Makaron mieszamy z śmietaną do której dodajemy posiekany koperek i przeciśnięty czosnek. Wysypujemy makaron do naczynia żaroodpornego, na górę wysypujemy zawartość patelni, wszystko posypujemy startym serem i przyprawiamy. Zapiekamy przez 15-20 minut w temp 180*C Tanie i szybkie , a przede wszystkim smaczne danie gotowe
W Moim Magicznym DomuOstatnie sprzątanie pozwoliło przygotować naprawdę ciekawy makaron z sosem na piwie , a dziś ugotować rozgrzewającą zupę w białym kolorze. Aby talerz nie był nudny (je się przecież również oczami), dodałam grzanki z czerstwego pieczywa, którego już nie dało się użyć na kanapki. Zupie dodały koloru i smaku. Sprawiły też, że całość była jeszcze bardziej sycąca, choć nie wykorzystałam w niej(...)odrobiny białka i tłuszczu zwierzęcego. Atutem jest tu też krótki czas przygotowania całego dania. Składniki (na 3 porcje): 2 spore ziemniaki 2 pietruszki kawałek selera duża cebula 3 ząbki czosnku sól biały pieprz 3 kromki czerstwego pieczywa olej do smażenia Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić ziemniaki
Weekendy w domu i ogrodzieZiemniaki pieczone, ziemniaki gotowane, ryż, makaron, kasza.... i tak w kółko. Kojarzycie? Ile można jeść te same dodatki do obiadu? Od dziś z tym koniec! Koniec z nudą i koniec z monotonią. A może samodzielne wege danie? Łapcie pyszną receptę: Składniki: - nieduża cukinia - 5 średnich ziemniaków - kilka małych marchewek - 6 ząbkow czosnku - średnia cebula - oliwa z oliwek - świeży rozmaryn
Cook&Loveprzez 5 min. 5. Jako ostatnie na patelni lądują orzechy nerkowca oraz odcedzony makaron. Całość mieszamy, doprawiamy gałką muszkatołową, ewentualnie solą oraz pieprzem i gotowe. UWAGA: Jeśli tak jak ja użyjecie jogurtu naturalnego większość sosu wyparuje z patelni. Aby uzyskać kremowy sos, który zagęści danie należy użyć słodkiej śmietany. SMACZNEGO
Bez Cebulisałatkę tabbouleh. Oboje użyliśmy produktu, który choć nazywany kaszą, to ma właściwie cechy makaronu. Marzenka do swojej sałatki dodała klasyczny kuskus, a ja maftoul, czyli jego palestyńską, gruboziarnistą odmianę. Wy możecie sięgnąć po bulgur i będziecie wtedy bliżsi naszego hasła tygodnia - kasze! Tabbouleh jest daniem lekkim, prostym i doskonałym na upalne letnie dni. Jego lekka, cytrynowa kwaśność świetnie orzeźwia
zadanie-gotowaniespodoba, ponieważ jest bardzo smaczny i aromatyczny. Królują w nim smaki Azji, ponieważ dania z tej części świata przygotowuje się bardzo szybko, a co więcej są lekkie i pożywne. Polecam! Śniadanie : Omlet z dymka i sosem sojowym Lunch : Stir-fry z kurczaka z makaronem i warzywami (przepis wkrótce na blogu) Przekąska : Pomidorki koktajlowe Smacznego
Codzienne GotowanieKaszą, jako super wzmacniającym daniem stosowanym przez mnichów buddyjskich w klasztorach mogłabym raczyć się codziennie. Daje ogromny ładunek energii, witamin i minerałów. Oczyszcza układ trawienny i wzmacnia siły witalne. Kasza pod względem wartości odżywczej przewyższa makaron, ziemniaki oraz ryż. Kasze są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, niezbędnych do pracy wszystkich komórek organizmu. Ze względu na dużą zawartość skrobi kasze
Naturalna Kuchniazmiksować, wsypać żelfix 3:1 i dać cukru mniej niż podano na opakowaniu - czyli dać 20 dag na opakowanie, zagotować mieszając i gorący sos przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić do wystudzenia na zakrętkach sos smakuje do ryby smażonej, do matiasów, do pulpetów, makaronów, zapiekanek, pizzy............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota
W kuchni Karmel-itkiJakoś ostatnio tak się stało że jadaliśmy mało mięsa drobiowego. W daniu orientalnym nie mogło go jednak zabraknąć. Użyłam tutaj polędwiczek z kurczaka a jeśli
Moje Małe CzarowanieChrupiące, smaczne nie tylko w słodkich połączeniach. Orzechy świetnie sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do dań makaronowych, ale nie tylko. Niezastąpione w jesiennych ciastach
Moja smaczna kuchniaPesto z jarmużu jest doskonałą, spolszczoną wersją tradycyjnego pesto z bazylii. Mimo delikatnej cierpkości wspaniale smakuje w towarzystwie makaronu, czy na grzankach. Jeśli jesteście fanami
Kolizje Smakówwszystkim smacznie i niebanalnie. Nie mogłabym chyba jeść non stop klasyki w postaci pulpetów, gołąbków, kotletów , zup itp. To nie dla mnie. Oczywiście nie mówię, że są to złe dania, aczkolwiek są dobre raz na jakiś czas, a już na pewno nie jako podstawa mojego jadłospisu. Lubię sięgać po nowe produkty i kombinować w kuchni, wykorzystując jednocześnie różnorodne(...)przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty (klik), a ostatnio stwierdziłam, że skoro się nadało na farsz to świetnie się sprawdzi też jako sos do makaronu. Po co stosować jedno rozwiązanie, jak może być ich kilka. Nie lubię ograniczeń zarówno w życiu jak i w kulinariach, więc kombinuję, wtedy nie byłabym sobą. Może z tego względu
Fabryka pomysłówzapełnić nieduży koszyczek. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to jedno z moich ulubionych dań. Jest prosta, ale pełna smaku i pachnie obłędnie. Według mnie zupa z takiego mixu różnych grzybów jest najlepsza, ale możecie użyć jednego, dowolnego gatunku. Jeżeli chcecie możecie zupę grzybową zrobić z makaronem . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatymianku, który roztarłam w dłoniach, dla uzyskania jeszcze lepszego aromatu i smaku. Takie danie może być doskonałą bazą do powstania nowego przepisu, bo otrzymane warzywa można np. zblendować z bulionem i podać w postaci gęstej, kremowej zupy z grzankami. Pieczone warzywa warto podać z ulubionym makaronem lub pieczonym mięsem. Pomysłów jest sporo, czas na przedstawienie przepisu. Pieczone warzywa śródziemnomorskie
Moja smaczna kuchniaminutach zdejmujemy z patelni. Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i mieszamy z pozostałym sosem. Przystrajamy świeżymi listkami bazylii. Bardzo sycące danie
Moje Kuchenne Rewelacjeprzygotowaniu w swoich domach tego dania. Penne z brokułowym pesto i papryką (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie penne 1 świeży brokuł 1 słodka śmietanka 12% (300 ml) 1 mini papryczka czerwona 1 mini papryczka żółta 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kiełki rzodkiewki pieprz, oregano, bazylia, tymianek oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente :) Brokuł obieramy z liści
vegetanieZ ziemi włoskiej dotarłam do Polski, co oznacza zakończenie moich zmagań w makaronowej podróży po Europie. Na finał wybrałam łazanki podane w zupie grzybowej. Zupa grzybowa
Smakowity Blog Kulinarnyprostu same korzyści. Ten makaron jest o tyle czasochłonny, że trzeba rurki nafaszerować mięsem. Niby żaden problem, ale ja robiłam to gdy Pan Sz. postanowił nauczyć się wstawać chwytając za moje nogi i za punkt honoru wziął sobie to, żeby tej nogi nie puścić. Z takim obciążeniem było dość kłopotliwie, ale dałam radę Dodatkowo zrobiłam beszamel, który w końcu był(...)pieprz 2 łyżki oleju Beszamel 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 1/4 szkl. mleka 1/2 szkl. wody gałka muszkatołowa bazylia zioła prowansalskie sól PRZYGOTOWANIE W garnku zagotować wodę na makaron. Osolić, można dodać chlust oleju, by makaron się nie sklejał. Wkładać do gotującej wody po kilka rurek, na ok. 3 min. Wyjąć, ostudzić. Farsz: Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki
zabawa smakiemsię jednak odtwarzać swoje ulubione dania w nieco innej, zdrowszej wersji. Jednym z filarów mojej diety jest także ograniczenie ilości zjadanych węgli (o innych opowiem Wam innym razem). Dieta nisko-węglowodanowa ma jednak swoje minusy — nie można jeść swoich ulubionych potraw, takich jak choćby pad thai. Z pomocą w takiej sytuacji przychodzi makaron z alg morskich, który niedawno
Food SquareMakaron z serem… Tak, to dobre i tanie jedzenie na pocieszenie, ale nie tylko. Za czasów studenckich to był w moim wykonaniu szybki kulinarny banał na
Karo in the KitchenGrappa ) – mawia się, że gmina i miasto Bassano del Grappa dała swoją nazwę najsłynniejszemu włoskiemu trunkowi. Od niej też nazwisko przybrał Jacopo dal Ponte, wielki włoski malarz renesansowy. Miasteczko położone w Wenecji-euganejskiej, rozdzielone rzeką Brentą poza słynnymi szparagami (D.O.P.), jest znane także z brokułów podawanych z makaronem bigoli, lokalnego tagliatelli i miejscowej ceramiki. W 1796 roku nieopodal Bassano(...)północ-południe w celu jak najlepszego przewietrzenia wiatrem przekraczającym dolinę Valsugama. W efekcie szczegółowo uregulowanej uprawy otrzymywane są szparagi o słodko-gorzkim smaku. Najpopularniejszym sposobem podania jest klasyczne danie Asparagi in Salsa di Uova Sode , czyli szparagi z sosem z jajek gotowanych i sardeli. Zaleca się spożycie w ciągu maksymalnie 2-3 dni od zebrania. Jak w przypadku wielu
Bon Ton Italia