używam aromaty cznych przypraw.Co dokładnie jem i piję aby poczuć się jak w tropikach. Przeczy tajcie. 1. Moja jesienno- zimowa DIETA produkty rozgrzewające organi zm: kasza jaglana,j ę czmienna, gryczana, manna, produkty wielozbo żowe i płatki owsiane. Bardzo zdrowe k asze przede wszystkim jadam na pierwsze lub drugie śniadanie, u gotowaną w mleku lub wodzie z dodatk(...)dobrze jest dodać p rzyprawy ułatwiające trawienie takie jak kurkuma, tymianek i majerane k naturalne przekąski takie jak pestki dyni, słonecz nika i orzec hy. Dodaję gdzie się da , do sałatek, ciast, owsianek itp. miód, jajka, ryby 2. PRZYPRAWY które szczególnie lubię zim ową porą bo oczyszczają drogi oddechowe, zmniejszają przekrwienie śluzówki , łagodzą osłabienie
WYSPA SZCZĘSLIWAjest Magdalena Cielenga-Wiaterek i dziś przedstawiam Wam jej pierwszą książkę. Podzielona jest na cztery główne rozdziały odpowiadające porom roku. To coś co bardzo lubię. Od razu wiadomo, że dania będą bazować na sezonowych, świezych produktach. Każdy z tych rozdziałów dzieli się z kolei na 4 części: śniadanie, obiad, kolacja i deser. Wszystko prosto i przejrzyście(...)każdy bez problemu sobie z nimi poradzi. Miłośników sałatek i surówek a pewno ucieszy fakt, że znajdą ich tu ponad 20. Ja od razu skusiłam się na kotleciki z kaszy gryczanej i groszku. Uwielbiam wegetarianskie kotlety a […] Artykuł Zielenina na talerzu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSezon na gęsinę rozpoczyna się we wrześniu i trwa do grudnia. W tym czasie dane jest nam spożywać mięso najświeższe i najsmaczniejsze. Każde zresztą mięso ma swój sezon "ubojowy". Produkty, które znajdujemy poza nim są albo mrożone/rozmrażane albo hodowane w sztucznych, nieodpowiednich warunkach. Sięgajmy więc po produkty według ich dostępności i sezonowości. Tylko w ten sposób zagwarantujemy sobie(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); GĘŚ PIECZONA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: - 1 gęś (około 4 kilogramów) z podrobami - 1,5 litra wody - 300 gram kaszy gryczanej - 1 jajko - 50 gram masła - 60 gram grzybów suszonych - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 mały
Życie zamknięte w smakukaszę gryczaną, żeby jej nie przypalić? Odpowiedź - NIE MIESZAĆ! Miarkę kaszy (szklanka, 2 szklanki, pół szklanki, ile kto potrzebuje) przepłukujemy i wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 miarkami wody, przykrywamy i stawiamy na ogień; kręcąc się po kuchni mamy garnek na oku. Jak tylko woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień do minimum, wsypujemy ilość soli odpowiednią do ilości kaszy (pół łyżeczki(...)minut, pozwalamy kaszy się gotować. Po tych kilku minutach zaglądamy do garnka i jeśli na górze nie widać już wody, wyłączamy ogień - cały czas NIE MIESZAMY KASZY -, przykrywamy i nie robimy już nic, tylko pozwalamy jej dojść do odpowiedniej formy czyli ani rozgotowanej, ani przypalonej, ani surowej, tylko takiej akurat idealnej do jedzenia :) Tak samo gotujemy kaszę jaglaną (i każdą
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbardziej efektywny i szybszy. Dodatkowo funkcja sauté pozwala na lekkie smażenie, dzięki któremu uzyskujemy wspaniały aromat potraw duszonych, sosów, ryżu i makaronów. Natomiast specjalna budowa naczynia głównego sprawia, że dania nie przypalają się, ich konsystencja jest idealna, oraz zachowują swój aromat i smak. Poza tym przy pomocy tego robota można zrobić praktycznie wszystko: gotuje wykorzystując technologię indukcji, gotuje(...)wiedziałam, że trafi do mojego domu, to zaplanowałam sobie co przygotuję w pierwszej kolejności. Najpierw postanowiłam sprawdzić funkcję mielenia, na pierwszy ogień poszedł ryż (2,5 minuty), kasza jaglana (1 min.), gryczana (2 minuty) i cukier (20 s), wszystko się mieli dzięki przyciskowi turbo i trwało to dosłownie tyle ile podałam. Z mąki jaglanej zaraz przygotowałam pyszny, domowy waniliowy budyń
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJestem osobą, która nigdy nie je regularnie posiłków. Jak jestem głodna to potrafię zjeść obiad już o 12, a są dni kiedy robię to dopiero o
Emskie SmakiPotrawa dla tych, którzy lubią wątróbkę a nawet i dla tych którzy za nią nie przepadają. Ponieważ połączona z jabłkiem, musztardą, groszkiem i kiełkami
Bon Appetit Małgorzatygryczaną i obłędnym sosem ziemniaczanym złociste kluski z kaszy jaglanej chutnej z dyni i serem feta z kuskusem budyń z kaszy jaglanej z karmelizowanymi bananami i sosem karmelowym A najfajniejsze jest zawsze na końcu :) Degustacja, czyli to co tygryski lubią najbardziej :) I tym razem towarzyszyła mi Ania z Cytrynowej kuchni A oto silna grupa pod wezwaniem "Kasze(...)Wszystkim uczestnikom, życzę miłych eksperymentów z kaszami, we własnej kuchni. Jeśli kiedykolwiek będziecie mieli okazję uczestniczyć w warsztatach prowadzonych przez Adriana, to szczerze polecam. To człowiek, który dużą część swojego serca oddał gotowaniu i bardzo chętnie dzieli się swoim doświadczeniem i pasją z innymi. Ja mam nadzieję, że jeszcze nie raz będzie mi dane gotowanie, pod jego okiem
Kuchnia w opałachgulasz, dlatego przygotowałam to danie w wersji jesiennej z dodatkiem świeżych kurek (moich ulubionych:)) Wzbogaciłam je o kilka składników i aromatycznych ziół i powstało pyszne danie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1/2 kg polędwicy wołowej, 600g kurek, duża cebula, 2 duże marchewki, puszka czerwonej fasoli, łyżeczka ostrej(...)małym ogniu ok. godziny, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec doprawić do smaku. Podawać np. z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji: A teraz kilka słów
Z miłości do słodkościNazwa tego dania, skądinąd dość dziwna, pochodzi zapewne od sposobu jego przygotowania. Po prostu zamiast ryżu do risotto używamy kaszy. W lodówce zostało mi udko kurczaka, które wcześniej stanowiło bazę do bulionu drobiowego. Postanowiłam je wykorzystać w tej potrawie. Oczywiście można je zastąpić ugotowaną, czy też podsmażoną piersią z kurczaka. Muszę przyznać, że trochę wczoraj walczyłam z aparatem(...)wygląda, ale smakuje naprawdę dobrze. Przy okazji zachęcam Was do spożywania kasz, bo są zdrowe. A jeśli będziecie w Zakopanem to odwiedźcie restaurację o nazwie "Dobra Kasza Nasza", świetnie tam karmią :) P. S. Inspiracją był dla mnie przepis z tej strony. Składniki: 100 g kaszy gryczanej niepalonej - 1 zł 2 marchewki - 0,70 zł 1 cebula
zadanie-gotowaniedyni karob ziarno amarantusa mak biała fasola czerwona soczewica pistacje orzechy nerkowca natka pietruszki sezam kasza jaglana groch płatki owsiane płatki jęczmienne suszone morele figi komosa ryżowa szpinak kasza gryczana buraki jarmuż drożdże żółtko jaja Bogate w żelazo są też przyprawy takie jak: tymianek, majeranek, curry oraz lubczyk. Natomiast potocznie uważane za dobre źródła żelaza kakao oraz szpinak, okazują się(...)także fruktoza z owoców i soków owocowych oraz białka mięsa i ryb. Podsumowując zatem bogatym źródłem żelaza jest czerwone mięso, zielone warzywa, nasiona, kasze oraz suszone owoce. Żeby żelazo lepiej się wchłaniało dania skrapiamy sokiem z cytryny, albo zagryzamy pomarańczką, a popijamy najlepiej zwykłą wodą :) Dla mam natomiast polecam gorąco lekturę artykułu z bibliografii, z Forum Pediatrycznego – bardzo
Przepysznik - BLW i nie tylkokaszy gryczanej 2 cebule 2 łyżki masła 1 jajko 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Ziemniaki obrać i ugotować razem z obranymi, całymi marchewkami. Ziemniaki utłuc na puree, dodając stopniowo mąkę, następnie jajko, sól i pieprz. Marchewkę odłożyć. Masę wyłożyć na natłuszczony papier i rozsmarować w prostokąt o grubości 1,5-2 cm. Farsz. Ugotowaną kaszę wymieszać z posiekaną(...)jajkiem i posypać bułką tartą. Włożyć do podłużnej foremki i zapiekać w temp.200 stop.30 minut, aż się ładnie zarumieni. Podawać po 5-ciu minutach z sosem pieczarkowym. Robiąc to danie nawet nie myślałem, że będzie tak wyśmienite i nie pragnąłem mięska
Kulinarny karnet Christopherabyło i tym razem. Chlebek wyszedł jeszcze lepszy niż w wersji I. Dało się go rozsmarować cieniutko i dzięki temu był bardziej chrupiący, dodałam też inne przyprawy, takie które odpowiadają bardziej naszym gustom i wyszło cuuudo... Chlebuś baaardzo godny polecenia ! Nie tylko zdrowy- na bazie kaszy jaglanej i mąk bezglutenowych to jeszcze smaczny. U nas znika w błyskawicznym tempie. Piekłam(...)jedną. Była pilna potrzeba dodatku do hummusu. Chlebuś sprawdził się idealnie. :-) Warto mieć kaszę ugotowana w lodówce ale przygotowanie jej na świeżo też nie jest zbyt pracochłonne. Gotowanie wg tego przepisu to czysta przyjemność. Składniki: - 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej - 6 kopiastych łyżek mąki gryczanej - 2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej - 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie
Smaczne ZdroweDostałam kilka patisonów, na których wykorzystanie brakowało mi pomysłów. Długo spoczywały w kuchni zanim zdecydowałam, co z nich zrobić. Myślałam, by je nafaszerować kaszą i warzywami
Jeść, by żyć w zdrowiuwreszcie chwilowa przerwa od sesyjnego maratonu - czeka mnie jeszcze tylko jeden piątkowy egzamin i miejmy nadzieję że kolejny semestr będzie za mną. Wykorzystując tą krótką przerwę przedstawiam danie regionalne z mojego powiatu biłgorajskiego - krupiak, czyli pieróg biłgorajski. Krupiak pochodzi prosto z Lubelszczyzny, jest na Liście Produktów Tradycyjnych. U mnie w domu zawsze przygotowujemy go na dużą(...)chcemy to ponoć można go przysmażyć, czego sama nigdy nie praktykowałam, bo jak dla mnie i bez dodatkowego obsmażania jest pyszny. Smacznego! Składniki: 2,5 kg ziemniaków 3 szkl. kaszy gryczanej suchej 130 g słoniny 400 g sera białego 1 szkl. śmietany 1 jajko sól i pieprz ziołowy do smaku Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy
psgotujemyZapraszam na bardzo pyszną karkówkę na niedzielny obiad bardzo fajne danie . Bardzo lubię karkówkę jak zarówno moja rodzinka , zapraszam do wypróbowania takiego wydania mięsa . 1 kg karkówki 200 dag pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu kolorowego sól pieprz Wykonanie(...)dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na bardzo małym ogniu około 2 godzin. Jak mięso mamy już miękkie to możemy zaprawić troszkę mąką , aby zagęścić , bardzo fajnie smakuje z kaszą gryczaną
Mój SmakDziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny
CoolinarniePL