Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym) 238masłem i obsypanej bułką tartą) lub 2 mniejszych keksówek i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Po ostudzeniu posmarować polewą czekoladową i udekorować według uznania
Di gotuje
Keks orzechowy 236szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 125 gram masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram orzechów włoskich Dodatkowo: 1 polewa czekoladowa Orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Masło przekładamy do rondla, rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlewamy ostudzone masło
Bajeczna Kuchnia
Makowe z wiśniami 2372maku 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa galaretka: 400 g wiśni mrożonych 1 galaretka wiśniowa polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/3 szklanki płatków migdałowych pozostałe: 1 galaretka wiśniowa Biszkopt: Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno,. ale nie przebijam. Dodaję stopniowo
wesoła kuchnia
Czekoladowy mus z fasoli 163koncentrację. Kofeina w nich zawarta redukuje stres, a kwas walerianowy ma działanie uspokajające. Podobne właściwości zapewnia również tryptofan, który jest wykorzystywany przez nasz mózg do wytwarzania serotoniny (hormon szczęścia, czekoladowa ecstazy!). Dodatkowo ziarna kakao są skarbnicą przeciwutleniaczy, te surowe mają ich nawet więcej niż czarne jagody czy czerwone wino. Mogą też pomóc w leczeniu chorób układu krążenia, a jego indeks
Gawron w rosole
Pierniczki mocno czekoladowe 204sodę oczyszczoną przyprawę do piernika i sól. 4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji, 5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc. 6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, i wycinamy dowolne kształty
vaniliowoczekoladowa
Delicja makowa z wiśniami i kawą wg Aleex 405nasączony biszkopt wyłożyć frużelinę wiśniową. Ja użyłam gotowej, z puszki, ale można zrobić samodzielnie. 13. Na warstwę owocową rozłożyć masę kawową, wyrównać. Wstawić do lodówki. 14. Przygotować polewę czekoladową: śmietankę wlać do garnuszka i zagotować. Wyłączyć gaz, gdy tylko zacznie wrzeć. 15. Do gorącej śmietanki włożyć połamane kawałki czekolady. Mieszać, rozcierając grudki. 16. Ostudzić. Ja przelałam polewę do miseczki
W mojej kuchni
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 168Madagaskaru, zaś gorszej jakości pochodzi z Indonezji Tahiti. Jej łagodny aromat podnosi smak wielu słodkich dań, puddingów, ciast, kremów i sufletów, czy lodów. Wanilię można wyczuć w wyrobach czekoladowych i wypiekach cukierniczych, czy w likierach. Jest nieodzownym składnikiem brzoskwiniowej melby i szarlotki oraz kremu caramel. Źródło: internet
Ciastka - domowe słodkości
Czy nieudane ciasto może być dobre? – Fale Dunaju 259efekt zniknie. Ale nie zniknął. Na ostatnią chwilę ściągałam masę z ciasta i zastąpiłam ją bitą śmietaną, na której z kolei nie chciała się zbytnio trzymać polewa czekoladowa, która dla bitej śmietany okazała się zbyt ciężka. Stąd efekt taki jak na zdjęciach Koniec końców ciasto gościom smakowało, zresztą mi również, ale męczy mnie do dzisiaj dlaczego to masło mi się
Relaxtime
Sernik z białą czekoladą i kakaowym spodem 547jednym jajku (całym) i dalej ubijać (masa będzie dość rzadka). Na koniec dodać olejek waniliowy. 4. Blaszkę o wymiarach 26x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce ciasto czekoladowe. Wylać na to masę sernikową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 80 minut funkcja góra-dół. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik
Kubki smaku
Popękane ciasteczka piernikowe 465Obłędnie pyszne, o miękkim i wilgotnym środku, a do tego mega, mega efektowne- popękane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o aromatyczny smak piernika (w końcu Święta tuż, tuż 🎄). Ich atutem- oprócz wyglądu i smaku- jest to, że zachowują bardzo długo świeżość*, po 2 tygodniach są tak samo miękkie jak po upieczeniu, serio! Dlatego też można upiec je 5-7 dni przed Świętami
Kraina Miodem Płynąca
Zimowe mini torciki 202kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć w formie gwiezdnych torcików pokrytych śnieżnobiałym lukrem. Aby jednak nie było tak monotonnie obsypaliśmy nasze gwiazdki czekoladowymi kamyczkami oraz owocową posypką. Sięgnęliśmy po produkty marki Delecta z serii Decorada i zostaliśmy pozytywnie zaskoczeni. Do tej pory żadna z wykorzystywanych przez nas ozdób nie miała tak intensywnego
Kuchnia od dwojga
Kakaowo-orzechowe ciasteczka z ciecierzycy 221możecie użyć puszkowanej) - jeden duży banan - proszek do pieczenia - 2 łyżki mąki owsianej - łyżka stewi ( lub inny słodzik np. syrop klonowy) - 2-4 łyżki mleka - łyżka masła orzechowego Część czekoladowa: - 3 łyżeczki kakao - rządek utartej gorzkiej czekolady Część orzechowa: - dodatkowa łyżka masła orzechowego - naturalny ekstrakt waniliowy - pokruszone ulubione orzechy Wykonanie: Wszystkie składniki na masę podstawową wrzucamy do miski
Gawron w rosole
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie) 690nagrzanym wcześniej do 180 stopni około 8-10 minut (w zależności od wielkości i grubości, na jaką udało się nam rozwałkować ciasto. Studzimy na kratce. Możemy je oblać polewą czekoladową lub lukrem - zyskają na smaku. RADA: Powidła powinny być bardzo gęste, smak dowolny, ale najlepiej śliwkowy lub inny kwaśny
Kolorowy Przepisownik
Tort biała czekolada z truskawką 379palnika. Do śmietany dodać „połamaną” białą czekoladę, wymieszać aż do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin (najlepiej na całą noc). Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubić (jak bitą śmietanę) do otrzymania gęstego kremu. Frużelina truskawkowa W garnuszku wymieszać truskawki z cukrem i wyciśniętym sokiem z połówki cytryny (mrożonych
Wypieki i Rumieńce
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 240okazać się, ze tego akurat nie trzeba dokupić. To samo dotyczy produktów do dekoracji - może nie trzeba ich wcale kupować, bo na dnie szuflady leży kolorowa posypka, drażetki czy czekoladowe płatki. Taki sposób, oprócz czasu, zaoszczędzi nasze pieniądze. Lista produktów gotowa? Teraz wystarczy podzielić ją ta produkty, które można kupić wcześniej oraz na te które trzeba kupić na końcu
Codzienna kuchnia niecodzienna