proszku) i suszone listki Kafiru z reguły mam w domu można powiedzieć, że ugotowanie zupy ( lub innego tajskiego dania) nie stanowi problemu. Może to być zupa z drobiu, ryb, krewetek , wegetariańska. Z ryżem lub makaronem ryżowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnisię pestki dyni, jajka oraz makaron ryżowy. Sałatkę przygotować można wcześniej i podać polaną sosem dopiero w momencie serwowania. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z batatami. 50 dkg słodkich ziemniaków 4 łyżki prażonych pestek dyni 4 jajka ugotowane na miękko 10 dkg makaronu Vermicelli (ryżowego) 10 dkg sałaty rukoli(...)odlać z wody, włożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35-40 minut. W trakcie pieczenia ziemniaki od czasu do czasu przemieszać. Makaron wraz ze szczyptą soli ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mi zajęło to 2 minuty. Ugotowany odlać z wody i wystudzić. Jajka ugotować na miękko (5 minut), wystudzić i obrać. Każde
mecooksemulsję pokrywającą połyskliwą bejcą podpieczone w wysokiej temperaturze mięso, które wymieszane ze zwykłym chińskim makaronem zapewnia chwilę przyjemności czerpaną z jedzenia najprostszej z prostych potraw, ale o niecodziennym orientalnym smaku z wyczuwalną lekko dymną nutą. To właśnie karmel, który stanowi tyko tło dla dania, a w gruncie rzeczy gra pierwsze skrzypce. Jeśli macie czas i ochotę oraz ciekawość(...)rybnego. Smażymy kolejne kilka minut. Krok 4 Teraz dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, mocno podkręcamy ogień pod patelnią i smażymy, aż płyn niemal zupełnie odparuje. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego! Artykuł Kurczak po wietnamsku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzzawsze na oko..a zresztą ilość składników zależy od ilości "zjadaczy" i ich apetytu. 200-250 g ugotowanego makaronu ok.1 i 1/2 szkl, fasolki szparagowej ok. 3/4 szkl.pokrojonej w kostkę szynki / kiełbasy pół małego kalafiora (różyczki) [nie dałam] kawałek papryki czerwonej i białej 1-2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek posiekanej natki pietruszki [ nie dałam] przyprawy(...)Ugotować fasolkę i ewentualnie różyczki kalafiora.Szynkę , kiełbasę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.Pod koniec dodać ugotowane warzywa i natkę pietruszki.Wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch polać beszamelem, posypać serem i bułką tartą
Moje domowe kucharzenieprzypadek i okazują się hitem. Tak było w tym przypadku. Rzadko powtarzam swoje dania, ale to na tyle skradło moje serce, że robiłam go już kilkakrotnie w krótkim okresie czasu. Składniki na 2 porcje: opakowanie tofu naturalnego (180g) 350g mrożonych warzyw chińskich 150g makaronu soba 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu
Fabryka pomysłówazjatyckiej przystawki. Nie będziemy ich smażyć na głębokim oleju a do farszu nie dodamy makaronu ryżowego, by ograniczyć węglowodany Sajgonki można podawać w różnych wersjach i tak naprawdę każdy z nas może je zrobić po swojemu, zmieniając smak farszu. Moja dzisiejsza wersja tego dania, jest z polskim akcentem i na pewno ją polubicie SAJGONKI Z PIEKARNIKA: 1 duża
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiitradycyjną lasagne. Chociaż pewnie każdy Włoch uznałby to za profanację 😉 Dla mnie super danie, warte spróbowana! Składniki: 2 pory 500 g mięsa mielonego z indyka 100-150 g sera żółtego 3 łyżki mąki 3 łyżeczki musztardy 500 ml bulionu oliwa do smażenia makaron typu lasagne 3 jajka sól, pieprz przyprawa do indyka Wykonanie: Pora myjemy, oczyszczamy i kroimy
Kuchnia MagdaLenytylko po odlaniu wody zostawiamy go w garnku i wlewamy do niego przyrządzony sos. Dokładnie mieszamy, by każda nitka makaronu pokryła się przepysznym sosem. Po przełożeniu na talerz, ścieramy ser i dekorujemy świeżą bazylią. Przepyszne i bardzo szybkie danie dla 2 osób
upichcicPrzepis na pieczarki faszerowane z orzechami włoskimi Zazwyczaj na obiad przygotowuję sobie makarony, ryże lub kasze. Nie zawsze jednak jest na nie ochota. W takich sytuacjach lubię nafaszerować warzywa lub grzyby ulubionymi dodatkami i wrzucić do piekarnika. Tym razem postawiłem na pieczone faszerowane pieczarki , wzbogacone o orzechy włoskie, suszone pomidory i szpinak. Takie połączenie bardzo często jest widywane na moim(...)jako “pieczarki na grilla”. Świetnie sprawdzą się również pieczarki portobello. Zwyczajne pieczarki też można faszerować, ale będzie z nimi o wiele więcej roboty. Jeśli chodzi o dania z pieczarkami, to poza dzisiejszym przepisem, polecam Ci również naleśniki z pieczarkami , zupę krem z pieczarek oraz sałatkę z pieczarkami 😋 Artykuł Pieczarki faszerowane z orzechami włoskimi pochodzi z serwisu
BlendmanMusze przyznać, że mimo, iż lubię makarony i często robię na obiad to makaron tagliatelle poznałam w sumie niedawno, a to za sprawą programów kulinarnych. Postanowiłam w końcu zakupić tę nowość i zrobić coś fajnego podpatrzonego, poczytanego i wyszło bardzo smaczne danie, które nie raz gościło już na moim stole. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10- można użyć śmietany(...)jednak z trzydziestką jest o niebo lepsze. Najlepiej łodygi szpinaku te grubsze i dłuższe pourywać. Składniki: 250 g makaronu tagliatelle 250 g filetu z łososia 250 g świeżych liści szpinaku 300 g. śmietany 30% 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ser do posypania Czosnek siekamy, cebulę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na złoto
Kubki smakuminut i armatyczne chińskie danie gotowe. To najprotszy “chińczyk” do zrobienia. NIe wymaga specjalnych umiejętności. Trzeba mieć tylko pod ręką kilka przypraw z kuchni azjatyckiej. Czas: 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Składniki: Boczniaki 250 g Brokuł mała główka Kalafior mała główka 1 marchewka Makaron ryżowy 200 g 1 łyżka oleju Sezam
Niedzielny kucharzpomidor suszony 2%. Danie to robię zawsze wtedy, gdy brakuje mi czasu na coś bardziej wymyślnego, a naprawdę jest bardzo sycące. Takimi przepisami staram się pokazać wszystkim, że można zjeść coś na szybko i niekoniecznie musi być niezdrowo. Makaron z suszonymi pomidorami Składniki: 200g makaronu BARTOLINI kolanko; 1 cebula; 1/3 słoiczka
Życie na widelcudanie to jest hit totalny! Przepyszne i wyśmienite. Przygotowanie tego posiłku zajmuje jakieś 15 do 20 minut. Pesto z młodej botwinki i buraczków zaskoczyło mnie tak bardzo, że wjeżdża na stałe do naszego menu, a wszystko za sprawą odpowiednich dodatków! Szparagi uwielbiamy i jemy je non stop od kiedy jest na nie sezon, choć wiadomo, że są to szparagi(...)pozostałe składnik umieściłam w misie blendera i zmiksowałam na gładką masę, pesto wstawiłam do lodówki aby się przegryzło (najlepiej smakuje na następny dzień). Ponadto: - pęczek szparagów - jajka - ulubiony makaron Szparagi grillowałam na patelni grillowej z dodatkiem oliwy z oliwek i odrobiny miodu. Jajko ugotowałam w koszulce, tj. wrzucamy na wrzątek, ja robię to techniką dla amatorów, żeby się nie denerwować
SMYKWKUCHNISkładniki: 250 g fileta z łososia 1 kapusta pak choi 1/2 fenkuła 2 cebule 170 g mrożonego zielonego groszku 3 łyżki jogurtu jarzynka, pieprz, 1 mini
czarrna od kuchnidyni, to pełne smaku sezonowe danie, które lubią wszyscy niezależnie od wieku i płci. Najlepiej smakuje właśnie teraz, na przełomie późnego lata i wczesnej jesieni. Świeże pomidory nadają daniu lekkości, a tarta dynia szybko się rozgotowuje i lekko zagęszcza sos, nadając mu równocześnie pięknej pomarańczowej barwy. Sos gotuję dość długo, około 1 godziny (można dłużej), dzięki(...)głębszego aromatu i mniej wodnistej konsystencji. Jeśli nie macie czasu lub ochoty na długie gotowanie, możecie skrócić ten czas do pół godziny. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 150 g makaronu spaghetti 1 szklanka tartej dyni 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 150 g chudej mielonej wołowiny 2 zabki czosnku starte na tarce 1 cebula starta na tarce 2 łyżki koncentratu
cool and minty