dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:765/1001)

Szwajcarska zapiekanka serowa 163

Szukałam przepisu na szybkie danie, wertowałam różne blogi i różne książki, nie miałam pomysłu. Mam dni, że mogę gotować wszystko, ale mam też takie dni, że chętnie bym coś ugotowała, na wszystko mam ochotę, a na nic nie mogę się zdecydować. Na szczęście takich dni jest zdecydowanie mniej, ale mimo wszystko są. Tak natrafiłam na przepis, który nosi nazwę(...)tego co mam i tak zajrzałam na smakowity blog i z chęcią wypróbowałam przepis. Smaczny, ale następnym razem zmodyfikuję go tak, żeby był trochę mniej suchy. Składniki: - 200g drobnego makaronu (kształtem zbliżonego do kolanek lub rurek) - 100g sera Appenzeller (nie miałam, użyłam twardego dojrzewającego sera) - 100g sera Emmentaler - 100g sera Gruyere - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - 200ml bulionu - 150g

dom-agi.pl
Czwartek: Ziołowe polędwiczki zawijane w bekon 160

daniu niesamowita jest pasta, którą natarte są polędwiczki. Podstawę stanowi upieczony czosnek, do tego trzy zioła. Tyle wystarczy, żeby niesamowicie zaromatyzować mięso. Jako przystawkę proponujemy ziemniaczaną sałatkę z muślinowym pesto. Czas przygotowania: 30 minut Czas pieczenia : 10-15 minut Poziom trudności: Raczej łatwe Liczba porcji: 2 Zawijanie mięsa w boczek to patent stary jak świat. Jeśli bekon jest dobry(...)całą noc, żeby przyprawy miały czas uwolnić swoją moc. Do polędwiczek polecamy ziołową sałatkę ziemniaczaną z kremowym pesto. Wart uwagi jest sposób robienia sosu, żywcem ściagnięty z pesto do makaronu. Do mieszkanki ziół i oliwy należy dodać wody spod gotujących się ziemniaków. Skrobia jaką zawiera zamienia całość w jedwabną emulsję. (Przepis znajdziecie pod przepisem na polędwiczki). Przepis pochodzi z bloga

Niedzielny kucharz
Nie marnuje – ryż 157

często lądują w naszych koszach. W poprzednich odcinkach mówiliśmy o: bananach – Nie marnuje – banany kaszy jaglanej – Nie marnuje – kasza jaglana makaronie – Nie marnuje – makaron ziemniakach – Nie marnuje – ziemniaki Dziś przyszedł czas na ryż. To produkt, który dość często ląduje w koszu. Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować zbyt dużo do obiadu(...)Warto wiedzieć, że wyrzucając jedzenie przyczyniamy się do degradacji planety – marnujemy energię, wodę. Dlatego zachęcam Was, abyście eksperymentowali, zastanawiali się zanim coś wyrzucicie. Być może resztki z obiadu da się zamienić na pyszny, wartościowy posiłek? Dziś podrzucam Wam swoje propozycje na kreatywne wykorzystanie ryżu. Jeśli macie jakieś pomysły, piszcie śmiało Nie marnuje – ryż Budyń ryżowy z nektarynką Torta

365 dni dookoła kuchni
Kurczak w sosie serowym o smaku papryki 119

Kurczak inaczej, zrobiony w sosie serowym z warzywami. Szybko i smacznie. Pałki kurze przekroić na pół. Doprawić mięso solą, pieprzem, papryką słodką. Obsypać oregano. Na patelni

Kuchnia Pokoleń
Świąteczne lasagne z suszonymi śliwkami i szynką włoską 161

wina. Dusić , niech alkohol sobie wyparuje. Dodać pomidory, można listki bazylii ,przemieszać, a następnie dodać suszone śliwki, mogą być całe, gdyż i tak się rozpadną na mniejsze kawałki. Przykryć, dać gaz na minimum i najlepiej wyjść z kuchni. Nastawić minutnik na godzinę , po godzinie przemieszać, nastawić na godzinę. Po tym czasie znów przemieszać i nastawić jeszcze na minimum pół godziny(...)masłem. Szynkę pokroić w plasterki. A na samym końcu przygotować beszamel według przepisu powyżej. Na dno wylać trochę sosu i rozprowadzić równomiernie. Dodać beszamel i przykryć pierwszą warstwą płatów makaronu.  Pokryć płaty sosem, można posypać serem i położyć szynkę, a na to, kolejną warstwę płatów. Beszamel, ser i płaty. Jedną warstwę możecie posypac tartym jajem. Którą chcecie. Na ostatnich

Z Kuchni Do Kuchni
WEGAŃSKIE ŚWIĘTA: makiełki, pasztet, zapiekane pieczarki 262

W święta zawsze odwiedzam rodziców i to oni przygotowują jedzenie - nie mogę się już doczekać kapusty z grochem mojego Taty :) Mama pewnie jak zawsze upiecze dla

Kasia Sarna
Kiełbasiara, czyli baba ziemniaczana z kiełbasą 145

Kartofle, pyry, grule, bulwy, perki... Ziemniakami Polska stoi! Idealne praktycznie do każdego dania, tanie, powszechnie dostępne i praktycznie każdemu smakują. I chociaż powszechnie uważa się je za tuczące, to mają wiele składników korzystnych dla naszego organizmu. Bo to nie ziemniaki tuczą tylko tłuste sosy i mięsa, z którymi je podajemy. Tuczy też złe ich przyrządzanie, na przykład jako(...)wstawiamy na gaz. Błąd. Ziemniaków nie powinno się moczyć w wodzie, a do gotowania wrzucać bezpośrednio na wrzątek. I pamiętajmy, ziemniaki gotujemy w niewielkiej iloci wody, w przeciwieństwie do makaronu. A teraz czas na przepis:       Potrzebujemy: 2 kg ziemniaków 300 g cienkiej kiełbasy 1 cebula (posiekana w drobną kostkę) 3 ząbki czosnku 3 jajka sól, pieprz tłuszcz

Marder&Marder Manufacture
Klasyczne mule w sosie pomidorowym 186

Klasyczne mule w sosie pomidorowym to przepis stary jak świat. Bardzo często w ten sposób danie to przygotowują rybacy zaraz po powrocie z połowów. Ja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smoothie z mango i fig 191

Smoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
FATTO A MANO- WŁOSKA KUCHNIA NA ŻOLIBORZU 172

wyznaczone. Fatto a mano, to restauracja serwująca kuchnię włoską, menu możecie podejrzeć na stronie  http://restauracjafattoamano.pl/  , jest krótkie, treściwe i w sam raz. Znajdziecie w nim przystawki, makarony, pizzę -przygotowywaną w przepięknym piecu, na którym warto zawiesić oko, desery w tym lody, których musicie spróbować! Ja jestem typowym lodożercom i to właśnie włoskie gelato jadłam w hurtowym ilościach(...)wart spróbowania w szczególności zimą. To, że jestem miłośnikiem kawy, to dobrze wiecie, zamówiłam latte, które niestety mnie zawiodło. Mleko do kawy było przegrzane, co powodowało, że kawy nie dało się pić i musiałam czekać aż ostygnie. Przegrzanie mleka do kawy wpływa też niestety na jego smak.  Niemniej jednak panna cotta podbiła nasze kubki smakowe na tyle, że mogę

SMYKWKUCHNI
Cannelloni nadziewane szparagami. 192

Nadziewane szparagami Cannelloni to świetna przekąska, która pasuje niemal do wszystkiego. Czy postawimy je do dań z grilla, czy do stołu zastawionego sałatkami, czy przy talerzu pełnym szynek i serów to zawsze będzie się świetnie komponować. Ja swoje przekąski przygotowałam na czwartkowy mecz Polski ze Szwajcarią i podałam je miedzy innymi z kiełbaskami z grilla. Więc jeżeli zamierzacie robić(...)dodatkiem cukru i soli. Na wrzącą włożyć szparagi - postawić je koronami do góry, tak by były lekko nad poziomem wody. Nakryć i gotować 5 minut. Boczek podsmażyć na patelni. Makaron gotować w posolonej wodzie przez 5 minut, by był al dente - by był lekko twardy i stawiał opór zębom. Wyjmować go łyżką cedzakową i nie czekając by się posklejał nadziewać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makaron ręcznie robiony,włoski---Pasta fatta a mano, italian 178

gotowe ciasto zwijamy w rulon.. Zwinięty rulon kroimy na paseczki 0,4-0,6 milimetra ,lub jaką kto chce szerokość makaronu. Albo przez wykrojniki do makaronu Pocięte paski makaronu zwijamy w w gniazda. Gotujemy, w osolonej wodzie 8-10minut.                     Pasta(...)elastica e liscia . Piegare a metà durante l'impasto , in questo modo diventerà aria . Impastare 15-20 minuti . Impasto liscio Pronta è messo nel sacchetto di plastica e mettere da parte a riposare per circa 30 minuti . Trascorso questo tempo l'impasto diventerà flessibile , perché le fibre si gonfiano e glutine raddrizzarsi . 30 minuti passavano e la pasta concepito , dividere

w mojej kuchni
Lazania (Lasagne). 207

rodziny na obiad lub kolację, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasy, jeżeli będziemy pracować sprawnie. Lazania wychodzi na prawdę dobra, smaczna i niesamowicie pachnąca. U nas w rodzinie te danie jest bardzo lubiane i dlatego bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Składniki: Płaty do lazanii 100 g sera Sos: 700 g farszu wieprzowego 100 g cebuli(...)garnku i dodajemy mąkę, bardzo intensywnie mieszając dodajemy po trochę na raz mleko. Gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Pod koniec solimy i pieprzymy .  Na dno naczynia żaroodpornego układamy płat makaronu, na niego wlewamy dużą chochlę beszamelu i układamy sos, tą czynność powtarzamy do całkowitego wypełnienia formy.   Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie

Kuchnia Łukasza