Lato jest bardzo ciepłe tego roku. Sezon na truskawki już powoli mija, ale pojawiły się wiśnie i czereśnie, które nadają się do zrobienia z nich przetworów, win i nalewek. Konfitura z czereśni pozwoli cieszyć się latem i przypomni wakacyjny czas, gdy już śnieg będzie za oknem. Poniższy przepis może także służyć do przygotowania konfitury z wiśni (ale ze względu(...)różnicę kwasowości tych owoców do wiśni potrzeba dodać więcej cukru). Czas wykonania: 2 h (+4 h +12 h oczekiwania) Ilość porcji: 2 słoje 0,3-litrowych Składniki: 1 kg czereśni / wiśni 0,5 kg cukru (0,7 kg do wiśni) 50 – 100 ml wody Przygotowanie konfitury z czereśni: Słoiki myjemy i wyparzamy w piekarniku (10 minut w temperaturze
KuchniaWeDwoje.plCzas czytania: 2 min Kolejna propozycja pysznego dodatku do kawy i to nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej. Kruche ciasto z czereśniami-bezglutenowe jest to proste kruche ciasto przygotowane z mieszanki mąk bezglutenowych. Na cieście spoczywa budyń, ugotowałam na mleku kokosowym, to po, to żeby wyeliminować laktozę. Jeśli tolerujecie laktozę, możecie ugotować go na mleku krowim. Upieczony spód wyszedł(...)bardzo kruchy i delikatny z dodatkiem soczystych czereśni zatopionych w kremie budyniowym ciasto jest rewelacyjne! Pyszne ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia, spróbujcie koniecznie, jak tylko będą już świeże czereśnie. Smacznego! Jeśli szukacie innych przepisów na dania i ciasta bezglutenowe zapraszam do wypróbowania serniczka migdałowego lub wytrawnych gofrów z cukinii, albo biszkopt bezglutenowy , ktory może być bazą do przygotowania
SprawdzonaKuchnia.plLato sprzyja owocowym wypiekom. Korzystając z tej okazji postanowiłam zaszaleć – padło na ciasto z czereśniami. Naszła mnie ochota na coś słodkiego, ale zarazem prostego i szybkiego. W domu czekały na mnie świeżo zerwane czereśnie i po prostu nie mogłam się im oprzeć. Lekkie ciasto, owoce, odrobina słodyczy w te upalne dni – czego chcieć więcej? Mega proste ciasto(...)czereśniami robi się w kilka chwil, a smak mówi sam za siebie. Spróbujcie koniecznie 😉 Przygotowanie 10 minutes Gotowanie 30 minutes Czas całkowity 40 minutes Składniki: 350 g czereśni (wypestkowanych) 150 g mąki pszennej 100 g masła 2 duże jajka 80 g cukru 80 ml mleka 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) szczypta soli Sposób wykonania: Piekarnik
Mostek w kuchniLato sprzyja owocowym wypiekom. Korzystając z tej okazji postanowiłam zaszaleć – padło na ciasto z czereśniami. Naszła mnie ochota na coś słodkiego, ale zarazem prostego i szybkiego. W domu czekały na mnie świeżo zerwane czereśnie i po prostu nie mogłam się im oprzeć. Lekkie ciasto, owoce, odrobina słodyczy w te upalne dni – czego chcieć więcej? Mega proste ciasto(...)czereśniami robi się w kilka chwil, a smak mówi sam za siebie. Spróbujcie koniecznie 😉 Przygotowanie 10 minutes Gotowanie 30 minutes Czas całkowity 40 minutes Składniki: 350 g czereśni (wypestkowanych) 150 g mąki pszennej 100 g masła 2 duże jajka 80 g cukru 80 ml mleka 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) szczypta soli Sposób wykonania: Piekarnik
Mostek w kuchniLato jest bardzo ciepłe tego roku. Sezon na truskawki już powoli mija, ale pojawiły się wiśnie i czereśnie, które nadają się do zrobienia z nich przetworów, win i nalewek. Konfitura z czereśni pozwoli cieszyć się latem i przypomni wakacyjny czas, gdy już śnieg będzie za oknem. Poniższy przepis może także(...)wiśni potrzeba dodać więcej cukru). Czas wykonania: 2 h (+4 h +12 h oczekiwania) Ilość porcji: 2 słoje 0,3-litrowych Składniki: 1 kg czereśni / wiśni 0,5 kg cukru (0,7 kg do wiśni) 50 – 100 ml wody Przygotowanie konfitury z czereśni: Słoiki myjemy i wyparzamy
KuchniaWeDwoje.plDomowy kompot z czereśni Pyszny kompot z czereśni do obiadu - łatwy przepis. Prosty przepis na przygotowanie pysznego kompotu z czereśni do obiadu. W taki sam sposób można także zrobić kompot z wiśni. Kompot z czereśni - składniki: 500g czereśni lub wiśni ok. 1 litr wody źródlanej 200g cukru skórka starta z cytryny dla aromatu Przygotowanie kompotu z czereśni(...)śni krok po kroku: Krok 1. Czereśnie lub wiśnie opłukać, oczyścić z szypułek. Krok 2. Przygotować syrop z wody i cukru. Krok 3. Na gorący syrop wrzucić czereśnie lub wiśnie - gotować 3-4 minuty. Odstawić, oziębić , następnie przelać do kompotierki, podać do obiadu. Do kompotu z czereśni można dodać odrobinę skórki startej z cytryny. Smacznego :) Prosty przepis na domowy kompot
Moja Książka KucharskaPrzepis na brownie z czereśniami rozpoczniemy od wspomnień sprzed wielu lat, kiedy na działce rosła czereśnia, która każdego roku dawała soczyste i słodkie owoce. Niestety po powodzi w 1997 roku drzewo uschło, a każde nowe posadzone na jego miejsce znajdowało “amatora cudzej własności”, więc od tamtego czasu byliśmy zdani na owoce nabywane w sklepie. Dzisiejsze czereśnie kupione(...)bazarku dodaliśmy do naszego ulubionego ciasta – brownie, które zyskało dzięki temu słodką, owocową nutkę. Składniki na brownie z czereśniami 150 g gorzkiej czekolady 150 g masła 4 jajka (wielkości L) 150 g cukru 125 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 250 g czereśni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Czereśnie opłukać, przekroić każdą na pół
niecodziennikparySzybki deser z czereśniami i czekoladowym budyniem otwiera sezon na czereśnie na “codojedzenia”. Czereśnie są przepyszne! Słodkie, mięsiste i soczyste. Jemy je kilogramami. Idealne na deser czy to ciasta. Osobiście lubię szybkie i nieskomplikowane desery na lato . Sezonowe owoce jak najbardziej się do tego nadają. Deser z czereśniami Składniki: 4 porcje 300 g wypestkowanych czereśni 2-3 łyżki(...)gotuj aż budyń zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj kakao i pokruszoną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Napełnij budyniem szerokie szklanki i odstaw do ostudzenia. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Czereśnie wypestkuj i zagotuj z cukrem. Gotuj przez 3 minuty. Owoce powinny być jedynie lekko rozgotowane. Dodaj odciśniętą żelatynę (napęczniałą żelatynę w proszku podgrzej) do gorących owoców i zamieszaj. Odstaw
codojedzeniaFrużelina czereśniowa to czereśnie w żelu, które są słodkim, owocowym dodatkiem do kremu w torcie. Frużelina czereśniowa idealnie sprawdzi się w kremie śmietankowym lub czekoladowym. Polecam również żelkę z czereśni. Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Składniki: 200 g świeżych / mrożonych czereśni bez pestek 1/2 łyżki cukru lub więcej, do smaku 1/2 łyżeczki soku(...)cytryny lub więcej, do smaku 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody Świeże czereśnie drylujemy. Mrożone lub świeże czereśnie umieszczamy w garnku. Zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy owoce na mniejszym ogniu, raz po raz mieszając je, aż zmiękną i puszczą sporo soku. Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Cały czas mieszając, gotujemy
Słodki PomysłOpis Ciasto drożdżowe z czereśniami: Ciasto drożdżowe z czereśniami to bardzo puszyste i mocno owocowe ciasto. Idealnie nadaje się na letnie, ciepłe dni, kiedy mamy dostęp do różnorodnych świeżych owoców prosto z ogródka. Ciasto to możemy wykonać z dowolnymi owocami, które mamy pod ręką. Ja tym razem zapraszam na mój przepis ciasta z czereśniami. Przepis na dzisiejsze ciasto z czereśniami(...)ciasta . Składniki: 500 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła 1 szklanka mleka 3 jajka 40 dag drożdży 1 łyżka ekstraktu z wanilii 650 g czereśni (bez pestek) 4 łyżki cukru pudru + odrobina do posypania Szczypta soli Sposób przygotowania: Na początku wydrylowane czereśnie mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru. Następnie odstawiamy je na 15 minut
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneBrownie nikomu reklamować nie muszę, ale połączenie CZEKOLADY + CZEREŚNI + CHILI chyba nie każdy zna 🙈 Naszła mnie ochota na mocno czekoladowe brownie - najczęściej robię sernikobrownie z malinami (KLIK - ukochane mojego Synka) , brownie tradycyjne lub z truskawkami, ale tym razem wybór padł na czereśnie 🍒 Postanowiłam smak słodkiej czekolady i soczystych czereśni podkręcić(...)jajka (rozmiar L) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g maki pszennej szczypta soli morskiej 2 łyżeczki płatków chili (można dac nawet do 3 łyżeczek) 400 g wydrylowanych czereśni (świeżych. mrożonych lub z kompotu) * * genialny sposób na wydrylowanie czereśni to położyć po kolei czereśnię na szczycie butelki i szeroką słomką przecisnąć pestkę do wnętrza butelki. Można też czereśnie
Słodko-Słony Świat IlonyPyszne danie śniadaniowe, albo prosty deser. Czereśnie zapiekane w naleśniku to rodzaj owocowego dutch baby, albo francuskiego clafoutis, czyli bardzo łatwa i szybka do zrobienia przekąska w letni, słoneczny poranek. Czas : 5 minut przygotowań, 20 minut na odpoczynek dla ciasta, 30 minut na pieczenie Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Czereśnia, trześnia, albo czerecha – jeden(...)najbardziej smakowitych i seksownych owoców. Okrągły, błyszczący, jędrny i słodki. Lato, świeżość i młodość skondensowane w połyskliwej kuleczce. Czereśnie są kopalnią soli mineralnych i witamin, działają odmładzająco i korzystnie wpływają na stawy i tarczycę. A przy tym wszystkim są przepyszne. Najlepiej smakują rwane prosto z drzewa, albo świeżo zebrane. Niespecjalnie nadają się do robienia przetworów: soków, dżemów, jak i ciast
Niedzielny kucharzprzepis na dżem czereśniowy jest bardzo prosty ale dość pracochłonny, gdyż nie używam w nim żadnych substancji żelujących. Za to jego smak jest powalający Chyba każdy z nas lubi czereśnie. A zamknięcie ich smaku w małych słoiczkach, jest bardzo dobrym rozwiązaniem by móc zimą przypomnieć sobie aromaty i zapach lata PRZEPIS NA DŻEM CZEREŚNIOWY: 2-3kg czereśni(...)szklanki Erytrytolu (lub cukru) sok z 1/2 cytryny 1 laska cynamonu ( nie jest to obowiązkowy składnik ale uwierzcie mi, że połączenie czereśni i cynamonu jest idealne ) Oczywiści nasze przyrządzanie dżemu, zaczynamy od opłukania czereśni i wydrylowania ich. Jeśli nie macie drylownicy tak jak i ja to polecam Wam mój patent na drylowanie Potrzebna będzie Wam do tego szklana butelka
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiCześć Niedługo zacznie się lato, a wraz z nim sezon na czereśnie. Jednym ze sposobów na "przetworzenie" tych owoców jest frużelina. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na stronie gotujmy.pl W poprzednich latach już kilkukrotnie robiłam taką frużelinę. Jest niezastąpiona do przygotowania ciasta, gofrów lub tortu (np. według tego przepisu na biszkoptowy przekładaniec ). Do tej pory wykorzystywałam z ciemnych czereśni, więc(...)dodawać dużej ilości cukru. Nie dodawałam także żelatyny. Zawsze wystarczyło dodać kartoflankę - w razie potrzeby zawsze można dodać kolejną łyżkę lub dwie (oczywiście po rozprowadzeniu w wodzie) podczas gotowania czereśni. Nawet udało mi się znaleźć zdjęcie. :) W słoikach mam za pasteryzowane wypestkowane czereśnie, więc jestem w tej komfortowej sytuacji, że w razie potrzeby zawsze mogę przygotować kolejną porcję. :) Frużelina
blog.moje-pasje.infoPamiętam. Ogromne drzewo w moim sadzie. Pełne pięknych, soczystych czereśni. I podarte portki ilekroć zapragnęło się nazrywać kilka sztuk na własną rękę. I tatę machającego ze szczytu tego drzewa i zrzucającego od czasu do czasu małe gałązki z czerwonymi rubinami. W ten sposób zawsze witałam wakacje:) Wiadrami (!) pełnymi czereśni, które przetwarzało się na wszystko "co się da i ile się(...)Bolącym brzuchem od zjedzenia ich nieprzyzwoitych ilości ;) Oraz nigdy nie wychodzącymi z mody kolczykami z czereśni ;) Po dzisiejszym dużym drzewie pozostał tylko ścięty konar, a mniejsze drzewko podrosło już na tyle, że i ono z roku na rok raczy nas coraz większą ilością owoców. Nie zmieniło się jednak jedno - otwarcie sezonu czereśniowego nadal równa się z początkiem wakacji
My simple kitchenCiasto maślane z czereśniami to idealny wypiek dla osób, które nie przepadają za sycącymi ciastami z dużą ilością kremu. Jest ono bardzo smaczne, pulchne i zachowuje długo świeżość. Ja zrobiłam ciasto maślane z czereśniami, ale możecie do jego przygotowania użyć innych owoców sezonowych, na przykład wiśni, borówek czy śliwek. Moja rodzinka uwielbia ciasta z kruszonką, ale jeżeli wy za nią(...)przepadacie to możecie kruszonkę pominąć i upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. Maślane ciasto z czereśniami będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy, kiedy chcemy się zrelaksować po całym dniu pracy. Takie lekkie ciasta ze świeżymi owocami piekę bardzo często w okresie letnim, kiedy planuję spotkanie ze znajomymi lub rodziną przy grillu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach
Danka Pichciezon na czereśnie trwa w najlepsze i wiem, że wiele osób szuka pomysłów na ich wykorzystanie. Sama dostałam w tym tygodniu całą skrzynkę czereśni od mojej Cioci i stwierdziłam, że takiej ilości na pewno nie przejemy W dodatku, w gratisie dostałam sporo jabłek, które też trzeba było jakoś spożytkować. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z moją propozycją wykorzystania tych owoców(...)się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast , gofrów czy naleśników . Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową z 2 kg czereśni Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek 100 g cukru trzcinowego 35 g skrobii ziemniaczanej 3 łyżeczek żelatyny 12 łyżek wody
Okiem Blondynki by McBlondiezon na czereśnie trwa w najlepsze i wiem, że wiele osób szuka pomysłów na ich wykorzystanie. Sama dostałam w tym tygodniu całą skrzynkę czereśni od mojej Cioci i stwierdziłam, że takiej ilości na pewno nie przejemy W dodatku, w gratisie dostałam sporo jabłek, które też trzeba było jakoś spożytkować. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z moją propozycją wykorzystania tych owoców(...)się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast , gofrów czy naleśników . Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową z 2 kg czereśni Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek 100 g cukru trzcinowego 35 g skrobii ziemniaczanej 3 łyżeczek żelatyny 12 łyżek wody
Okiem Blondynki by McBlondiCzekoladowy tort z czereśniami Wyjątkowo czekoladowy, pyszny tort z dodatkiem wakacyjnego smaku czereśni. Mocno czekoladowe, wilgotne, ciągnące ciacho- przygotowane według sprawdzonej angielskiej receptury (Old Fashioned Chocolate Cake), przełożone bitą śmietanką, oblane czekoladowym sosem ganache, a na wierzchu wygrzane w lipcowym słońcu czereśnie. Macie jakiekolwiek wątpliwości co do tego, że to musi być pyszne ?! Jeżeli macie ochotę na śmietankowo- czekoladowy smak(...)łyżeczki sody 2 jajka 250 ml. mleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 200 ml. ciepłej, przegotowanej wody DODATKOWO: 300 ml. śmietany kremówki 300 g. czereśni SKŁADNIKI NA KREM GANACHE: 120 g. ciemnej czekolady ( o zawartości kakao od 60% do 80%) 50 g. masła do wypieków 3 łyżki cukru 180 ml. śmietany kremówki Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik
Domowe Torty