dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:312/445)

Kuchnia ze smakiem: aromatyczne i pełne smaku przyprawy Knorr cz. 2 109

kuchni wykorzystywana jest do marynat, sosów, mięs czy wędlin a nawet kiszonych i konserwowych ogórków czy kapusty. Ma lekko ostry smak. Kminek z Polski Nasze rodzime ziemie sprzyjają uprawie kminku – Polska jest jednym z czołowych liderów produkcji kminku. To też jedna z najstarszych przypraw, które idealnie sprawdzi się do przyprawienia naszych tradycyjnych dań. Ma lekko korzenny smak i aromatyczny(...)praktycznie wszystkich wytrawnych dań. Uprawiana w Wietnamie z czego słynie ten kraj. To także jeden z głównych składników używanych w kuchni azjatyckiej nadający charakterystycznego pikantnego smaku.   Majeranek z krajów śródziemnomorskich Przyprawa ta wywodzi się z krajów Bliskiego Wschodu, skąd dotarł do południowej Europy. Posiada aromatyczny zapach. Często wykorzystywany jest do dań kuchni   polskiej, francuskiej czy włoskiej

Health-Fit-Life
Schab pieczony faszerowany warzywami 303

kolana, a smak i zapach zwala z nóg Jak zrobić schab: Schab peklowany parzony Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem Schab pieczony z pieprzem i majerankiem składniki: schab wieprzowy bez kości o wadze ok. 1,3-1,5 kg 1 łyżeczka soli 1 łyżeczk1 soli peklowej 2 czubate łyżeczki wędzonej papryki 1 czubata łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą(...)przypraw i ziół. Mięso od schabu myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab rozcinamy ostrym nożem, aby powstał duży płat mięsa. Mięso nacieramy mieszanką przypraw i ziół z każdej strony, jedną stronę smarujemy zawartością słoiczka z relish (pastą) i dokładnie zwijamy. Mięso obwiązujemy wędliniarskim sznurkiem, aby po upieczeniu mięso miało ładny kształt. Przyprawione mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczony schab z kością 138

wypuścili całkiem zacny produkt. Pierwsze dwie esencje nie pozostawiają wątpliwości, że to całkiem przyjemny towar. Dla przypomnienia: - Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym - Pierś indycza faszerowana daktylami  Zresztą to danie również pokazało nam, że te esencje nie są takie złe jak niektórzy dyletanci o nich piszą. Tak jak już wcześniej o tym wspominałem to taki jakby skondensowany smak, taki(...)składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie obtaczamy nią schab. Wkładamy w pojemniku do lodówki na noc lub na dłużej. U nas mięso marynowało się 24h. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy około 70-80 minut w 200 stopniach. W połowie czasu mięso odwracamy na drugą stronę. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z naczynia

Marder&Marder Manufacture
Tajski burger 227

Dziś zapraszam na banalny w przygotowaniu, niebanalny w smaku - burger po tajsku :)  W tajskiej kuchni uwielbiam między innymi to, że praktycznie można obejść się bez

Tajskie smaki
SCHAB SUSZONY 2007

podkładki pod garnek. Mięso nie powinno leżeć w wodzie którą puści. Tak przygotowane mięso odkładamy na 24 g w chłodne miejsce. Po kilku godzinach schab przekręcamy. Po 24 h mięso wyjmujemy, płuczemy pod bieżącą wodą z resztek cukru. Osuszamy ręcznikiem papierowym, myjemy również pojemnik i ruszt. Następnie sól mieszamy z peklosolą i w takiej mieszance obtaczamy mięso, a następnie układamy(...)Mięso wyjmujemy z lodówki, płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab obtaczamy w mieszance przypraw i układamy go ponownie w czystym pojemniku z rusztem, odkładamy na 24 h do lodówki, nie musimy mięsa obracać.  Po 24 h, mięso pakujemy do siatki lub pończochy i wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu ( np, rura od grzejnika itp. ) Tak przygotowane mięso

Kulinarne Fantazje Marioli
Pstrąg pieczony w pomarańczach 162

choćby mandarynką w przepisie: Pstrąg tęczowy w mandarynkach na ruszcie z marchwii .  Tym razem postanowiłam wykorzystać pomarańczę . W efekcie powstało proste, szybkie do wykonania i co najważniejsze smaczne danie obiadowe. Składniki na 2 osoby: 2 średnie pstrągi tęczowe 1-2 pomarańcze 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa do ryby – do smaku Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy(...)zwykle wystarcza. Na ostatnie 15-20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby ryba przyrumieniła się z wierzchu. Rybę na obiad podawałam z kapustą z grzybkami - taki wegetariański bigos, kompletnie bez mięsa, przepis wkrótce

Grunt to przepis!
Pieczeń ognista zamiast wędliny 171

piekarnika   na ok. 1,5 godziny.   20 minut przed końcem pieczenia rozcięłam rękaw wzdłuż, żeby para wyszła i wstawiłam ponownie do piekarnika, żeby mięso podpiekło się na wierzchu. Upieczone mięso wyjęłam z piekarnika i po wystudzeniu wyjęłam z rękawa. Po wystudzeniu zdjęłam sznurek i schab pokroiłam w plastry.           Pieczeń ognista okazała się strzałem(...)zrobienia takiej wędliny i życzę SMACZNEGO! Krys Polecam inne mięsa, które przygotowałam jako domową wędlinę: Szynka pieczona w rękawie Boczek rolowany pieczony w folii Pieczeń cielęca podana zimno Rolada z trzech rodzajów mięsa Schab pieczony w porach z kolorowym pieprzem .... a po resztę przepisów odsyłam do zakładki MENU.... DANIA MIĘSME Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie

Kuchnia u Krysi
CHILI CON CARNE by Walec – 4 zł 277

przyprawy do dań meksykańskich, która go zawiera, my dodajemy nieco przyprawy z L. z tygodnia meksykańskiego) i ok. łyżeczki mielonego chilli (czy więcej czy mniej to musicie ocenić sami). Podsmażamy wszystko ok. 2 minut aby papryka się przysmażyła, wtedy wydobędzie się lepszy smak i cała potrawa będzie o niebo lepsza, także pod względem intensywniejszego koloru. 3. MIĘSO MIELONE(...)żeby był gotowy równo z sosem. 5. KONCENTRAT POMIDOROWY LUB POMIDORY (3 min): mięso w garnku rozgarniamy na brzegi i w sam środek dorzucamy pół słoiczka koncentratu, podsmażając go lekko ok. 2 min (wtedy pozbędziemy się surowego smaku). Jeśli mamy pomidory wrzucamy je z zalewą do mięsa. Następnie dokładnie mieszamy całość. 6. PAPRYKA CZERWONA + KUKURYDZA + FASOLA + OREGANO (10 min): paprykę

Nerds Kitchen
Wolno duszone żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemniaków z kiszoną kapustą z boczkiem 206

To wcześniej obiecany przepis na żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemnaków, o których wspominałam w przepisie Tłuczone ziemniaki z podduszoną kiszona kapustą z boczkiem, jabłkami

Sztuka gotowania w/g Samiry
Boczek z grilla 193

Kilka dni temu opublikowaliśmy przepis na boczek pieczony w winie i obiecaliśmy więcej. Słowa więc dotrzymujemy i tym razem boczek przyrządzimy na ogrodowym grillu. Przepis należy

Kulinarna Pokusa
Kokosowe curry z kurczakiem i słodkimi ziemniakami... 147

Przepis, lekko zmieniony, z niezawodnego  BBC Good Food . Składniki: (na jakieś 4 średnie, dorosłe porcje; z dodatkiem ryżu i chlebka naan wystarczyło u nas dla

Lejdi of the house
Shoarma z szynki wieprzowej 188

Arabskiej kuchni u mnie jeszcze nie było. Shoarma z mięsa wieprzowego smakuje mi bardziej jak z kurczaka, ale obie wersje pojawią się na blogu. Polecam spróbować

Magiczne Życie Marty
Kurczak duszony w pomidorach, z zielonymi oliwkami 137

11 . 06.2018 Magda Duszony w ten sposób kurczak, dzięki lekkiej kwasowości pomidorów, nabiera niesamowitej miękkości i soczystości. To danie nie mogłoby być lepsze, ale dodatek

Smaczna Strona
Grillowana ośmiornica i czarna quinoa 112

               To już ten czas, że zaczynam myśleć o lecie i o wakacjach

Quinoa Raz!
Szaszłyki z królika i szparagów 191

W tym przepisie wykorzystuję comber, chyba najbardziej delikatne mięso z tuszy króliczej. Ważne jest odpowiednio długie zamarynowanie mięsa, aby po grillowaniu nie było twarde i suche

Weekendy w domu i ogrodzie
Obiad za 10zł - zapiekane pulpety z szynki wieprzowej z puree ziemniaczanym z kapustą włoską. 304

Jak w każdy poniedziałek, dziś kolejna propozycja z cyklu Obiad za 10zł . Zastanawiałem się przez weekend co będzie pożywne, tanie, a zarazem smaczne. Postawiłem na zapiekankę

BaRepas
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 143

czasie odwracam kapustę, tak aby głąb znalazł się na górze i stopniowo odcinam i wyjmuję z garnka kolejne liście, w miarę jak stają się miękkie. Kiedy nie da się już oddzielić liści nadających się na gołąbki wyjmuję kapustę z garnka i pozostawiam do ostygnięcia. Część liści wykorzystam jeszcze do gołąbków, z tego co pozostanie można zrobić młodą kapustę z pomidorami(...)kapusty. Ryż gotuję na pół miękko czyli mniej więcej o połowę krócej niż jest podane na opakowaniu. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na tłuszczu na złoty kolor. Mięso mielę na sitku o dużych oczkach (7 – 8 mm), dodaję podsmażoną cebulę, ryż, dwie – trzy łyżki wody, doprawiam do smaku solą i pieprzem i wyrabiam na jednolitą masę. Z każdego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lasagne z ciecierzycą 149

wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na lasagne z mięsem mielonym. 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki Parmezanu 5-6 listków bazyli 4 duże pomidorki koktajlowe 20 dkg ciecierzycy z puszki 500 ml sosu pomidorowego(...)beszamelowy: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 300 ml mleka 1/2 łyżeczka soli Lasagne z ciecierzycą Jak przygotować lasagne z ciecierzycą. Na dużą patelnię włożyć mięso mielone. Bez tłuszczu przesmażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać cebulę pokrojoną w średniej wielkości kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojone suszone pomidory, oliwę, sól, pieprz i sos pomidorowy

mecooks
Jesienna potrawka z dynią, marchewką i fasolą 160

mogłabym na przedszkolnym podwórku otworzyć stragan i nieźle na tym zarobić. Hania w szkole je zupę, Franek w przedszkolu ma pełne wyżywienie. W domu zawsze musi być drugie danie, głównie ze względu na głodną Haneczkę, głodnego męża i regularnie spożywającą posiłki mnie samą. I tak wracając do domu obładowana siatami, ustalamy najczęściej z córką, co dzisiaj na obiad. Pierwsze(...)finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.  Składniki: 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego) 1 średnia cebula 1 lub 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki (pokrojonej w talarki) 200 g miąższu dyni (pokrojonego w kostkę) 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 3 średnie pomidory bez skórki 1 łyżeczka posiekanego koperku (może być suszony) sól, pieprz do smaku

bistro mama