Poradnika Domowego oczywiście najbardziej byłam zainteresowana przepisami. Skusiło mnie danie makaronowe z tuńczykiem i ... kapustą. Niby dziwne, ale mocno wierzyłam w jego sukces. Wyszło ciekawe, z pewnością sycące, chociaż nie każdemu pewnie zasmakuje. Niemniej u mnie wszyscy chętnie zjedli. źródło: "Poradnik Domowy", nr 11/2012, s. 59. Składniki: opakowanie makaronu kokardki sól 1/4 główki białej kapusty 2 marchewki
Pasja Smakupotrawę zaczęłam się zastanawiać nad jej genezą. W sumie makaron w tej wersji gości na moim stole bardzo często, a tak naprawdę nic o nim nie wiem. Zasiadłam do komputera. Szukam. Okazuje się, że historii na temat powstania carbonary jest dość dużo. Większość z nich datuję, iż danie to powstało najprawdopodobniej w XIX wieku. Jednak nie istnieje żaden pisany(...)mieszając je ze sobą i przygotowując w ten sposób, być może pierwszą carbonarę. Obecnie Carbonara to danie popularne na całym świecie. Zawdzięcza to przede wszystkim prostocie i szybkości wykonania. Jednak wersja, którą znamy troszkę różni się od tradycyjnej, włoskiej receptury. Carbonara to makaron spaghetti, pancetta, jajka i owczy ser pecorino. Jak widzicie, nie ma tutaj śmietany. Ja jednak jestem
365 dni dookoła kuchnimakaronu, warto nie wylewać wody spod makaronu, a dodać jej niewielką ilość do sosu, o ile oczywiście chcecie i potrzebujecie trochę większą ilość sosu. Taka woda nada dodatkowego smaku daniu, a zdecydowanie lepiej się sprawdzi niż dodatek zwykłej wody. Artykuł Sos kurkowy serowo-śmietanowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuorzechami nerkowca i sezamem, Królewska sałatka z amarantusem i wiśniami czy sałatkę ze słodkich ziemniaków, malin i pestek dyni. Dania główne w surowej diecie również mogą być pełnowartościowym i świetnym posiłkiem. W rozdziale znajdziemy rozwiązania jak zastąpić makaron i ryż warzywami. Spaghetti z cukinii czy ryż z kalafiora wyglądają świetnie. Zielone tacos z kiwi i szpinaku z sałatką(...)ciasto orzechowo - daktylowe, Kokosowe ciasto z brzoskwiniami, lody, sorbet i wegańskie brownie z nasionami chia :) To musi być pyszne :) Na początku każdego przepisu jest długi wstęp, wskazówki, opis dania. To na pewno wyróżnia tę książkę na tle innych, gdzie po tytule są podane tylko składniki i opis jak go zrobić. Poniżej znajdziemy wartości odżywcze w 1 porcji
Parowar Facetazakończenie sezonu grzybowego postanowiłam przygotować pyszny obiad, wykorzystując ostatnie kurki. Nie da się ukryć, że w tym roku to było szaleństwo grzybowe. Każdy chwalił się swoimi zbiorami. Mój brat przynosił codziennie po kilka koszy borowików. Bardzo żałuję, że tylko raz udało mi się wybrać do lasu, ale i tak w ostatecznym rozrachunku mam słój suszonych podgrzybków. Dzięki grzybowej pasji mojego(...)teścia, na niejedno sierpniowe i wrześniowe śniadanie przygotowywałam jajecznice z kurkami. Sama nie zbierałam, ale najadłam się i tak Czy Wy ulegliście grzybowemu szaleństwu? Kurki z makaronem ryżowym Nie raz wspominałam, że lubię makarony za prostotę i szybkość wykonania. Nie inaczej było tym razem. Składniki: (dwie porcje) makaron ryżowy dwie garście świeżych kurek mała cebula oliwa do smażenia
Figa S-makiemzakończenie sezonu grzybowego postanowiłam przygotować pyszny obiad, wykorzystując ostatnie kurki. Nie da się ukryć, że w tym roku to było szaleństwo grzybowe. Każdy chwalił się swoimi zbiorami. Mój brat przynosił codziennie po kilka koszy borowików. Bardzo żałuję, że tylko raz udało mi się wybrać do lasu, ale i tak w ostatecznym rozrachunku mam słój suszonych podgrzybków. Dzięki grzybowej pasji mojego(...)teścia, na niejedno sierpniowe i wrześniowe śniadanie przygotowywałam jajecznice z kurkami. Sama nie zbierałam, ale najadłam się i tak Czy Wy ulegliście grzybowemu szaleństwu? Kurki z makaronem ryżowym Nie raz wspominałam, że lubię makarony za prostotę i szybkość wykonania. Nie inaczej było tym razem. Składniki: (dwie porcje) makaron ryżowy dwie garście świeżych kurek mała cebula oliwa do smażenia
Figa S-makiemzakończenie sezonu grzybowego postanowiłam przygotować pyszny obiad, wykorzystując ostatnie kurki. Nie da się ukryć, że w tym roku to było szaleństwo grzybowe. Każdy chwalił się swoimi zbiorami. Mój brat przynosił codziennie po kilka koszy borowików. Bardzo żałuję, że tylko raz udało mi się wybrać do lasu, ale i tak w ostatecznym rozrachunku mam słój suszonych podgrzybków. Dzięki grzybowej pasji mojego(...)teścia, na niejedno sierpniowe i wrześniowe śniadanie przygotowywałam jajecznice z kurkami. Sama nie zbierałam, ale najadłam się i tak Czy Wy ulegliście grzybowemu szaleństwu? Kurki z makaronem ryżowym Nie raz wspominałam, że lubię makarony za prostotę i szybkość wykonania. Nie inaczej było tym razem. Składniki: (dwie porcje) makaron ryżowy dwie garście świeżych kurek mała cebula oliwa do smażenia
Figa S-makiemzakończenie sezonu grzybowego postanowiłam przygotować pyszny obiad, wykorzystując ostatnie kurki. Nie da się ukryć, że w tym roku to było szaleństwo grzybowe. Każdy chwalił się swoimi zbiorami. Mój brat przynosił codziennie po kilka koszy borowików. Bardzo żałuję, że tylko raz udało mi się wybrać do lasu, ale i tak w ostatecznym rozrachunku mam słój suszonych podgrzybków. Dzięki grzybowej pasji mojego(...)teścia, na niejedno sierpniowe i wrześniowe śniadanie przygotowywałam jajecznice z kurkami. Sama nie zbierałam, ale najadłam się i tak Czy Wy ulegliście grzybowemu szaleństwu? Kurki z makaronem ryżowym Nie raz wspominałam, że lubię makarony za prostotę i szybkość wykonania. Nie inaczej było tym razem. Składniki: (dwie porcje) makaron ryżowy dwie garście świeżych kurek mała cebula oliwa do smażenia
Figa S-makiempogrywanie z tradycją ;) i tak oto powstało polskie pesto pietruszkowe z wyraźną, orzechową nutą ;). Danie poza faktem, że jest przepyszne, ma jeszcze tę zaletę, iż stanowi tańszą wersję klasycznej potrawy tak, aby każdy mógł sobie na nie pozwolić. FARFALLE Z POLSKIM "PESTO" PIETRUSZKOWYM Składniki: - makaron farfalle - 1 pęczki natki pietruszki - 50 gram orzechów włoskich - 3 ząbki czosnku - 125 mililitrów
Życie zamknięte w smakupodaje się na nim wszystko co z morza czyli ośmiornice z grilla czy kalmary albo mątwę.Również białe ryby podawane są na tym pysznym bakłażanowym puree.Typowe greckie duszone dania z wołowiny lub z baraniny w sosie pomidorowym podaje się również na tym smakowitym sosie. Puree po wystygnięciu gęstnieje bo ale wciąż jest pyszne i znakomicie sprawdza się jako(...)kremowego typu Philadelphia szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Na zdjęciu powyżej: na beszamelowym puree z bakłażana podałam makaron tagliatelle z atramentem z mątwy,młody bób i marynowane macki młodej mątwy z patelni. Przepis na pełne danie wkrótce. Wykonanie: Pieczenie bakłażana: nagrzać mocno piekarnik (ok.200*C) Bakłażana nakłuć w 3 lub 4 miejscach widelcem i wstawić
Sztuka gotowania w/g Samirytemu, że od ponad roku gotuje sam, nauczyłem się czerpać z tego przyjemność, a co najważniejsze cieszyć się smakiem dań, które przygotuje. Pamiętaj, że dieta to nie tylko ryż, kurczak i gotowane warzywa Składniki Ilość porcji: 2 250 g makaronu penne 30 g pieczarek 30 g salami 30 g czerwonej papryki 100 g sera mozarella 100 g przecieru pomidorowego
ale Pyszniesycące. Polecam to danie tym bardziej że sezon na szparagi wciąż trwa:) Składniki na 2 porcje: pęczek zielonych szparagów (odłamujemy końcówki) 30 ml oliwy sól, pieprz 1-2 garści natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 20 g tartego parmezanu, u mnie Dziugas 150 g makaronu spaghetti Szparagi posmarować odrobiną oliwy
Moja Galeria SmakuLeczo z samych warzyw i ziół przesmażone na oliwie jest najlepsze na świecie! Dodatkiem niech będą dania z ziemniaków, np. kopytka, kluski śląskie, puree, wszelakie placki czy te z ziemniaków czy innych warzyw. Pajda chleba, bagietka, wszelakie kasze, makarony czy ryż pasują jak nic. Leczo z warzyw sprawdzi się na obiad dosłownie o każdej porze roku. W zależności
Zasmakuj Kuchniczarnymi oliwkami w lekkim sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia i płatki parmezanu. Proste i smaczne danie. Idealne na letni obiad lub kolację. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI: 400 g makaronu razowego penne 200 g wędzonego boczku 12 szt. czarnych oliwek 1 puszka pomidorów pelati 1 szalotka 1 ząbek
kulinarnyJabazylię, obranego ze skórki pomidora, oliwę z oliwek, pieprz i sól. I dosypałam garstkę makaronu Czaniecki w kształcie ryżu. Jak smakuje? Po włosku, wybornie! Warto jeść strączkowe,bo we Włoszech się mówi, że talerz legumi to nic innego jak pierwsze i drugie danie, w którym jest porządny kawałek czerwonego mięsa. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni