Proste, szybkie i niesamowicie czekoladowe ciasto, zaspokoi chęć na czekoladę na długi czas. Ciasto w konsystencji jest mięsiste i wilgotne, zamiast mąki wykorzystałam zmielone migdały, dzięki temu mogą skusić się na nie osoby na diecie bezglutenowej. Polecam!! Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezglutenowe Składniki: 6 jajek 160 g drobnego cukru trzcinowego 200 g gorzkiej czekolady 70 g zmielonych migdałów(...)kompotu z wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 50 ml śmietany kremówki 60 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie lekko studzimy. Wiśnie odsączamy z kompotu przekładamy do rondelka. Z pozostałego kompotu odlewamy ½ szklanki i mieszamy dokładnie z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Wiśnie podgrzewamy na małym ogniu
Mania GotowaniaTruskawkowe wnętrze z najprostszego ciasta ucieranego, z odrobiną chili dla pikanterii, otoczone czekoladowym i wilgotnym ciastem w typie brownie- tyle, że odrobinę lżejszym. Ciasto troszkę pracochłonne, jednak nieskomplikowane w wykonaniu, ot cała filozofia polega na tym, by najpierw upiec wersję truskawkową, wykroić foremką odpowiedni wzór, zalać czekoladowym ciastem i całość upiec ponownie. Wzór można dostosować do uroczystości, np. serce(...)pszenna- 180 g * jajka- 2 sztuki * cukier trzcinowy- 1/2 szklanki * olej- 1/2 szklanki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * aromat truskawkowy**- 1 łyżeczka * suszona chili- 1/2 łyżeczki * barwnik czerwony Ciasto czekoladowe: * czekolada gorzka- 200 g * masło- 180 g * mąka- 120 g * cukier- 3/4 szklanki * jajka- 3 szt. * proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka * ekstrakt z wanilii- 1 łyżeczka Dodatkowo: * czekolada mleczna
Kraina Miodem Płynącaprzepis na niesamowicie smaczne ciasto.Jest troszkę bardziej pracochłonne , ale gwarantuję , że na efekt końcowy warto czekać! Delikatne kruche ciasto pokryte truskawkową marmoladą i dwoma rodzajami kremu – cytrynowym i czekoladowym z nutellą , przełożone puszystym biszkoptem tworzy niezwykłą całość!Smaki idealnie ze sobą współgrają sprawiając , że po każdym kęsie mamy ochotę na więcej.Niebo w gębie!SKŁADNIKI:BLACHA 23 X 28BISZKOPT(...)śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone – 160 g * cytryna – 2 szt * żelatyna – 1 łyżeczka * woda – 1/4 szkl * cukier – ok. 3 łyżkiKREM CZEKOLADOWY : * mascarpone – 170 g * śmietana 36% – 100 ml * nutella – 60 gDODATKOWO : * marmolada truskawkowa – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Białka ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania
Ostra na Słodkozainteresowanemu przypadły do gustu.Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi, a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa (w której to książki użycie, szczerze mówiąc(...)gorącej wody500 ml śmietany kremówki (38%)nasączenie:sok z 1/2 cytryny4 łyżki zimnej wodykrem maślany:200 g miękkiego masła135 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki kakao3 łyżki mlekapolewa czekoladowa:200 g ciemnej czekolady (50%)80 ml śmietany kremówki (38%)45 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegodekoracja:czekoladowa kokarda1/5 łyżeczki złotego barwnika w proszkuBiszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzetortu pochodzi, o dziwo, od nazwy moskiewskiej restauracji, której szef kuchni był jego autorem. Tort jest od wielu lat niezwykle popularny zarówno w Rosji, jak i na całym świecie. Czekoladowe ciasto, przełożone pysznym kremem czekoladowym na bazie mleka skondensowanego, polane czekoladową polewą. Do tego glazura z brzoskwiniowego dżemu. Raj dla czekocholików. Koniecznie musicie go upiec. Tort nie jest trudny(...)mleka skondensowanego słodzonego 200 g masła 2 łyżki kakao przesianego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kieliszek wódki (do nasączenia) Glazura: 50 g konfitury brzoskwiniowej lub morelowej Polewa czekoladowa: 60 g gorzkiej czekolady 60 g masła Przygotowanie:Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Uwaga!! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao
Mania Gotowaniaprezentuje się na stole. Można je również upiec na święta, z pewnością zniknie jako jedno z pierwszych. Składa się z biszkoptu, kruchego ciasta na miodzie, kremu budyniowego i polewy czekoladowej. Całość tworzy przepyszne zestawienie. Przygotowanie ciasta nie jest szczególnie skomplikowane, ale wymaga nieco pracy, gdyż trzeba upiec dwa ciasta, przygotować krem i polewę czekoladową. Całą operację radzę zacząć od przygotowania(...)Krem: 1 l mleka 2% 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru (1/4 szklanki) łyżka miodu łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie) 200 g masła Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej łyżka kakao 5 łyżek mleka łyżka masła garść płatków migdałów do posypania Przygotowanie Biszkopt Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki
e-PrzepisyKulinarneCiasto Śpiąca Królewna to wypiek, obok którego nie można przejść obojętnie. Kusi swoim wyglądem, a kiedy się je spróbuje, zachwyca smakiem. Składa się z trzech kremów: czekoladowego, malinowego i białego budyniowego oraz słodkiej bezy na wierzchu. Spód ciasta stanowią herbatniki, ale również możecie upiec cienki biszkopt. Taki deser zrobi furorę na wszelkiego rodzaju przyjęciach czy kinderbalach, ale sprawdzi się również(...)kawy w leniwe niedzielne popołudnie z książką w ręku. Składniki na ciasto Śpiąca Królewna Krem czekoladowy: 500 ml mleka 2 żółtka 50 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (4 łyżki) 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki) 200 g dowolnych czekoladek (czekolada, cukierki czekoladowe, praliny itp.) 100 g masła Krem biały: 500 ml mleka 2 żółtka 50 g mąki
e-PrzepisyKulinarnepysznych warstw! Składa się z kakaowego biszkoptu z budyniową masą kawową z dodatkiem serka mascarpone, pomiędzy którą znajduje się wkładka w postaci bezy orzechowej. Wierzch ciasta to kawowo-czekoladowa galaretka, przygotowana samodzielnie. To mocno kawowe ciasto z chrupiącą warstwą orzechową, która świetnie komponuje się z delikatną i kremową masę budyniową z mascarpone. Nie należy ono do ciast przesłodzonych, gdyż(...)szklanki cukru 150 g masła 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej Beza orzechowa: 3 białka ok. 3/4 szklanki drobnego cukru 150 g włoskich orzechów Galaretka czekoladowo-kawowa: 600 ml wody 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 g mlecznej czekolady 2-3 łyżki cukru (lub więcej) 4 pełne łyżeczki żelatyny Dodatkowo: posypka czekoladowa 2-3 łyżki kawy zaparzonej
Kuchnia MagdaLenypysznych warstw! Składa się z kakaowego biszkoptu z budyniową masą kawową z dodatkiem serka mascarpone, pomiędzy którą znajduje się wkładka w postaci bezy orzechowej. Wierzch ciasta to kawowo-czekoladowa galaretka, przygotowana samodzielnie. To mocno kawowe ciasto z chrupiącą warstwą orzechową, która świetnie komponuje się z delikatną i kremową masę budyniową z mascarpone. Nie należy ono do ciast przesłodzonych, gdyż(...)szklanki cukru 150 g masła 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej Beza orzechowa: 3 białka ok. 3/4 szklanki drobnego cukru 150 g włoskich orzechów Galaretka czekoladowo-kawowa: 600 ml wody 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 g mlecznej czekolady 2-3 łyżki cukru (lub więcej) 4 pełne łyżeczki żelatyny Dodatkowo: posypka czekoladowa 2-3 łyżki kawy zaparzonej
Kuchnia MagdaLenyMeksykańskie pączki z czekoladą. Są lekkie, puszyste i wypełnione pikantnym kremem czekoladowym , który zwali Cię z nóg. Chrupiące i złociste pączki na zewnątrz, z gładkim i kremowym nadzieniem, te świąteczne i aromatyczne pączki są właśnie tym, czego potrzebujesz, aby stylowo zakończyć karnawał. Prosty, domowy pączek o lekko pikantnym nadzieniu, który zachwyci każde podniebienie. Pączek jest ekstra czekoladowy i kremowy oraz(...)szklanki cukru pudru – 3 jajka w temperaturze pokojowej – 8 łyżek miękkiego masła – 3 ½ szklanki mąki uniwersalnej – 1 ½ łyżeczki soli – olej do smażenia Nadzienie czekoladowe: – 4 jajka – 2 łyżki mąki kukurydzianej – ¼ szklanki cukru pudru – 3 ½ łyżki kakao – ½ łyżeczki soli – 1 szklanka mleka owsianego – 600 g gorzkiej czekolady – ¼ łyżeczki
Zdrowy Styl Joannykolejny przepis na Święta, tym razem coś słodkiego. Właściwie to połączenie słodyczy i cierpkiego smaku cytryn z dodatkiem imbiru - ciasto jest fajną alternatywą dla wszystkich ciast czekoladowych z pomarańczami, bo choć smaczne - mogą się w końcu każdemu znudzić. To jak, skusicie się w te Święta na małą zmianę? :) Składniki (na ciasto): 1 kostka masła 82% (200 gramów) 6 łyżek(...)całe jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka suszonego imbiru (można więcej) 1 słoik cytrynek z imbirem i miodem w syropie Składniki (na czekoladowy ganache): 100 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady 50 g masła 1 łyżka miodu 250 ml śmietanki 30% Składniki (na wierzch): około 300 gramów Maltesers cukier puder
Garniec Magalieserniki. Nie inaczej jest, gdy założyłam własną rodzinę: sernik po prostu być musi! :) Dlatego dziś prezentuję i polecam zarazem bardzo smaczny serniczek z wiśniami. Spód i wierzch wykonany z czekoladowego ciasta (z dużą ilością gorzkiej czekolady), wewnątrz znajduje się dość zwarta (ale aksamitna w swojej konsystencji) masa serowa o delikatnie waniliowym smaku. Wiśnie, jak to wiśnie – dają troszkę „kwasku(...)sprawiają, że sernik jest idealnie wyważony w smaku. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie możecie użyć innych owoców, jak choćby np.: jagód, brzoskwiń, czereśni albo śliwek. Składniki: Ciasto czekoladowe: 300 g mąki pszennej 350 g gorzkiej czekolady 50 g cukru 150 g miękkiego masła 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 1 czubata łyżka kakao szczypta soli Masa serowa
MyCookBook.plDziś zaproponuję przepyszne, drożdżowe i mięciutkie rogaliki z nadzieniem z kremu czekoladowego, masła orzechowego i masy kajmakowej, oblane polewą czekoladową i posypane solonymi orzeszkami. Przepis inspirowany był znanymi batonikami Snickers. Rogaliki można polać dowolną, swoją ulubioną polewą czekoladową. Ja zdecydowałam się na polewę w oparciu o dobrej jakości czekoladę mleczną. Z podanych składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych(...)mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 70 g cukru 200 ml mleka 100 g masła 2 jajka Nadzienie: 120 g masła orzechowego 150g masy kajmakowej 150g kremu czekoladowego Polewa: 200 g czekolady mlecznej 50 g masła 50 g śmietany kremówki Masło roztopić i wystudzić. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki
Świat Ciastakilka lat temu w czasie warsztatów z serów zagrodowych prowadzonych przez Gienio Miętkiewicza. Próbowaliśmy wtedy różnych nietypowych zestawień smakowych, m.in. właśnie gorgonzoli z czekoladą oraz popijanego miodem pitnym. W czekoladowym clafoutis gorgonzoli nie jest dużo, ale wystarczająco, aby dodać ciastu interesującej słoności, gdy natchniemy się na jej mały kawałeczek. Jeżeli jednak boicie się tego eksperymentu lub też nie lubicie gorgonzoli(...)możecie ją po prostu pominąć. Przepis na czekoladowe clafoutis z gruszką i gorgonzolą przygotowałam specjalnie dla Magazynu Green Canoe Style i to na ich stronie znajdziecie przepis. Stworzyłam go już jakiś czas temu, jeszcze przed erą deserów bez cukru, jego skład jest więc tradycyjny. Jednak zrobiłam go później po raz drugi wymieniając składniki na zdrowsze. Jeżeli więc chcielibyście zrobić lżejszą
Chilli Czosnek i Oliwa