takie. My skorzystaliśmy z pieczonych składników, dlatego że przepadamy za pieczoną cieciorką. Razem z nią upiekliśmy pozostałe warzywa. Dodatkiem do dania jest gotowane na twardo jajko – które zawiera wszystkie niezbędne składniki do życia! Bazę dania może stanowić ryż, komosa, kuskus, bulgur, albo inna kasza – tu użyliśmy jaglanej. Nie jest przyprawiona w żaden specjalny sposób(...)Krok 3 Wyjmij warzywa z pieca, przestudź. Wyłóż na dno głębokiej misy kaszę i układaj na niej pozostałe składniki. Polej sosem i podawaj. Smacznego! Filet z chipsami z jarmużu. Makaron w sosie z masła orzechowego. Artykuł Misa mocy z pieczoną cieciorką pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzczęści przypadków jest), tylko nieco mija się z prawdą. A że kłamania w jedzeniu nie lubię wyjątkowo, już w czasie tej podróży postanowiłam, że będę zbierać dokładne informacje o daniach, a także przepisy u samego źródła. I tak na pierwszy mój domowy ogień poszła zupa miso. Miso-shiru jest tradycyjną japońską zupą serwowaną praktycznie do każdego posiłku(...)litra wody ok. 20-30 g katsuobushi ok. 25 g glonów kombu 2 łyżki pasty miso 1 kostka twardego tofu Cebulka dymka U mnie dodatkowo w zupie znalazł się makaron udon. Przygotowanie: Zaczęłam od ugotowania bulionu dashi: glony kombu połamałam na mniejsze cząstki i namoczyłam przez ok. 45 minut w zimnej wodzie. Następnie powoli, na wolnym ogniu doprowadziłam wodę
Kate's KitchenStuprocentowo wiosenny comfort food – zielone risotto. Mocno szparagowe, pikantno-słodkie od sera, kremowe i wciągające. Eleganckie i delikatnie chrupiące szparagowe główki, wesołe zielone plasterki i zielone
Karo in the Kitchenpodobnego przepisu (Gravlax - łosoś szwedzki - Jamiego Oliviera) w TV, postanowiłam spróbować nowych składników marynaty. A jest to bardzo smaczna przekąska, którą daje się też wykorzystać jako dodatek do makaronu czy ryżu, ponieważ duszony czy podsmażony smakuje równie wspaniale. Najczęściej jemy go jednak po prostu na chlebie. Dodatki takie, jak lubimy(...)bardzo ważny składnik tej potrawy i musi się w niej znaleźć, jednak zapewniam, że przyprawy tak się przenikają z łososiem, że wcale i zupełnie aromatu koperkowego wyczuć się nie da. Co zresztą może zaświadczyć Paweł, mąż Asi, który równie chętnie łososia zajadał, choć jest zdecydowanym przeciwnikiem tej zieleniny. ;) Pomarańczowego łososia dodaję do akcji Panti
Kuchnia PrezydentowejAleż te wakacje szybko zleciały! Zaczął się rok szkolny i dla wielu pewnie z Was zaczęło się też przygotowanie kanapek dzieciakom do szkoły. Dla mnie to
Ostra na SłodkoMoi stali goście - zarówno Ci blogowi, jak i odwiedzający progi naszego domu - zaobserwowali, że w ostatnim czasie z niekłamaną przyjemnością testuję wina marki Celebro , dzięki nawiązanej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakurczaka plasterkiem szynki lub boczku , który zapobiega wysychaniu mięsa i nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie smażenia szynka tworzy chrupiącą skorupkę, którą wprost uwielbiam! Przygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam się włoską potrawą pochodzącą z Rzymu, saltimbocca alla romana , która tradycyjnie składa się z cienkich sznycli cielęcych zawiniętych w roladkę z plasterkiem prosciutto i listkami szałwii. Zamiast podlewać(...)patelnię sok z cytryny, który zmiesza się z oliwą i mięsnymi sokami tworząc pyszny sok. Zamiast cytryny możesz użyć także białego wytrawnego wina. Kurczaka saltimboccę możesz podać z makaronem, czy kluseczkami gnocchi , ale ja polecam pieczone ziemniaki i sałatkę z rukoli doprawionej solą i sokiem z cytryny. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i OliwaBardzo prosta włoska zupa jarzynowa, której smak buduje dodawanie kolejnych części składowych do garnka – świeżych, jędrnych, jak najlepszych, lokalnych i sezonowych. W tej zupie znajdziecie tylko
Karo in the KitchenBardzo prosta włoska zupa jarzynowa, której smak buduje dodawanie kolejnych części składowych do garnka – świeżych, jędrnych, jak najlepszych, lokalnych i sezonowych. W tej zupie znajdziecie tylko
Karo in the KitchenPesto z jarmużu Pesto z jarmużu… czemu właśnie z niego? Ano dlatego, że nie jest on tylko bardzo zdrowy (zawiera duże ilości, m.in. witaminy K
BlendmanOgniste, chrupiące, kotlety z karkówki Z karkówki było już tyle potraw , że wydawało by się ,że nic już nowego wymyślić nie można . Otóż można i to
Ogrodnik w podróżyŹle przyrządzony szpinak zapewne dla wielu z was był zmorą dzieciństwa. Jeszcze kilka lat temu sama nie pomyślałabym, że zupa szpinakowa zagości na stałe w moim
upichcicZupa kalafiorowa to dobry pomysł na pyszny, szybki i rozgrzewający obiad. Dokładnie takich dań będziemy potrzebować w najbliższych, chłodnych miesiącach. Prosta zupa kalafiorowa – lekki i zdrowy obiad Zawsze lubiłam zupy. W dzieciństwie królowała pomidorowa – z przecieru z własnych pomidorów, obowiązkowo z ryżem i świeżo rwanym lubczykiem. O rany, aż poczułam jej aromat. Na drugim miejscu była właśnie(...)też pasuje do zupy kalafiorowej. Została resztka rosołu? Idealnie! Do naszej kalafiorowej jak znalazł. Ziemniaki . Ziemniaczki dopełniają całości smaku w zupie kalafiorowej. Jestem typowym skrobiowym dzieckiem, więc ziemniaków, makaronu, ryżu u mnie nigdy dość. Do zupy wybieram najczęściej nieduże ziemniaki z odmian, które kruszeją dopiero pod koniec gotowania, żeby mieć pewność, że nie powstanie mi ziemniaczana breja. Drukuj Prosta zupa
Na-talerzu.plStroganoff, Stroganov, czy wreszcie spolszczony do bólu Strogonow – rosyjski gulasz z wołowej polędwicy, cebuli i pieczarek w pysznym aromatycznym sosie przeszedł już w kuchni wiele. Niektórzy
Karo in the KitchenPyszne pulpeciki z warzywnym sosem. Sos, a może raczej krem na bazie cukinii, pomidorów i papryki. Gorąco polecam. Składniki na pulpety: 500 g mielonego mięsa z
IMPRESJA SMAKU