Sos pomidorowy do pizzy i makaronu 266oczywiście o zimowej porze, w sezonie bowiem zwykle sięgamy po świeże pomidory lub domową passatę. Sos pomidorowy według tego przepisu możemy również wykorzystać jako bazę do dania z makaronem. My zwykle nie redukujemy go tak bardzo i wedle uznania dodajemy mięso, oliwki, tuńczyka lub to, na co mamy akurat ochotę lub to, co jest pod ręką
Kuchnia od dwojga
Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake 259Dziś coś dla całej rodziny! Pyszna zapiekanka ze świderkami pełnoziarnistymi Lubelli , zapiekanymi warstwowo z sosem pomidorowym z wołowiną i boczniakami, mascarpone i jarmużem pod grubą warstwą
karmelowy
Spaghetti two colors 189Mango to owoc Indii, podany z krewetkami, zaskakuje udanym połączeniem obu produktów. Zielony groszek stanowi uzupełnienie nie tylko smakowe ale i kolorystyczne potrawy. Zapewniam, że
Jadło i czytadło
Pesto z awokado 229Uwielbiam pesto za smak i szybkość w przygotowaniu. Po całym dniu w pracy jest to naprawdę idealne danie na obiad. Nie byłabym jednak sobą, gdybym ciągle robiła je tak samo :) Eksperymentowałam już z pesto z bazylii , ze szpinaku , pieczonej papryki i jarmużu . Dzisiaj nadszedł czas na pesto z awokado. Jego smak jest nieco delikatniejszy niż tradycyjnego pesto z bazylii(...)porcji 4 -5 Składniki: 1 dojrzałe awokado ¾ doniczki bazylii ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 100 ml oleju rzepakowego Garść nasion słonecznika Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób (najlepiej pełnoziarnisty) Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Do pojemnika od blendera wkładamy obrane i pokrojone awokado, liście bazylii oraz obrany i pocięty
Kolizje Smaków
Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych 185moich ulubionych potraw są kotlety mielone i wszelkiego rodzaju pulpeciki. Uwielbiam ich smak od dzieciństwa. Zawsze przywołują miłe wspomnienia domu rodzinnego. I właśnie stąd narodził się pomysł na dzisiejsze danie. Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych zapieczone z serem mozzarella. Przepis jest banalnie prosty, ale potrafi zaskoczyć smakiem i formą podania. Jako dodatek możecie zaserwować pieczone warzywa, lekką(...)gniazda makaronowe 1 mała marchewka 1 jajko 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki startego sera mozzarella 1 ząbek czosnku natka pietruszki majeranek sól, pieprz oliwa + dodatkowo forma na muffinki PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Do miski przekładamy mielone mięso z indyka. Dodajemy startą na małych oczkach marchewkę oraz posiekaną cebulę i czosnek. Wbijamy jedno jajko
kulinarnyJa
Dlaczego warto stosować sos sojowy 213się coraz większym uznaniem. Możemy stosować go jako samodzielną marynatę lub jako składnik marynat do wszelkiego rodzaju mięs. Niewielki dodatek sosu sojowego świetnie podkreśla smak zup i sosów, dań z makaronem, gulaszy i potraw jednogarnkowych, w tym bigosu, ułatwiając przy tym trawienie. Naturalnie warzony sos sojowy z powodzeniem zastępuje sól, może być też używany jako zamiennik maggi. Sos sojowy(...)jest Ponzu Dostępny od niedawna na polskim rynku cytrusowy sos Ponzu produkowany z użyciem cytrusów, mirinu, octu ryżowego i dashi idealnie nadaje się jako gotowa przyprawa do wielu dań, zwłaszcza sałatek, świeżych warzyw, ryb, grillowanych steków, owoców morza, sushi i sahimi. Zmieszany z olejem lub oliwą pozwoli szybko wyczarować pyszny cytrusowy vinaigrette. Źródła: http://www.soyinfocenter.com/HSS/soy_sauce1.php
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 192kurczaka, duża ilość porów i selera naciowego, wino białe typu Chardonnay, oraz śmietana 36 %, oraz dużej ilości żółtek, które służą do zaciągania potrawy. Obowiązkowym dodatkiem do tego dania jest makaron. oraz Sztufadę z gęsich piersi po tulusku . Najpierw gęsie piersi została zamarynowane w mieszance ziół, świeżego tymianku, tłuczonego(...)bloga kuchnianawzgorzu.pl i Kasi z bloga gotujzrodzinka.pl ) zajęła pierwsze miejsce zdobywając tytuł Mistrzyń grillowania, a wygrałyśmy przygotowując 3 dania: Indyka w raju - pierś z indyka nadziewana owocami suszonymi i szpinakiem, z dodatkiem skórki cytrynowej, ostrej papryki, pieprzu, miodu, balsamino, wina
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kremowy sos z pieczoną cukinią i suszonymi pomidorami 17227.11 .2019 Magda Kremowy do granic możliwości, pełen smaku i aromatyczny wege sos poleca się do wypróbowania. Dzięki pieczeniu ze smakową oliwą, cukinia oddaje do sosu
Smaczna Strona
Świderki po Polsku 161Naszła nas ochota na kapustę kiszoną, bo to akurat bomba witaminowa, a smak <3 OMG <3 no i oczywiście coś na szybko trzeba było
R'n'G Kitchen
Pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej 207Potrzebne składniki: 150 g ciecierzycy zielonej 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżeczki kozieradki pieprz, sól 0,5 łyżeczki rozmarynu Przygotowanie: Ciecierzycę gotujemy aż zmięknie
Łycha smaków
Tagliatelle z kurkami 198Są pewne produkty, które są smaczne same w sobie i najlepiej nie kombinować za dużo z dodatkami i przyprawami bo im prościej tym lepiej, tak właśnie
greenscarf
Łazanki z fenkułem i marchewką 193Fenkuł inaczej zwany koprem włoskim jest mało znanym warzywem w Polsce, ale ostatnio zdobywa popularność, także i u nas. Połączyliśmy go z młodą marchewką i malutkimi
R'n'G Kitchen
Poniedziałek: Spaghetti bolognese z makaronem dyniowym 216Liczba porcji ; 2 Nie raz robiliśmy zapiekanki z mięsem i cukinią, albo bakłażanem. Dynia kojarzyła nam się raczej z zupami. Tymczasem można z niej wyczarować absolutnie niezwykle danie – warzywny makaron. Trzeba tylko pamiętać, żeby kupić dynię makaronową, bo pozostałe gatunki na makaron się nie nadają. Uroda dyni makaronowe polega na tym, że po upieczeniu można podzielić miąższ widelcem
Niedzielny kucharz
Makaron ze szparagami 187W tym sezonie po raz pierwszy jadłam szparagi. Smakują trochę jak fasolka, tylko są dużo trudniejsze w obróbce, bo 1/3 trzeba odciąć i wyrzucić, znaleźć wysoki
Szefowa kuchni
Łosoś z brokułami w śmietankowym sosie 206Chyba najprostszy pomysł na błyskawiczny obiad. Przygotowanie go zajmuje dosłownie 20 minut. Sos śmietankowo koperkowy znakomicie pasuje z wędzonym smakiem łososia! 1 cebula 2 ząbki czosnku
VioletoweKucharzenie