czekoladowe ciasta - 9354 przepisów (strona:470/624)

Krucha tarta z malinami, serkiem mascarpone i białą czekoladą 181

mąkę i sól. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Można włożyć do lodówki, ale nie trzeba. Dno i boki formy do tarty, o średnicy ok. 24 cm wylepić równomiernie ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 12-15 minut, aż nabierze złocistego koloru. Zostawiamy do przestudzenia. *W przypadku tarty pieczonej z nadzieniem czas pieczenia jest zależny od wypełnienia, zazwyczaj jest(...)mrożone) Czekoladę roztopić nad gorącą kąpielą wodną, lekko wystudzić i zmiksować lub wymieszać ręcznie rózgą z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i delikatnie połączyć z masą serowo-czekoladową. Przełożyć na wystudzoną tartę. Na wierzchu ułożyć maliny, bądź inne owoce, jak np. borówki, lub truskawki. Udekorować listkami mięty i cukrem pudrem. Smacznego! :) Jeśli spodobał ci się ten przepis, polub

Calzonella.com
Babeczki na Dzień Mamy 189

bombonierkę. Składniki na babeczki: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku 2 łyżki kakao 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem czekoladowy: 0,5 opakowania budyniu waniliowego (można też zrobić cały budyń i pół zjeść ;)) 1 szklanka mleka 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kakao +kolorowe cukiereczki(...)właśnie mini babeczek. Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Foremki wykładamy papierowymi papilotkami i przekładamy do nich po łyżeczce ciasta. Zostawiamy dość dużo miejsca, żeby wyrosły. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać

Ciastkozercy
Muffiny mocno czekoladowe z wiśniami 141

Zapraszam na pyszne muffiny mocno czekoladowe z wiśniami .   Pyszne , delikatne , wilgotne , rozpływające się w ustach :)Przepis na te pyszności znalazłam w Poradniku domowym  , nie była bym sobą gdybym czegoś tam nie dodała :) oczywiści wiśnie które uwielbia moja rodzina :)   Składniki : 2 szklanki mąki  1/2 szklanki cukru  1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju(...)jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche , do drugiej miski dajemy składniki mokre  . Następnie suche składniki mieszamy z mokrymi , dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy. Foremki do muffinek napełniamy ciastem na wierzch układamy wiśnie delikatnie wciskając w ciasto . Po upieczeniu wiśnie maja być widoczne na wierzchu . Pieczemy w temperaturze 190 stopni do suchego patyczka ( około 15 / 20 minut ). Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Wyjątkowa polewa do piernika 314

baaardzo ciekawą polewę, dzięki której Wasz piernik (i nie tylko)  nabierze zupełnie nowego charakteru! Polewa jest czekoladowa z lekkim złamaniem tej słodyczy poprzez powidła śliwkowe, które nadają delikatnej kwaskowatości i posmaku śliwek i ten właśnie dodatek sprawia, że polewa ma naprawdę wyjątkowy smak. Nie rozlewa się, jest gęsta i bardzo dobrze zastyga. Jeżeli nie jesteście przekonani do tej polewy(...)łyżka Do małego rondelka wrzucić połamaną czekoladę, dodać powidła i wlać olej. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do roztopienia się czekolady i połączenia składników. Lekko przestudzić i smarować powierzchnię ciasta. Smacznego! :) * jeżeli lubicie bardziej wytrawne smaki, to można użyć gorzkiej czekolady

Kraina Miodem Płynąca
"CZEKOLADA" CARLA BARDI - recenzja książki 136

więcej na temat książki, która urzekła mnie od pierwszej chwili. Okładka od razu zadziała jak magnez, przepiękna fotografia autora Brenta Parkera Jones'a, na której dumnie prezentuje się tort czekoladowy przyozdobiony płatkami kwiatów i owocami. W jednej chwili sięgnęłam po tą pozycję i już jej nie wypuściąłm z rąk. Z każdą kolejną kartą tej książki zachwycałam się bardziej, fotografie(...)kulinarnej zdobywała u swojej mamy, obecnie mieszka nad jeziorem Bolsena i prowadzi własną winnicę.   Książka zawiera 140 przepisów kulinarnych, podzielonych na kategorie tj., sztabki, bronie i ciasteczka; babeczki, ciasta i rolady, tarty, placki i inne wypieki; lody i desery na zimno; drinki i łakocie.   Każdy przepis jest dość szczegółowo opisany, podane są czas przygotowania potrawy, czas pieczenia, ilość

SMYKWKUCHNI
Muffinkowe torciki z kremem krówkowym 195

mini torciki muffinkowe. Bazą do ich stworzenia jest gotowy produkt Delekta - "Babeczki na 1001 sposobów" o smaku czekoladowym. Składniki: 1 opakowanie Delekta  "Babeczki na 1001 sposobów" o smaku czekoladowym 2 jajka 100 ml mleka 100 ml oleju  Krem: 200 ml śmietanki 30% 4 łyżki gotowej masy kajmakowej/krówkowej 1 łyżka żelatyny woda do namoczenia żelatyny ponadto: biały lukier(...)Przygotować małą blachę - wyłożyć papierem do pieczenia. Masą napełnić 6 otworów formy na babeczki, resztę masy wylać na blachę. Babeczki piec w 180 stopniach C przez około 20 minut, ciasto nico krócej, wystarczy 12-15 minut. Babeczki i ciasto ostudzić. Wyjąć z formy. Z ciasta wykrawać szklanką odpowiadającą średnicy babeczki koła. Muffinki przeciąć w połowie. Żelatynę namoczyć w wodzie. Śmietankę

kolorowotorcikowo
MINI SERNICZKI Z OWOCAMI 346

   Błyskawiczne,  urzekające swym wyglądem i dosłownie powalające smakiem, tak w skrócie można określić te małe cuda. U nas były już dwukrotnie, w dwóch

Smaczne Zdrowe
Cake pops z pijanych śliwek suszonych- Walentynki 102

Wyglądem przypominające popularne cake pops'y w środku kryją miłą niespodziankę w postaci mocno rumowych śliwek. Myślę, że to fajny pomysł na walentynkową niespodziankę. Składniki: 20

Tradycyjna Kuchnia
Domowe pralinki z masłem orzechowym 146

Zawsze wydawało mi się, że są pracochłonne, co okazało się zupełną nieprawdą. :-) Postanowiłam ułatwić sobie zadanie, wybrałam trzy proste składniki i w banalny sposób je ze

Szefowa kuchni
Sernik wiedeński z rodzynkami 503

cóż, nie jest to ciasto dietetyczne, ale za to nad wyraz smaczne. Puszysty sernik wiedeński jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję. Składniki - proporcje na formę prostokątną o wymiarach 28x19x7 cm lub okrągłą o średnicy 26 cm Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 1 kg tłustego, 2-3 krotnie zmielonego(...)lepiej ekstraktu waniliowego) rodzynki (mogą być wcześniej namoczone w rumie) i ewentualnie drobno pokrojona skórka pomarańczowa (czasami w sklepach można kupić mieloną skórkę pomarańczy) szczypta soli  opcjonalnie polewa czekoladowa Przygotowanie Żółtka oddzielić od białek. Obie mąki przesiać i wymieszać ze sobą. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym żółtku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czekoladowo-waniliowy budyń z kaszy jaglanej ze śliwkami 131

dość, że można je pałaszować bez wyrzutów sumienia, to jeszcze świadomość, że są pełne korzystnych wartości odżywczych, sprawia, że nie można ich nie lubić! Fajnym fit zamiennikiem do wielu ciast i deserów jest znana i lubiana kasza jaglana, która stanowi genialne tło dla nowych smaków. Ten budyń to świetna bezmleczna i bezglutenowa alternatywa, a w dodatku świetnie wygląda! Jest kremowy(...)można podmienić na ulubione przyprawy, skórkę z owoców cytrusowych, czy cząstki owoców. Ten przepis potraktuj jako pomysł i stwórz samodzielnie swój ulubiony budyń jaglany! Chociaż nie ukrywam, że ta czekoladowo-waniliowa wersja ze śliwkami jest przepyszna! ;) * SKŁADNIKI na 2-4 porcji 200 g kaszy jaglanej 300 ml śmietanki kokosowej (zebranej z góry z puszki po mleku) 4 łyżki syropu klonowego

Food Square
Stefanka czekoladowa-bez pieczenia 553

proste do zrobienia , herbatniki bardzo szybko miękną więc nie trzeba czekać całą noc-wystarczy  godziny-polecam Składniki: 60-70 szt herbatników maślanych 800 ml mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 150 g cukru 250 g masła 3 łyżki rumu 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy Przygotowanie: budynie z połową cukru mieszamy(...)łatwiej je wyjmiemy) w blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników ,na to 1/3 masy znowu herbatniki,i kolejną część masy,znowu herbatniki,trzecią część masy i na wierzch ostatnie herbatniki,ciasto dajemy do lodówki żeby stężało na ok 2-3 godz po tym czasie wyjmujemy przykrywamy deską i przewracamy do góry nogami zdejmujemy folię,ubijamy kremówkę dodajemy cukier puder i wykładamy

Swojskie jedzonko
Sernik "Kopiko" 239

mąki kukurydzianej biała polewa do dekoracji Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną połączyć z cukrami, kawą rozpuszczalną, żółtkiem, proszkiem do pieczenia, dodać masło oraz śmietanę zagnieść ciasto kruche, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem o wym 24/28 cm. 2. Masa serowa: Zmielony twaróg utrzeć z cukrem oraz żółtkami wlać budyń rozrobiony w mleku, dodać mąkę kukurydzianą oraz masło zmiksować. Białka ubić(...)trzeciej części wlać resztę kawy i wsypać łyżeczkę ciemnego kakao wymieszać, wyłożyć na wierzch. Piec 50 minut w temp 175*c. 4. Po upieczeniu zimny sernik udekorować białą polewą czekoladową. Schłodzić.                                                         Życzę

Wanilia i Kardamon
Ciasto Kinder Pingui 157

łyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy i wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy. Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy(...)Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem. Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto Kinder Pingui 241

łyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy i wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy. Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy(...)Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem. Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny

e-PrzepisyKulinarne
Sernikobrownies z malinami 151

sernik czy brownies,bo mozecie oba przysmaki zjesc jednoczesnie.Do tego swieze maliny i gotowe.Mhm...po prostu pycha!A jaki zapach...Podczas pieczenia unosi sie zniewalajacy zapach czekolady i malin. Ciasto upieklam w foremce 23x30 cm.Zapraszam do przepisu. Skladniki: spod na brownies: 200 g gorzkiej czekolady(75 %) 80 g masla 120 g cukru 2 jajka 1/2 extraktu z wanilii(...)cukrem i extraktem z wanilii. Odstawic do wystygniecia. Foremke wylozyc papierem do pieczenia. Wlaczyc piekarnik i nastawic na 180 ° C. Na nalozenie serowe zmiksowac wszystkie skladniki. Przestudzona mase czekoladowa zmiksowac z jajami. Maka wymieszac z sola i soda oczyszczona. Przy pomocy szpatulki polaczyc mase czekoladowa z maka.Nie mieszac za dlugo! Rozsmarowac rownomiernie na blaszce wylozonej papierem.Na to wylozyc przygotowana mase

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki bananowo – czekoladowe 172

dość! Bo czy można mieć ich dość , kiedy to są niezliczone ilości przepisów ,smaków i możliwości ich zrobienia?! Dziś padło na muffinki czekoladowe ! Połączyłam je z bananami i płatkami migdałowymi - efekt niesamowity! Zobaczcie jak je zrobiłam! SKŁADNIKI: - mąka – niepełna szklanka - kakao – 2 łyżki - cukier – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – szczypta - płatki migdałów(...)mlekiem i roztopionym masłem. Dodajemy olejek migdałowy. Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników. Foremki do muffinek ( u mnie jak zawsze silikonowe! )wypełniamy ciastem ( do ok. 3/4 wysokości ). Pieczemy w temperaturze 190ºC, przez około 25 minut, aż będą ładnie rumiane. Smacznego

Ostra na Słodko
SERNIK NA KORZENNYM SPODZIE 196

Święta coraz bliżej...w związku tym w domu coraz częściej pachnie korzennymi przyprawami, które używamy do dań i wypieków. Ciasteczka korzenne, w tym również te troszkę

Z Majeczką w kuchni
Ciasto „Cycki Murzynki” 207

Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy  cukier. Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Wszystko delikatnie mieszamy drewniana łyżką Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.   Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni.    Biszkopt  makowo-kokosowy: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy(...)masłem. Dodajemy po łyżce budyniu. Ostudzony biały biszkopt smarujemy dżemem i na to kładziemy biszkopt makowo-kokosowy Następnie smarujemy kremem i układamy biszkopty moczone w alkoholu Przegotowujemy polewę czekoladową. Cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do połączenia składników.  Dodajemy kakao  kakao i dokładnie mieszamy. Lekko podgrzewamy. Polew wylewamy na biszkopty. Każdy biszkopt dekorujemy rodzynką

W kuchennym oknie Ewy
Amerykańskie donaty- pączki z dziurką 182

oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło w ciepłym miejscu bez przeciągów (więcej przeczytasz TUTAJ ) Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i za pomocą szklanki wykrawać koła. Mniejszą foremką (posłużyłam się kieliszkiem) wykrawać dziurki. Pączki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić(...)celu cukier puder (ok.1 szkl) ucieramy z kilkoma łyżkami wody lub soku z cytryny. Dodatkowo można zabarwić go barwnikami (u mnie niebieski i różowy). Można również przygotować polewę czekoladową: tabliczkę czekolady rozpuścić z 3 łyżkami mleka. Jeszcze ciepłe pączki udekorować lukrem lub polewą czekoladową i obsypać kolorową posypką, kokosem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Brzoskwiniowiec z masą makową 163

przekonać :) Składniki: Tortownica 26cm: Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 dkg pokruszonych wafelków czekoladowych szczypta soli Masa makowa: 1 serek mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 250g śmietany 30% 350g masy makowej z puszki np Helio Ponadto: puszka brzoskwiń (ok 800g) paczka wafli okrągłych(...)szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc

Kuchnia w czekoladzie
Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka 174

Czym Szwajcarzy zajadają się w okresie Bożego Narodzenia? M. in. tymi oto smacznymi ciasteczkami o intensywnym czekoladowo-migdałowym smaku z korzenną nutą. Dziwię się, że tylko w okresie świątecznym, bo ja mogłabym je wcinać przez cały rok, są tak uzależniające :) Polecam! Składniki (2 blachy - ok. 38 szt. ciasteczek): 250 g mielonych migdałów 150 g cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki(...)drugiej misce ubić pianę z białek. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z ubitymi białkami i likierem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą foremek wyciskać ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na 5 godzin (lub na całą noc). Piec

Domowa Cookierenka Agi
Tiramisu w pucharkach- ocknij się :) 104

Tiramisu to najpopularniejszy deser spożywany we Włoszech. "Tirarsi sù" po włosku oznacza – ocknij się, przebudź się, ale również poderwij mnie. Nic dziwnego w tej nazwie, ponieważ

Tradycyjna Kuchnia
Sernik cytrynowy z czekoladą Bajeczną 199

Serniki mogę piec i zjadać do znudzenia! Orzeźwiająca wersja cytrynowa, z przepyszną czekoladową "kruszonką" zadowoli najbardziej wymagającego łakomczucha. Prosty do przygotowania, w sam raz na leniwe niedzielne popołudnie.  Spód: 250 g herbatników pół opakowania masła Sernik: 1 kg twarogu 250 g śmietanki 36% 5 jajek szklanka cukru pudru 2 cytryny 2 łyżki mąki Wierzch: 3-4 batoniki Bajeczne(...)dodajemy do masy twarogowej. Cytryny myjemy dokładnie, ścieramy skórkę, starając się nie dodać białej części (jest gorzka). Wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do sera. Wylewamy na spód ciasta i wrzucamy do piekarnika na co najmniej godzinę w 170 stopniach. Pieczemy do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach.      Batoniki kroimy na mniejsze kawałki, mogą to być

sama złodycz
TOFFIK 117

QuchniaKaroli na Opolską Żarłostację. Jakież było nasze zdziwienie, gdy podczas tworzenia naszego menu o serniku pomyślałyśmy na zupełnym końcu. A przecie ż to jedno z moich najbardziej ulubionych ciast. Polecam serdecznie spróbujcie, wart jest grzechu :) SKŁADNIKI: 80 dag tłustego zmielonego sera 4 jajka 200g dobrej gorzkiej czekolady ok 200 g masy kajmakowej orzechowej 1 szklanka cukru pudru 200 g ciastek(...)tortownicy  o średnicy 22cm,  nakładamy rozkruszone na mąkę ciastka wymieszane  z roztopionym masłem ( całość powinna przypominać w konsystencji mokry piasek).  Następnie wlewamy najpierw masę czekoladową a potem masę kajmakową.  Całość lekko mieszamy widelcem od dna, aby uzyskać wzór marmurkowy.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160stopni C i pieczemy przez około 40 minut

Kuchnia w opałach
Miodownik 138

" Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Coraz więcej propozycji wpada mi w oczy, ale wcale nie jestem nimi zachwycona, być może jest to związane z minionymi świętami

Słodkie Przyjemności
Czekoladowo-krówkowe babeczki! 147

Święta to okres pierników, marcepanów i innych słodyczy,  na które można sobie bezkarnie i bez wyrzutów sumienia pozwolić (wszystko oczywiście w granicach rozsądku :D). Dziś postanowiłam zrobić meeega czekoladowe i słodkie babeczki, które zostały pochłonięte w 2 dni! Składniki (12 muffinów) 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli 1 łyżka sody(...)Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę. Przelewamy ciasto do foremek. Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne, by nie były przypalone, a patyczek był mokry. Są strasznie słodkie, dlatego nie dodawałam

Kitchens Alphabet