smaku oraz tyle bułki tartej, aby masa grzybowa dała się formować. Robimy kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju, na którym podsmażaliśmy cebulkę. Kiedy są rumiane z obu stron są już gotowe. Podajemy np. z frytkami i surówką z białej lub kiszonej kapusty. Idealnie pasują do bigosu wigilijnego. Smacznego
Maminek kulinarnyDostałam pyszne piękne buraczki od mojej znajomej. Buraczki rosną na polu i nie ma w nich ani trochę chemii. Gotując barszcz postanowiłam zrobić paszteciki. Byliśmy zachwyceni
Kuchnia PokoleńDzień dobry!Kolejnym daniem (a raczej napojem :-) ) charakterystycznym dla Wigilii jest kompot z suszu. Jedni go kochają, inni nienawidzą. Smak jest dość oryginalny, a jeśli dodamy wędzone śliwki i gruszki, to część osób w ogóle może go nie spróbować :-).Ja z utęsknieniem czekam zawsze na wigilijny kompot - lubię ten smak suszonych owoców i mam nadzieję, że wielu
Pora coś zjeśćW ostatnich dniach mam wewnętrzne zapotrzebowanie na buraki. Przywiozłam od mamy zakwas do barszczu i postanowiłam zrobić sobie małe święta. Barszcz nie Wigilijny, bo na rosole
Emskie SmakiCiąg dalszy wigilijnych pomysłów. Spisuję dla Was ten przepis i właśnie pochłaniam kolejnego pierożka. To jest minus przygotowywania i proponowania Wam świątecznych potraw z odpowiednim wyprzedzeniem- człowiek chodzi objedzony choć do Świąt zostało jeszcze kilka dni. Oby więcej tylko takich minusów :) Kapusta z grochem to danie szybkie i pyszne i wcale nie musimy go jeść jedynie na specjalne okazje
Pichceniomaniakolejne Święta. Tak jak czeka się na kompot wigilijny czy barszcz z uszkami. Składniki na 2 małe chlebki Starter: około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 90 g mąki pszennej typ 650 1/2 łyżeczka soli Ciasto: 150 ml wody temp. pokojowa (w przepisie 125 ml) 150 ml ciemnego piwa (dałam Koźlaka) (w przepisie
Codziennik Kuchennywięcej niż zupa, to bardzo sycące danie jednogarnkowe, które ma wiele składników, oraz wiele smaków. Ja nie jestem smakoszem tej zupy, ale Piotrek ją uwielbia. Ilu gotujących tyle wersji barszczu ukraińskiego. Piotrek zazwyczaj gotuje Barszcz ukraiński na żeberkach , ten jest ugotowany na karkówce. A ja uwielbiam jedynie czysty Barszcz wigilijny z uszkami. Jeśli chce zrobić szybki barszcz to wykorzystajcie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupa grzybowa przygotowywana jest na bazie wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego, z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów. Ja swoją zupę grzybową przygotowałam na bazie rosołu, z
PysiaGotuje.plDziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny
CoolinarniePLleżą świąteczne dania. Robi się ciemno, nadchodzi noc. Pod choinką leży stos prezentów do rozdania, w całym domu panuje świąteczna moc.” Niech te święta będą dla Was, czytelników naszego bloga i dla Waszych rodzin wyjątkowym czasem, spędzonym w rodzinnym gronie, w miłej świątecznej atmosferze… W ten wigilijny dzień, kiedy
To co kochamnoworocznych postanowień było właśnie założenie bloga. Chwilę to trwało, ale proszę – jest! ;-)). Co u nas? Co się u nas działo? Przed świętami było sporo gotowania – zresztą nasze wigilijne i świąteczne przepisy możecie zobaczyć na blogu. Wcześniej, sporo wcześniej… pierwszy raz w nowym, czteroosobowym (lub czteroistotowym) składzie ubraliśmy choinkę. Bawiliśmy się przy tym wspaniale, bo wszyscy(...)zeszłego Luluś nie zeżarł żadnej bombki I Miłosz szczęśliwie też nie! Co nie było wcale takie oczywiste – zwłaszcza, że wyrosły mu cztery jedynki i gryzie wszystko co się da (u nas stan uzębienia na szczęście bez zmian ;-)). Już nie możemy się doczekać kiedy Mimi będzie mógł z nami próbować różnych potraw (apetyt mu dopisuje, przeczuwamy, że rośnie nam smakosz
Niedzielny kucharzDanie z serii myjemy, kroimy, nastawiamy piekarnik i czekamy - osobiście ubóstwiam zupy z pieczonych warzyw, są dużo ciekawsze w smaku niż te gotowane, w ogóle jeśli mowa o zupach to ja z reguły wolę te warzywne i to raczej w wersji krem, wyjątek stanowi barszcze wigilijny i włoska minestrone - swoją drogą muszę ją w końcu wrzucić na bloga. Skoro
Słodki Kompromisświętej Barbary . To wtedy zasiewa się pszenicę w trzech sosjerkach w intencji dobrych plonów. W Wigilię posłuży ona jako ważny element dekoracji stołu. Gros souper , czyli "wielką kolację" wigilijną jada się wieczorem przed Pasterką. Wszystkie potrawy jak i oprawa stołu przepełnione są symboliką, a najważniejsze są liczby. Stół nakrywa się trzema białymi obrusami (na pamiątkę Trójcy Świętej), od największego(...)paradoksalnie składa się z 7 skromnych bezmięsnych dań upamiętniających siedem boleści Maryi. Menu może różnić się w zależności od regionu Prowansji, ale generalnie oparte jest na lokalnych warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, gratin z kalafiora ( przepis-klik ), l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety
Chilli Czosnek i OliwaŁosoś z grillowanymi warzywami i batatami to idealna propozycja na romantyczny niedzielny obiad. Obiad ten jest bardzo „lekki” więc będzie też świetnie nadawał się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!już upieczone, podobnie jak większość dań. Do zrobienia zostały już tylko krokiety, barszcz i sałatka jarzynowa. Kasztanowe placki z kaszy gryczanej i awokado podane z serkiem naturalnym, bananem, pomarańczowym sosem czekoladowym i pestkami granatu Pojawię się tutaj zapewne dopiero po Świętach, także już teraz pragnę złożyć Wam życzenia: Niech magiczna noc wigilijnego wieczoru przyniesie Wam spokój i radość
Poranek na słodko