywami pieczony w rękawie: kawałek (ok 1 kg) boczku surowego lub wędzonego cebula 2 szt marchew(...)kroimy w kawałki, wrzucamy do rękawa do pieczenia. Oprószamy je ziołami, dodajemy suszone pomidory. Boczek nacieramy solą, pieprzem, ziołami i umieszczamy w warzywach, zaciskamy rękaw do pieczenia. Tak przygotowane danie pieczemy 45 min w 200st. Artykuł Boczek z warzywami pieczony w rękawie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujejabłkowego. Pycha! Impulsem do przygotowania tego dania była też patelnia do smażenia bez tłuszczu WOLL ze sklepu internetowego www.patelnie-tytanowe.pl , którą chciałam przetestować. Dzięki niej moje danie było jednogarnkowe, gdyż mogłam w niej zarówno smażyć, dusić, jak i piec, bez przekładania i brudzenia kilku naczyń. A podudzia wyszły naprawdę soczyste i aromatyczne... Polecam! Więcej na temat
Kuchnia MagdaLeny