trzepaku. Fasolka obowiązkowo polana roztopionym tłuszczem, u nas masłem wymieszanym z bułką tartą. Świetny obiad wege, dla tych co za mało niech będzie przekąska czy przystawka, wstęp przed kolejnym daniem lub coś na ząb, obowiązkowo na ciepło i z bułeczką! Jeśli lubisz i jadasz także zieloną fasolkę to ugotuj ją w podobny sposób, pamiętając tylko że zielona fasolka dłużej(...)odpowiada. Im fasolka młodsza, tym szybciej się gotuje, nawet od 4 do 10 minut jest gotowa. Trzeba próbować w trakcie gotowania, to najlepszy sposób (u mnie także na makaron, kasze, ryż). W rondelku roztapiam masło, dodaję bułkę tartą energicznie mieszając, w razie potrzeby lekko dosalam gdyby fasolka okazała się zbyt mało słona. Gotową ciepłą fasolkę polewam roztopionym masłem wymieszanym
Zasmakuj KuchniSegnit „Leksykon Smaków” Zastanawialiście się kiedyś czy wanilia pasuje do mięsa a pieprz do bezy? W „Leksykonie Smaków” znajdziecie podpowiedzi jak łączyć smaki, jak dobierać przyprawy, co zrobić, żeby dania smakowały. Znajdziecie takie zestawienia produktów spożywczych, które zawsze się sprawdzają. Książka lekko rozczarowała mnie formą wydania. Fajna okładka a w środku szaro i kiepskawy papier. Jednak ilość wiedzy(...)smakach będących na styku Europy i Azji. Opowieść o ludziach, miłości, kulturze, jedzeniu. To świetne zdjęcia i przepisy. Jeśli macie „Mamuszkę”, to koniecznie musicie mieć „Kaukasis” 7. Joel MacCharles, Dana Harrison „Batch” Jeśli boicie się, że natłok wiedzy w książkach Katza was zabije, ale mimo wszystko chcecie spróbować robić przetwory, to sięgnijcie po „Batch”. Znajdziecie sporo praktycznych wskazówek jak kisić
ladykitchenUwielbiamy gościć znajomych i często to robimy. Ale tylko wtedy, gdy się z nimi umówimy. Natomiast odpowiadając czysto teoretycznie na to pytanie to myślę, że najprościej byłoby zrobić jakiś makaron. Oboje z Madzią uwielbiamy aglio olio. Nie dość, że jest naprawdę dobre, to robi się w 5 minut. 9. Ile czasu tygodniowo poświęcasz na blogowanie? Nie ma reguły. Bywa(...)statystyka na blogu ma jakieś znaczenie? Prowadzimy bloga czysto hobbistycznie, nie czerpiemy z tego zysków. Więc statystyka jest rzeczą drugorzędną. Oczywiście lubimy być miło połechtani, gdy widzimy, że danego dnia na blogu było kilka czy kilkanaście tysięcy osób. Jasne, to miłe. Ale o wiele milsze i wartościowe są komentarze, które zostawiają czytelnicy. Wtedy realnie widzimy, że nasza praca komuś się
Marder&Marder ManufactureUwielbiam takie połączenia smakowe. Jeśli i wy gustuje w pikantnych, aromatycznych daniach koniecznie wypróbujcie. Przepis ten powstał po obejrzeniu 2 programów kulinarnych i spotkaniu Trójmiejskich blogerów. Coś takiego chodziło za mną już od dawna i doczekało się na swoją premierę. W weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda(...)prażony kokos czerwona cebula (drobno krojona) chilli (drobno pokrojone) odrobina octu ryżowego skórka z cytryny sok z limonki cukier palmowy Podajmy z ryżem lub tak jak u mnie z makaronem (na łazanki) i kawałkami kurczaka (u mnie grillowany). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytnich pojawiło się również 25 innych blogerów, których poczynania możecie obserwować w specjalnej zakładce z akcją PLANT IS FOOD na TARGU SMAKU . Przygotowali oni dla Was aż 86 cudownych dań, deserów, sałatek i koktajli. Naprawdę jest się czym inspirować! SAŁATKA Z QUINOA I CIECIORKĄ Magda z bloga Zawsze głodna! przygotowała dla Was obłędną sałatkę z quinoa i cieciorką . Komosa(...)granatu . Jak się okazało, nawet roślinożerne łasuchy nie muszą odmawiać sobie tego cudownego włoskiego deseru. Rubinowe pestki granatu są zaś ukoronowaniem dla zmysłów: smaku i wzroku. :) SAŁATKA Z BURACZKOWYM MAKARONEM I PRAŻONYM KALAFIOREM Olka, która notuje swoje cuda na blogu Kulinarne zapiski Olki , pochwaliła się swoim osiągnięciem na miarę kuchni fusion . Jej sałatka z buraczkowym makaronem i prażonym kalafiorem
Food SquareOstatnio bardzo polubiłam się z kuskusem perłowym. Możecie go kupić w sklepach internetowych lub większych marketach. Wg mnie idealnie pasuje do sałatek, a także jako dodatek
Fabryka pomysłówWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: wędzona ryba 1 cebula sok z połowy cytryny sól, pieprz natka pietruszki passata pomidorowa czyli po prostu przecier z pomidorów olej do smażenia Przygotowanie: rybę
Oka w rosole czyli KaFka gotujeDziś będzie nieco orientalnie, bo imbir i pomarańcze zawsze kojarzą się z kuchnią azjatycką. Imbir działa rozgrzewająco na nasz organizm więc o tej porze roku jest
Apetyczna babeczkaotworzyć. Zdradza sporo zawodowych trików, które podpatrzył w kuchniach całego świata. Jest to też możliwe, ponieważ grupy są małe, więc każdy uczestniczy w przygotowania dania. Wspólnie przygotowane dania są oczywiście wspólnie zjedzone z kieliszkiem wina i przy jeszcze liczniejszych anegdotach z licznych miejsc, gdzie pracował Szef. Co najbardziej mi smakowało? Trudna decyzja, bo wszystko było(...)bulionu cukinia pokrojona w kostkę pół kapusty włoskiej poszatkowanej na cienkie paseczki kilka łodyg selera naciowego małe opakowanie mrożonej fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki ok 1,5 cm opakowanie makaronu w kształcie małych muszelek puszka pomidorów pelati świeża bazylia pieprz, sól, Jak przygotować zupę minestrone? W dużym garnku podgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę z boczkiem, chili i czosnkiem. Następnie dodajemy
Ugotowane pozamiatanesłodkim sake, cukrem albo miodem. Można pokusić się o zrobienie sosu samodzielnie albo w szybszej wersji użyć sosu gotowego, który można kupić praktycznie w każdym większy markecie. Danie idealne zarówno na szybki obiad jak i pyszną kolację. KURCZAK w SOSIE TERIYAKI Składniki: 1 filet z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 cm imbiru 1 łodyga trawy cytrynowej(...)następnie polewamy sokiem z cytryny. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię kukurydzę i kiełki soi, smażymy przez chwilę tak aby zachowały jeszcze sprężystość. Podajemy z ryżem lub makaronem
Bon appetit mon amieOmlet ze szpinakiem, czyli pyszny początek dnia ! Omlet ze szpinakiem Omlet ze szpinakiem to pyszny początek dnia, tak to prawda ! A na dodatek kolor
Kuchnia na wzgórzuZupa pomidorowa w bardziej sycącej formie, z świeżymi pomidorami, lekko gęsta. U mnie zabielona gęstą śmietaną 18% do zup, ale jest równie smaczna bez tego dodatku
Passions hobbies lifePewnego pięknego dnia mój ukochany zażyczył sobie na obiad placki ziemniaczane. Osobiście nigdy nie byłam ich ogromną fanką, dlatego też wcześniej nie zagościły w mojej kuchni
karmelowyWymyśliłam to danie na imprezę urodzinową mamy. Takie dania wszyscy lubią i dobrze się je je. Wyszło wybornie z całą odpowiedzialnością mogę je polecić Nic prostszego, szybko się to robi i każdy będzie zadowolony. Oczywiście musicie lubić czosnek Piersi kurze pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i ostrą. Rozgrzać(...)słodkiej papryki. Wymieszać i wylać na mięso. W razie potrzeby doprawić do smaku, zawsze trzeba posmakować. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 20 minut. Podawać z bułeczkami lub makaronem lub ryżem. Pychotka
Kuchnia Pokoleń