„ Chińczyk ” to potrawa stworzona przez moją mamę i można by rzec, że wchodzi ona do kanonu naszej kuchni domowej. Jest ona swoistą wariacją na temat
Food SquareBłyskawiczne do przygotowania danie, które jeszcze szybciej niż się robi, znika z talerzy! Jego przygotowanie zajmuje tyle, ile ugotowanie makaronu:) Do tego jest pyszne i zdrowe. Pesto można przygotować jedynie z samej bazylii, ale polecam tak jak w przepisie dodać również świeżą kolendrę. Dodatkowo pesto wzbogacone jest owocem awokado, które jest bogate w potas, witaminy i zdrowe tłuszcze(...)uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Odcedzony makaron mieszamy z pesto. Wierzch posypujemy tartym parmezanem oraz posiekanymi orzeszkami pistacjowymi i pokrojoną papryczką chilli. Uwagi: Do malaksera można dorzucić również garść orzechów pinii lub pistacji i zmiksować je z resztą składników. Ja osobiście wolę danie posypane kawałkami pistacji. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Smaki Na Talerzubędzie tak już cały czas, bo te deszcze dały się we znaki. U mnie dzisiaj przepis na pyszny makaron ze szparagami, oliwkami i kukurydzą. To wszystko w sosie śmietanowym, całość posypana serem Parmigianino Reggino. Pysznie wyszło, my tak lubimy :-). Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 5 porcji: 1 opakowanie makaronu u mnie kokardki 1 pęczek szparag kilka(...)kukurydzę odsączamy z zalewy, ja ją jeszcze dodatkowo przepłukuję pod bieżącą wodą i wrzucamy na patelnię. 4. Teraz dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki i makaron. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. 5. Danie przekładamy na talerze i przed podanie posypujemy serem :-) Smacznego
kruche babeczkiępnie dodać cukinię i smażyć kolejne 3-4 minuty. Doprawić wszystko białym pieprzem. Dodać brokuły. I smażyć około 1 minuty. Na patelnię dodać makaron, podsmażyć go około 2 minuty i połączyć z resztą dania. Można udekorować świeża pietruszką Smacznego
Ania i Marcin gotująTak , dobrze czytacie – zrobiłam placuszki / kotleciki ze znanych chyba wszystkich zupek chińskich! Łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne! Są świetnym pomysłem w te dni , kiedy nie
Ostra na SłodkoSpontaniczne dania smakują najlepiej, zanim pójdę na zakupy wykorzystuję moje zapasy w szafkach i lodówce :) Spaghetti z jarmużem z cukinią i jakiem na twardo dla 1 osoby Składniki: 100 g makaronu spaghetti 1/4 średniej cukinii 1 ząbek czosnku 1 garść jarmużu, może być mrożony 1 jajko ugotowane na twardo 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka czarnuszki sól
Moja smaczna kuchniaskładników sałatki. Na końcu dodajemy majonez oraz musztardę, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Artykuł Sałatka z tuńczykiem, żółtym serem i makaronem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaJapońska zupa ramen to nic innego jak japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i dodatków. Ramen przywędrował do Japonii wprost z Chin. Jako że ramen nie ma sprecyzowanego konkretnego przepisu każdy może przygotować go na własny smak. Podstawą jednak jest rosół na mięsie i makaron, reszta to pomysł kucharza. Ja tym razem dodałam same smakowitości, zobaczcie zresztą sami
Moje Małe CzarowanieJest to wersja podstawowa, knedle jako danie, knedle jako dodatek do rosołu, no i wreszcie knedle jako dodatek do gulaszu. Alternatywa do ziemniaków i makaronów. Prościej już się nie da. Na 15 sztuk potrzebujesz: - 10 bułek pszennych (czerstwych) - 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej - szklanka mleka - pół kostki masła - średnie cebule - 20-30 g szynki lub boczku wędzonego(...)chudego - garść natki pietruszki - pieprz mielony (szczypta) Do "wykończenia" dania przygotuj na dwie porcje 1 pomidor , 3 łyżki masła, może być klarowane i ser parmezan do posypania. Bułki pokrój w nie wielką kostkę. Przesusz je przez noc w misce. Po tym czasie wlej do nich mleko i dodaj jajka oraz pieprz i dwie łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj
Pasje Jolkisię posiadaczką makaronu tagliolini, ale nie takiego zwykłego, tylko czerwonego - z dodatkiem pomidorów i chilli. Jak się okazało, smakuje on wybornie nawet bez żadnych dodatków i na pewno wkrótce przygotuję takie cudeńko własnoręcznie :) Tymczasem jednak miałam gotowca, wyrazistego w smaku i lekko pikantnego, dlatego właśnie postanowiłam podać go z łagodnym sosem, by wyrównać smaki. Najlepiej, by danie przy okazji(...)tylko do makaronu - doskonale smakować będzie także w towarzystwie warzyw, mięs czy ryb. Lubię takie uniwersalne rozwiązania :) Składniki: - 500 g makaronu - 2 łyżki margaryny - 2 łyżki mąki - 0,5 l bulionu warzywnego - dwa pęczki natki pietruszki - ok. 1 łyżki śmietany - sól, pieprz Sos jest błyskawiczny, stąd też lepiej najpierw wstawić wodę na makaron, czy też przygotować sobie danie
Kulinarne zapędy Kokosatytuł wskazuje, dziś będzie nieco mało ambitnie, ale za to eksperymentalnie. Robił ktoś z Was kiedyś fixa czy inne danie z torebki dokładnie tak, jak napisali na opakowaniu? Ja nie. Z racji braku pomysłu na obiad postanowiłam pozwolić sobie go narzucić, sprawdzając przy okazji, ile takie badziewko jest warte. W ręce wpadło mi takie oto coś: Dobra chemia(...)makaron, do naszego usmażonego kurczaka z usmażoną cebulą wlewamy pieczarkowe coś, dodajemy makaron i... ...ktoś tu chyba źle dobrał proporcje, bo na tę ilość składników 200 g makaronu to zdecydowanie za dużo. Da się to wymieszać, a i owszem, ale jak traficie w gotowej potrawie na kurczaka to gratulacje, bo nie jest to łatwa sztuka. W tym miejscu minus
Kulinarne zapędy Kokosaświątecznym obżarstwie takie lekkie, bezmięsne i ekspresowe danie jest najlepsze. Wystarczą cztery składniki by mieć prawdziwą włoską ucztę. Prosto, lekko, zdrowo i kolorowo. Do przygotowania dania wykorzystałam gotową mieszankę kolorowego makaronu, którą córka przywiozła mi z Włoch. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikświatowej. Połączyli oni włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. I tak powstała znana nam wszystkim Carbonara, którą w klasycznej wersji przyrządza się z boczku, żółtek, parmezanu, oliwy i pieprzu. Ja mój sos wzbogaciłam odrobiną śmietany. Składniki: 500g makaronu spaghetti 150g boczku 100ml śmietany 4 żółtka 50g sera parmezan sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Boczek(...)patelnię z boczkiem wlewamy pół szklanki wody z gotującego się makaronu, zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy patelnię z ognia. Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Drobno siekamy szczypiorek i posypujemy nim gotowe danie
Smakowity Blog KulinarnyBłyskawiczny strognoff z boczniaków z suszonymi pomidorkami domowego wyrobu i ciemnym, żytnim makaronem. Proste i pyszne danie. Czas: 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Przepis wzorowany na rachelkhoo.com Składniki: 200 g boczniaków 1 cebula drobno posiekana 2 łyżki masła 200 ml jogurtu greckiego (około szklanki) 1 łyżka przecieru poidorowego 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka słodkiej(...)Podnieś temperaturę i podgrzewaj sos na wolnym ogniu przez kilka minut aż stanie się kremowy i wchłonie wszystkie smaki. Dopraw sos solą i sporą dawką pieprzu. Krok 3 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (makaron żytni gotuje się krócej niż pszenny), odcedź i dodaj do sosu. Wymieszaj całość. Posyp siekaną zieleniną. Jak zrobić suszone pomidory Pomidorki koktajlowe przekrój
Niedzielny kucharzCześć ! Dziś mam dla Was bardzo wyczekiwany przepis. Gdy tylko zdjęcie tego dania poszło w świat, ruszyła lawina pytań o przepis. Zapraszam na obłędne muszle makaronowe nadziane kurczakiem, grana padano i szpinakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym. Bardzo kremowe w środku za sprawą dodanego serka twarogowego. Po prostu pyszne ! Cudownego dnia ! Składniki (2 porcje): 12 – 14 muszli(...)pomidory wraz z wodą, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i cukrem. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia. Makaron ugotuj al dente. Czas na szpinak. Umyj go i osusz. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę
Moja pasja smaku