Pomysł na niedzielny obiad jest następujący- kurczak nadziewany kaszą pęczak to tak naprawdę dwa w jednym, bo i kurczak, i dodatek do mięsa. Jak danie jednogarnkowe;) Tak pieczony kurczak jest bardzo smakowity, z wypieczoną złotą skórką i soczystym mięsem. Obawiałam się, jak sobie poradzę z wyluzowaniem kurczaka z kości, ale wyzwanie okazało się nie takie
Obiad gotowyKiedy zależy mi na szybkim obiedzie to robię leczo. Danie jednogarnkowe, które zawsze się udaje. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieSezon studiująco-pracujący w pełni, a co za tym idzie - pora na zupy i dania jednogarnkowe. Dziś mała zielona terapia na jesienną chandrę z lekko wyczuwalną nutą chrzanu. jak dla mnie - połączenie idealne. Składniki -2 cebule -2 marchewki -1 łyżka oleju -30 dag zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) -2 l bulionu warzywnego -4 łyżki chrzanu -25 dag gotowanej
Zielona Kuchniamnie w kuchni już totalnie. Tęsknię za wege pasztetami do śniadania, za tartami i aromatycznymi krajankami. Ale.. słoneczna pogoda napełniła mnie ostatnio energią i zapałem do.. dań jednogarnkowych i przeprosin z zupami :-) Składniki -1 czerwona cebula -1 czerwona papryka -ok 250g szpinaku -1 bulwa kopru włoskiego -400g ciecierzycy z puszki (po odsączeniu z zalewy) -łyżka
Zielona KuchniaSycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Można podawać z ugotowanym ryżem. Składniki -2 szkl. ciecierzycy -3 cebule -4 ząbki czosnku -1 puszka pomidorów w zalewie -1 puszka mleka kokosowego -1 łyżeczka płatków chilli lub 2 ostre papryczki -1 łyżeczka kminu rzymskiego -2 łyżeczki kolendry mielonej -1/2 łyżeczki kurkumy -1 łyżczka soli -1 łyżeczka czarnuszki
Zielona Kuchniajest węgierską potrawą przygotowywaną na smalcu i z dodatkiem słoniny. Często podawane jest jako dodatek do dania mięsnego. Osobiście wolę jego lżejszą wersję i traktuję jako danie jednogarnkowe. Bardzo dobrze smakuje również na ostro - z dodatkiem np. sosu piri-piri. Składniki - 3 czerwone papryki - 2 średnie cukinie - 2 marchewki - cebula - 200g kiełbasy - 3 łyżki koncentratu
Zielona KuchniaDania jednogarnkowe ostatnio goszczą u mnie stosunkowo często. Tym razem przyszła pora na gulasz wieprzowy. Przepis nieco odbiega od tradycyjnego przygotowania tej potrawy, ale mięso wychodzi miękkie i soczyste. Idealny jako dodatek do ziemniaków lub klusek śląskich Składniki -800 g mięsa wieprzowego (najlepiej szybki lub łopatki) -2 cebule -średnia marchewka -3-4 ziarenka ziela angielskiego -2 liście laurowe -łyżeczka
Zielona KuchniaWarzywa można obsmażyć każde z osobna jak ja to zrobiłam, lub wszystkie razem, uważając by nie rozgotować ich. Ratatouille może być przystawką, dodatkiem do obiadu, lub pożywnym daniem jednogarnkowym. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni i upodobań. Spróbujcie dopóki można kupić pyszne świeże pomidory, cukinie i inne pyszne skarby lata. Porcja na 3 osoby 1 średnia czerwona papryka
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwyciągnęłam szlafroki i piżamy z długimi nogawkami. Półbuty czekają w przedpokoju, w sobotę pierwszy raz ubrałam jesienną kurtkę. Jesień oznacza też, że do menu wracają rozgrzewające zupy, dania jednogarnkowe i zapiekane w piekarniku. Aż boję się pomyśleć, że to też czas ciast z cynamonem ;) Zupa nie jest fotogeniczna... ale czy być musi? Ma smakować, a smakuje również dzięki
bistro mamaDzisiaj mam dla Was przepis na leczo ze swojską kiełbasą.Leczo to kolorowe, smaczne, szybkie danie jednogarnkowe. Pasujące zarówno na przyjęcie, jak i samodzielny obiad.Można podawać zarówno z białym pieczywem makaronem,kluskami kładzionymi.ziemniakami jak i kaszami .. Produkty: 2 cukinie średniej wielkości 4 pomidory 1 puszka całych pomidorów 3-4 cebule 5 ząbków czosnku
Ugotujmy CośMakaron z bobem i pomidorami to moja propozycja na szybki letni obiad. Danie jest bardzo sycące, aromatyczne i łatwe do zrobienia
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 400 g makaronu rurki, pomidory w puszce - całe, 5 łyżek przecieru pomidorowego, duża cebula, 400 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, łyżka oleju, sól, pieprz, papryka
Lena GotujeSkładniki: 2 kg ziemniaków (najlepiej żółtych), 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 100 ml śmietany 12%, 50g sera gouda, 50g + 100g sera mozzarella, 50g parmezanu
Lena GotujeSkładniki: 500 g mięsa mielonego, pół cebuli, mały przecier pomidorowy, puszka krojonych pomidorów, szczypta soli pieprz, 3-4 łyżki bułki tartej, jajko, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka
Lena GotujeLeczo "na wypasie" - czyli z mięsem i kiełbasą! Podana ilość na kilka dużych porcji. Można włożyć do słoików, zawekować i namiastka lata w środku zimy gotowa
Lena Gotuje