czereśnie - 1732 przepisów (strona:14/116)

Cukiniowe brownie z czereśniami, zdrowe ciasto bez cukru 116

kakaowe z cukinią.  Jest to kolejny pomysł na zdrowy, naturalnie słodki deser.  Dodatek cukinii sprawił, że ciasto jest wilgotne, miękkie i lekkie. Naturalną słodycz zapewniają banany oraz czereśnie, które idealnie pasują do kakaowego smaku ciasta.  Muszę jedynie uprzedzić, że ciężko powstrzymać się od sięgnięcia po kolejny kawałek... i kolejny... i kolejny.... :P  Ale usprawiedliwia nas fakt(...)ciacho jest "legalnie" słodkie, więc nie zawracajcie sobie tym szczegółem głowy :D CUKINIOWE BROWNIE Z CZEREŚNIAMI Czas przygotowania 15 minut + 45-50 minut pieczenia Składniki na foremkę 16cm Mała cukinia 2 jajka 2 dojrzałe banany 40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 40 g mąki gryczanej 20 g mąki kokosowej 10 g gorzkiego kakao Odrobina sody Duża garść czereśni Cukinię zetrzeć

HealthyCreations
Kompot czereśniowy 1930 104

Przepis z książki z przepisami z dawnych lat. Czereśnie w kompocie jak kandyzowane. Składniki 3 kg czereśni 1 kg cukru 1/2 l wody sok z 1/2 cytryny Przygotowanie Zagotowałem cukier z wodą, dodałem sok cytrynowy, wsypałem przebrane, umyte i osuszone czereśnie. Zagotowałem, przeniosłem w zimne miejsce. Następnego dnia czereśnie wylałem na sito, zagotowałem sok i do gotującego włożyłem czereśnie, ponownie

R'n'G Kitchen
Kompot czereśniowy 157

Pierwszy raz w historii zdarzyło mi się zebrać czereśnie przed szpakami. Tylko dzięki temu, że w tym roku obrodziły. Wystarczył jeden dzień i czereśnie zniknęły, ale co nazbierałam to nazbierałam. Dzięki temu przedstawiam dzisiaj kompot czereśniowy. Składniki: Czereśnie Zalewa: 1kg cukru ( lub wielokrotność ) 5 l wody ( lub wielokrotność ) Wykonanie: Czereśnie oczyszczamy, nie usuwamy pestek. Myjemy. Ładujemy do słoików(...)wody dodajemy 1 kg cukru i podgrzewamy aż cały cukier się rozpuści. Zalewamy czereśnie. Duży garnek wykładamy ściereczką. Wlewamy wodę i wstawiamy słoiki ( woda nie zakrywa całego słoika, kończy się przez zakrętką ). Zagotowujemy. Od momentu zagotowania, gotujemy około 15-20 minut aby słoiki się spasteryzowały i zamknęły. A później SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Konfitura czereśniowa 114

Czas przetworów, zamykamy w słoiki nasze ulubione . Składniki 1 kg czereśni 800 g cukru 300 ml wody (ilość zależy od soczystości czereśni) 2 laski wanilii     Przygotowanie   Czereśnie umyłem, usunąłem ogonki, wydrylowałem. Zagotowałem wodę z cukrem na syrop. Do gorącego syropu włożyłem czereśnie, podgrzałem do wrzenia. Gotowałem 5 minut, odstawiłem na 12 godzin. Po tym czasie ponownie zagotowałem(...)czasu, aż czereśnie się zeszkliły. Odstawiłem ponownie na kilka godzin. Laskę wanilii przekroiłem wzdłuż, przepołowiłem. Konfiturę ponownie zagotowałem dodając pod koniec wanilię. Gorącą konfiturę przełożyłem do wysterylizowanych słoików, pasteryzowałem

R'n'G Kitchen
KEKS Z CZEREŚNIAMI I ZIELONĄ HERBATĄ MATCHA 112

Keks z czereśniami i zieloną herbatą Matcha to moja piknikowa propozycja na słodko. Dobroczynne właściwości czereśni zna każdy, należą do najbardziej wartościowych owoców, mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i wygląd, dlatego warto wykorzystać sezon na nie, który jest krótki. Matcha, zielona herbata w proszku, jest podobno najzdrowsza ze wszystkich gatunków zielonych herbat. Posiada wyjątkowe właściwości lecznicze, ogromne ilości antyoksydantów(...)osób) : ● 250 g margaryny Optima Omega 3 ● 220 g mąki pszennej ● 10 g proszku do pieczenia bio ● 4 jajka ● 200 g cukru pudru ● 250 g wydrylowanych czereśni ● 1 łyżka zielonej herbaty Matcha ● sól   Przygotowanie: Czereśnie umyj i wydryluj.   Żółtka oddziel od białek. Białka wstaw do lodówki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C. Formę do keksu wyłóż papierem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Clafoutis – szybkie ciasto z czereśniami 171

Przepis na clafoutis – szybkie ciasto z czereśniami, znalazłam u Ani Starmach . Jego apetyczny wygląd i prostota wykonania skłoniły mnie do tego, aby je przygotować. Przyznam, że obawiałam się czy rzeczywiście „mi się upiecze” :), ponieważ przygotowane ciasto było dość lejące. Po wyjęciu ciasta z piekarnika przekonałam się, że moje obawy były zbędne. Ciasto jest szybkie i łatwe(...)wykonaniu. Zapewniam, że posmakuje każdemu. Na pewno przygotuję inne wersje tego wypieku Zobacz też: Jogurtowe ciasto z owocami Przepis na clafoutis - szybkie ciasto z czereśniami Drukuj przepis Porcji: 10-12 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 0,5 kg czereśni 100 g cukru 2 jajka 125 g mąki 300 ml mleka szczypta soli cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy

Kuchnia Bazylii
WYTWORNA SALATKA Z PIECZONYM SCHABEM I CZERESNIAMI 116

WYTWORNA SAŁATKA Z PIECZONYM SCHABEM I CZEREŚNIAMI.   Polecam dzisiaj przepis na sałatkę z pieczonym schabem i czereśniami. Połączenie pieczonego schabu i czereśni nadaje sałatce niezwykle wytrawnego smaku, a dodatki, jak świeży ogórek, seler naciowy oraz koperek, orzeźwiają całość. Sałatka świetna na przyjęcie, jej podanie oraz smak zachwycą wszystkich gości. Sałatkę nakładamy na duży, udekorowany wcześniej półmisek. Wszystkie elementy dekoracji(...)koniecznie polewamy Kujawskim ze smakiem do sałatek. Polecam przepis!   --------------------------------------- Liczba porcji : 8 --------------------------------------- SKŁADNIKI: 1 szklanka pieczonego schabu (pokrojonego w kostkę) 300g wydrylowanych czereśni (mogą być  z kompotu) 1,5 szklanki ugotowanego na sypko, dobrego, ryżu 100g groszku z puszki 200g kukurydzy z puszki 1 ogórek 1 czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 2 garście umytej i osuszone roszponki

Moja Książka Kucharska
Kompot z czereśni 155

pory nigdy nie robiłam kompotu z czereśni "na teraz" tylko zawsze w słoiki na zimą. Ale że moja czereśnia pięknie obrodziła w tym roku, dużymi jędrnymi owocami, szkoda było ich nie wypróbować na świeżo. Kompot z czereśni ma bardzo delikatny i subtelny smak, i jest po prostu pyszny. Przepis dołączam do akcji Błyskawiczne Piątki , organizowanej na fb :) Składniki(...)czereśni 2 l zimnej wody 50 g cukru Przygotowanie: Umyte i pozbawione ogonków czereśnie wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dosypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez

Życie zaczyna się w kuchni
Migdałowe Crumble z czereśniami 104

lubi kruszonki. Sama z dzieciństwa pamiętam.jak wyjadałam samą kruszonkę z placka który piekła mama albo babcia. Wszak kruszonka jest najlepsza. Dlatego polecam szybkie crumble z dodatkiem migdałów, czereśni.Powstało coś pysznego od czego nie można się oderwać. 1 szklanka czereśni wydrylowanych 9 czereśni z ogonkami 1 łyżka soku z cytryny 1 nektarynka 1 łyżka płatków migdałów kruszonka: 1/2 szklaki(...)łyżki cukru Do miski przekładam masło, dodaję mąkę, migdały tarte i palcami zagniatam, na końcu dodaję cukier i łączę. Kokilki smaruję masłem, układam na dnie pokrojoną nektarynkę, na to czereśnie które skrapiam sokiem z cytryny, dodaję czereśnie z ogonkami i dodaję kruszonkę. Wierzch posypuje płatkami migdałów tartych. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 25 minut aż się zarumienią

wesoła kuchnia
Bezglutenowy tort z czereśniami 152

Bezglutenowy tort z czereśniami mojego autorstwa z którego jestem niezwykle dumna, bo jest po prostu przepyszny! Delikatny, wilgotny biszkopt i śmietankowy krem zlewający się ze słodką masą czereśniową…  Wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej! Koniecznie spróbujcie!   SKŁADNIKI: Biszkopt z tego przepisu Masa czereśniowa: 200 ml wody 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi(...)wypestkowanych czereśni Krem: 500 ml śmietanki 30% 400 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dekoracja: 500 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru ładne czereśnie z szypułkami kilka kostek czekolady deserowej płatki migdałowe (ok. 100 g) Masa czereśniowa: Wypestkowane czereśnie włóż do garnka zalej wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu około 4-5 minut. Posłodź. Mąkę ziemniaczaną rozpuść

Kuchnia bezglutenowa
Granola z puddingiem chia, musem malinowym i owocami 114

będzie to biwak lub daleka podróż. Jedzenie powinno przede wszystkim cieszyć oczy. Myślę, że to danie cieszy zarówno swoim wyglądem jak i smakiem. Przepis dla wszystkich fanów malin, czereśni, nasion chia i chrupiącej granoli! Tak przygotowany słoik można po prostu zakręcić i zabrać na drugie śniadanie lub lunch do pracy. Składniki (na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze): 200 gram(...)malin 50 gram truskawek 100 gram czereśni 4-5 łyżek gotowej granoli, np. tego  przepisu 100 gram jogurtu naturalnego + 1 łyżeczka nasion chia 1/2 szklanki mleka migdałowego + 1 łyżeczka nasion chia kilka dodatkowych malin i czereśni do dekoracji Dzień przed przygotowaniem posiłku jogurt mieszam z nasionami chia. Tak samo postępuję z mlekiem migdałowym i nasionami. Tuż przed przygotowaniem

Mango Papaja
Bardzo łatwy kompot czereśniowy 144

Kompot czereśniowy! Wiem, że teraz narażę, się fanom truskawek, ale naprawdę wolę czereśnie! Cały rok czekam, żeby je zjeść:). Truskawki są mi obojętne. Owszem lubię je, ale zdecydowanie gdy mam wybór to kupuję czereśnie! W tym roku na pierwszy ogień poszedł kompocik, bo nie mogłam jeść surowych owoców. Już nie mogę się doczekać pełni sezonu czereśniowego! Smacznego! Dla kogo(...)czereśniomaniaków - takich jak ja :) dla lubiących owocowe napoje w wersji domowej dla chcących wrócić do wspomnień z dzieciństwa Składniki: 500g czereśni 900-1000ml wody 1-2 łyżki miodu (lub cukru) Wykonanie: Czereśnie umyć. Wodę zagotować, wrzucić czereśnie i gotować je ok. 15-20 minut. Gdy kompot ostygnie osłodzić miodem. Jeśli nie mamy miodu to możemy osłodzić go cukrem

Mania Wypiekania
Ciasto na zimno z mascarpone, mleczkiem kokosowym i czereśniami 182

ciacho o cudownym smaku. Spód stanowi warstwa podłużnych biszkoptów, później warstwa masy składającej się z serka mascarpone, śmietany kremówki, białej czekolady i mleczka kokosowego, w jej środku pyszne czerwone czereśnie, wierzch znowu podłużne biszkopty. Ciacho wbrew pozorom nie jest słodkie, także można sobie pozwolić na większy kawałek :). Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Już wiem, że muszę je ponownie zrobić(...)razem może z innymi owocami. Polecam serdecznie! CIASTO NA ZIMNO Z MASCARPONE, MLECZKIEM KOKOSOWYMI CZEREŚNIAMI. Składniki: 200 g śmietany kremówki 500 g mascarpone 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml( 3 łyżki cukru pudru 150 g białej czekolady 500 g czereśni około 350 g podłużnych biszkoptów 2,5 łyżki żelatyny 80 ml gorącej wody Sposób przyrządzania: Blachę o wymiarach 24x28 wyłożyć

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sorbet czereśniowo-ananasowy bez cukru 133

wiecie jestem fanką czereśni.  Nie mogłam się oprzeć, by nie wykonać sobie z nich domowego sorbetu, a że w lodówce leżał sobie samotny ananas to przy okazji został wykorzystany, by stworzyć z czereśniami słodki duet lodowy do którego nie trzeba nawet dodawać cukru! Dla kogo: dla dzieci dla dbających o linię dla kochających czereśnie Składniki: 750g czereśni 250g ananasa(...)użyłam świeżego) Wykonanie: Czereśnie wymyć i wydrylować (usunąć pestki), ananas obrać (usunąć także głąb). Wrzucić do blendera. Zmiksować na gładką masę. Masę przelać do zmrożonej misy maszynki do lodów i "kręcić lody" aż staną się zwarte. Podawać od razu po wykonaniu. Można także wykonać sorbet w zamrażarce w tym celu należy przelać masę do pojemnika na lody i włożyć

Mania Wypiekania
Deser lodowy z miętowymi czereśniami, fistaszkami i kruszonką 125

przygotowaniu. Dla dodatkowego orzeźwienia połącz owoce ze świeżą miętą czy melisą. Dla dorosłych polecam wino Monte Santi Original, słodkie, idealne nie tylko do tego deseru. Deser lodowy z miętowymi czereśniami, fistaszkami i kruszonką Składniki: 5 kruchych ciasteczek 1 garść solonych orzeszków ziemnych 1 garść czereśni 1 łyżka lodów waniliowych lub śmietankowych 1 łyżeczka świeżej mięty Przygotowanie: Ciasteczka rozkruszamy i przekładamy(...)talerz lub do miski. 3/4 kruszonki układamy na dnie słoiczka lub szklaneczki. Z czereśni usuwamy pestki, dzielimy na mniejsze kawałki, mieszamy z posiekaną miętą. Miętowe czereśnie układamy na kruszonce i posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi. Kolejna warstwa to lody waniliowe/śmietankowe. Wierzch deseru posypujemy pozostałą kruszonką, dekorujemy połówkami czereśni i świeżą miętą. Podajemy ze schłodzonym Monte Santi Original

Moja smaczna kuchnia