Uwielbiam te małe, smakowite, czekoladowe wspaniałości. Są wyborne! Gorzka, kremowa czekolada, przełamana słodkim, delikatnym smakiem marcepanu... Poezja... Smaki idealnie się równoważą tworząc niezapomniane doznania. Przygotowuje je zawsze na większe uroczystości bądź Święta, bo ładnie się prezentują i są pyszne! Jeśli wybieramy się do kogoś w gości to pakuję je razem ze słodkimi jajeczkami do małego pudełeczka i słodki prezent(...)marcepanem w zależności od użytych foremek na około 15-20 sztuk 200 g marcepanu 200 g czekolady gorzkiej (najlepiej 70% lub więcej) 50-60 ml śmietanki 30% gotowe czekoladowe ozdoby np. serduszka, ażurki itp. lub posypka cukrowa Przygotowujemy foremkę do czekoladek (ewentualnie pojemnik do przygotowywania kostek lodu lub jakieś inne małe foremki np. małe filiżanki
Rozpustne gotowanieJest niesamowity! Pyszny, czekoladowy, kremowy, o aksamitnej konsystencji, delikatny w smaku, po prostu bajeczny. W sam raz do popołudniowej kawusi, choć równie dobrze sprawdzi się jako polewa do lodów, naleśników lub kawy po Wiedeńsku (oczywiście wszystko to w wersji dla dorosłych). Rozpusta!!! Składniki na likier czekoladowy 1,5 litra mleka 450 g cukru 2 budynie czekoladowe w proszku
Rozpustne gotowanietort, nie byle jaki, tylko urodzinowy i to w dodatku mój ;-) Od pewnego czasu wyczekuję urodzin mniej entuzjastycznie, toteż na tę szczególna okazje postanowiłam przygotować sobie na pocieszenie czekoladowy torcik z serem i truskawkami, a wszystko to dopieszczone rabarbarowym musem. Wyszedł genialny! Smaki idealnie się dopełniają tworząc spójną całość. Jeśli ktoś ma ochotę na kawałek, to zapraszam... Składniki(...)czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem na tortownice o średnicy 28 cm CIASTO CZEKOLADOWE: 200 g cukru 300 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 ml oleju 650 g jogurtu truskawkowego MASA SEROWA: 250 g sera białego, mielonego 250 ml śmietany 30% 1,5 łyżeczki żelatyny + 3-4 łyżki wrzącej
Rozpustne gotowanietort piekłam już kilka razy, za każdym zmieniając rodzaj kremu i z tym czekoladowym najbardziej nam przypadł do gustu. Tort jest chrupiący, intensywnie orzechowy, a dzięki dodatkowi kwaśnych porzeczek i wiśni nie za słodki. Polecam! Składniki na tort grylażowy Masę do przełożenia blatów należy przygotować dzień przed składaniem tortu. MASA CZEKOLADOWA: 500 ml śmietany 30% 340 g czekolady (najlepiej(...)Blaty pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 5 minut, później zmniejszamy grzanie do 140 stopni C i pieczemy kolejne 40 minut. Studzimy. Masę czekoladową wyjmujemy z lodówki i ubijamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Blaty przekładamy kremem, dekorujemy owocami i np. łabędziami z bezy . Gotowe
Rozpustne gotowaniepodeszłam, a okazało się, że rodzinka była zachwycona. Okazuje się, że nie trzeba godzinami stać "przy garach", wystarczy 10 minut i pyszne ciacho gotowe! Polecam!!! Składniki na ciasto kajmakowo-czekoladowe bez pieczenia na blachę o wymiarach 24x28 cm 1,5 dużej paczki herbatników (ja użyłam maślanych, pełnoziarnistych) 1 puszka masy kajmakowej (masa krówkowa) 1 opakowanie kremu czekoladowego do tortów(...)pieczenia, folią spożywczą lub aluminiową. Na spód układamy warstwę herbatników, na nią wykładamy prawie całą masę kajmakową (2 łyżki zostawiamy). Na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników. Przygotowujemy masę czekoladową zgodnie z instrukcją na opakowaniu, połowę masy przekładamy na herbatniki i równomiernie ją rozprowadzamy. Układamy kolejną warstwę herbatników i resztę kremu. Wierzch oprószamy kakao (ja dałam niesłodzone, by zrównoważyć słodycz ciasta
Rozpustne gotowanieDziś na przywitanie jesieni przygotowałam pyszny milkshake z bananami i lodami czekoladowymi. Trochę przewrotnie, ale zatęskniłam za latem i chciałam się poczuć jak w upalne, parne popołudnie. Udało się!!! Wyszedł kremowy, aksamitny, pyszny! Polecam!!! Składniki na milkshake bananowo-czekoladowy dla 2 osób 2 dojrzałe banany 2-4 łyżki mleka lub jogurtu naturalnego 500 ml lodów czekoladowych
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam Was na czekoladowe babeczki z kokosowym nadzieniem. Są pyszne! Mięciutkie, obłędnie czekoladowe, skrywające śmietankowo-kokosowe nadzienie, za które posłużyły mi domowe Rafaello , które ostatnio robiłam. Polecam, bo są naprawdę wyśmienite! Składniki na Muffinki czekoladowe z kokosowym sercem na 20-22 sztuk 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego
Rozpustne gotowanieDzisiaj zapraszam na kakaową babkę z serem. Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, ale co ważniejsze, pyszne! Czekoladowy smak ciasta idealnie współgra z aksamitnym, delikatnym smakiem masy serowej. To takie typowo niedzielne ciasto, choć i w Święta znajdzie amatorów. Polecam!!! Składniki na babkę kakaową z serem na dużą formę babkową (lub średnią i kilka babeczek ;) 2 szklanki(...)budyniowego (waniliowego) lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego cukier do smaku kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) 1.5 łyżki słodzonego kakao (ewentualnie) DO DEKORACJI: ulubiona polewa czekoladowa płatki kokosa Zaczynamy od przygotowania masy serowej. Twaróg dobrze miksujemy, dodajemy jajko, mleko, budyń, cukry i ewentualnie aromat. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, odkładamy
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam Was na ciasteczka czekoladowe. Są to ciasteczka o tak bogatym, głębokim smaku, że nie je się ich w pośpiechu, wręcz przeciwnie, te ciasteczka służą do dłuuugiego, leniwego delektowania się. Dodam jeszcze, że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, co plasuje je w czołówce rankingu moich ulubionych słodkości. Najważniejsze to użyć dobrej jakości czekolady, ja polecam Goplanę(...)gorzką o 60 % zawartości kakao, bo to ona jest głównym składnikiem ciasteczek i to od niej zależy efekt końcowy, czyli boski smak. Jeśli marzy się Wam chwila czekoladowego uniesienia i macie do dyspozycji 30 minut na przygotowanie, to zabierajcie się do pracy. Bardzo polecam!!! Składniki na ciasteczka intensywnie czekoladowe: na 10 ciastek 175 g czekolady Goplana gorzka 60 % kakao
Rozpustne gotowanieduży budyń śmietankowy (64g) 2 łyżki cukru Masa śmietankowa: 3 opkowania serka Bieluch 200 ml mleka 2 opakowania Śnieżki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: truskawki 1 opakowanie (400g) kremu czekoladowego np. Nutella 150 g rodzynek Na soku owocowym ugotować budyń. Gorący wylać na ciasto, posypać obficie rodzynkami. Połowę przygotowanego kremu czekoladowego lekko podgrzać, następnie oblać strużkami rodzynki. Śnieżkę ubić(...)mleka dodając cukier puder. Połączyć z serkami. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Ułożyć owoce, po czym oblać je pozostałym kremem czekoladowym. Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Ponieważ krem śmietankowy nie jest utrwalony żelatyną i jest miękki owoce najlepiej ułożyć tak, aby można było kroić ciasto między nimi
Praktyczna plspożycia! W ten sposób można zaoszczędzić sporo czasu, a śniadanie z lodówki w upalne dni lata sprawdza się idealnie! Płatki stają się mięciutkie, nasiona chia zagęszczają całą konsystencję, a czekoladowe proteiny wzbogacają danie w pożywne białko, dzięki czemu śniadanie jest sycące i dostarcza energii na cały poranek! Czekolada i jagody goji to połączenie wyśmienite :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych(...)łyżka nasion chia 1 miarka czekoladowego białka roślinnego Sunwarrior - Warrior Blend (Mieszanka Wojownika) 1 łyżeczka jagód goji 200 ml dowolnego płynu - mleka roślinnego/krowiego/wody Przygotowanie: Do słoika przełóż płatki owsiane, nasiona chia, jagody goji oraz proteinową odżywkę czekoladową. Zalej wybranym płynem. Zakręć słoik i wstrząśnij, aby składniki się połączyły. Wstaw na noc do lodówki. Przed spożyciem dodaj kilka
Zdrowie na języku :P20x30cm). W garnku rozpuszczamy masło na niewielkim ogniu, do już płynnego dorzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy cały czas, żeby nic nie przywarło ani się nie przypaliło. Do masy czekoladowej dodajemy cukier i dobrze mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajka po jednym i mieszamy miotełką. Na koniec odypujemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Teraz najlepsza część. Masę czekoladową przelewamy(...)łyżką, bo skończy się na niekontrolowanym podżeraniu z formy. KonQbek wziął wczoraj kawałek do pracy i na przykładzie koleżanki dowiódł, że nie da się poprzestać na jednym kęsie. Totalna czekoladowa magia. A te dwa białka, co zostały z custard? Można dodać jedno całe jajko, tyle mąki (pszennej i kukurydzianej) i mleka, żeby otrzymana masa miała konsystencję lekko ciągnącą się
les mirabellesSkładniki: 1 budyń czekoladowy 1 budyń waniliowy 1 litr mleka 8 sztuk herbatników kolorowa posypka do ozdoby Wykonanie: Pierwszy ugotować budyń czekoladowy według przepisu na opakowaniu . Przelać do szklaneczek, wyrównać powierzchnię (zostawić 2 łyżki budyniu do ozdoby) . Następnie ugotować budyń waniliowy. Na warstwę czekoladową wyłożyć pokruszone herbatniki i zalać waniliowym budyniem. Wierzch ozdobić pozostałym budyniem
magiczna kuchnia Kasijadłam, a że lubię serniki, to postanowiłam go zrobić w ciemno (w sumie) na rocznicę ślubu dziadków. Sernik robi się bardzo szybko i tak samo szybko znika. Połączenie brzoskwiń, czekoladowego spodu ciasta i przepysznej masy serowej tworzy idealną kompozycję. Sernik jest fajnie puszysty i delikatny. Spróbujcie bo naprawdę warto ;) Ciasto podałam na porcelanie firmy Bogucice - kolekcja Jesień(...)serowa: 1,2 kg sera białego twarogowego 1/4 kostki masła 5 całych jaj cukier waniliowy 1,5 szklanki cukru 0,5 olejku arakowego puszka brzoskwiń Kruche ciasto czekoladowe: 2 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 2 łyżki śmietany kostka masła (200g) 2 żółtka Wykonanie: Mąkę i kakao dokładnie wymieszać. Dodać cukier, śmietanę
Krakowskie smaki AniPoniższy przepis nie wymaga maszynki do robienia lodów. Zazwyczaj jadam lody waniliowe, czekoladowe, toffi itp. Nigdy nie sięgam w sklepie po lody truskawkowe, bo parokrotnie miałam i się zraziłam. Jako że sezon na truskawki nadal trwa, to postanowiłam zrobić lody truskawkowe w wersji domowej. Do moich lodów dodałam jeszcze nutkę czekoladową, więc poniżej zamieszczę przepis na same lody truskawkowe(...)dodajemy 6 kostek gorzkiej czekolady. Całość podgrzewamy mieszając, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawiamy do ostudzenia. Do pojemników nakładamy nieco gotowej masy truskawkowej i polewamy lekko polewą czekoladową i tak na przemian
Passions hobbies life