Bez mięsa, pikantne z grillowaną cukinią - buraczane burgery. Jestem w 100% mięsożercą, ale czasem lubię spróbować zastąpić czymś mięso. I tak dziś w pełni poświęcam
pink envelopepojawił się w VI wieku p.n.e. W ten sposób odżywiali się Pitagoras, Platon i Plutarch. Mięsa nie jadł także Leonardo da Vinci, Albert Einstein i Lew Tołstoj. Coraz więcej osób decyduje się na zmianę żywienia i rezygnuje z mięsa. Co powoduje, że ludzie świadomie wykluczają je z diety? Główną motywacją jest własne zdrowie, sprzeciw wobec masowej hodowli zwierząt wspomaganej(...)proc. osób jest weganami i spożywa wyłącznie produkty roślinne. Prawie 4 proc. Polaków deklaruje, że sporadycznie je mięso i ryby. Dieta wegetariańska ma także wielu zwolenników wśród artystów. Propagatorem takiego stylu życia jest amerykański muzyk Moby, który nie je mięsa, ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego (nawet miodu), nie nosi futer i skóry. Na diecie bezmięsnej od wielu lat jest Paul
My Chcemy JeśćGdy mam nadmiar jajek to zawsze robię frittatę. Szybko się ją robi a na taką szybką jajeczną zapiekankę zawsze znajdą się chętni bo jest bardzo smaczna
Monia miesza i gotujeKasza jaglana to źródło składników odżywczych. Morele są źródłem przeciwutleniaczy i pierwiastków. Orzechy laskowe są bogate w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Pyszna pieczona jaglanka
My Chcemy JeśćŁazanki w wersji postnej w sam raz na wigilijny stół ale nie tylko, w końcu przecież nie tylko w Wigilię jemy potrawy bezmięsne. Makaron łazanki, pyszna
Monia miesza i gotujeNajczęściej przygotowujemy kalafiora polanego zarumienioną bułeczką na maśle jednak można go zrobić w ten sam sposób jak kotlety czyli panierować w jajku i bułce. Tak przyrządzonego
Monia miesza i gotujePierwszy przepis na pierogi pojawił się w rzymskiej książce kucharskiej "O sztuce kulinarnej", która pochodzi z V w. n. e. Do Polski sprowadził je zakonnik Jacek
My Chcemy JeśćFasolka żółta w tym roku u mnie obrodziła więc kombinuje jakby ją tu podać oprócz tej klasycznej z bułką. Przygotowałam ją w sosie warzywnym, coś podobnego
Monia miesza i gotujeDawniej w Polsce na wigilijnych stołach królował jesiotr z rakami, zupa migdałowa czy gotowana rzepa, a na deser podawano tłuczeńce, czyli korzenne ciastka z czerstwego chleba
My Chcemy JeśćTo chyba najlepsze knedle jakie jadłam! Przepis wypatrzyłam na Kwestii Smaku i poza tym, że przygotowałam z podwójnej porcji, nie zmieniłam absolutnie nic. Początkowo błędnie założyłam
Smaki Na TalerzuKasza gryczana trafiła do Polski w XII wieku. Szybko zdobyła popularność i często bywała nie tylko na stołach szlachty, ale także w ubogich domach
My Chcemy JeśćZapraszam na małe warzywne zapiekane kanapeczki. Trzy pyszne warzywka razem z mozzarellą nie tylko fajnie się prezentują ale też wspaniale smakują. Kanapeczki idealne na przekąskę lub
Monia miesza i gotujeJest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Otrzymywana jest z nasion prosa, a to znane było już w neolicie. Pierwsze wzmianki o niej pojawiły się w
My Chcemy JeśćPotrawka z bakłażanem Potrawka z bakłażanem to bardzo smaczne danie bezmięsne, które szybko i łatwo się przygotowuje i wybornie smakuje. Smaczny bakłażan, pieczarki, a całość
WSZYSTKO SMACZNEPęczak to najbardziej znany rodzaj kaszy jęczmiennej. Nic dziwnego, ponieważ to samo zdrowie. Jest źródłem witamin - z grupy B, E, K, PP i minerałów - cynku, miedzi
My Chcemy Jeść