dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:626/1001)

ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM 408

Zupa pieczarkowa to bezapelacyjnie smak mojego dzieciństwa. Bardzo rzadko przygotowywana w moim domu (młodszy brat nie lubi grzybów) była zupą niemal odświętną. Przepis podpatrzyłam u Mamy

Przepisy Aleksandry
Spaghetti aglio, olio e peperoncino 255

ilość w zależności od ostrości i upodobania (powinna być wyczuwalna, danie ostre, ale dające się zjeść) łyżka drobno posiekanej natki pietruszki (nie może być jej za dużo, żeby nie zdominowała innych smaków, lepiej dodać na poczatek mniej, a później dosypać w razie potrzeby) świeżo starty parmezan sól Przygotowanie Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Czosnek

Kulinarne Inspiracje
Obiad w 15 minut 177

wygląda jego życie. A tego nie da się zrobić stołując się w miejscach typowo turystycznych. Moje wakacje to jedzenie. Ale aktualnie moje wakacje to ich brak. Na razie muszę zadowolić się planowaniem, co jednak nie oznacza, że omija mnie pyszne jedzenie J Rozmyślając nad wakacjami we Włoszech, poczułam ogromna potrzebę zjedzenia makaronu. I tak powstał obiad w 15 minut. Pyszny

365 dni dookoła kuchni
Kurczak pieczony 258

Kurczak pieczony, jeden z moich ulubionych. Mi osobiście, kurczak kojarzy się z niedzielnymi obiadami jeszcze z dzieciństwa. Oczywiście, kurczak obowiązkowy był poprzedzony rosołem z makaronem. Na kurczaku gotowało się rosół, a potem odsmażało lub piekło mięso. Co tydzień odbywała się też walka o to, kto dostanie najlepsze kąski w postaci piersi. Lubimy mięso drobiowe, bo jest lekkie i dość przyjazne(...)przed końcem pieczenia rozciąć i pozwolić się kurczakowi zrumienić. Kurczak, dzięki kilkugodzinnemu marynowaniu, przesiąka smakiem przypraw. My lubimy przyrządzać połówki kurczaka, dzięki czemu nie męczymy jednego dania przez tydzień Ja dodałam moje ulubione przyprawy, ale kierujcie się swoim smakiem i nacierajcie kurczaka według własnego uznania. Drukuj Kurczak pieczony window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 kurczaka 1 duża cebula

Mieszam w Garnku
Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem 186

jest mało wyrazista w smaku, powodem czego jest poświecenie jej większej uwagi. W roli głównej dynia Hokkaido , którą to najpierw upiekę, a następnie zmiksuję na aksamitny krem. Wybrałam do dania Farfalle, które kapitalnie komponują się z moim aromatycznym sosem. Składniki: 250 g świeżej dyni  1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżki masła 1 garść(...)krem.  W odpowiednim garnku masę dyniową gotować około 5 minut dodając masło (dla smaku i konsystencji sosu), śmietankę oraz wymienione przyprawy. Na koniec dodać garść startego parmezanu. Ugotować makaron al dente (lekko twardy) przełożyć do sosu, dodać sparzony groszek odsączony z wody, wymieszać całość.  Podawać natychmiast

Wino Francja Kuchnia
Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem 263

jest mało wyrazista w smaku, powodem czego jest poświecenie jej większej uwagi. W roli głównej dynia Hokkaido , którą to najpierw upiekę, a następnie zmiksuję na aksamitny krem. Wybrałam do dania Farfalle, które kapitalnie komponują się z moim aromatycznym sosem. Składniki: 250 g świeżej dyni  1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżki masła 1 garść(...)krem.  W odpowiednim garnku masę dyniową gotować około 5 minut dodając masło (dla smaku i konsystencji sosu), śmietankę oraz wymienione przyprawy. Na koniec dodać garść startego parmezanu. Ugotować makaron al dente (lekko twardy) przełożyć do sosu, dodać sparzony groszek odsączony z wody, wymieszać całość.  Podawać natychmiast

Wino Francja Kuchnia
Kasza kuskus z warzywami 279

Kuskus był znany już 3 tys. lat p.n.e. i wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu. Łączy w sobie cechy kaszy i makaronu, a wyrabia się go z twardej pszenicy durum. Symbolizuje bogactwo i szczęście. Oto szybki przepis na kaszę kuskus z dodatkiem warzyw.  Składniki 100 g kaszy kuskus 4 szalotki 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 ząbek czosnku(...)minutach kaszę wrzucamy na patelnię i jeszcze kilka minut smażymy razem z warzywami cały czas mieszając. Podajemy na gorąco. Tak przygotowana kasza kuskus jest bardzo smacznym dodatkiem do dania głównego. Równie dobra jest jako przekąska.    Kuskus to kasza, która wyróżnia się bardzo dużą zawartością białka. Zawiera nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Kuskus jest niezwykle bogaty

My Chcemy Jeść
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 374

gramów chińskiego makaronu mie, 10 sztuk grzybów shitake, około 4 cm korzenia imbiru, 3 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryczki chili, 1 łyżeczki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżki oleju sezamowego, 2 cebulek dymek wraz ze szczypiorem, 1 limonki,, 5 łyżeczek wiórek kokosowych, oliwy, soli, 100 ml mocno schłodzonej wody gazowanej. Przygotowanie dania rozpocząłem od odpowiedniego przygotowania(...)zalałem ciepłą wodą i pozostawiłem na noc do namoczenia.  Po namoczeniu pokroiłem je w dość spore nieregularne kawałki - duże grzyby na około 8 części - małe na ćwiartki.  Makaron mie zalałem wrzątkiem i pozostawiłem na 4 minuty, następnie odcedziłem na durszlaku i dokładnie przepłukałem zimną wodą z kranu w celu jego zahartowania. Na głębokiej patelni rozgrzałem mocno niewielką ilość

Wyprawy kulinarne
Roladki ziemniaczane ze szpinakiem 217

Często robiąc mięso na obiad zastanawiam się z czym najlepiej mogłabym je podać. Oczywiście ziemniaki, ryż, kasze czy makaron kiedyś się przejadają. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Kiedy mam już dość typowych dodatków, zaczynam szukać inspiracji. Tak to też stało się ostatnim razem. Zrobiłam roladę ziemniaczaną z ciasta podobnego do tego na kopytka. Roladę nadziałam mieszanką szpinaku i suszonych pomidorów. Taką(...)oliwą z zalewy z pomidorów. Układamy na papierze do pieczenia. Zapiekamy przez czterdzieści minut w 180 stopniach Celsjusza. Po dwudziestu minutach kromki należy przewrócić na drugą stronę. Podawać do dań mięsnych bądź same z sosem. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Smacznego! Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Użyłam pomidorów suszonych w oliwie z pestkami dyni. Można użyć pomidorów bez dodatków kwestia gustu

mecooks
Rosół + filmik 172

Przepisów na rosół jest tyle ile jest domów, każda gospodyni ma swoją charakterystyczną recepturę na rosół, który uwielbia jej rodzina. Przez to w zasadzie nie istnieje

Kawa z mlekiem
Bezmięsne leczo z cukinią 227

powiedział, że w leczo musi być mięcho? Nie musi być kiełbasa, nie muszą być parówki (to już fanaberia). Mogą być jedynie warzywa. I tak leczo smakuje doskonale. Z ziemniakami, makaronem, chlebem, kaszą. W końcu samo. Szybkie do zrobienia w zasadzie z dowolnych warzyw, jakimi dysponujemy. No dobrze, nie tak dowolnych. W moim leczo musi być papryka. I to najlepiej kilka(...)tylko z czerwonej papryki. Co to, to nie. To musi być feeria barw. Takie wegetariańskie leczo, o ile dobrze tylko doprawimy je, jest naprawdę doskonałym i nawet lekkim daniem. Co ważne, też przy robieniu leczo, nie spędzimy pół dnia. Leczo pochodzi z Węgier, gdzie funkcjonuje pod nazwą lecsó. I tutaj jedna uwaga, oryginalne leczo, nie zawiera cukinii

Mieszam w Garnku
Ryż z soczewicą. Wyprawa do Indii. 199

jakiś czas. Jeszcze trochę zdjęć z tamtych rejonów, abyście nabrali apetytu, widząc skąd pochodzi pomysł na to danie :)   Kolory naszego dania idealnie oddają kolorystykę tamtego regionu. Niezwykła ilość przypraw to główna cecha dań hinduskich. To sedno niezwykłego smaku i tak wielkiej popularności kuchni Indii na całym świecie. Cieszcie oczy tymi kolorami :) A teraz, jak już(...)dodajemy garść makaronu. Warzywa z przyprawami dusimy ok. 10-15 min., aż staną się miękkie, jednak pamiętając o tym, aby pozostały kruche. Dodajemy opłukaną soczewicę i jeszcze chwilkę dusimy. Wtedy dodajemy świeżo zmielony pieprz i roztarty w dłoniach tymianek, dzięki temu uwolnimy jego pełny bukiet aromatów. Na koniec dodajemy ryż, wszystko mieszamy i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.  Danie jest

vegetanie
Tajska zupa krewetkowa 240

łyżki sosu sojowego po płaskiej łyżeczce pieprzu cytrynowego, kurkumy, mielonego imbiru, granulowanego czosnku, czerwonej słodkiej papryki szczypta pieprzu cayennne 2 łyżki soku z cytryny 400 ml mleczka kokosowego makaron sojowy Przygotowanie: Krewetki zalewamy wodą i gotujemy. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Następnie dodajemy szklankę marchewek typu baby i gotujemy wszystko przez około 15 minut Czerwoną cebulę kroimy w pół(...)dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do wywaru z krewetkami. Do zupy dodajemy sos rybny, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Na koniec otwieramy puszkę mleka kokosowego. Pamiętajmy aby przed dodaniem go do zupy najpierw wymieszać mleczko łyżką w puszce. Jeśli zupa wydaje nam się być za mało słona - można dodać odrobinę soli. Zupę podajemy z makaronem sojowym

Taste Therapy
Rosół gotowany z pomidorem i kapustą. Super smak dzięki nietypowym dodatkom. PRZEPIS 148

uzupełnij wodę, która odprawowała, w razie potrzeby ponownie dopraw. Rada: rosół tradycyjnie podaliśmy z makaronem oraz kawałkami warzyw i mięsa oraz posiekaną natką pietruszki. Rosół możesz przygotować tą metodą, będzie jeszcze bardziej aromatyczny: Raz zrobisz tak rosół i już zawsze będziesz. Sposób, żeby kurczak dał z siebie wszystko Artykuł Rosół gotowany z pomidorem i kapustą. Super smak dzięki nietypowym dodatkom

Kulinarna Polska
PAD THAI Z KURCZAKIEM 145

dziś mowa, jest przepyszny, aromatyczny i zdrowy. Pad Thai z kurczakiem to danie szybkie i pożywne, genialne nie tylko na obiad. A co jeśli nie jadasz mięsa? Z pewnością możesz zastąpić je krewetkami lub tofu. SPRÓBUJ RÓWNIEŻ:   DORSZ STIR-FRY Z MAKARONEM RAMEN     STIR-FRY Z KREWETKAMI     ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM   PAD THAI

globuskulinarny