dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:621/1001)

ŁOSOŚ W SOSIE SOJOWYM I SEZAMEM 153

magiczny składnik wielu potraw, szczególnie dań jednogarnkowych z dodatkiem mięsa lub ryby. To danie jest proste, a w dodatku jest eleganckie i wyraziste, nieprzeciętne w smaku.  SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 filety łososia bez skóry ( po ok. 150 g każdy) 250 g makaronu ryżowego, lub chińskiego makaronu jajecznego biały sezam do obsypania filetów MARYNATA I SOS: 4 łyżki

Calzonella.com
Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków 180

szczęścia, można go znaleźć na stołach podczas wielu uroczystości rodzinnych. Obecnie kuskus bardziej przypomina makaron niż kaszę. Produkuje się go, granulując mąkę pszenną z wodą i dodatkami, a następnie przesiewa w specjalnym sicie. Pomimo tego potocznie nazywany jest kaszą. Nadaje się do dań obiadowych i deserowych. Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków. Składniki: - kuskus (ilość według potrzeb

mojewypiekiinietylko
Sałatka z roszponki i zielonego jabłka 246

idealnie komponuje się z delikatną w smaku roszponką. Sałatka świetna jako dodatek do dań z ryb i owoców morza (np. przegrzebków). Sałatkę z roszponki i zielonego jabłka podałam do „ Soczystej dorady, pieczonej w skorupie solnej ” w towarzystwie „ Sałatki na ciepło z makaronu orzo „. Polecam! Składniki sałatki: 1 zielone jabłko Granny Smith 2 garście roszponki

Moja Delicja
Kurczak z jarmużem i pieczarkami w mleku kokosowym 163

razu się z nim polubiłam, w szczególności że jest pełen zdrowych wartości odżywczych. Danie z jego udziałem jest lekkie i zdrowe, a całość tworzy ciekawy i niepowtarzalny smak, do którego z pewnością nie raz wrócę. Możecie je podać z ryżem lub makaronem ryżowym. Natomiast pomijając kurczaka zadowoli nie tylko wegetarian, ale także i wegan. Składniki na 2 porcje: 350g

Fabryka pomysłów
muszle faszerowane 162

Taką makaronową zapiekankę polecam na obiad lub kolację np.walentynkową. Danie proste, choć odrobinę pracochłonne- najwięcej czasu zajmuje nadzianie muszli. Można je przygotować wcześniej a potem tylko upiec. Dobrze smakuje z sosem czosnkowym i sałatą. Składniki: 250 g makaronu duże muszle 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku duża kulka mozzarelli (125 g) 2 łyżki czarnych oliwek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sos tymiankowo – maślakowy 171

Sos tymiankowo-maślakowy W końcu wysypało grzybami i w naszych lasach . Póki co najobficiej wylazły moje ulubione maślaki . Zebraliśmy trzy wiaderka , więc przerób ruszył pełna para

Ogrodnik w podróży
Kurczak w sosie śmietanowo - brokułowym 207

Dzisiaj w kuchni rządził brokuł. W wyniku połączenia wszystkich składników, powstał pyszny obiad. Danie jest szybkie w przygotowaniu.  Smak potrawy zależy od ilości dodanych przypraw i ziół. Składniki: - duża pierś z kurczaka - 2 ząbki czosnku - 300 g śmietany 18% - 200 g makaronu świderki lub rurki - brokuł - 2 cebule - około 150 ml wywaru drobiowego  (z połowy kostki) - sól

Pan i Pani Smith w kuchni
Makaron z mięsem i warzywami. 250

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Danie to jest szybkie i sprawdza się do wykorzystania resztek z tygodnia pozostałych w lodówce. Szynkę można zamienić kiełbasą wtedy smak jest bardziej wyrazisty.   Składniki: 150-200 g makaronu tagliatelle (użyłam ze szpinakiem i pomidorami)   1 parówka   250 g szynki

Symfonia smakowa
Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany 288

jeść coś trzeba przecież, więc wymyślam mało czasochłonne potrawy. Nie jestem wielbicielką gotowych dań, wolę coś prostego i skromnego, ale swojego. Kulki ryżowe wymyśliłam niejako z konieczności - nie było uwielbianych przeze mnie ziemniaków, a do sklepu nie chciało mi się biec. Makaronu gnieść też nie za bardzo mi się chciało. Taki leniwy dzień

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaronowe muszle z grillowanymi warzywami 197

ogromnym smakiem. Jest to także ciekawa propozycja na przystawkę, gdy przyjmujemy gości na obiedzie. Danie wegetariańskie, z trzema rodzajami sera, które moim zdaniem ma w sobie coś z kuchni śródziemnomorskiej. Poprzez mocne zgrillowanie, warzywa stają się wręcz słodkie, a w kombinacji z makaronem i lekko kwaskowym sosem pomidorowym tworzą przepyszną całość. Potrzebujemy: - 15 dużych muszli makaronowych - 1 cukinia, pokrojona

W mojej holenderskiej kuchni
Ziołowa zapiekanka makaronowa z pieczarkami 230

Danie łatwe i szybkie w przygotowaniu a jakże smaczne. Idealne na kolację bądź małą domówkę. Dzięki zawartości ziół łamie ona konwencję "kolejnej zapiekanki z pieczarkami". Składniki - 40 dag makaronu rurki - 30 dag pieczarek - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki masła - 10 dag tartego żółtego sera - ½ łyżeczki tymianku - ½ łyżeczki estragonu - 1 łyżka oleju - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone

Świat Smaku
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 116

Smażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i potrawy kuchni europejskiej. Jest to doskonała metoda do przyrządzania owoców morza. Do smażenia używa się niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia, najlepszy jest olej arachidowy, sojowy(...)cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami). Przed podaniem posypują grubo posiekaną dymką. Uwaga -  znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony  Stir-fry z marynowaną

Cztery Fajery
Pieczone arabskie pulpety 202

zależności od kraju pochodzenia przepisu z makaronem lub ziemniakami. Mielonym mięsem fantastycznie faszeruje się różnego rodzaju warzywa. Kabaczek, bakłażan, cebula, ziemniaki, pomidory i mnóstwo innych jarzyn idealnie się do tego nadaje. Przyprawy i poszczególne dodatki wybieramy w zależności od upodobań i kulinarnych gustów, lub konkretnej kuchni, według której przygotowujemy to danie. I tak na przykład moim numerem jeden jest(...)mnóstwo kulinarnych możliwości, warto z nich korzystać. I na koniec chciałam Wam jeszcze podsunąć jedną ważną uwagę: najlepiej samemu w domu zmielić mięso, z którego będziemy potem przygotowywać nasze dania. Wtedy mamy pewność, że jest ono zmielone tylko i wyłącznie w wybranych przez nas składników. Pieczone arabskie pulpety Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 500 g zmielonej wołowej łopatki

Kulinarne przygody Gatity