MAKARON Z KURKAMI I RUKOLĄ! To danie każdej jesieni, chociaż raz ląduje na naszym stole. Z kilku powodów, pierwszy oczywisty bo jest dobre! Po drugie jest pyszne! A po trzecie to najlepsze połączenie dla kurek, które lubią łączyć się z lekko orzechowym smakiem, jaki daje rukola. Smak wzbogaciłam o ziarenka kukurydzy, ze świeżej kolby, taka jest pyszna i słodka(...)Polecam na weekendowy obiad! PRZEPIS NA MAKARON Z KURKAMI RIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z RUKOLĄ I PARMEZANEM SKŁADNIKI: - 2 porcje rigatoni ( pasują też tagliatelle) - 3 garście kurek - 1 mała kolba kukurydzy - 2 garście rukoli - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz - 4 łyżki serka śmietankowego typu philadelphia - 2 łyżki śmietanki kremówki - 2 ząbki czosnku
SMYKWKUCHNITempura to danie kuchni japońskiej, chociaż wymyślili ją Portugalczycy. Do jej przygotowania potrzebne są owoce morza, ryby lub warzywa, które zanurza się w cieście i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest kruchą, chrupiącą i półprzezroczystą mgiełką z ciasta. Składniki: • 3 duże krewetki • 2 paluszki krabowe(...)konsystencji syropu. • Dodać paprykę pokrojoną w paseczki, chwilę pogotować. • Na rozgrzany tłuszcz wrzucić makaron ryżowy, pokręci się i lekko nadmucha, natychmiast wyjąć aby nie przypalił się. • Podawać owoce morza w tempurze na makaronie ryżowym. • Maczać w sosie paprykowym. Danie pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchnia Międzynarodowa – Kuchnia orientalna
To co kochampomysł na kolację w ananasie Baza to oczywiście ananas w wydaniu dość pikantnym, trochę łagodności wprowadza makaron sojowy, a cały urok potrawy skrywa się w mieszance aromatycznych przypraw i chrupiących orzeszkach piniowych. W zależności od nastroju możecie przygotować to danie bez białkowych dodatków lub dodać coś ekstra np. krewetki lub pierś z kurczaka – oba składniki świetnie się komponują(...)kurczaka to wrzuć je też na patelnię. Smaż około minuty. Wlej sos i gotuj kolejne 4 minuty co jakiś czas mieszając. Dodaj makaron i smaż jeszcze przez 4 minuty. Całość przełóż do połówek ananasa. Danie posyp orzeszkami piniowymi i posiekaną kolendrą. Składniki 1 duży ananas 2 dymki 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z limonki
Eat me! Fit me!proste danie, a tak pyszne! Żałuję, że nie zrobiłam go wcześniej. Takie spaghetti robi się ekspresowo. A smak... Hmm poezja! Składniki: makaron spaghetti 2-4 ząbki czosnku papryczka chilli w płatkach (miałam tylko papryczkę ognistą konserwową i takiej użyłam - ale naprawdę niewiele, bo są bardzo ogniste) siekana natka pietruszki kilka łyżek oliwy ewentualnie tarty parmezan Sposób przygotowania: 1. Spaghetti
Kuchnia domowa AniSkładniki: 250 g ulubionego makaronu 400 g mięsa mielonego 2 duże pomidory 1 mała cukinia 1/2 bakłażana 2 małe czerwone papryki 1 cebula 1/2 łyżeczki pasty
czarrna od kuchniSkładniki: 250 g ulubionego makaronu 400 g fileta z indyka 1/2 cukinii kolorowa papryka, u mnie 3 mini papryczki żółta, czerwona i pomarańczowa 3-4 suszone
czarrna od kuchniśmietankę, kiedyś oglądając Kuchenne Rewolucje Pani Magda dodawała właśnie śmietankę do makaronu, a potem pesto, żeby to pesto lepiej nam się połączyło z makaronem i rzeczywiście tak jest, tylko mąż tylko dodał do dania za dużo śmietanki, ale i tak wyszło smacznie :-) Miłego poniedziałku :-) Składniki: makaron pęczek szparagów rukola 2- 3 gałązki mięty orzeszki nerkowca 2 ząbki czosnku
kruche babeczkiProsto, smacznie i ciekawie. Składniki 1 duży bakłażan oliwa mała cebula pomidory krojone w puszce 300 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku pół łyżeczki suszonej
R'n'G KitchenDziś znów zabieram Was na wycieczkę do Włoch! Mam dla Was przepis na danie wegetariańskie – mimo, że bez mięsa to niesamowicie sycące i rozgrzewające. Połączenie makaronu z soczewicą i sosem pomidorowym na czerwonym winie tworzy fantastyczną całość rodzaju gulaszu albo gęstej zupy, której nawet fani mięsa się nie oprą. Ja jestem zachwycona – mam nadzieję
Ostra na SłodkoDzisiaj propozycja zapiekanki w formie ciasta, pieczonej w tortownicy. Zapiekanka pięknie się prezentuje, jest również bardzo smaczna. Makaron w sosie pomidorowym z ziołowym serkiem topionym i parmezanem. Danie można wzbogacić o mięso. Do przygotowania zapiekanki można wykorzystać inne kształty makaronu, a zamiast cukinii można użyć bakłażana. Polecam! Ciasto makaronowe z cukinią Składniki
Smak mojej kuchniSkładniki: 20 dkg makaronu łazanki Lubella 2 cebule 1 kg pomidorów 1 puszka cieciorki świeże zioła (u mnie bazylia, oregano i tymianek) 6 ząbków czosnku 1
czarrna od kuchniZ reguły wszelkie gotowe produkty omijam szerokim łukiem. Ale ostatnio pojawiły się w sklepie świeże, włoskie tortellini, o zadziwiająco dobrym składzie. Bez substancji konserwujących, bez utwardzanych
Moja DelicjaPorcje 12 Sałatki z makaronem nie dość, że są pyszne, to na dodatek bardzo łatwo je przyrządzić. Wystarczy ugotować ulubiony makaron, dodać składniki na które mamy ochotę, przyprawić i pyszne danie gotowe. Miernikiem ich efektowności jest nie tylko smak, ale też kształt makaronu. Do sałatki użyłam włoskiego makaronu cappelletti. Te małe „kapelusiki” pochodzące z Emilii Romagni są dość popularne
Wędrówki po kuchniDanie dla miłosników serów pleśniowych. Nie jest dietetyczne, ale niewątpliwie pożywne i zawiera w sobie dość dużo zdrowia. Zastąpienie zwykłego makaronu ciemnym makaronem razowym dodaje mu plusów. Do tego bardzo zdrowe grzyby Mun. Szczerze mówiąc ten makaron nie smakuje gorzej niż zwykły makaron pszenny, a wręcz nie zauważyłam nawet różnicy. SKŁADNIKI na 2 osoby 200 g surowego razowego makaronu
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki na sos do makaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól
kuchcikowniaSkładniki na sos do makaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól
kuchcikownia