szparagowej, ale cóż i na nią przyjdzie pora;) Składniki 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka 10 dag mrożonego szpinaku 10 dag sera feta pieprz, sól 2 roztarte ząbki czosnku Panierka mąka 1 jajko bułka tarta Sposób Szpinak rozmróź, odciśnij wymieszaj z solą, pieprzem oraz czosnkiem. Filety opłucz, osusz, delikatnie rozbij. Na każdym płacie połóż porcję szpinaku
Kuchenne aromatyzdarzenia, zapewne lepsza byłaby z kurczakiem, jednak nie można mieć wszystkiego. Składniki 4 gotowe placki tortilli 30 dag mięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka groszku kilka liści sałaty sól, pieprz olej do smażenia Sos ketchupowo - majonezowy 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu Sposób 1. Na rozgrzany(...)patelni olej wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, chwile podsmażamy, dodajemy mięso mielone, roztarty ząbek czosnku, sól, pieprz, całość smażymy. Kiedy mięso jest już gotowe dodajemy fasolę oraz groszek pozbawione zalewy. Podsmażamy jeszcze chwilę. 2. Przygotowujemy sos - mieszamy ketchup z majonezem. 3. Na patelce podgrzewamy placki tortilli, każdy smarujemy sosem, kładziemy liście sałaty oraz nadzienie, zawijamy i podajemy
Kuchenne aromatyprzysmak z grilla. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Składniki 70 dag mielonej łopatki wieprzowej 1 chleb tostowy pszenny krojony przyprawa do mięsa mielonego majeranek 2 ząbki czosnku 1 jajko trochę bułki tartej oraz kaszy manny Sposób Czosnek rozgnieść wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, bułką, kaszą oraz przyprawami. Gotowe nakładać na chleb tostowy delikatnie wcierając (aby podczas pieczenia
Kuchenne aromatytłuszczu. Składniki na farsz (na ok. 60 pierogów): - 750 g ziemniaków przeciśniętych przez praskę (ugotowanych poprzedniego dnia) -150g serka koziego - 2 cebule - mały kawałek pora - 3 ząbki czosnku - kilka gałązek szczypioru - po 1 łyżeczce przypraw: cuminu, mielonej kolendry, kurkumy, płatków chilli, tandori, świeżo mielonego czarnego pieprzu, imbiru, różowej soli himalajskiej - 2 łyżki oleju Składniki na ciasto: - 500g mąki(...)lodówki). W międzyczasie szykujemy farsz. Cebule drobno kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażamy, dodajemy pokrojony por. Na tarce jarzynowej ścieramy bezpośrednio na patelnię ząbki czosnku (można je pokroić). Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy ok. 2 łyżeczek wody – rozcieramy na pastę – dodajemy do zrumienionej cebuli. Mieszamy i chwilę smażymy, aż uwolnią się aromaty (roztarcie
mojewypiekiinietylkobretońsku. Składniki: - 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy - 4 kiełbaski śląskie - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - szklanka bulionu lub rosołku drobiowego 1,5 kostki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 listki laurowe - majeranek Ja nie namaczam fasoli dzień wcześniej. Fasolkę gotuję ok. 3h do jej miękkości. Do gotowego wywaru (fasola wraz z wodą, w której się gotowała) dodaję podsmażoną wcześniej(...)pokrojoną w kostkę kiełbaskę i cebulkę. Dodaje wyciśnięte 2 ząbki czosnku i 2 listki laurowe. Całość podgotowuję 10 minut, i dolewam szklankę bulionu. Na koniec uzupełniam 3 łyżkami koncentratu pomidorowego oraz doprawiam sypkim majerankiem. Pycha
upichconarozpływa się w ustach :) Potrzebować będziemy: - 250g łososia surowego - 200g łososia wędzonego w plastrze (jeśli nie będzie wędzonego w sklepach to można śmiało dodać więcej surowego łososia) - 3 ząbki czosnku - pół dużej cebuli - duża śmietanka 30volt /lub dwa małe kubeczki - koperek - sól, pieprz - czarny makaron (ale bez musu, naprawdę może być każdy inny) Cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy(...)patelni. Dodajemy zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Po chwili wylewamy całą śmietankę. Gotujemy ok. 5min i dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz pokrojonego w kostkę łososia. Gotujemy 5 minut. Na koniec oprószamy koperkiem i podajemy na makaronie. Naprawdę pychota
upichconaszybkie, przepyszne! Co Nam trzeba: - pomidory całe 4 sztuki - szczypta soli + szczypta pieprzu - ser żółty - sos/ wersja normal: łyżka majonezu + 3 łyżki śmietany 12% + 2 lub 3 ząbki czosnku, lub - sos/ wersja light: 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego + 2 lub 3 ząbki czosnku Pomidory myjemy, kroimy w talarki, przyprawiamy o szczyptę soli, nakładamy sos, posypujemy startym serem żółtym, dodajemy
upichconafaszerowanych łódeczek) - 2 duże gruszki miłosne - 2 oscypki - 8 pieczarek - natka pietruszki - oliwa z oliwek - 2 małe pomidory lub 1 duży - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - przyprawy: sól, pieprz, kumin, pieprz ziołowy Bakłażana myjemy, suszymy, przekrawamy wzdłuż. Wyciągamy miąższ aby powstało pokaźne wgłębienie (nie wyrzucamy, będzie potrzebny do farszu) Farsz: Warzywa myjemy, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki(...)kroimy w kostkę. Cebulkę, pieczarki, paprykę oraz miąższ z bakłażana również kroimy w kostkę. Przygotowane warzywa podsmażamy na patelni z oliwą z oliwek. Wyciskamy czosnek, dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę pieprzu ziołowego, pół łyżeczki pieprzu oraz łyżkę kuminu. Dolewamy 40ml wody i dusimy 5 minut. Połówki bakłażana wykładamy do naczynia żaroodpornego, uzupełniamy o farsz, posypujemy startymi na dużych oczkach oscypkami. Zapiekamy
upichconagram białej fasoli/ Jaś karłowy - ser pleśniowy błękitny lazur - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 3/4 szklanki bulionu lub rosołku drobiowego 0,5 kostki - 1 cebula - łyżeczka cukru - 1 ząbek czosnku - 2 listki laurowe - majeranek - natka pietruszki Przygotowanie fasoli: Ja nie namaczam fasoli dzień wcześniej. W dniu konsumpcji moczę 1h i później gotuję ok. 2h. Kroimy w kostkę cebulę, podsmażamy na patelni(...)wraz z łyżeczką cukru, często mieszając. Do gotowego wywaru (fasola wraz z wodą, w której się gotowała) dodaję podsmażoną wcześniej pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodaje wyciśnięte 2 ząbki czosnku i 2 listki laurowe. Całość podgotowuję 10 minut, dolewam szklankę bulionu oraz wrzucam ser błękitny lazur (łamie go w kostki, wtedy szybciej się wymiesza z wywarem) Na koniec uzupełniam 3 łyżkami
upichconaDziś chciałam zaproponować przepis na Pesto z dodatkiem świeżego szpinaku, ziaren słonecznika oraz dyni. Wychodzi rewelacyjnie :) Potrzebować będziemy: - ok.30 listków ze świeżej bazylii - 3 ząbków czosnku - dużej garści startego sera Parmezan, Grana Padano lub Dojrzewającego Starego Olędera - dużej garści słonecznika i pestek z dyni - oliwy extra virgin (ok. 70-100 ml) - soli i pieprzu - 3 garście świeżego szpinaku - łyżka(...)jogurtu naturalnego Pestki z dyni oraz słonecznik lekko podsmażamy na patelni. Podsmażone ziarenka wkładamy do blendera. Na tej samej patelni lekko podsmażamy szpinak. W blenderze miksujemy czosnek, podsmażone ziarna oraz bazylię, dodajemy łyżkę oliwy. Do zmiksowanych produktów dodajemy podsmażony szpinak oraz garść startego sera. Podczas całego procesu miksowania dodajemy stopniowo szczyptę soli, pieprzu, oliwę virgin i jogurt naturalny. Można serwować
upichconasamodzielna przekąska. Mają duży plus, są bardzo proste w przygotowaniu ;) Polecam! :) Składniki: 2 torebki ryżu opakowanie (450g) mrożonego szpinaku, rozdrobnionego 2 jajka sól, pieprz, zioła prowansalskie cebula 3 ząbki czosnku 100g żółtego sera bułka tarta do obtoczenia kuleczek czubata łyżka masła olej do smażenia Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu, odstawiamy, żeby ostygł. Cebulę siekamy drobno, czosnek
Czerwona Porzeczkabardzo wyraziste zioło. Idealne do makaronu, po pieczywa czy też do grillowanych warzyw czy mięs. Pesto ze szczypioru czosnkowego Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 pęczek szczypioru 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej 3 łyżki startego sera pecorino Wykonanie: Szczypior płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Ząbki czosnku
Kulinarne przygody Gatitytreściwa i na pewno nawet największy głodomór naje się do syta ;) Składniki: około 1/2 kg karkówki , 1 puszka czerwonej fasoli , 2 średnie marchewki , 1 mała cebula , 2 średnie ząbki czosnku , 1/2 papryczki chili , 2-3 łyżeczki mąki pszennej , 2 łyżki oleju , sól , pieprz do smaku, 1 średni liść laurowy , 4-6 ziaren ziela angielskiego , 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki . Mięso(...)oprószyć mąką. Rozgrzać olej w garnku, włożyć mięso i obsmażyć równomiernie. Kiedy będzie dobrze zarumienione dodać pokrojoną w grubszą kostkę lub w piórka cebulę wraz z pokrojonym na ćwiartki czosnkiem, pokrojoną w plasterki marchewką i posiekaną papryczką chili. Chwilę przesmażyć, dodać słodką mieloną paprykę, wymieszać. Wlać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić do miękkości. Na koniec dodać odsączoną
Codzienna kuchnia niecodziennaprosty obiadek Potrawka z kurczakiem i papryką SKŁADNIKI: duża pierś z kurczaka 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 cukinia 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów/przecieru sól, pieprz, bazylia, papryka chili Pierś z kurczak myjemy i osuszamy, pokroić na paski. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni i wrzucamy kurczaka. Smażyć(...)przez chwilę, następnie dodać sól, pieprz, bazylię oraz posiekany czosnek. Smażyć przez kilka minut, aż kurczak się lekko zrumieni. Odstawić.Na drugiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić na nią cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Smażyć, aż się lekko zeszkli i dodać do niej pokrojoną w grubą kostkę paprykę i cukinie. Paprykę smażyć, na pół twardo. Następnie dodać
MarciochaKucharzyulubionych. Polecam! Z podanego przepisu wychodzi ok 10 krokietów. 'krokiety ze szpinakiem i serem żółtym' Składniki: - 10 naleśników (usmażyłam wg tego przepisu ) - 1op mrożonego szpinaku w liściach - 1 ząbek czosnku - 1 średnia cebula - 150g żółtego sera - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 surowe jajko - bułka tarta - S&P Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju/mas(...)Dodać rozgnieciony czosnek i zrumienić. Dodać rozmrożony szpinak i dobrze odparować. Dodać rozgniecione widelcem, obrane jajka i starty na grubych oczkach ser żółty. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażać na patelni do rozpuszczenia się sera. Nadzienie rozkładać na naleśnikach i zwinąć je w krokiety. Obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na rumiany kolor. Smacznego
CookYourself