doprawione curry z wątróbki z ziemniakami to syta propozycja na jesienno-zimowe popołudnia. Składniki (4 porcje) -500 g wątróbki jagnięcej -2 duże ziemniaki -1 duża cebula -2 łyżeczki pasty czosnkowej albo 3 ząbki świeżego czosnku -1 łyżeczka pasty imbirowej lub startego świeżego imbiru -1/2 łyżeczki kardamonu -4 goździki -2 laski cynamonu -1/2 łyżeczki kurkumy -2 łyżeczki chilli(...)łyżeczka garam masala -1 łyżeczka masła klarowanego -olej -sól Przygotowanie Wątróbkę umyć, oczyścić. Pokroić w nieduże kawałki. Obgotować w wodzie przez kilka minut. Odłożyć na talerz. Przygotować marynatę. Pastę czosnkową (lub czosnek przeciśnięty przez praskę) wymieszać z pastą imbirową/startym imbirem, połową kurkumy i papryczki chilli i odrobiną soli. Do marynaty włożyć obgotowaną wątróbkę. Przykryć i odstawić na około godzinę
Zielona KuchniaSkładniki: bułka żytnio-pszenno-owsiana (Przepis: Bułki żytnio-pszenno-owsiane ) masło kapusta pekińska pomidor pieczarka papryka czerwona sól i pieprz ulubiony sos lub majonez, ketchup lub sos czosnkowy Agnieszki (Przepis: Sos czosnkowy ) Przygotowanie: Bułeczkę kroimy poziomo na 3 cześci. Można nożem, ja jako typowy przykład leniwego mężczyzny zrobiłem to na krajalnicy... Potem kroimy w plasterki
Dieta Rozdzielna i Zdrowiedobre. Więc w kuchni należy eksperymentować. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Awokado 1 szt. Mango 1 szt. Ser żółty starty 5 dag pieprz do smaku Sól czosnkowa do smaku kurkuma Masło Wykonanie: Kotlety opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, przyprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i rozbić tłuczkiem dosyć cienko. Awokado, mango obrać pokroić w cienkie paski
Tradycyjna Kuchniapewno ta sałatka stanie się moim imprezowym hitem nr 1:). 250g makaronu ryżowego 300g szynki konserwowej w kawałku 1/2 puszki kukurydzy 1 ogórek szklarniowy lub 3 gruntowe sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka śmietany 18%, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy, szynkę i ogórki kroimy(...)dużą kostkę. 2. Przygotowujemy sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem, śmietaną, solą i pieprzem. 3. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, wlewamy sos, mieszamy
Szefowa kuchnikiszony średniej wielkości, 2 łyżki oleju, słodka papryka wędzona Cykoria , sól, papryka ostra, zioła prowansalskie, curry. * Można również użyć mięsa gotowanego z zupy. :) Dodatkowo: garść posiekanego koperku, sos czosnkowy. Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, gotuję w osolonej wodzie przez 20 minut, odcedzam. Na rozgrzanym oleju podsmażam ziemniaki z dodatkiem przypraw - papryk, soli, ziół prowansalskich i curry. Kiedy ziemniaki(...)paprykę (małe paseczki), smażę około 5 minut na średnim ogniu. Na koniec dodaję pokrojonego w kostkę ogórka i smażę jeszcze przez 1-2 minuty. Danie podaję z sosem czosnkowym posypane koperkiem
JejKuchniaSkładniki: Placki: 800 g kiszonej kapusty 200 ml mleka 250 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól, pieprz olek do smażenia Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku (zmiażdżone) 1 łyżka soku cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę kiszoną siekamy i chwilę obgotowujemy. Następnie studzimy i odcedzamy. Wrzucamy do dużej miski, zalewamy mlekiem i wbijamy jaja(...)oleju. Placki smażymy z obydwu stron na złoty kolor a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przygotowujemy sos z podanych powyżej składników. Placki podajemy gorące, polane sosem czosnkowym i posypane koperkiem
Qchnia po prostuQAFP 150 g suchej quinony 1 szalotka 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek Sól, pieprz różowy Zioła świeże: bazylia bądź kolendra 200ml jogurtu greckiego 1 granat Sól czosnkowa 2 łyżki masła Cuknie umyj i osusz. Przekrój na pół, wydrąż środki. W garnku ugotuj według instrukcji na opakowaniu quinonę. Na patelni, na oliwie podsmaż posiekany czosnek, szalotkę i plasterki(...)dopraw solą i pieprzem. Nadziej masą cuknie. Patelnię żeliwną wysmaruj masłem, ułóż cuknie i wstaw do piekarnika na 25 minut temp. 190-200 stopni C. Jogurt wymieszaj z solą czosnkową i wypustkami granatu. Gotowe cuknie podajemy z sosem i świeżymi listkami bazylii. Pyszne! Dodatkowo mam dla Was możliwość wzięcia udziału w prostym konkursie! Jeśli chcesz się podzielić swoim pomysłem
SMYKWKUCHNIzimno, extra virgin z pierwszego tłoczenia czy np. olej lniany, który w szczególności polecany jest do sałatek i spożywania go na zimno. Moja ulubioną smakową oliwą jest z oliwa czosnkowa. Wystarczy dodać do buteleczki, do której wlejemy oliwę pocięte ząbki czosnku, które uprzednio delikatnie zostały ponacinane i uciśnięte. Kolejna oliwa, którą przyrządziłam to oliwa z bazyliowa z papryczkami peperoni(...)ziołowa - są w niej pokrojone suszone pomidory i zioła takie jak oregano i rozmaryn. Oliwy wystarczy odstawić i już po kilku dniach nabiorą odpowiedniego smaku i aromatu, zarówno czosnkowego jak i ziołowego. Oczywiście możecie dodać do oliwy inne dodatki. Czy macie jakieś pomysły lub może posiadacie już swoje ulubione smaki oliwy? POLECAM
MintTasteniezdrowych dodatków. Przedstawiam Wam frytki, które podbiły nasze serca. Z minimalną ilością oleju (u nas kokosowy), solą i ulubionymi dodatkami. Jak dla mnie idealny jest do nich sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego. Smakują zarówno same, z dowolnym dipem, jak również jako dodatek do dania głównego. Są pyszne i chrupiące. Nas zauroczyły totalnie swym smakiem. Ja przygotowuję od razu(...)blachę wyjmujemy, ziemniaki mieszamy (będą lekko poprzyklejane) i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Ziemniaki powinny się lekko przyrumienić, będą wówczas super chrupiące. My zajadamy je same lub z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego. Do miski przeciskam obrany ząbek czosnku (moga być 2), solę, dodaję jogurt grecki (można dodać także 1-2 łyżeczki majonezu, ale nie jest to konieczne), trochę
Smaczne Zdrowejajka pod wszelką postacią jest mistrzem przyrządzania jajecznicy oraz innych wszelkich dań jarskich. Ten omlet przygotował z plastrami cukinii, kawałkami chrupiącej papryki oraz fetą. Do tego swój cudowny sos czosnkowy i wspaniałe śniadanie gotowe ! Składniki: 3 jajka 1 białko 2 łyżki mleka mąka kawałek cukinii pół czerwonej papryki kawałek fety olej sól, pieprz, oregano sos: kilka ząbków czosnku, 1 łyżka(...)ściągamy z oleju i smażymy cukinię.Dodajemy paprykę i wszystko zalewamy mają jajeczną. Gdy jajka się zetną kruszymy na omlet kawałek fety. Gotowy omlet podajemy z wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym. Smacznego
Życie ze smakiemPstrąg wyszedł soczysty, delikatny i aromatyczny! Składniki: 2 pstrągi łososiowe (bez głów), 2 łyżeczki masła czosnkowego, ok 2 łyżek tymianku suszonego, sól, pieprz, pół cytryny Przygotowanie: Ryba musi być dokładnie oczyszczona i bez głowy! Każdą ze stron i środek ryby skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solidnie solą, trochę pieprzem i tymiankiem. Do środka wkładamy po łyżeczce masła czosnkowego Pieczemy
Lena Gotujemałe cebule - 3 ząbki czosnku - 2 duże papryki - jedna puszka pomidorów krojonych - 350g pieczarek - 110g koncentratu pomidorowego - olej do smażenia + przyprawy - oregano - bazylia - papryka ostra - papryka słodka - sól czosnkowa - sól - pieprz Wykonanie: 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2.Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na dużej patelni, dodajemy cebule pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praską. Podsmażamy aż cebula się(...)zrumieni i dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy najlepiej drewnianą łopatką, delikatnie doprawiamy solą,pieprzem i solą czosnkową. Przesmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy pomidory w puszce, płaską łyżkę cukru i dużo ziół. Na drugiej patelce podsmażamy grzyby pokrojone w paski oraz paprykę w kostkę, gdy zmiękną dodajemy do reszty. Dusimy pod przykryciem całość jeszcze kilka minutek
Dziś Ja gotujeDlaczego? O tym przeczytacie poniżej. Składniki: 3 piersi z kurczaka 6 łyżeczek musztardy kempingowej Octim 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu mała szczypta soli mała szczypta soli czosnkowej 1 łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc po dwa cieńsze kotlety. Każdy kotlet lekko rozbijamy. W miseczce mieszamy składniki marynaty: musztardę, olej, pieprz, sól zwykłą(...)czosnkową oraz suszoną bazylię. Kotlety przekładamy do większego worka, dodajemy całą marynatę. Zakręcamy worek i dokładnie mieszamy aby marynata pokryła mięso. Wkładamy mięso w worku do lodówki. Zostawiamy na minimum 2 godziny. Wyciągamy kotlety i grillujemy ja na małym ogniu z obu stron. Pod koniec delikatnie (minimalnie) podlewamy wodą i jeszcze grillujemy z pół minutki z każdej strony (całe mięso
Słodkie okruszkiniezwykle ekologiczne warzywko, bo nie chłonie metali ciężkich, dtatego tym bardziej warta polecenia. Pierwsze okazy wypełniłam mielonym mięsem z indyka i ryżem z dodatkiem warzyw. Cukinię podałam z czosnkowym dipem jogurtowym! Pyszny, zdrowy i kolorowy obiad lub super kolacja! Składniki: 3-4 okrągłe cukinie 300 g mielonego mięsa z indyczego udźca 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 łyżka tłuszczu 1 marchewka(...)startym na tarce parmezanem i przykryć odciętymi czapeczkami. Ustawić w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu i zapiekać w zależności od wielkości cukinii 25-35 minut w 200`C podawać np. z czosnkowym dipem jogurtowym (jogurt wymieszać z tartym na tarce czosnkiem, szczyptą soli, odrobina miodu, posiekaną zieleniną i sokiem z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Prosty przepis na lekką, chrupiącą sałatkę z młodych ziemniaków, rzodkiewki i roszponki. Całość uzupełnia idealnie świeży, ale też i aromatyczny sos cytrynowo-czosnkowy. Sałatka ziemniaczana wcale nie musi być ciężka – wystarczy dobrać odpowiednie towarzystwo dla ziemniaków – dodać świeże, wiosenne warzywa – chrupiącą rzodkiewkę, ogórki gruntowe, roszponkę, szczypiorek. Kremowy i aromatyczny sos fajnie rozpieszcza kubki smakowe. Koniecznie wypróbujcie, dopóki(...)gruntowe 2 garści roszponki Wykonanie SOS Wyciśnij sok z cytryny. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj sok z cytryny, wodę, oliwę, musztardę i przyprawy. Polej sałatkę sosem cytrynowo-czosnkowym. Składniki SOS 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego 1 łyżka wody 1 czubata łyżeczka kremowej musztardy 2 szczypty soli
Eat me! Fit me!