czosnek - 7003 przepisów (strona:71/467)

Meksykańska zapiekanka z mięsem i ziemniakami 553

ważone już po obraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri (ja użyłam takiej z zalewy) 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% przyprawy: sól i pieprz do smaku, oregano, suszony/granulowany czosnek, gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki ziaren(...)kolendry, 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego oliwę z oliwek (ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem) Ziemniaki obieramy, kroimy na równe kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. W czasie gdy będą się gotowały, przygotowujemy mięso. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej łyżce oliwy. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso i dalej smażymy. Po ok. 10 min. dodajemy kukurydzę, posiekane ząbki czosnku

Ratunku obiad
Zielone babeczki z pecorino 151

mniejsze kawałki + do wysmarowania foremek  1 żółtko  szczypta soli  1/2 szklanki wody  na farsz:  1/2 cukinii  150 g brokułów  2 ząbki czosnku  6 łyżeczek sosu pecorino Barilla  przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią  2 szczypty suszonego oregano  2 łyżki oliwy  1/4 szklanki wody  sól, pieprz(...)czasie na stolnicy posypanej mąką wałkujemy ciasto i układamy na każdej z foremek, wcześniej wysmarowanej tłuszczem, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut - 180 st. Na oliwie obsmażamy posiekany czosnek, gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy do czosnku różyczki brokuła oraz pokrojoną w kostkę cukinię, mieszamy, obsmażamy, a po 2 minutach wlewamy wodę, dusimy, aż warzywa będą miękkie, do farsz dodajemy

Moja smaczna kuchnia
Golonka po Bawarsku... 253

Bawarsku... SKŁADNIKI: - 2 golonki  - 4 puszki piwa - 1 puszka wody ( odmierzyć z tej po piwie) - jałowiec - ziele angielskie - liść  laurowy - majeranek - 1 główka czosnku - pieprz w ziarnach - pieprz ziołowy - gorczyca - lubczyk ogrodowy - czosnek niedźwiedzi - 2-3 cebule (cukrowe) - 2 duże marchewki - seler naciowy lub włoszczyzna - 3-4 łyżki soli, - 1 łyżka pieprzu(...)chochla wywaru z golonki PRZYGOTOWANIE: Golonki myjemy, opalamy nad gazem z włosków i nacieramy solą i pieprzem. Robimy w golonkach dziurki nożem i wciskamy w nie czosnek cały lub przecięty na pół bądź na ćwiartki. W garnku 5 litrowym układamy nasze golonki n warzywach, seler naciowy, cebula, czosnek i obsypujemy przyprawami( tyle ile nam się sypnie

Zainspiruj się kuchnią
Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto 317

bardziej stanie się atrakcyjny. Zachwyci kolorem i dojrzalszym smakiem.  Ja najbardziej lubię  klasyczny śmietankowy, ale wytwórcy przygotowali różne warianty smakowe: z czarnuszką, suszonymi pomidorami, bazylią czy czosnkiem. Ser z Wiżajn to idealny kompan w kuchennych podbojach. Dziś ulepiłam podpłomyki, do których dosypałam ziarno siemienia lnianego, a ze świeżej pietruszki ukręciłam pesto o przepięknym zielonym kolorze. Podobną przystawkę przygotowałam(...)Teflonową patelnię rozgrzewamy bardzo mocno, po czym układamy nasze placuszki i smażymy bez tłuszczu tak długo, aż będą rumiane i lekko nadmuchane z obu stron. PESTO Z PIETRUSZKI I CZOSNKU - 2 duże pęczki świeżej natki pietruszki - duży ząbek czosnku - 150ml oliwy z oliwek  - łyżka miodu - łyżeczka octu winnego - sok z jednej cytryny - sól, pieprz do smaku  Pietruszkę płuczemy

Sajkofanka smaku
Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry 186

Składniki:  średnia cukinia  10 pomidorków czereśniowych  mozzarella  ząbek czosnku  szczypta oregano  2 szczypty suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem  4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine  sól pieprz  Przygotowanie:  Cukinię myjemy. osuszamy i kroimy na plasterki. Na patelni grilowej rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine i układamy plastry(...)cukinii oraz nieobrany ząbek czosnku.Gdy cukinia uzyska charakterystyczne dla grilowania pasy zestawiamy z ognia i przekładamy na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym. Solimy i pieprzymy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Czosnek obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Pomidorki czereśniowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Dodajemy do miseczki. Cuknię dodajemy do pomidorków razem z serem mozzarella pokrojonym w drobną kosteczkę oraz rozgniecionym czosnkiem

Moja smaczna kuchnia
Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki 279

Składniki:  torebka ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's  duża cukinia  4 ząbki czosnku  cebula  natka pietruszki  oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia  przyprawa Specialite suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis  sól i pieprz cayenne  Przygotowanie:  Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy umytą i pokrojoną(...)księżyce cukinię, plasterki czosnku i cebuli, całość smażymy, aż cukinia będzie al dente. Dodajemy ugotowany ryż, Specialite i doprawiamy, mieszamy dokładnie. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Enchiladas z korzenną nutą i salsą guacamole 176

Składniki : 450 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula papryczki jalapeno w zalewie (do kupienia w Lidlu) 150 g czerwonej fasoli 200 g kukurydzy ½ papryki 1 ząbek czosnku 1 pomidor 150 ml przecieru pomidorowego 1 papryczki chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne 4-5 dobrze rozgniecionych goździków ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej (ja użyłam przyprawy(...)oliwek Guacamole: dojrzałe awokado sok z ½ limonki lub cytryny ½ pomidora ½ papryczki chili ½   czerwonej cebuli ½ łyżeczki soli ½   łyżeczki pieprzu 1 mały ząbek czosnku   Przygotowanie: Zaczynamy od Guacamole. Awokado rozgniatamy dokładnie widelcem i skrapiamy sokiem z limonki. Cebulę, czosnek, papryczkę i pomidora kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy

Mania Gotowania
Lasagne bolognese krok po kroku 339

Zapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese           Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 100 g sera żółtego 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) ½ cebuli 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki około 10 pieczarek Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki około 3/4 szklanki mleka 20 g parmezanu sól(...)gałka muszkatołowa Sos boloński: 100 ml pomidorów krojonych z puszki 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek 1/2 czerwonej cebuli ½ marchewki ząbek czosnku 3-4 suszone pomidory z zalewy (opcjonalnie) ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie 7-8 czarnych oliwek

Mania Gotowania
Roladki z czerwonym i zielonym pesto: 224

ilość roladek, ale można je śmiało przechować w lodówce, gdyż długo zachowuje świeżość. Roladki z czerwonym i zielonym pesto:         Składniki: 4 kotlety ze schabu ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz 8 plastrów szynki dojrzewającej Pesto czerwone : 12 suszonych pomidorów w oleju 1 ząbek czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić(...)sojowego Pesto zielone : ok. 30 g listków bazylii (u mnie z jednej doniczki) 5 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi 25 g startego parmezanu 1 ząbek czosnku ½ szklanki oliwy z oliwek pieprz Przygotowanie:   Zaczynamy od przygotowania czerwonego Pesto. Pomidory osączamy z oleju i grubo siekamy. Bazylię myjemy. Czosnek obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Orzeszki piniowe podpiekamy

Mania Gotowania
Tarta ze kurczakiem, szpinakiem, pomidorami i trzema serami 375

Składniki: 1 paczki szpinaku świeżego baby lub mrożonego 1 pierś z kurczaka ½ opakowania sera fety 7-8 pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz ½ łyżeczki czosnku granulowanego ząbek czosnku 3-4 łyżki tartego parmezanu około 60 g sera gorgonzola szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka soku z cytryny 100ml śmietany 18% 2 jajka 2 opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie: Kurczaka kroimy(...)kosteczkę i przyprawiamy czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i ziołami. Smażymy na złoty kolor. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczce. Podsmażamy czosnek chwilę na maśle i dodajemy umyty szpinak. Mieszamy regularnie, kiedy szpinak się skurczy skrapiamy go sokiem z cytryny. Jajka rozbijamy w misce i mieszamy widelcem, tak aby powstała masa jak na jajecznice. Ciasto francuskie nakładamy jedno na drugie

Mania Gotowania
Dietetyczne Piersi z kurczaka z rozmarynem i czosnkiem. CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA 2013

chyba, jak na razie MÓJ ulubiony sposób na kurczaka.  Polecam! Składniki: - 1szt podwójnej piersi z kurczaka - 3 łyżki włoskiej oliwy z oliwek - 4 gałązki świeżego rozmarynu - kilka ząbków czosnku - sól morska - świeży imbir W moździerzu ucieramy 1 łyżkę oliwy z solą morską i czosnkiem. Nacieramy piersi z kurczaka, układamy w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym oliwą. Układamy dwie warstwy, zamarynowaną(...)pierś, starty świeży imbir, gałązki rozmarynu i znowu pierś, imbir, rozmaryn. układamy ząbki czosnku. Podlewamy 1/4 szklanki wody. Zapiekamy 35 minut. Przepyszne, mięso rozpływa się w ustach. Porcja 150g ma 198kcal

SMYKWKUCHNI
Flądra po toskańsku! / RYBA 206

ramach akcji kulinarnej - PUDLISZKI- POMIDOROWE INSPIRACJE!- zapraszam cieplutko na przepyszny obiad, gdzie w roli głównej flądra- podana na sposób toskański, tj. z sosem pomidorowym z dużą ilością dorodnych oliwek, czosnku, oliwy z oliwek i cebulki, podana z młodymi zapiekanymi ziemniaczkami ze świeżym rozmarynem! PALCE LIZAĆ! MÓJ NAJLEPSZY SPOSÓB NA RYBĘ! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 2 flądry - koncentrat pomidorowy Pudliszki - zielone oliwki(...)młode cebulki - dymka - świeża bazylia - 2 -3 ząbki czosnku - 4 -6 łyżek oliwy z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka masła - 5 łyżek mąki pszennej (do obtoczenia ryb) WYKONANIE: 1. RYBA - ryby oczyść, osusz, oprósz solą morską - obtocz w mące pszennej - rozgrzej patelnię - wlej oliwę z oliwek i smaż flądry na złoty kolor 2. SOS POMIDOROWY TOSKAŃSKI - cebulę pokrój

SMYKWKUCHNI
Wieprzowina Pieczona z Warzywami 258

pysznie i wbrew pozorom mało pracochłonne. No to zaczynamy. Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka) 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 6 ząbków czosnku 3 gałązki rozmarynu świeżego 3 gałązki tymianku świeżego 8 łyżek octu balsamicznego oliwa z oliwek 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziaren jałowca sól pieprz   Wykonanie: Zioła, marchew, pietruszkę(...)łodygi selera naciowego myjemy. Czosnek i cebulę obieramy. 2 gałązki rozmarynu i połowę tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Mięso myjemy, nacinamy i nacieramy solą, pieprzem i połową rozmarynu. Do moździerza wrzucamy 4 ząbki czosnku, ziarna jałowca, resztę posiekanych ziół i rozcieramy wszystko na pastę. Powstałą pastą nacieramy mięso, wkładamy je do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Polewamy octem

Blondynka Gotuje
MŁODE ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA, PODANE Z SOSEM CZOSNKOWYM 220

skórka jest tak delikatna, że po upieczeniu w piekarniku można zjadać je w całości. Polecam! Z dodatkiem gziczku (poznański ser z dodatkiem śmietany lub jogurtu, kefiru...) i świeżego czosnku to nasz najlepszy letni obiad :-) Podane ilości są oczywiście orientacyjne, u nas była to porcja dla 5-ciu osób. Składniki: - ok.1kg maleńkich, młodych ziemniaczków - 3 ząbki czosnku - oliwa z oliwek (ok.50-100ml(...)sól i pieprz - zioła prowansalskie - tymianek, rozmaryn Serek czosnkowy: - kostka białego sera (u mnie ok.0,5kg) - kwaśna śmietana lub jogurt naturalny (dałam kefir) - 2 ząbki czosnku - 1 mała cebulka - sól i pieprz - szczypior Ziemniaki dokładnie umyć (najlepiej szczoteczką), muszą być czyściutkie i odsączone z wody przełożyć do miski. W małej miseczce przygotować marynatę : zmiażdżyć czosnek, dodać po ok.1 łyżeczce

Smaczne Zdrowe