 Pizza meksykańska na tortilli 173
Pizza meksykańska na tortilli 173jest niezwykle pyszna i szybka w przyrządzeniu. Polecam, nie tylko dla dzieci! Składniki: Ciasto: placki tortille według tego przepisu<klik> lub ze sklepu Nadzienie: 1 puszka fasoli czerwonej, czarnej lub białej (razem z aquafabą!) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia Dodatkowo: duży(...)bazylia lub szpinak Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Cebulę, czosnek obieramy i odpowiednio kroimy w kostkę i drobno siekamy. W blenderze miksujemy zawartość jednej puszki – fasolę razem z aquafabą. Jeśli nie macie blendera można użyć widelca Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy przyprawy i zmiksowaną fasolę
Lamarida.pl Muffiniki czekoladowe czyli mój pierwszy wypiek z fasoli 192
Muffiniki czekoladowe czyli mój pierwszy wypiek z fasoli 192miał wątpliwości jak to wyjdzie, zostałam zainspirowana licznymi fasolowymi wypiekami znajdującymi się na blogu Dietetycznie Siostro . Muszę przyznać nie spodziewałam się, że wyjdą tak dobre! nie czuje się fasoli, nawet w surowym cieście, które oczywiście z ciekawości musiałam spróbować;) dziś mój dzień będzie oparty głownie na słodkich potrawach, muszę poprawić sobie humor, nie udało mi się dostać(...)zależało, hmmm nie ta to inna. oby... Składniki (8 miffinek): 3 jajka 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżeczka cynamonu 1 spora łyżka odtłuszczonego kakao 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu zostało około 240g) 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego ksykitol/stewia lub inna substancja słodząca np. miód
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość zapiekana tortilla 194
zapiekana tortilla 194zupy meksykańskiej z zapiekanką - zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych. Składniki: tortille 6 sztuk ok 0,5 kg mięsa mielonego 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku zielonego 1/2 puszki fasoli czerwonej lub białej 1/2 papryki (kolor jaki mamy) 1 cebula 2 pomidory lub 1/2 puszki pomidorów bez skórki przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka i ostra, meksykańska, chili ser żółty(...)kostkę i podsmażamy na patelni dodajemy mięso, doprawiamy i podsmażamy aż mięso będzie gotowe dodajemy kukurydzę i pomidory i dusimy przez ok 10 min dodajemy paprykę, groszek i odsączoną fasolę doprawiamy do smaku i dusimy tak aby jak najwięcej sosu odparowało na placek tortilli nakładamy porządną porcję nadzienia zawijamy w rulon jak naleśnik i układamy w naczyniu żaroodpornym posypujemy serem
Gotowanie z pasją Sałatka imprezowa. 643
Sałatka imprezowa. 643Składniki: 250 g drobnego makaronu muszelki 350 g pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 łyżki majonezu sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany Pieczarki płuczemy i kroimy w kosteczkę - podsmażamy na odrobinie masełka do momentu wyparowania całej wody (kiedy nam zmiękną doprawiamy solą i pieprzem), kurczaka również kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem(...)podsmażamy na złoty kolor. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki odstawiamy do ostygnięcia, a fasolę oraz kukurydzę odcedzamy na durszlaku (można też przepłukać). Kiedy już wszystkie składniki mamy wystudzone, przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z majonezem oraz papryką ostrą mieloną i czosnkiem. Wkładamy do lodówki na godzinę. Smacznego
Moje-pitraszenie MEKSYKAŃSKIE MUSZELKI 212
MEKSYKAŃSKIE MUSZELKI 212mięs 1 łyżka papryczka chili 1 szt. papryka słodka mielona 1 łyżka pieprz 1 szczypta sól 1/2 łyżeczki przecier 2 łyżki ketchup 1 łyżka woda 50 ml. fasola czerwona z puszki 3 łyżki kukurydza z puszki 3 łyżki Dodatkowo: makaron muszle 400 gram bulion 300 ml. przecier 3 łyżki pieprz 1 szczypta natka pietruszki 3 łyżki(...)przyprawą do mięs, papryką słodką, pieprzem i solą. Wymieszać. Na patelni podsmażyć cebulę. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek ). Następnie dodać mięso. Podsmażyć. Dodać przecier, ketchup, wodę, fasolę i kukurydzę, Wymieszać. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Makaron muszelki ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Każda muszelką nafaszerować nadzieniem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Bulion wymieszać
Kuchnia Paulettes Sałatka z kurczakiem, fasolą i pieczarkami 919
Sałatka z kurczakiem, fasolą i pieczarkami 919Szybka i smaczna sałatka ideala na każdą okazję. Polecam! Składniki: Podwójna pierś z kurczaka por kukurydza z puszki fasola czerwona z puszki ok. 250 g pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo majonez sól i pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i doprawić ulubioną przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na patelni na minimalnej ilości oliwy. Pieczarki obrać, pokroić(...)kostę i chwilę podgotować. Por (ok 5 cm kawałek) pokroić w paseczki. Do miski dodajemy kurczaka, pieczarki, pokrojone w kostkę jajka, por oraz kukurydzę i fasolę. Dodać majonez i doprawić solą i pieprzem - wszystko dokładnie wymieszać. Łatwo szybko i pysznie
The Sweet Damsel Forszmak z fasolą 121
Forszmak z fasolą 121potrawy. Możecie ją także z powodzeniem zawekować i zjeść za tydzień, dwa. Wczorajszy forszmak wyszedł nieco inny niż moje wcześniejsze (nieco słabszy). I jestem przekonana, że to nie wina fasoli, a rodzajów mięs, jakie tym razem użyłam. Myślę, że z pieczeniami wyszedłby dużo lepszy. U mnie, tym razem, wędliny gotowane i wędzone. Składniki: 1,5 l wody 600 g różnych(...)razem użyłam szynek i dwóch rodzajów kiełbas) 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 ogórki kiszone 300 ml passaty 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 kubka zimnej wody (do zagęszczenia sosu) 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz
Kardamonovy Sałatka z czerwonej fasoli i żółtego sera 175
Sałatka z czerwonej fasoli i żółtego sera 175trochę wcześniej i pozwolić jej trochę poleżeć w lodówce tak aby przeszła smakiem czosnku zawartego w sosie. Na drugi dzień smakuje znakomicie :) Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 400 g żółtego sera w kostce pęczek natki pietruszki 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Przygotowanie: Fasolę przekładamy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
Taste Therapy Warzywne Tortille 160
Warzywne Tortille 160mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na tortille to kliknijcie tutaj -> klik ! Warzywne Tortille 2 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal) Składniki: fasola czerwona z puszki 175g cukinia 1 sztuka papryka 1/4 sztuki oliwa do smażenia sól, chili, papryka do smaku sałata do podania sos pomidorowy lub ketchup 1 łyżka tofu 85g 2 tortille(...)opcjonalnie) oliwki 10 sztuk Wykonanie: Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w talarki cukinię i paprykę. Przyprawiamy i smażymy do miękkości 5-7 minut. Tortille smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy fasolę, warzywa i pokruszone tofu. Zapiekamy w 220 stopniach ok. 10 minut. Podajemy z oliwkami, jogurtem i sałatą. Zapisz
rabarbarowo Pęczak z warzywami i fasolą 207
Pęczak z warzywami i fasolą 207pojemnik i zabrać do pracy. Składniki: 200 gram kaszy pęczak 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 0,5 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli lub z puszki Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Pół pęczka natki pietruszki Olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania: Pęczak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy według przepisu
Bajeczna Kuchnia Meksykańska tortilla czyli wege burrito. 345
Meksykańska tortilla czyli wege burrito. 345takiego burrito? Burrito to danie kuchni meksykańskiej czyli ciepła tortilla wypełniona farszem składającym się z różnych składników przeważnie mięso, kukurydza, fasola, cebula. Jak widzicie, zaproponowałam Wam wersję wegetariańską, bez mięsa. Ja lubię kuchnię meksykańską na ostro, z dodatkiem chili, ale możecie zdecydować jaki będzie poziom ostrości, ponieważ pieprz cayenne dodajecie na samym końcu. Jeżeli lubicie chrupiącą tortillę, to polecam podgrzać(...)sobie jest ciekawe. Składniki: 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju (ja dałam kokosowy) 1 czerwona papryka 1 średni pomidor 1 mała cukinia 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka kurkumy szczypta kardamonu (opcjonalnie) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki wody sól, pieprz do smaku
Apetyt na Zielone Sałatka z pieczarkami marynowanymi 526
Sałatka z pieczarkami marynowanymi 526Sałatka z pieczarkami marynowanymi sprawdzi się doskonale na przyjęciach, domówkach czy grillach. Pieczarki w towarzystwie kukurydzy, szczypiorku oraz jajek smakują wyśmienicie. Dodałam także do sałatki kiełki fasoli mung, jednak jeżeli jej nie znajdziecie w sklepie, dajcie zamiennie selera z zalewy, jest podobny w smaku. Sałatkę z pieczarkami marynowanymi doprawiłam solą, pieprzem i majonezem – jeżeli wolicie wersję light, zamieńcie majonez(...)sałatka smakowałaby także wyśmienicie z kurczakiem, także zachęcam Was do zrobienie też takiej mięsnej wersji. Smacznego! Zobacz też: Sałatka z jajek, pora i kukurydzy Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i selerem Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu Przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi Drukuj przepis Porcji: 5-10 Czas gotowania: 20 minut Składniki słoik marynowanych pieczarek słoik kiełków fasoli
Kuchnia Bazylii Ekspresowa sałatka pieczarkowa. Do świąteczno imprezowego jadłospisu. Sylwestrowe odliczanie czas zacząć 254
Ekspresowa sałatka pieczarkowa. Do świąteczno imprezowego jadłospisu. Sylwestrowe odliczanie czas zacząć 254tytułowa sałatka już kilka lat temu wpisała się w zimowo - świąteczne menu. Sprawdźcie czy to Wsze klimaty: Składniki: 60 dag świeżych pieczarek 4 jaja gotowane na twardo puszka fasoli czerwonej łyżka siekanego pora do smaku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Można dodać odrobinę soku z kiszonych ogórków(...)ostygnięciu na ćwiartki. Jeśli większe - po prostu w grubą kostkę. Białka oddzielamy od żółtek (po ugotowaniu rzecz jasna). Białka kroimy także w grubą kostkę. Dodajemy przepłukaną i dobrze odsączoną fasolę. Wkrajamy odrobinę pora by złamać delikatny smak sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Żółtka rozcieramy w miseczce i rozrabiamy z majonezem. Dodajemy do sałatki. Gotowe. Najlepiej smakuje następnego dnia
Kuchnia po mojemu Makaron z tuńczykiem. 231
Makaron z tuńczykiem. 231para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ½ puszki fasoli czerwonej czerwona papryka 2 cebule ½ małego pora kilka czarnych oliwek 2 ząbki czosnku makaron świderki sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie 4 łyżki jogurtu naturalnego słoiczek przecieru pomidorowego łyżka oleju(...)patelni na oleju. Równocześnie gotujemy makaron al dente. Zalewę z tuńczyka, przecier pomidorowy, jogurt i przyprawy łączymy tworząc sos. Następnie do podsmażonych warzyw dokładamy tuńczyka, makaron, fasole i polewamy sosem, wszystko mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze około 10 minut. Smacznego
Symfonia smakowa Tosty z sosem meksykańskim i awokado – pomysł na zdrową kolację 213
Tosty z sosem meksykańskim i awokado – pomysł na zdrową kolację 213ryżem czy tortillą ale też na toście posypanym szczypiorkiem i serem. Składniki (4 porcje) 200g mięsa mielonego (wołowego 12% tłuszczu) puszka pomidorów (250g) łyżka przecieru pomidorowego 150g fasoli czerwonej z puszki 150 kukurydzy z puszki mała cebula łyżka papryki chilli sól, pieprz łyżka oleju Dodatkowo: pieczywo (u mnie ciemne) 2 awokado 4 łyżki tartego sera 4 łyżki siekanego szczypiorku(...)mięso i duś na patelni przez około 4 minuty. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Na sam koniec dodaj kukurydzę i fasolę z puszki oraz dopraw do smaku. Przygotuj tosty, możesz użyć do tego tostera lub piekarnika. Na podpieczone pieczywo ułóż pokrojone w plasterki awokado, nałóż sos meksykański, posyp serem i szczypiorkiem
wysmienity Smażona kiełbasa z warzywami 161
Smażona kiełbasa z warzywami 161klasyczne danie postanowiłam kiełbasę podać w innej, bardziej ciekawej dla mnie wersji z warzywami, a konkretnie z sałatką, ktorą przygotowałam w czasie smażenia się kiełbasy. Cieciorka z fasolą i oliwkami świetnie zastępuje nudne w moim odczuciu ziemniaki, a posiekana skórka z cytryny nadaje temu daniu odświeżający smak i aromat. Spróbujcie także tego dania w wersji z piekarnika, myślę(...)inny sos. Zachęcam Was do przygotowania także p ieczonej kiełbasy z warzywami w oliwie z rozmarynem . Smażona kiełbasa z warzywami Składniki: 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki 2 łyżki białej fasoli z puszki 3 oliwki zielone z pestkami 1 szczypta suszonego oregano 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 cebula 1 kiełbasa śląska przyprawa
Moja smaczna kuchnia