MAKARON Z BROKUŁAMI I KURCZAKIEM 171brokułami i kurczakiem. Makaron jaki użyłam do potrawy to pe łnoziarniste wstążki Arc Pol . Lubię ciemne makaronu ze względu na to, że są zdrowsze. Oczywiście nie wyobrażam sobie rosołu bez 8-jajecznego makaronu Arc Pol czy pomidorówki z nitkami, ale jeżeli rozmawiamy o potrawach z makaronem to ten typ makaronu zawsze wygra. Mąż jak pierwszy raz zobaczył taki makaron(...)suszone pomidory oraz brokuły. Dolewamy 1/2 szklanki wody aby powstał sos. Dusimy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron pełnoziarnisty wstążki Arc Pol . Przyprawiamy jeżeli jest za mało słony. RADA: możesz użyć dowolnego makaronu do dania. Sprawdzą się zarówno piórka, tagiatelle jak i wstążki czy świderki. Bardzo smaczny będzie z tradycyjnym jasnym
Kuchnia w oparach
DOBRE RYBY – to w nich tkwi zdrowie i smak 269dodatkami… Zawsze uważałam, że to jedno z lepszych dań. A do tego nie należy zapominać, że ryby są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Oczywiście należy wybierać dobre ryby, bo niektóre gatunki mają mniejszą wartość odżywczą. Ja przede wszystkim polecam: pstrąga – ma smaczne chude mięso i zawiera najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3; łososia(...)części jadalnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz m.in. witaminę A, D, E i B, jod i potas; karpia – przede wszystkim królewskiego. Ma różowe pyszne mięso i niewiele łusek; jesiotra – bogactwo potasu i fosforu. Dodatkowo, jeśli sami nie łowicie (ja łowiłam, ale dawno temu i bardziej hobbistycznie) należy wybierać ryby ze sprawdzonego dobrego sklepu. Najlepsze są ryby świeże (jak najkrótszy
Słodkie okruszki
Pulpety z indyka i kaszy jaglanej 246smaku, taki „babciny”. Pulpeciki z mięsa z piersi indyka i kaszy jaglanej, w sosie pomidorowym. Danie podaję posypane obficie natką pietruszki. Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości pulpetów (dla dwóch osób). Pulpety: 50 g kaszy jaglanej 200 g mięsa z piersi indyka 1 mała cebula 1 mała marchewka szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka bułki tartej(...)przepłukać najpierw zimną, a następnie gorącą wodą. Ugotować ją do miękkości w osolonej wodzie. Mięso z indyka zmielić w maszynce do mielenia. Cebulę pokroić na ćwiartki i również zmielić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużej misce wymieszać mięso, kaszę jaglaną, cebulę, bułkę tartą, marchewkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować ręką średniej
Bullio
pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 196galantyna z kurczaka Odrobina cierpliwości wykazana przy luzowaniu tuszki kurczaka, odwdzięczy nam się daniem o wspaniałym aromacie i jeszcze lepszym smaku. Będzie to więc potrawa, którą śmiało możemy postawić na stole, nawet przed najbardziej wybrednymi smakoszami. składniki 1 kurczak wiejski o wadze(...)alkoholem i odstawajmy na godzinę. Na blasze układamy tuszkę kurczaka ( skórą do dołu), nożem odcinamy cześć mięsa z piersi i układamy w miejscach w których był kręgosłup ( staramy się aby mięso na całej tuszce było rozłożone równomiernie). Teraz na tuszce u kładamy suszone owoce i rolujemy ( tak jak robimy to z roladą
Miód i pieprz
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze 2658peklową. Jeżeli chcemy by mięso ładnie się zapeklowało, warto zrobić tzw "nastrzyk". Przy pomocy strzykawki, najlepiej ze specjalną igła, nakłuwamy mięso równomiernie i wstrzykujemy w nie zalewę (przecedzoną) w ilości 20% masy*. W naczyniu odpowiedniej wielkości układamy mięso i zalewamy przygotowanym wywarem, wraz z przyprawami. Zalewa powinna całkowicie pokryć mięso, ale nie powinno(...)peklowania najlepiej nadają się naczynia kamionkowe lub szklane. pieczenie Po 7 dniach wyjąć mięso z zalewy, osuszyć, obwiązać sznurkiem aby ładnie trzymało formę. Piekarnik nagrzać do 100 st C. Mięso ułożyć na ruszcie, pod nim ustawić naczynie na ewentualnie wypływające soki. Piec bez obracania ok 2 godzin - do momentu aż temperatura wewnątrz mięsa, w najgrubszym
Stare Gary
TORTILLA Z WARZYWAMI I KAWAŁKAMI INDYKA 229Tortilla popularna jest na całym świecie. W wielu sklepach bez problemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Farsz do tortilli może stanowić wszystko - warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy. Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach. Wszystko(...)drobne paseczki. Wymieszałam je z czerwoną (bądź żółtą) pastą curry,paroma roztartymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem,ostra papryką i oliwą z dodatkiem dwóch łyżeczek oliwy z chili. Tak zamarynowane mięso odstawiłam na około 30 minut do lodówki. W czasie gdy indyk się marynował, zabrałam się za warzywka. Wszystkie po prostu pokroiłam (jak widać na zdjęciu). Na koniec wymieszałam
potrawyregionalne
Rolada mięsna z kurkami i fetą 241Delikatna mięsna rolada z nadzieniem z kurek i fety. Sprawdza się jako mięso obiadowe, jak i samodzielna przystawka lub odatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło
Trzeci talerz
Krokiety ze szpinakiem i kurczakiem 433Robiąc te krokiety nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak dobre. Okazało się, że połączenie kilku składników czyli szpinaku, piersi z kurczaka i sera feta
Simply Food
BEZGLUTENOWA PIZZA HAWAJSKA Z MIĘSEM NA CIEŚCIE KUKURYDZIANYM. + Dip Czosnkowy.. 199ostatniego okruszka. Nie powiedziałybyśmy nic, gdyby to nie były bułki kukurydziane - miłość nasza. Wściekłyśmy się i w akcje deptania ustrojstwa zrobiłyśmy dla siebie... bezglutenową pizzę kukurydzianą z ananasem, mięsem i innymi pysznościami, udekorowaną dipem czosnkowym - co by dobić resztę robactwa (żyjącego w facetach) miał. Brzydszych połówek nie nakarmimy. Niech głodują. A co?! Oczywiście mówiąc "pasożyt" nie mamy na myśli dosłownego(...)kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!). Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez. Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni i podpiekamy (bez dodatków) przez 15 minut. Wyciągamy na chwilę ciasto. Wykładamy ser żółty w plastrach, wysypujemy składniki, dajemy kleksy z keczupu. Robimy
Wypisz Wymaluj
Angielskie śniadanie 219Anglia dała nam nie tylko piłkę nożną i najlepszy klub piłkarski na świecie FC Liverpool. Dała nam też możliwość skonfrontowania się z typowym angielskim śniadaniem. Zdajemy
Ania i Marcin gotują
Kurczak, szalwia i roladki. 243Tesknie za prawdziwa wiosna. Ostatnie dni nie sa dla nas zbyt laskawe, ciagle pada i pada. Powaznie zaczelam sie zastanawiac nad inwestycja w kalosze. Moje dziecko
Przysmaki Karolki
Kaczka pieczona z jabłkami 181wyróżnia się na tle pozostałych absolutnie genialnym, delikatnym mięsem i wspaniałym sosem wiśniowym. Sos wiśniowy do kaczki to jedyny element, którego nie udało mi się "podrobić". Od długiego już czasu kaczkę pieczoną z jabłkami przygotowujemy sami i to w kilkunastu wariantach. Zawsze jest pyszna, delikatna i aromatyczna - ot idealne danie na dzień powszedni lub wystawny obiad. Kaczka nadziewana jabłkami(...)Kaczkę z jabłkami ułożyć grzbietem do góry w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 220 stopni (grzałka góra - dół) i piec przez 20-30 minut bez przykrycia, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, założyć pokrywkę.i piec około 2 godzin. W połowie pieczenia odwrócić kaczkę grzbietem do dołu i dodać pozostałe jabłka, również pokrojone
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chow Mein z tofu i warzywami 212jedzenia (tzw. "chińskiego żarcia") jako jedzenia niezdrowego. Często również tego rodzaju kuchnia "żartobliwie" wiązana jest z jedzeniem wszystkiego, co jest łatwe w pozyskaniu i dostępne pod nosem. W przypadku mięsa chodzi tutaj przede wszystkim o naszych domowych pupili. Jedzenie kota, czy psa stało się już kultowym żartem np. w filmach, w których występują wątki kuchni chińskiej. Z jednej strony - jakże(...)smok, na ścianach wiszące tytularne woki, na stolikach zgrabnie wpasowane elementy kojarzone z Dalekim Wschodem. Wszystko bardzo przyjemne, bez przesady i ze smakiem. Obsługa na prawdę profesjonalna, która pełni rolę wszechwiedzących, cierpliwych informatorów na temat podawanych przez restaurację dań. Z menu dowiemy się różnych ciekawostek na temat potraw. Zasmakują tutaj nie tylko wielbiciele słynnego kurczaka GONG
Moja Mama Gotuje
Szpik – masło bogów 371bardziej niż mózg, mięśnie, czy wątroba. Wszystkie plemiona pierwotne bardzo cenią szpik, do niego też najpierw dostają się wilki po upolowaniu zdobyczy. Przetestuj na swoim psie – daj mu mięso czerwone, wątrobę i szpik i zobacz, co najpierw zje. Szpik produkuje czerwone krwinki, dlatego też jest niezwykle bogaty w łatwo przyswajalne żelazo . Zawiera także dużo tłuszczów omega-3 , niezbędnych aminokwasów(...)Jednak dzieci go uwielbiają – im mniejsze, tym bardziej. Możesz szpik dać nawet niemowlęciu (od około 9 miesięcy), tylko nie za dużo naraz. Konsystencja szpiku jest kremowa, a smak delikatny , nawet lekko słodkawy. Nie używaj żadnych skomplikowanych przypraw – z samą solą jest tak pyszny , że nie bez powodu nazywany jest masłem bogów . Najlepiej zjeść sam szpik łyżeczką
PaleoSMAK
Zdrowe grillowanie 200bezpośredniego kontaktu z ogniem i dymem, a jednocześnie z niedoczyszczoną kartką. Jedzenie układamy w niewielkich kawałkach i małych odstępach od siebie. Grillowanie odbywa się w zależności od danego pożywienia. Mięso grillujemy dłużej niż warzywa czy owoce. Jedzenie, aby miało lepszy smak należy zastosować marynaty i odstawić na kilka godzin lub na całą dobę do lodówki. Jak uniknąć przejedzenia? wyeliminujmy gazowane(...)ziołami i oliwą z oliwek grillowane ryby np. pstrąg z cytryną i czosnkiem, łosoś w ziołach szaszłyki z mięsem lub warzywami czy owocami grillowane warzywa np. cukinia, pieczarki lub bakłażan grillowane owoce np banan, mango ciasta z bez mąki, cukru i masła np. z cieciorki, kaszy jaglanej czy fasoli Pamiętajmy! Wszystko jest dla ludzi
Truskawkowa Fiesta