 Hummus 272
Hummus 272sama. Przepis znajdziecie TUTAJ . Przy okazji zrozumiałam, że muszę wykombinować lepszy sprzęt, bo mój blender prawie wyzionął ducha przy walce z hummusem. Składniki: 2 puszki cieciorki 6 ząbków czosnku ok. 200 ml tahini 1/2 szkl. zimnej wody sok z 1/2 cytryny 1/3 szkl. oliwy dodatkowo: oliwa, słodka papryka Wykonanie: Cieciorkę odsączyć i zmiksować razem z tahini, sokiem(...)cytryny i czosnkiem na gładką masę. Następnie powoli wlać zimną wodę i oliwę. Miksować jeszcze przez kilka minut. Gotowy hummus powinien być jasny i gładki. Następnie należy przełożyć go np. do miski, polać oliwą i posypać słodką papryką. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego
Pasja Smaku Zupa Solianka 236
Zupa Solianka 236wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag kiełbasy cienkiej, 15 dag boczku wędzonego, 40g suszonych grzybów, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ogórki kiszone, 200 ml zalewy z ogórków kiszonych, 2 liście laurowe, 3 ziarnka ziela angielskiego, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso(...)ziele angielskie. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu 30 minut. 2. Marchewkę, pietruszkę oraz pora kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zupy. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Gotuję 30 minut. 3. Boczek kroję w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki. Razem podsmażam na oliwie i wrzucam do zupy. Ogórki kroję w kostkę. Razem
Tradycyjna kuchnia Kasi Szpinak z suszonymi pomidorami  (do obiadu) 258
Szpinak z suszonymi pomidorami  (do obiadu) 258błędów możemy dojść do tego w jakiej wersji smakuje nam najbardziej. 450g mrożonego szpinaku 2 duże cebule 12 suszonych pomidorów z oliwy 150ml śmietanki 18% 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Pomidorów nie musimy ich odsączać, nie trzeba będzie dolewać już oleju na patelnię. 2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy pomidory i cebulę. Smażymy(...)zarumienienia, po czym dodajemy zamrożony szpinak. Trzymamy na ogniu do momentu aż lód stopnieje, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty. 3. Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze około 5 minut, aż całość zgęstnieje
Szefowa kuchni Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 234
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 234parze, można go też jeść na surowo! PESTO Z JARMUŻU I ORZECHÓW NERKOWCA Składniki: 3 szklanki posiekanych liści jarmużu ok. 1 szklanka orzechów nerkowca oliwa czosnkowa ok.2-3 ząbki czosnku Przygotowanie: Zacznij od obrania jarmużu z białych części i dokładnego umycia liści. Pokrój je i odmierz 3 szklanki. Możesz utrzeć pesto w moździerzu, jednak ja polecam przecisnąć liście wraz(...)orzechami przez maszynkę do mielenia mięsa, a na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj oliwy czosnkowej tak, by otrzymać pożądaną konsystencję. Możesz dodać soli do smaku. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ: Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień
Gotowanie to kochanie Zupa tajska z mleczkiem kokosowym 429
Zupa tajska z mleczkiem kokosowym 429marchewka 100 g fasoli szparagowej 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka zielonej pasty curry 2 ząbki czosnku ok. 1/2 papryczki chili 1 szalotka 3 cm świeżego imbiru olej do smażenia makaron ryżowy (u mnie wstążki) sok z limonki Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion. Pierś kroimy w paski(...)Chili, czosnek i imbir kroimy w kosteczkę, szalotkę w piórka, wszystko przesmażamy na patelni z odrobiną oleju, następnie dodajemy mięso i też smażymy. Zawartość patelni przekładamy do garna z bulionem, dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i mleczko kokosowe. Dodajemy wszystkie przyprawy. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę przez 15 minut. Gdy zupa jest gotowa dodajemy do niej
Kulinarne przygody Gatity Kasza jaglana po meksykańsku 239
Kasza jaglana po meksykańsku 239puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów krojonych 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka chilli sól, olej 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do momentu aż się zeszkli. Mięso kroimy, obsypujemy solą, papryką słodką(...)papryka chilli, oregano i czosnkiem, przekładamy na patelnię. Smażymy do zarumienienia. 3. Dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz pomidory (w przypadku świeżych obrane i pokrojone). Podsmażamy kilka minut. Dodajemy ugotowaną kaszę, koncentrat. Podsmażamy jeszcze 2-3 minuty
Szefowa kuchni Domowa konserwa - czosnkowy karczek z szynkowara 292
Domowa konserwa - czosnkowy karczek z szynkowara 292przetestowania. Myślę, że warto skusić się na przygotowanie takich domowych pyszności dla swoich najbliższych... Domowa konserwa - czosnkowy karczek z szynkowara SKŁADNIKI: 700 g karkówki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny 1 liść laurowy laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka peklosmaczka 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szklanka wody pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy(...)kroimy w większą kostkę, przekładamy do garnka. Dodajemy peklosól oraz przyprawę do wieprzowiny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. Odstawiamy na 30 godzin do lodówki co pewnie czas mieszamy i ugniatamy mięso. Następnie dodajemy wodę i żelatynę całość mieszamy ręką przez kilka minut. Następnie przekładamy wszystko do szynkowara dodając liść i ziele angielskie, dokładnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki 4 proste przepisy na pstrąga z grilla 242
4 proste przepisy na pstrąga z grilla 242pstrągi (każdy około 450g) 2 łyżki świeżej natki pietruszki drobno poszatkowanej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki świeżej Bazyli drobno poszatkowanej 1 łyżka świeżego rozmarynu 2 wyciśnięte ząbki czosnku ½ łyżeczki soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Wymieszać pietruszkę, oliwę z oliwek, bazylię, rozmaryn i czosnek. Natrzeć rybę wewnątrz przygotowaną mieszanką. Tak przygotowane ryby przykryć i odstawić na 2 godziny
naRuszcie Małże gotowane w białym winie. 242
Małże gotowane w białym winie. 242niskokaloryczne, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów. Składniki: 700 g małży 100 ml białego wina pół słodkiego 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku liść laurowy masło cytryna sól i pieprz Przejdźmy więc do przygotowania, które jest naprawdę bardzo proste :) Na dużej, głębokiej patelni roztapiamy trochę masła, do którego dodajemy drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony(...)czosnek. Gdy cebula się zeszkli - wlewamy wino oraz dodajemy liść laurowy, pieprz (ok 3 ziarenka), sól (wg uznania) i czekamy aż wszystko się zagotuje. Gdy wywar zawrze, wyciskamy jeszcze do niego sok z ok 1/3 cytryny i wrzucamy oczyszczone małże. Pamiętajmy by wyrzucić te które przed gotowaniem były już otwarte! Gotujemy małże pod przykryciem na dużym ogniu do momentu
Wspólne smaki Łosoś w chrupiącej panierce 279
Łosoś w chrupiącej panierce 279Soczysty i delikatny łosoś w chrupiącej panierce z bułki tartej i mielonego lnu. Składniki: -filet z łososia bez skóry -bułka tarta z lnem -sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -2 jajka -olej do smażenia Łososia kroimy na porcje. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Jajka roztrzepujemy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Łososia panierujemy w panierce, jajku i ponownie w panierce
Maminek kulinarny Dorada pieczona w soli morskiej 223
Dorada pieczona w soli morskiej 223świeże , suszone mogłyby popsuć smak ryby. Składniki (dla 2 osób) : 2 dorady, po około 400-500 g 3 kg gruboziarnistej soli morskiej 4 plasterki cytryny 6 małych ząbków czosnku Twoje ulubione świeże zioła (u mnie kolendra i tymianek) Przygotowanie rybnej uczty: Ryby wypatrosz i dokładnie umyj. Pamiętaj o usunięciu skrzeli (one czynią później rybę gorzką). Na boku zrób trzy(...)nacięcia po skosie i włóż w nie ząbki czosnku . Do środka ryby włóż po plasterku cytryny oraz trochę ziół . Na wierzch dorady połóż kolejny plasterek. Żaroodporną formę lub blachę wysyp solą na wysokość około 3 cm . Ulokuj ryby i zasyp je kolejną porcją soli. Muszą być dokładnie przykryte . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 °C i piecz przez
Food Square Jesienne warzywa z syropem klonowym 148
Jesienne warzywa z syropem klonowym 148mnie z pestkami) 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki syropu klonowego lub miodu naturalnego płynnego 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego tymianku sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sposób przygotowania: Umyte, osuszone i pokrojone warzywa ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek. Pieczrki umyć(...)osuszyć, obciać końcówki ogonków ( nie obierałam skórki z kapeluszy ), dołożyć do warzyw. W miseczce połaczyć pozostałą oliwe, ocet balsamiczny i miód. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i taką mieszanką polać nasze danie. Po wierzchu posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Piec w piekarniku nastawionym na 170 C z termoobegiem przez około 15 minut. Warzywa powinny byc miękkie, ale jędrne. Podawać
Gosia gotuje Makaron z filetem kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 224
Makaron z filetem kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 224czubate łyżki pędów bambusa sok z jednej pomarańczy łyżka świeżego tymianku kilka listków bazylii sól, pieprz i słodka mielona papryka do smaku łyżka miodu 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 300 g makaronu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka umyć, pokroić w cienkie paseczki, obtoczyć mąką i lekko podsmażyć(...)ananasa, pędy bambusa sok z pomarańczy i miód. Warzywa powinny pozostać lekko chrupkie, więc należy dania doglądać przez około 5 minut.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy,wyciśnięty przez praskę czosnek, świeżą bazylię, tymianek oraz sól, pieprz i paprykę wg własnego uznania
Gosia gotuje Sałatka z jajkiem i brukselką 280
Sałatka z jajkiem i brukselką 280szklanki mleka szczypta soli płaska łyżeczka cukru Dodatkowo ; 5 jajek pół papryki czerwonej konserwowej kilka listków pietruszki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka listków bazylii ząbek czosnku sól i pieprz do smaku kilka rzodkiewek i plasterków ogórka do ozdoby Przygotowanie: Brukselkę oczyścić z ewentualnie brzydkich wierzchnich liści, umyć i przełożyć do garnka. Dolać wodę, mleko, sól(...)cukier.Gotować do momentu , aż warzywo będzie miękkie ,ale nie rozgotowane (ja gotuję około 20 minut).W międzyczasie ugotować i obrać jajka, przygotować sos z jogurtu, majonezu, czosnku , pokrojonej bazylii i przypraw.Sałatkę można zjeść na zimno, ale ja ją zjadam tylko na ciepło,bo smakuje wybornie.Ugotowane brukselki odcedzić ,wyłożyć na półmisek. Dodać przekrojone na pół jajka. Polać sosem
Gosia gotuje Biała kiełbasa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 249
Biała kiełbasa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 249Składniki: 0,7 kg kiszonej kapusty 0,5 kg surowej białej kiełbasy 1 średnie jabłko pół garści suszonych podgrzybków 1 łyżka miodu 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 listek laurowy 2 goździki sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju ( u mnie zawsze kujawski ) Sposób przygotowania: Na niewielkiej patelni(...)czasie zrobić pośrodku patelni z kapustą miejsce i ułożyć na nim białą kiełbasę oraz pokrojone w ósemki pozbawione gniazd nasiennych jabłko.Wszystko polać miodem , posypać drobno pokrojonym czosnkiem, majerankiem i tymiankiem.Dusić kolejne 10-15 minut aż jabłka będą miękkie ale się nie rozpadną. Podawać z pieczywem bezpośrednio
Gosia gotuje