dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:30/1001)

Makaron z klopsikami w sosie pieczarkowo-porowym 1631

Makaron z klopsikami w sosie pieczarkowo-porowym Danie jednogarnkowe z klopsikami wieprzowymi i makaronem w aromatycznym sosie pieczarkowo-porowym z lekko czosnkową nutką.     Składniki: 400g mielonej wieprzowiny 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra 1 średni por 10dkg pieczarek mąka do obtoczenia klopsików olej do smażenia 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody pół(...)PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Makaron z klopsikami w sosie pieczarkowo-porowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Makaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami 185

Makaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami to bardzo szybki obiad. Do jego wykonania Madzia wykorzystała makaron razowy, który dodana mu wyjątkowego smaku. Makaron najlepiej smakuje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z oliwkową tapenadą 137

Makaron tylko wrząca wodą zalewamy, kilka minut czekamy. W tym czasie tapenadę z oliwek robimy, a słonecznik na patelni prażymy. Do tapenady makaron dodajemy, słonecznikiem posypujemy i danie ekspresowe w 6 min mamy gotowe. Składniki: 250 g makaronu chińskiego błyskawicznego, 2 łyżki oliwek czarnych, 2 łyżki oliwek zielonych, 1 łyżka kapary, garść świeżej bazylii, 4   łyżki oliwy

Moniki Smakołyki
Makaron z ricottą i migdałami 247

samym mięsem człowiek żyje i dziś danie bez mięska. Makaron z dodatkiem lubczyku a do tego prosty sos z ricotty i migdałów z dodatkiem natki pietruszki. Wyszło mega pyszne danie. składniki: 400 g makaronu z lubczykiem 250 g ricotty 50 ml śmietanki 30 % 2 solidne garście migdałów pokroionych w słupki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki

Monia miesza i gotuje
Szybkie gotowanie, czyli makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym 112

Macie ochotę na coś pysznego, czego przygotowanie nie zajmie wiele czasu? Oto makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym. Kulinarna gratka dla wszystkich, którzy lubią brokułowy posmak w połączeniu z mięsem. To danie po prostu rozpływa się w ustach. To także świetny sposób na przemycenie warzyw do diety dzieci, które bardo często nie lubią brokułów. Potrawa jest sycąca, pachnąca(...)przyprawami i jakby wielosmakowa. Prawdziwa uczta, którą przygotujemy jak w prawdziwej bajce – w mgnieniu oka. Sposób na sos Agata ma poradę, jeśli chodzi o sos. Radzi, żeby makaronu po ugotowaniu i odcedzeniu na sicie, nie przelewać zimną wodą, ponieważ zimny makaron nie połączy się nam dobrze z sosem śmietanowo-brokułowym. Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym Składniki

KulinarneImpresje.pl
Spaghetti bolognese (bezglutenowe) 127

Dziś przedstawiam moją wersję popularnego włoskiego dania, oczywiście z makaronem bezglutenowym. Jest to makaron spaghetti z mięsnym sosem bolońskim. Danie jedno z tych, które wszyscy znają, ale jednak zdecydowałam się moją wersję opublikować, ponieważ jak zobaczyłam w jednym z popularnych programów kulinarnych w telewizji, że pani w restauracji wrzuca mięso mielone do wody, gotuje to, a następnie(...)koniec gotowania sosu nastawiamy garnek z wodą, by ugotować makaron. Garść świeżych liści bazylii siekamy drobno. 8. Posiekaną bazylię dodajemy do sosu, mieszamy. 9. Czasem sos wydaje się być cierpki, wtedy warto dolać odrobinę mleka, to pomaga zniwelować nadmiar cierpkości i nadaje łagodny posmak. Odcedzamy ugotowany makaron bezglutenowy. Gotowe danie posypujemy startym serem grana padano i ozdabiamy kilkoma liśćmi

Kawa z mlekiem
Razowy makaron z ajvarem, papryką i pieczarkami 169

koniec dodajemy ajvar, mieszamy podgrzewając wszystko na małym ogniu. Doprawiamy całe danie (sól, pieprz, włoskie przyprawy), próbując. Wyłączamy gaz, na patelnię z sosem dodajemy makaron. Całość mieszamy, aby sos pokrył makaron. Danie przekładamy do talerza i posypujemy posiekaną porą. Można również dodać małego pomidorka cherry. Smacznego

Słodkie okruszki
Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą 176

szybki sos: na oliwie podgrzewamy kapary, skórkę i sok z cytryny, tuńczyka i soczewicę z puszki. Dodajemy ugotowany makaron i garść rukoli. Mieszamy, wykładamy na talerze. Dekorujemy paroma listkami rukoli i koniecznie skrapiamy oliwą. Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą to danie charakterystyczne dla kuchni włoskiej. Ja dodałam od siebie soczewicę, która oprócz walorów estetycznych i smakowych, wzbogaca danie w dodatkowe wartości odżywcze i sprawia, że danie jest bardziej sycące. The post Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Sałatka makaronowa z ciecierzycą, papryką i ogórkiem 177

Sałatka makaronowa z ciecierzycą Sałatka makaronowa to tak naprawdę bardzo pożywne danie. Makaron z dodatkiem ciecierzycy stanowi pełnowartościowy posiłek z zawartością węglowodanów, białka, dobrego tłuszczu oraz świeżych warzyw. Takie danie z powodzeniem sprawdzi się jako lunch w pracy, który bez problemu można zabrać z domu. Polecam przepis na makaronową pychotkę. Składniki potrzebne do przygotowania sałatki makaronowej: 1 puszka(...)gotowanej ciecierzycy 2 zielone ogórki 1 średnia słodka cebula 1 zielona papryka 1 ząbek czosnku 1 szklanka surowego makaronu fusilli (świderki) najlepiej z pszenicy durum 3 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia 3 łyżki soku z cytryny Posiekany świeży koperek według uznania Przyrządzanie sałatki makaronowej zaczynamy od ugotowania makaronu al dente . Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą by zatrzymać

Gotujemy i jemy
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym. 98

babci - gigantyczna cukinia - z której udało mi się przygotować dwa dania dla mojej rodzinki :) Poniżej przepis na zapiekankę z cukinii z mięsem mielonym oraz makaronem. Danie smaczne, sycące i co najważniejsze bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki na zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym: makaron spaghetti - jedno opakowanie czosnek - 2 ząbki cebula - jedna sztuka 0,5 kg mięsa

Pani domowa
Makaron z grzybami i białą kiełbasą 114

kłamię Zrobicie to danie raz i na pewno będziecie do niego powracać, szczególnie jeżeli lubicie grzyby. Do przygotowania makaronu użyłam grzybów suszonych, także z powodzeniem możecie go robić o każdej porze roku. Sos z grzybami i białą kiełbasą smakował doskonale zaraz po przygotowaniu, jak i wtedy, kiedy go odgrzałam na drugi dzień. Wybrałam do dania makaron pióra

Kuchnia Bazylii
O makaronie słów kilka 124

Całkiem niedawno znów wróciła mi chęć na przygotowanie makaronu samodzielnie, rozumiem jednak, że w dobie świata pędzącego na łeb na szyję mało kto ma na to czas. Dziś mam więc dla Was garść porad, jak wybrać sensowny makaron. Makaron – co to w ogóle jest? Obecnie mamy na rynku dwa główne rodzaje makaronu: z naszej rodzimej pszenicy, zarówno jajeczny(...)pyszne. W dobrym makaronie nie powinny również znajdować się żadne utrwalacze ani konserwanty. Wszak jednym z etapów procesu technologicznego produkcji makaronu jest suszenie, czyli jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji żywności. Dobrze zapakowany makaron nie potrzebuje żadnych sztucznych dodatków. W przypadku makaronów kolorowych warto zwrócić uwagę na to, czym był on barwiony. Wybierajmy te makarony „kolorowane” naturalnymi barwnikami: burakiem

Kate's Kitchen
O makaronie słów kilka 124

Całkiem niedawno znów wróciła mi chęć na przygotowanie makaronu samodzielnie, rozumiem jednak, że w dobie świata pędzącego na łeb na szyję mało kto ma na to czas. Dziś mam więc dla Was garść porad, jak wybrać sensowny makaron. Makaron – co to w ogóle jest? Obecnie mamy na rynku dwa główne rodzaje makaronu: z naszej rodzimej pszenicy, zarówno jajeczny(...)pyszne. W dobrym makaronie nie powinny również znajdować się żadne utrwalacze ani konserwanty. Wszak jednym z etapów procesu technologicznego produkcji makaronu jest suszenie, czyli jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji żywności. Dobrze zapakowany makaron nie potrzebuje żadnych sztucznych dodatków. W przypadku makaronów kolorowych warto zwrócić uwagę na to, czym był on barwiony. Wybierajmy te makarony „kolorowane” naturalnymi barwnikami: burakiem

Kate's Kitchen
Pappardelle z kurkami i pancettą 116

moim blogu pojawi się siedem przepisów inspirowanych włoską kuchnią. Jak się domyślacie, będzie dużo makaronu w mniej lub bardziej klasycznym wydaniu. Na początek włosko-polskie danie - makaron pappardelle z kurkami i pancettą. Delikatne w smaku kurki lubią towarzystwo wyrazistych dodatków - słonej wędliny, pieprzu i natki pietruszki. Zamiast pancetty spokojnie możecie użyć dobrego, polskiego wędzonego boczku. Danie robi(...)zrobią się lśniące i troszkę zmniejszą objętość.  Dodać boczek, posolić do smaku (uważać, aby nie przesadzić z solą, bo wędlina jest dosyć słona), doprawić sporą ilością pieprzu. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody przez 7 minut - wtedy będzie al dente. Odcedzić i przełożyć na patelnię z kurkami, posypać natką pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać posypane pieprzem

Kulinarne Inspiracje