serek labneh z pistacjami i za'atarem. Do tego dostajemy przygotowaną na miejscu pitę i pieczywo ze śliwką. Następnie na stole pojawia się pastilla, czyli kurczak zawinięty w ciasto filo z płatkami migdałów i cynamonem (28 zł|) oraz pikantna zupa harira z ciecierzycą, soczewicą i jagnięciną (18 zł). Na drugie danie zamawiamy gicz cielęcą z karmelizowaną cebulą, rodzynkami, pieczonym selerem(...)której znajduje się restauracja. Została ona niedawno odrestaurowana i naprawdę pięknie się prezentuje. Zobaczcie sami na zdjęciach poniżej. I przyszedł czas na desery ! Przed nami pojawił się mus czekoladowy z pieczoną śliwką, papryką i wiśniami (22 zł), mus jerozolimski z granatem i sezamem (20 zł), bazyliowa panna cotta z dżemem pomidorowym (18 zł) i domowa chałwa z owocami. Wszystkie
Kulinarne przygody GatityKandyzowana skórka pomarańczy, bardzo aromatyczna i słodka, to idealny dodatek do ciast i ciasteczek. Nie tylko świątecznych, choć mi osobiście zapach pomarańczy zawsze przywołuje na myśl zimę i Boż e Narodzenie. składniki: skórka z 2 pomarańczy 6 łyżek cukru 6 łyżek wody wykonanie: Skórki pomarańczy moczę w zimnej wodzie około 24 godzin (nie dłużej, bo mogą zacząć fermentować(...)minut do momentu, kiedy skórka będzie szklista, a syrop niemal całkowicie wyparuje. Tak przygotowaną skórkę przechowuję w lodówce zamkniętą w słoiku. Dodaję ją do piernika, keksu, sernika czy czekoladowych muffinów
babka w formieIdealny pomysł na pyszne śniadanie dla dzieci i dorosłych! Ostatnio na blogu podawałam Wam przepis na gofry czekoladowe, który to przypadły Wam do gustu. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na gofry blondi, tj. z użyciem mleka kokosowego. Gofry robię bardzo często na śniadania i przygotowuję je na chyba wszystkie możliwe sposoby, pomyślałam zatem, że zbiorę te moje przepisy na gofry(...)łyżki cukru (można zastąpić słodzikiem lub miodem) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - ekstrakt z wanilii bądź ziarenka z laski wanilii, bądź cukier waniliowy - olej kokosowy do ciasta dodajemy 2 łyżki, i około 1 łyżka do smażenia Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj mleko, jajka i cukier. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką, na sam koniec dodaj olej kokosowy
SMYKWKUCHNINajprostsze i najszybsze ciasto bananowe jakie znam .Dodatek gorzkiej czekolady sprawia,że jest jeszcze smaczniejsze. Nie trzeba wyjmować miksera,wszystko wymieszasz widelcem lub trzepaczką ręczna. Składniki : mała keksówka Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!. 2 bardzo dojrzałe banany plus odrobina soku z cytryny 1 jajko 100 g brązowego cukru 75 g masła,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 170 g mąki(...)połączenia. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z sodą ,sól i czekoladę i ponownie mieszamy na jednolitą masę .Krótko .Na foremkę wyłożoną papierem lub natłuszczoną masłem wykładamy masę bananowo – czekoladową ,wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 175 stopni przez około 45 minut . Czekamy aż przestygnie i dopiero kroimy .Smacznego
Ladylaura.mąki. Na koniec dolewamy lekko podrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma konsystencję, ciasta pierogowego, jest delikatne, ale wydaje się dość zbite - tak ma być! Gdy wyrobione ciasto jest już gładkie, rozwałkowujemy je na placek grubości 1cm. Wykrawamy okrągłe pączki, a w środku dziurkę. Musicie uważać, aby dziurka w środku nie była zbyt duża, bo pączki z dużą(...)stron na złoty kolor, odsączamy na papierowym ręczniku a na koniec dekorujemy wedle uznania.Pączki nie są zbyt słodkie , dlatego można poszaleć z dodatkami. Nam najlepiej smakują z czekoladową polewą. Tabliczkę gorzkiej czekolady, rozpuszczam w rondelku z 1 łyżeczki masła i w takiej ciepłej maczam ostudzone pączki, posypujemy kolorową posypką i gotowe. A wszystkim kobitkom radze dziś wszamać
Farmażonydalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao (najlepiej wszystko razem przesiewać przez sitko bezpośrednio do masy jajecznej). Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części(...)pół i w oryginalnym przepisie jest po prostu przełożyć kremem ale jak dla mnie to za nudne więc przełożyłam najpierw dżemem z wiśni na to krem a polałam polewą czekoladową zrobiona z 2 łyżek masła, 2 łyżek wody, 1 łyżki cukry i ok 2-3 łyżek gorzkiego kakao. Jak polewa jest gorzka to fajnie podkreśla smak masy i wisienek
sierotka maRysia w kuchniktórych nie czujemy się zbyt dobrze. A ból odbiera nam radość nawet z jedzenia. Gdy "stajemy już na nogach" nie możemy od razu sięgnąć po ukochane przysmaki. Pieczone ciasta, ciasteczka,... - niestety nie są w zasięgu naszej ręki. Dlatego, aby ukoić nasze kubki smakowe, musimy pokusić się na coś innego. Tak też było i u mnie. I stąd pomysł na prezentowany(...)cukrem, przecisnąć przez sito) 12 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 średni banan opcjonalnie czekoladowe serduszko lub starta czekolada Przygotowanie: Mleko, śmietankę i cukier gotuje w garnku z grubym dnem. Dodajemy 12 łyżek kaszy manny ciągle mieszając. Gdy masa zaczyna gęstnieć dodajemy sok malinowy. Mieszamy jeszcze
Słodkie okruszkiWitamy serdecznie, Tym razem przedstawimy Państwu pomysł na słodki przysmak jakim są czekoladowe naleśniki. Są one wyśmienitym pomysłem zarówno na podwieczorek czy też na przekąskę, gdy złapie nas cukrowy głód :) Przepis ten jest dość prosty więc sądzimy, że największy lamus kuchenny da sobie z tym radę :) Oto lista składników, których użyliśmy: Pancakes: * 2 jaja * 1/2 szklanki cukru(...)cukier oraz cukier wanilinowy. Po dokładnym wymieszaniu tych składników dolaliśmy olej, mleko i żółtka jaj (po oddzieleniu ich od białek oczywiście). Wszystko razem miksujemy i gdy uzyskamy gładką konsystencję ciasta, przechodzimy do ubijania białek na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana jest już gotowa, delikatnie dodajemy ją do ciasta i wolno mieszamy by ciasto zyskało objętość
Wspólne smakijuż bez znaczenia. Jestem miłośnikiem leniuchowania z jedzeniem w ręku. Cieszę się, że nastał słoneczny sezon! No dobra, a co mam dla Was na tę cieplutką niedzielę? Naleśniki czekoladowe! Bardzo smaczne, mało słodkie, delikatne i proste w przygotowaniu. Do tego aksamitny serek waniliowy i aż chce się jeść! Na dworze ;)" Składniki : 5 szklanek mąki tortowej 3 łyżki kakao 3 łyżki(...)wodą i ekstraktem waniliowym. Wszystko dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach, tak aby pozbyć się grudek. Pod koniec miksowania dodajemy olej. Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem/masłem wylewamy niewielką ilość ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy około minuty z jednej strony, przewracamy na drugą i chwilę podsmażamy. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania się ciasta. Przygotowujemy nadzienie. Do miseczki wrzucamy pokruszony
Słodkie PrzyjemnościMega pyszne, dla miłośników czekolady. Mocno czekoladowe , biała czekolada przełamuje troszeczkę smak , dodając słodkości muffinkom. Aby mieć czekoladę białą płynną , to polecam zagrzać muffinki w mikrofalówce, pod warunkiem , że nie mają polewy. Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 - 30 minut źródło : "Moje smaki życia " Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.( ostudzić ) Składniki mokre : kefir , jajko,rozpuszczona czekoladę z masłem. Składniki suche i mokre wymieszać ze sobą tak ,aby masa pozostała grudkowata. Część ciasto wylać do foremki muffinkowej , położyć kostkę białej czekolady i przykryć następną porcją ciasta. Włożyć muffinki do piekarnika i piec ok. 25 - 30 minut. w temp. 180 C. Smacznego
Słodkości i nie tylkoLussekatter są bardzo puszyste i delikatnie maślane. Najlepsze w dniu upieczenia. Szwedzi spożywają je na śniadanie wraz z gløggiem (czyli grzanym winem z przyprawami korzennymi), a dzieci z napojem czekoladowym. Polecam w okresie świątecznym! Za przepis dziękuję mojej znajomej ze Szwecji – Marcie :) Przy okazji pozdrawiam również mieszkającą w tym kraju Monię :) Składniki: 50 g świeżych drożdży 100 g masła(...)cukier. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wsypać część mąki, wymieszać łyżką. Wsypać resztę, wymieszać, a gdy łyżką będzie już ciężko zacząć wyrabiać rękoma. Wyrabiać około 10-15 minut. Ciasto ma być elastyczne i odrywać się od miski i rąk. Można pod koniec wyrabiania dodać odrobinę mąki (nie za dużo, gdyż więcej mąki spowoduje, że bułeczki będą twarde). Miseczkę przykryć
Moja DelicjaDobra alternatywa dla gorącej kawy w te upalne dni to kawa mrożona. Ma też ona tą zaletę, że łączy w sobie orzeźwiający napój i słodki deser
Smaki Ewygładką masę. To samo robimy z drugim żółtkiem i resztą cukru. Teraz stopniowo dolwewamy sok z cytryny i mieszamy. Blaty ciasta przekładamy kremem z bitej śmietany. Boki i wierzch ciasta pokrywamy kremem maślanym. Tort chłodzimy w lodówce przez 3 godziny. Pod koniec tego czasu robimy masę z pianek. Pianki marshmallow z wodą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy od czasu(...)Kładziemy na tort posmarowany w całości kremem i chłodzimy w lodówce minimum 1godzinę. Do przyklejania ozdób używamy rozpuszczoną piankę. To naprawdę świetny klej. Ja użyłam czekoladowych literek, plastikowej ozdoby minionka i żółtych tic taków
KuchcikoweLovebiszkopt: 6 dużych jajek 1 i 1/3 szklanki mąki 2 duże łyżki kakao 1,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na krem czekoladowy: 200 ml śmietanki kremówki 150 g czekolady deserowej na krem malinowy: 300 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 1/2 opakowania malinowego zagęstnika do śmietany 1/2 szklanki malin dodatkowo: duży banan(...)pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarujemy, żeby biszkopt się przykleił dzięki czemu będzie równy i nie opadnie). Przełożyć ciasto do tortownicy i piec w 180*C około 40 minut. Po upieczeniu zostawić w formie do następnego dnia i dopiero wtedy obkroić boki, wyjąć biszkopt i przekroić na trzy blaty
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPogoda w ten weekend nie rozpieszcza, więc na poprawę humoru proponuję błyskawiczny, obłędnie czekoladowy deser - chocopots. Pod chrupką zewnętrzną warstwą kryje się przepyszny, płynny, czekoladowy środek. Mniam :) Jeśli macie mniejsze kokilki (o śr. 8 cm i wys. 4 cm) deser można przygotować z połowy porcji - wyjdą 4 smakowite chocopots. Składniki (na 5 kokilek(...)misie miksera utrzeć jajka z cukrem pudrem do białości, dodać mąkę i dokładnie zmiksować. 5. Następnie dodać rozpuszczone masło z czekoladą, jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać. 6. Ciasto rozlać do kokilek. Piec przez 20 min. 7. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Podawać jeszcze ciepłe. Źródło/ Inspiracja: chocolatechocolateandmore.com
Domowa Cookierenka Agipomocą ząbkowanej strony noża dołączonego w zestawie przystąpiłam do wykrawania blatów na tort. Cały zabieg polega na wsuwaniu w otwory obręczy noża i przesuwaniu go po całej powierzchni naszego ciasta. W połowie okręcamy obręcz o 180 stopni i zajmujemy się druga stroną. Cały system pokazany jest w bardzo przystępny sposób na opakowaniu produktu. Okazuje się, że jest to bardzo(...)prawie 30cm. Z jednej strony ząbkowany z drugiej gładki- świetnie sprawdził się również przy nakładaniu kremu. Na sam koniec wypadałoby się pochwalić efektem końcowym, wiec dorzucę do testu zdjęcie czekoladowego tortu, który przygotowałam z pomocą kompletu Zenker'a dostępnego w sklepie internetowym www.redcoon.pl Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytJakiś czas temu opublikowałam przepis na torcik Ferrero Rocher i obiecałam, że będę zamieszczać przepisy na ciasta inspirowane znanymi wafelkami, czekoladkami, etc. Dzisiaj przedstawiam przepis na Knoppersa w wydaniu pischingera. Jest naprawdę dobry! Knoppers Składniki: 4 wafle (andruty), 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 275 g miękkiej margaryny, 1 szklanka mleka w proszku, 200 g kremu orzechowego(...)Kiedy orzechy wystygną to drobno je siekamy. 100 g margaryny ucieramy na gładką masę, dodajemy krem orzechowy, kakao, 1/2 szklanki orzechów i całość dokładnie mieszamy. Wafel smarujemy połową masy czekoladowej. Przykrywamy waflem, którego smarujemy całą masą mleczną. Ponownie przykrywamy waflem na którym rozprowadzamy pozostałą część masy czekoladowej. Na masę czekoladową kładziemy wafel który smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą
paapilotkaadrugi: też bym czasem wszamała batona :/ Ale po chwili wyciągam swój pojemnik i jestem równie zadowolona co One, ale dużo zdrowsza, jest moc! Dziś wrzucam przepis na pyszniutkie ciasto kokosowe z fasoli - mega zdrowe, mega łatwe, mega niskokaloryczne i mega dobre! Składniki: 250g ugotowaniej białej fasoli 25g odżywki białkowej (opjonalnie) - zastępczo 20g mąki i aromat waniliowy 1 banan (opcjonalnie(...)Delikatnie łączymy z białkami. Przekładamy do sylikonowej formy lub metalowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami. Pieczemy ok. 30-40 min. w 180 stopniach. Podajemy z domowym kremem czekoladowym , dipem ZERO KALORII, 100% dżemem lub samodzielnie
Czarnawisienkagodz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką do babeczek wycinać kapelusze a szklanką tyle samo spodów, w których należy zrobić wgłębienie na nóżki grzybka. Resztę ciasta rozwałkować, wycinać niewielkie trójkąty, nakładać po odrobinie ulubionej gęstej konfitury. Zwinąć w rulon. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku. Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek(...)budyń, przestudzić. Margarynę i masło utrzeć z cukrem i żółtkami, na koniec dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładać do kapeluszy, dociskać spodami na nóżkach. Polać polewą czekoladową. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkości