Niedawno kupiłam kawałki udźca indyka bez kości i dzięki temu zrobiłam pomidorowego indyka z pieczarkami. Wyszło smacznie, szybko a poza tym inaczej. Składniki: 500 gram udźca
Smaki EwyJeżeli chodzi o pierogi - nie ma potrzeby ich reklamować ani zachęcać do jedzenia. Mogą być z różnym nadzieniem, dzisiaj prezentuję klasyczne pierogi z mięsem
Smaki EwyPrzepis ten wywodzi się z Warmii i Mazur, znalazłam go w książce z potrawami regionalnymi. Pieczeń ma oryginalny smak. Warto wypróbować. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej
Smaki EwyKupić cielęcinę nie jest tak łatwo. Są jednak gdzie nie gdzie takie sklepy, w których można trafiać na ten rarytas. Cielęcinę zrobiłam w warzywach, oczywiście
Smaki EwyWołowy stek to klasyka wśród potraw. Oczywiście najlepszy stek jest z polędwicy. Dzisiaj jednak prezentuję stek z rozbefu nacierany kolorowym pieprzem. Składniki: Dowolna ilość steków wołowych
Smaki EwyGalarety w moim domu bywają dosyć często, bo i miłośników nie brakuje. Dla odmiany zrobiłam galaretę z szyj indyczych ( z szyj pierwszy raz i na pewno
Smaki EwySztandarowa potrawa prawie we wszystkich restauracjach, raz są lepsze raz gorsze. Pamiętam nawet gdzie jadłam najlepszego kotleta. Klasyczny kotlet de volaille nadziewany jest masłem i koperkiem
Smaki EwyDzisiaj przedstawiam jagnięcinę - w Polsce niedoceniana, trudna nawet do kupienia. Od pewnego czasu pojawia się w jednym ze sklepów sieciowych. Z baraniną spotykałam się od lat
Smaki EwyW moim domu, dosyć często robię galarety, nie tylko na święta. Każdy je lubi, zresztą już o tym pisałam. Dzisiaj przyszedł czas na galaretę z serc
Smaki EwyIdealne połączenie jajka, sosu musztardowego i dodatkowo mięsa mielonego. A podane z surówką z kiszonej kapusty to…pycha. Składniki: Kotlety 500 gram mięsa mielonego 1 jajko
Smaki EwyW sumie chyba raz jadłam coś z szafranem i zaintrygował mnie jego smak. Bardzo specyficzny. Szafran to najdroższa przyprawa, uważana ze droższą niż złoto. Pozyskiwany jest
Smaki EwyOd czasu do czasu, zaczynam poszukiwać czegoś innego do kanapek. I tak właśnie było tym razem. Doszłam do wniosku, że skoro robię kiełbasę w słoiku, pieczone
Smaki EwyDzisiaj na blogu rarytas a mianowicie polędwica wołowa z sosem pieprzowym. Wiem, że cena polędwicy wołowej może odstraszać, ale trzeba przyznać, że jest tego warta. Dodatkowo
Smaki EwyDla mnie idealne połączenie delikatności kurczaka z chili i pieprzem. Dodatkowo podany ze specjalnie przygotowanymi pieczonymi ziemniaczkami to już poezja. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jest rewelacyjny
Smaki EwyJuż kiedyś przedstawiałam wątróbkę, ale cielęcą. Dzisiaj proponuję wątróbkę drobiową z jabłuszkiem. Pychota, oczywiście dla miłośników. Nic więcej nie dodam. Składniki: Dowolna ilość wątróbki drobiowej
Smaki Ewy