Klasyczne mule w sosie z pomidorami to danie, które jest niezwykle popularne wśród rybaków wracających z połowów. W Polsce niestety nie wszyscy przepadają za owocami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czy też tak macie, że czasem wieczorem zastanawiacie się co można by zjeść na szybką, może niekoniecznie zdrową ale lekką kolację? Ja tak mam dość często
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pogoda nas nie rozpieszcza, a wręcz przeciwnie. Ostatnie opady dały nam nieźle w kość. Większość miasta pływała, bo kanalizacja burzowa nie nadążała odbierać wodę. Nasz garaż również został zalany niemal po kolana. No cóż, auto też ucierpiało, bo dostała się do niego woda i w zasadzie niemal cały wczorajszy dzień spędziliśmy na osuszaniu i praniu - dobrze, że tylko podłogi(...)skórki. Przykryć i gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą do smaku i cukrem. Jeśli sos będzie zbyt pomidorowy, wtedy można dolać wody. Klopsiki podawać z makaronem lub ugotowanymi ziemniakami - co kto lubi najbardziej
Codzienna kuchnia niecodziennaWęgierski paprykarz z kurczaka z kluskami Paprykarz z kurczaka jest na Węgrzech tradycyjnym daniem , tak jak u nas np. schabowy , je się go na niedzielnym obiedzie i spotkaniach rodzinnych . Węgierska kuchnia obfituje w paprykę , cebulę ,śmietanę i tłuszcz Nam kojarzy się przede wszystkim z papryką , a trzeba wiedzieć ,że w tym rejonie świata uprawiana była ona , na długo przed(...)mleka . Ucieramy , tak żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstych naleśników . Rozprowadzamy ciasto na drewnianej wilgotnej desce , na grubość około 0,5 cm . W dużym garnku doprowadzamy osoloną jak na makaron, wodę do wrzenia . Nożem odcinamy paseczki , bardzo wąskie kluski i wpuszczamy na wrzątek , mieszamy . Kluski są gotowe jak wypłyną na wierzch . Odcedzamy , przelewając przez sito jak makaron i mieszamy
Ogrodnik w podróżyświeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru * M ą ka kamut to antyczna odmiana pszenicy durum, idealna jest do wypieku pieczywa, ciast oraz przygotowania domowego makaronu. M ą ka k amut ma ok. 30% wiecej witaminy E i ok. 40% więcej białka niż pszenica, ponadto jest bogata w magnez, selen, cynk, kwasy tłuszczowe(...)impasto per il pane avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente e lasciatelo lievitare per altri 30 minuti. Versate l'impasto nello stampo (25 x 12 cm) foderato con carta da forno. Infornate il pane in forno preriscaldato a 200 °C per circa 30-40 minuti. Nel forno vicino allo stampo con il pane mettete un'altro stampo riempito per metà
La grande e la piccola cuocaWiosna i lato to pora lekkich zup – ramen też da się zrobić delikatnie i łagodnie, w odchudzonej i mniej zawiesistej wersji. Rezygnując z długo gotowanego i mocno przyprawionego bulionu nie trzeba rezygnować z pełnego smaku – wystarczy delikatny bulion utemperować, zaokrąglić i wzbogacić sezonowymi dodatkami. Miso ramen to baza do wielu świeżych zup – u mnie dzisiaj z cykorią, mnóstwem czosnku(...)dokładnie mieszamy. Dolewamy pozostały w drugim garnku rosół, wsypujemy 2/3 pociętego zielonego szczypioru, dokładnie mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu 2-3 minuty. Gorącą zupą zalewamy ugotowany makaron ramen w głębokich miseczkach, posypujemy pozostałym ciętym szczypiorem. Zupę posypujemy prażonym sezamem, do każdej porcji dodajemy po ½ łyżeczki pasty chili lub posypujemy płatkami suszonej papryczki. Na koniec całość skrapiamy olejem
Karo in the KitchenWiosna i lato to pora lekkich zup – ramen też da się zrobić delikatnie i łagodnie, w odchudzonej i mniej zawiesistej wersji. Rezygnując z długo gotowanego i mocno przyprawionego bulionu nie trzeba rezygnować z pełnego smaku – wystarczy delikatny bulion utemperować, zaokrąglić i wzbogacić sezonowymi dodatkami. Miso ramen to baza do wielu świeżych zup – u mnie dzisiaj z cykorią, mnóstwem czosnku(...)dokładnie mieszamy. Dolewamy pozostały w drugim garnku rosół, wsypujemy 2/3 pociętego zielonego szczypioru, dokładnie mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu 2-3 minuty. Gorącą zupą zalewamy ugotowany makaron ramen w głębokich miseczkach, posypujemy pozostałym ciętym szczypiorem. Zupę posypujemy prażonym sezamem, do każdej porcji dodajemy po ½ łyżeczki pasty chili lub posypujemy płatkami suszonej papryczki. Na koniec całość skrapiamy olejem
Karo in the KitchenJedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w naszym domu jest zupa grzybowa ze specjalnie robionymi na tą okazję łazankami. Konkurowała ona zawsze z nie mniej tradycyjnym czerwonym
Smaki Ewyjest bilans kaloryczny – w przypadku diety odchudzającej potrzebny jest oczywiście pewien deficyt kalorii. Pieczywo i makaron, jeśli będziemy wybierać odpowiednie rodzaje, jak najbardziej mogą znajdować się w diecie, ponieważ dostarczą nam węglowodanów, witamin i składników mineralnych oraz błonnika – warto więc wybierać pieczywo ciemne oraz makarony razowe lub z semoliny. Ziemniaki z kolei to po prostu warzywa – problemu nie stanowią więc(...)tłuszczu do produktu dodaje się cukier. Ostatecznie różnica kaloryczna nie jest więc spektakularna, a produkt staje się bogaty w cukry proste, które nie tylko nie będą wspomagały odchudzania, ale dadzą wręcz odwrotny efekt. Dodatkowo jedząc produkty z obniżoną zawartością tłuszczu często mamy poczucie, że możemy zjeść ich więcej, skoro mają mniej kalorii. Jak już wspomniałam różnice w kalorycznościach produktów tradycyjnych
Z notatnika dietetykaZapiekane ziemniaki w boczku to zarówno dodatek do innego dania, ale również może być pełnowartościowym posiłkiem. Potrawę najlepiej jest przygotować z młodych ziemniaków, jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!potrawy z lokalnym zielonym sosem ziołowym. Zielony sos to słynny niemiecki sos ziołowy, który jest specjalnością Hesji i który je się absolutnie ze wszystkim i podaje prawie do każdego dania. Dlaczego więc nie spróbować go ze szparagami? Składniki: pęczek ugotowanych szparagów (końcówki obcinamy, zielonych nie trzeba obierać) 200 g mieszanych ziół i zieleniny np. natka pietruszki, szczypiorek, szczaw(...)trudne do zdobycia. To kwintesencja wiosny, bo rosną tylko teraz. Warto poszukać! Zwłaszcza, że często okazuje się, że rosną dziko tuż pod naszym nosem. Składniki: jajko wszystkie smardze z danego roku, które wyrosły na mojej działce (całe dwa) – pokrojone na plasterki masło do smażenia minimalna ilość soli i pieprzu Pełny przepis tutaj. 6. Zupa z rzeżuchy Jeśli po świętach zostało
Ugotowane pozamiataneLubisz zestawienie słodko -ostre w jedzeniu? Jeśli tak, to ten przepis jest idealny dla Ciebie! (przepis autorski) Składniki – na dwie porcje filet i marynata: 1
Oka w rosole czyli KaFka gotujeartykułu, w którym poznacie kilka ciekawostek dotyczących przysmaku, którym zachwycił się cały świat, a także ciekawe fakty o pizzy, których prawdopodobnie nie znaliście. Pizzę jedzono już w starożytnej Grecji Danie przypominające pizzę nie powstało wcale we Włoszech, tego typu placki jedzono już w starożytnej Grecji. Nie przypominała ona jednak naszego obecnego przysmaku, miała bowiem formę kanapki. Płaskie, cienkie chlebki(...)kolejności jest klasyka gatunku. Mowa oczywiście o Marghericie. Na trzecim miejscu znalazła się pizza Hawajska, co potwierdza, że ananas na pizzy jednak pasuje sporej części osób. Pizzowe rekordy Guinnessa Danie tak popularne w naszej kulturze musiało pobić rekordy Guinnessa. Zobaczcie, jakie są najbardziej ekstremalne pizze świata. Najdroższa pizza świata Rekord na najdroższą pizzę na świecie został pobity 24 kwietnia
jakszef.plDorsz zapiekany w porach to zdrowy posiłek idealny na upalne dni. Ryby dostarczają nam sporo składników odżywczych. Do tego dania najlepiej jest wybrać rybę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z grillowanym kurczakiem, sałatą, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, awokado, serem mozzarella i pomidorowym sosem winegret to idealna propozycja na weekendowego grilla. Lekka, sycąca i smaczna. Dwadzieścia
ale Pysznie