Maliny są dobre na wszystko, są lekiem na całe zło:) Jako że sezon na maliny już się rozpoczął, korzystajmy z tego co oferuje nam lato. Do
Kuchnia Pełna Pasjisypkie. Niezastąpiony do potraw hinduskich – pilawu, ryb, drobiu, mięsa. Choć ryż dawno zawojował kuchnie świata, dla mnie jest nieodłączną częścią kuchni chińskiej. Chińszczyzna z ryżem basmati. Składniki: - 2 piersi drobiowe (bez skóry, pojedyncze) - wytrybowane mięso z 2 udek (bez skóry) - cebula czerwona - 4 szalotki - 1 papryka czerwona - kawałek białej rzepy japońskiej (daikon) - kilka ząbków czosnku (ilość według uznania) - zielona cebulka(...)biały sezam - ryż basmati – ilość według potrzeb (na 500 g suchego ryżu dajemy 1 litr zimnej wody, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju arachidowego) Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski. Z sosu sojowego, oleju sezamowego, skrobii kukurydzianej, soku z cytryny, płatków chilli, czosnku granulowanego, imbiru robimy marynatę (wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce). Mięso przekładamy do woreczka
mojewypiekiinietylkoProponujemy kalafior w wersji indyjskiej. Wystarczy kilka przypraw, aby kalafior nabrał nowego smaku. Składniki: -średni kalafior -szczypta ziaren kuminu -2-3 listki laurowe -kilka
Maminek kulinarnykurczaka (najlepiej piersi z kurczaka) – 1 cytrynę (sok, ale dla dodania więcej smaku i koloru można zetrzeć ciut skórki; wybierzcie najlepiej niewoskowanie cytryny bio) – oliwę z oliwek (ok 2 łyżki) – 1 filiżankę ryżu – 1 jajko – sól, pieprz do smaku – 1 cebulę A teraz dziecinnie proste przygotowanie. Ugotujcie kurczaka w lekko osolonej wodzie. Po około(...)minutach wyjmijcie go, lekko przestudźcie i pokrójcie wzdłuż włókien. W nowym, odrobinę większym garnku zagotujcie wodę (możecie też wykorzystać bulion warzywny) i gdy będzie wrzała wrzućcie kurczaka. Po chwili dodajcie oliwę oraz przyprawy. Gotujcie na małym ogniu ok 20 minut po czym dodajcie drobno posiekaną cebulę a po ok 5-10 minutach filiżankę ryżu (dobrze go przed dodaniem do zupy
Szybko Tanio SmacznieNa dworzu biało i mroźno, aż się prosi o obiad w słonecznych i wesołych barwach, dlatego też dziś zaserwowałam krwisto czerwoną paprykę nadzianą lekkim mięsem z
Kraina Miodem PłynącaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dobrych sałatek nigdy dość:) Mam dzisiaj dla Was pomysł na sałatkę równie kolorową, jak
Kuchnia Pełna PasjiBłyskawiczne przygotowanie, w efekcie syty posiłek i eksplozja smaku w ustach Jedną z moich ulubionych propozycji obiadowych jest tarta wytrawna . Nie dość, że z jednego gotowania
Grunt to przepis!Lubicie quesadillas? Takie robione na patelni jest dobre, ale przy przekręcaniu na drugą stronę mogą dziać się cuda :) To samo przy krojeniu, nie mówiąc już o
Kto ugości moich gości?Sałatka miał wyglądać zupełnie inaczej. Pierwotnie w planach w głowie miałam ją zrobić z mix'u sałat z roszponką, ale nie znalazłam tego w klepie. Miał
ClauditteMissCookingPierwszy i drugi dzień świąt nie są już postne jak kolacja wigilijna – w tym wpisie znajdziecie moje sprawdzone przepisy na mięsne potrawy, które warto wykorzystać jako
Karo in the Kitchentrafia aż 26,5 kilogramów dwutlenku węgla. To oznacza, że produkcja mięsa na przykład na stek jest nawet pięć razy bardziej szkodliwa dla naszej planety niż choćby stworzenie pierś z kurczaka. A jak podaje ONZ aż 14,5 procent emisji gazów cieplarnianych pochodzi z hodowli zwierząt. Zanieczyszczenie powietrza 185 milionami metrów kwadratowych CO2 to równowartość emisji z 39 milionów samochodów(...)m.in. krewetki, kraby, ślimaki) Owoce morze są drogie, ale mało kto kojarzy, by na ich kupowaniu traciła też nasza planeta. Kilogram małży, krewetek, ślimaków, krabów, homarów i innych podobnych dań oznacza 11,7 kg dwutlenku węgla. 5 Sery Ta pozycja serów na liście trucicieli naszego środowiska wynika z liczby 9,8 kilogramów CO2, jakie trafiają do atmosfery przy produkcji
Fleksitarianizm.plTrochę przez nas zapomniana, na szczęście ostatnio miała swój wielki powrót. Sałatka z kurczaka z ryżem, brzoskwinią, ananasem, papryką i kukurydzą, z dużą ilością
Smaczne Zdrowepieczarek 250 ml śmietanki 18% przyprawa: curry, kurkuma, sól, pieprz Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy, otrzymując dwa dość cienkie płaty mięsa. Dokładnie mieszamy w przygotowanej marynacie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie, jarmuż drobno siekamy i nakładamy niezbyt grubą warstwę na całą powierzchnię płatu kurczaka - zostawiając jedynie po 0,5 cm wzdłuż każdego brzegu. Ser blue(...)dodajemy rolady z kurczaka, które obsmażamy delikatnie na złoty kolor z każdej strony. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy po 1 łyżce curry i kurkumy. Następnie wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego - najlepiej tak, aby całe mięso było zanurzone w sosie i zapiekamy w temp. 175 st. przez około 30-40 minut. Danie najlepiej smakuje
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Do tak przygotowanego kurczaka dodać marynatę i dokładnie wymieszać. Kurczaka w marynacie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po upływie tego czasu kawałki kurczaka usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić(...)razie potrzeby wlać 125 ml zimnej wody (należy kontrolować ilość wody, aby powstał sos). Gdy papryka będzie już odpowiedniej miękkości dodać podsmażonego kurczaka. Wymieszać i chwilę razem podsmażać, aby smaki się połączyły. Na koniec danie doprawić solą, słodką papryką w proszku i pieprzem. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przy czym do wody, w której będzie gotowany, dodać
Gospodyni Miejskajedna ze smaczniejszych sałatek, idealna na imprezy, bo nawet po kilku godzinach na stole zachowuje swoją konsystencję. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW DRUKUJ PRZEPIS NA PRZYPRAWĘ ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYPRAWA GYROS: możecie kupić ją w sklepach, ale jak zawsze uczulamy na zawartość soli (pozycja soli jako pierwszej w składnikach oznacza, że większość przyprawy to właśnie(...)dodatkowo ucierając je w moździerzu lub młynku. Oczywiście możecie pominąć lub dodać nowy składnik, dodać go więcej lub mniej – eksperymentujcie, a znajdziecie odpowiednie dla siebie proporcje PRZYGOTOWANIE 1. PIERSI Z KURCZAKA (5 min): myjemy i oczyszczamy a następnie kroimy w kostkę (ok. 1cm x 1cm). Dorzucamy ok. 2 łyżek przyprawy do gyrosa, mieszamy i odstawiamy
Nerds Kitchen