Makaron to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw, jak również może stanowić bazę do dania głównego. Pierwsze wzmianki o makaronie sięgają Chin i pochodzą sprzed blisko 4 tysięcy lat. Jest to jednocześnie najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Legenda głosi, iż ten chiński wynalazek do Europy sprowadził Marco Polo. Ciężko(...)indyka kroimy w średniej wielkości kawałki. W tym przepisie użyłem dostępnego w moim sklepie tzw. gulaszowego z indyka. Można jednak wykorzystać zarówno filet z udźca czy piersi indyka, a nawet filet z kurczaka. Sos sojowy, olej, kilka kropli octu, sporą szczyptę cukru mieszamy do rozpuszczenia i dokładnego połączenia składników. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na około
Jacob Tastesmnie kolorem! Podałam je z makaronem pełnoziarnistym, z sosem porowym, z dodatkiem szparagów zielonych i świeżej żurawiny! Przepysznie! Przepis na roladki z kurczaka: SKŁADNIKI: - 2 szt filetu z piersi kurczaka - 6 świeżych szparagów - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka masła - parmezan starty (ilość według uznania) - chlust białego wina - sól himalajska - ząbek czosnku - kilka listków bazylii - 1/ łyżeczki soku(...)zeszklij szparagi i czosnek przez około 3-4 minuty, podlej winem, duś aż odparuje. Następnie z pozostałymi składnikami zmiksuj blenderem. Po uzyskaniu gładkiej masy, krem jest gotowy. Filety z kurczaka rozetnij tak aby utworzyły jak największy blat do rolowania. Posmaruj kremem i zroluj w roladkę. Pospinaj wykałaczkami lub specjalnym sznurkiem z silikonowym do roladek - do kupienia w marketach, bardzo przydatny
SMYKWKUCHNIMarynata: 1 łyżka sosu sojowego, jasnego; 1/2 łyżeczki płatków chili. Sposób przygotowania: Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Do marynaty dodać pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać (tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka). Tak przygotowanego kurczaka przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Cukinię, marchewkę, pory, paprykę i chili umyć(...)pokrojonego kurczaka w marynacie. Podsmażać przez 5 - 10 minut, aż kurczak stanie się złocisty. Usmażonego kurczka wyjąć z woka. Do woka wlać drugą łyżkę oleju, podgrzać i wrzucić pokorojone pory, paseczki papryki i całą papryczkę chili. Podsmażać przez około 5 minut. Następnie dodać słupki cukinii i marchewki i smażyć kolejne 10 minut. Do podsmażonych warzyw dodać usmażonego kurczaka i wlać
Gospodyni MiejskaDzisiejsze danie cieszy się dużą popularnością wśród studentów. Jest smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu a do tego niedrogie. W sklepach jest bardzo duży wybór gotowych sosów, na które decyduje się wiele osób. Ja jednak namawiam do przygotowania go samemu, ponieważ jest dużo zdrowszy i smaczniejszy. Przedwczoraj robiłam zakupy w E.Leclercu, gdzie kupiłam ananasa w promocyjnej cenie 2,99zł(...)takiej możliwości, można użyć tego w puszce. Należy jednak pamiętać, że ananas w puszce jest sztucznie dosładzany czyli bardziej kaloryczny. KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (składniki na 4 porcje) - 2 torebki brązowego ryżu - 500 gram piersi kurczaka - 500 gram przecieru pomidorowego - cebula - marchewka - papryka - 4 plastry ananasa - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - biała część pora - sól
Zgrabne GotowanieGdy znudzi Ci się kurczak i makaron w podstawowej postaci.. spróbuj tej wariacji. Będąc na diecie niektórzy z nas tracą motywacje gdyż ile można jeść
Czarnawisienkapomidorach SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka - opakowanie pomidorków koktajlowych - 8 ząbków czosnku - 1 mała cebula cukrowa - parę listków świeżej bazylii - sól, pieprz (opcjonalnie) MARYNATA: - 4-5 łyżek sosu sojowego - 1 łyżeczka: curry, kurkumy, ziół prowansalskich, chilli, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, parę kropel sosu piri-piri, estragon, tymianek, reszta przypraw według uznania. PRZYGOTOWANIE: Piersi myjemy. Wszystkie przyprawy do marynaty mieszamy(...)pieprzymy (opcjonalnie). Podlewamy odrobiną wody. Można dodać jeszcze natkę pietruszki lub kolendrę. Mięso układamy na warzywach, zawijamy folia aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Gotowe danie wykładamy na talerz. Możemy podawać z kasza gryczaną
Zainspiruj się kuchniąCzyli potrawa "na winie" - co się nawinie to do lecza! Kolejny Błyskawiczny Piątek w kalendarzu - ma być szybko, smacznie i bez komplikacji . Kwintesencją tej zasady w
Grunt to przepis!przynajmniej tak zapewnia w swojej książce "Łatwa kuchnia tajska" Ken Hom. I rzeczywiście, kupując w wielu miejscach czerwone curry, nigdy nie dostałam go z ziemniakami czy innym mięsem niż pierś kurczaka. Dlatego warto spróbować tej potrawy, bo ziemniaki i smak orzeszków ziemnych nadają mu niezwykłej głębi, dzięki czemu staje się ona wyjątkowo pełna i treściwa w smaku. Jest dość pikantna(...)się nawet myśleć o przerwaniu blogowania! Jesteś wzorem i inspiracją (założę się, że nie tylko moją...) pamiętaj o tym! :) Składniki (nieco zmodyfikowane i na 2 osoby): 250 g mięsa kurczaka z udek i podudzi bez skóry i kości, pokrojonego na kawałki 2-3cm 200 g małych ziemniaków 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki czerwonej
Kuchnia Prezydentowejniepowtarzalnym aromatom i orientalnemu smakowi potraw marokańskich możemy się przenieść myślami w niesamowitą podróż kulinarna. Danie jest łatwe, szybkie. Koniecznie podajcie do niego kuskus, który również odkryłam niedawno. Obecnie jest to nasz ulubiony dodatek do obiadu J Marokański tadżin z kurczakiem Składniki: oliwa z oliwek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/3 papryczki chili ½ skórki otartej(...)marchewka 1 czerwona papryka 150 ml wrzącego bulionu warzywnego (użyłam bulionu z kostki) garść rodzynek garść suszonej żurawiny lub wiśni 3 łyżki świeżej natki pietruszki lub kolendry 2 piersi kurczaka ½ szklanki obranych pistacji Kuskus: 300 g kuskus 3 łyżki świeżo posiekanej mięty woda (proporcje wg. przepisu na opakowaniu) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu chili ½ łyżeczki mielonej kolendry
Mania GotowaniaPrawie fluorescencyjny w kolorze i okrutnie aromatyczny. Z dodatkiem cytryny, czosnku, posiekanej natki i kurkumy ryż uzyskuje całkiem nową odsłonę – dodatki do obiadu wcale nie muszą
Karo in the KitchenWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka „leśna polana” zaskakuje swoim wyglądem jak i smakiem. Jestem pewna, że zaciekawi każdego kto ją zobaczy. Do
Marta Gotujedać im dłuższą chwilę na nawilgnięcie, inaczej będą gorzkie i popsują ostateczny smak potrawy. Powinny się namoczyć w winie i bulionie – naszykowanego kurczaka razem z sosem zostawcie na godzinę na blacie, dopiero po tym czasie wstawcie go do nagrzanego piekarnika. Szykujemy sobie grubą, głęboką blaszkę do pieczenia. Oczyszczamy kurczaka z resztek odstających kości, skrawków tłuszczu. Odcinamy mu szyję, myjemy kurczaka(...)wkładamy do środka kurczaka razem z pozostałymi dwoma ząbkami czosnku. W miseczce mamy już przeciśnięty czosnek, sok i skórkę z cytryny. Dodajemy tu jeszcze oliwę, sól, pieprz, tymianek i posiekany świeży albo suszony rozmaryn. Wszystko razem mieszamy. Smarujemy mieszanką kurczaka – w środku i pod skórką, która na kurczaku z wolnego wybiegu spokojnie odchodzi od mięsa. Teraz kurczaka przed smarowaniem
Karo in the Kitchenświetnie nadają się na ciekawe dipy do warzyw lub smażonych kąsków, ale także pyszne pasty przyprawowe które wzbogacą smak większości dań. Zapraszam Was zatem na przepisy na pyszne i proste paszteciki z mięsem indyka, tortille z kurczakiem i ciecierzycą, koreczki z twarogowym serem paneer, który zrobicie sami, kuleczki serowe i warzywa z dipami. PASZTECIKI Z MIĘSEM MIELONYM PRZYGOTOWANIE(...)małe paszteciki. Paszteciki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 st C przez 20-25 minut do zrumienienia. TORTILLE Z KURCZAKIEM PRZYGOTOWANIE: 20 minut SKŁADNIKI: – 1 pierś z kurczaka – pół szklanki ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki – 2 tortille – 1 „odnoga” selera naciowego – 3-4 łyżki sosu Butter Chicken
nietylkopasta.plJuż od kilku miesięcy marzyłam by wyrwać się z Bristolu do bardziej słonecznego miejsca. Urlop planowałam długo i mimo wielu pomysłów, gdzie możemy pojechać, postawiliśmy znowu
Pink Envelopesmacznie upiec gęś lub kaczkę wystarczy dobrze przyprawić i odpowiednio upiec. O ile pierś z kurczaka upiecze się wręcz błyskawicznie, to mięso z kaczki czy gęsi wymaga już więcej czasu i drobnych sztuczek. Nie jest to jednak wiedza tajemna, naprawdę :) Moja dzisiejsza pierś z kaczki piekła się na cebuli i jabłkach, więc nie wysuszyła się. Nabrała ciekawego smaku dzięki(...)muszę już wspominać :) Nie przesadzajcie też z nimi, aby nie przytłumiły smaku mięsa. Składniki: 1 średniej wielkości pierś z kaczki sól do smaku świeży, grubo mielony pieprz (lub młotkowany) majeranek 2 średnie cebule 2 średnie jabłka o kwaskowatym lub winnym smaku Pierś z kaczki opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę w poprzek ponacinać ostrym nożem
Codzienna kuchnia niecodzienna