Dziś mieliśmy na obiedzie gości. Goście mało wymagający, wiekowi, więc krewetki, ani mało popularne w ich kręgach przegrzebki nie wchodziły w grę, dlatego postanowiłem ich uraczyć
BaRepasRyż z warzywami (w podobny sposób można zrobić kaszę jęczmienną, gryczaną, jaglaną czy kuskus) stanowi pyszny, kolorowy dodatek do obiadu - szczególnie mięsnego. Fajnie smakuje
Walijskie PichcenieNastępny przepis na wędlinę przygotowaną domowym sposobem, ten jeszcze prostszy niż poprzedni:) Taką metodą podobno można przygotowywać każde mięso i ryby. Dotąd raczej słyszałam o kurczaku
Zdrowa Kuchnia SowyOdkąd jakiś czas poznałam inne oblicze tej kaszy i wiem, że pęczak może być pyszny, staram się ją przygotowywać regularnie, jako dodatek do gulaszu czy samodzielne
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś trochę bardziej się trzeba będzie napracować :) ale też będzie smaczniej :). Zawita sos podobny do tatarskiego ale jak zawsze w wersji lekkiej bez majonezu. Zarumienione połówki
Kuchnia PROzdrowotnapasterska (shepard’s pie). Drugie życie warzyw z rosołu Zapiekanka pasterska to klasyk angielskiej, a w zasadzie szkockiej kuchni, który bardzo przypadł nam do gustu. Także dlatego, że to danie jest idealnym nośnikiem naszego credo – czyli twórczego przetwarzania raz przygotowanych produktów. Jeśli do tej pory Wasze warzywa trafiały do sałatki jarzynowej (która jest z kolei polskim klasykiem, choć(...)wersje zapiekanki i Keith Richards ze Stonsów, admirator tego dania, pewnie nie wpuściliby Was po czymś takim na koncert, ale przecież w kuchni właśnie o łamanie kanonów chodzi! Zachęcamy Was do spróbowania naszego patentu na rewitalizację włoszczyzny z rosołu i przetworzenie jej w nowe, ciekawe i smaczne danie, nie wymagające wiele zachodu. Warzywa z rosołu bardzo przyjemnie
Niedzielny kucharzżeby potem było wiadomo co chcą , a czego nie , lepiej tak, niż tłumaczyć godzinę, że chcą to pomarańczowe , wpadające w różowe z serem i pieczarkami….no tak połowa dań zawiera takie składniki , a Luciana’s jest tylko jedna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta potrawa jest naprawdę genialna i często gości na naszym(...)osoby : 1/2 opakowania makaronu muszelki ( 250 g ) 200 ml kremówki 30 % 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1 łyżka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 piersi z kurczaka ( pojedyncze ) 1 cebula 1 papryka czerwona , spiczasta 6 pieczarek parmezan do posypania 1 łyżeczka cukru ( pełna , bez obaw, nie będzie słodkie ) sól do smaku Makaron najlepiej ugotować, według wytycznych na opakowaniu
Ogrodnik w podróżycytrynowym sosie. Robiłam kiedyś cytrynowego kurczaka , był świetny, tym razem postanowiłam wykorzystać wołowinę. Gotowałam w szybkowarze co znacznie przyspieszyło cały proces. Powstało sporo pysznego, cytrynowego sosu, można go pod koniec jeszcze zagęścić gdyż jest dosyć rzadki, ja tego nie robiłam. Bardzo polecam! składniki 3-4 porcje 500 g wołowiny (dałam wołowinę zrazową ) 2 cytryny sól pieprz 1 duża
Stare Garykompozycja dowolna. Tak więc lecimy: Składniki: 500g kurczaka 200g świeżego szpinaku 330ml śmietany 18% 5 ząbków czosnku sól , pieprz Kurę kroimy w drobna kosteczkę i przesmażamy na patelni. Gdy kura dojdzie wrzucamy szpinak i czekamy aż się skurczy. Następnie zalewamy śmietana dodajemy przetarty czosnek sól, pieprz i chwilkę dusimy. I tyle danie gotowe. W międzyczasie można ugotować ryż/makaron
Smacznie Pysznie Kaloryczniepieczone ziemniaki są warte grzechu… Nic dziwnego, że zajadała się nimi słynna paryska kurtyzana – wiedziała co dobre. Ziemniaki Pommes Anna będą idealnym dodatkiem do świątecznego dania głównego. Zakochacie się w nich. Ziemniaki Pommes Anna mają niesamowitą historię, która mogła wydarzyć się tylko we Francji – kraju smakoszy, gdzie sztuka kulinarna ma swoje korzenie. Swoją nazwę wzięły(...)twórców nowoczesnej kuchni francuskiej), że mistrz na cześć powabnej konsumentki ochrzcił danie jej imieniem. Znana jest nawet data tego wydarzenia – 1870 r. Kartoflana Anna to danie składające się z zaledwie trzech składników: cieniutko pokrojonych ziemniaków (najlepiej w malakserze), klarowanego masła, soli i pieprzu. Danie jest proste, a przy tym bardzo wykwintne. „Encyklopedia Larousse” dopuszcza dodanie do niego
Niedzielny kucharzTo jest druga wersja tych klopsów. Mam już wystawione gotowane w sosie, teraz są smażone. Pyszne klopsiki. Można te klopsy upiec w piekarniku wtedy będzie wersja
Kuchnia Pokoleńpanierka z bułki tartej polecam wiórki kokosowe - danie od razu nabiera nowego, ciekawego smaku 😉 Tak a propos panierki z wiórek kokosowych to kojarzy mi się ona ze studiami- wtedy to, mieszkając w akademiku, gdzie kuchnia była na korytarzu, więc gotowanie nie należało do najprostszych czynności, wymyśliłam sobie, że zrobię filety z kurczaka właśnie w wiórkach kokosowych. Wywołałam tym zachwyt
Kuchnia MagdaLenypodsmażoną szynkę/kiełbasę/pierś z kurczaka (około 250 g) i/lub ugotowany ryż. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Tak przygotowane bakłażany je się razem ze skórą, która na wskutek pieczenia staje się miękka i bardzo dobra w smaku. Faszerowanego bakłażana można jeść jako samodzielnie danie lub np. z ryżem. Źródło przepisu: Wielkie
Gospodyni Miejskazmielony na dużych oczkach filet z kurczaka i obsmażamy mięso. Polewamy wszystko sokiem z limonki i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki małe kolby kukurydzy i wodę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz cukrem. Mąkę z tapioki rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, wlewamy na patelnię i mieszamy aby zagęścić danie. z makaronem prażonym
Bon appetit mon amieRoladę podajemy na ciepło jako danie główne obiadowe. Jednocześnie idealnie smakuje również na zimno jako smaczna przystawka. Przygotowanie rolady jest dość pracochłonne, jednak ze względu na efekt końcowy jak najbardziej warto przygotować ją, szczególnie jeśli szukacie smacznej i atrakcyjnej potrawy dla swoich gości. Gwarantuje że w taki sposób podany kurczak zrobi furorę na rodzinnym obiedzie. Składniki: 1 cały kurczak
Podróż w kulinaria