czekoladowe ciasta - 9354 przepisów (strona:231/624)

Czekoleonka 184

Czekoladowym Napoleonie pora na czekoladową napoleonkę. Taka tam klasyka w nieco odmienionym wydaniu. 2 łyżki kakao, a różnica w smaku i wyglądzie kolosalna. Mimo tych kombinacji jest prosto, pysznie i elegancko. Ciasto: 3/4 kostki margaryny lub masła 3 łyżki cukru 6 łyżek śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mąka ile ciasto pochłonie Z podanych składników zagniatamy kruche

Cynamonowe szczęście
Ciasto ze słonecznikiem na 1 urodziny 7070

biszkopt przygotowanym ponczem, wyłożyć masę (odłożyć trochę na wierzch) położyć drugi nasączony blat biszkoptu, posmarować wierzch biszkoptu i posypać resztą słonecznika. Można zrobić gorzką polewę czekoladową (na zdjęciach w wersji z polewą i bez). Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Prosty i pyszny piernik wileński- na mące żytniej 201

przyprawa do pierników- 2 czubate łyżki * kakao- 1 czubata łyżka * proszek do pieczenia- 1 czubata łyżeczka * szczypta soli Dodatkowo: * masa marcepanowa- 400 g * powidła śliwkowe- cały słoiczek *  polewa czekoladowa do piernika * posiekane orzechy Przygotowanie: Mąkę lekko zrumienić na suchej patelni (trzeba cały czas mieszać i uważać, żeby jej nie spalić. Powinna mieć kolor kawy z mlekiem) i przesypać(...)przełożyć marcepanem i powidłami. Składać w kolejności: spód piernikowy -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> masa marcepanowa -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> ponownie ciasto piernikowe itd., a na koniec polewa czekoladowa -> posiekane orzechy włoskie. * inspiracją był przepis z bloga  Przy Dużym Stole

Kraina Miodem Płynąca
Babeczki mocno czekoladowe z syropem różanym 182

najsmaczniejsze zastosowanie :) "Odkopując" stare przepisy trafiłam na babeczki, które są bardzo puszyste i świetnie komponują się zarówno z bitą śmietaną, owocami, jak i z najróżniejszymi polewami - nie tylko czekoladowymi. Dzisiaj zatem to właśnie wspomniany syrop stał się polewą :) Składniki na około 18 muffinkowych foremek: 250 g margaryny , 3/4 szklanki cukru , 1/2 szklanki wody , 6 łyżek gorzkiego kakao(...)babeczki upiekłam w innych, niż muffinkowe, foremkach. Jednak ilość ciasta jest przewidziana na około 18 standardowych.) Babeczki same w sobie nie są zbyt słodkie, dlatego wyśmienicie smakują polane syropem różanym.   Gorąco polecam Wam ten z  Anielskich Przysmaków.  Jest gęsty, aromatyczny i idealnie komponuję się nie tylko z czekoladowymi wypiekami. Smacznego! Tych, którzy nie znają jeszcze produktów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mazurek Paryski Wielkanocny 236

wierzch gotowego ciasta czekoladą, polewą lub kajmakiem, dzięki czemu nasze smaczne kolorowe ozdoby przykleją się do mazurka i będą się pięknie prezentowały na czekoladowym lub lukrowym tle. Mazurek przygotowuje się zazwyczaj z kruchego ciasta, może być przekładane warstwą kolejnego ciasta, np. ciastem maślanym (ja taki Wam dziś zaprezentuję). Można przygotować go także z ciasta piaskowego (połączenie

Zasmakuj Kuchni
kostki czekoladowo-piernikowe z marmoladą 146

pojedyncze piernikowe kostki. Ciasto ma dodatek czekolady więc jeśli ktoś nie lubi pierników, może pominąć dodatek przyprawy do piernika, wtedy kostki będą po prostu czekoladowe.  *foremka 23*23 czyli 9 dużych kostek Składniki: na ciasto: 150 g masła 150 g mąki tortowej Lubella 6 jajek 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej 150 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Brownie 190

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok 18 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, możemy dla dodatkowego efektu smakowego, na wierzch nałożyć polewę czekoladową. Rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Polewa powinna lekko zgęstnieć, wówczas nakładamy na ciasto. Smacznego

Kolizje Smaków
Sernik z czekoladą i orzechami 184

kaloryczna, no ale cóż to znaczy przy rozkoszach podniebienia ;) ciasto: 80 g masła roztopionego 1/4 szklanki cukru 1 i 1/4 szklanki pokruszonych herbatników masło i cukier wymieszać, dodać herbatniki i zagnieść lekko masę rozłożyć na blaszce zakładając na brzegi i na 10 minut do piecyka (180 stopni)    masa czekoladowa: 2/3 szklanki kremówki 1 szklanka posiekanej czekolady 1 szklanka(...)uchylić drzwiczki i dać lekko przestygnąć w piecyku przed wyjęciem. Wyjmować  z tortownicy jak ostygnie do zimnego. Trzymamy w lodówce, ale najlepiej podawać ciasto o temperaturze pokojowej. Można  udekorować polewą karmelową i wiórkami czekoladowymi albo tylko polewą czekoladową. To już zależy od upodobania.  Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierniczki nadziewane 2213

Pyszne , mięciutkie, aromatyczne pierniczki. Z tego samego ciasta wykonałam pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi i tradycyjne, bez nadzienia. Te pierwsze polałam pyszną polewą miodowo-czekoladową, a te drugie - lukrem. Pierniczki są pyszne! Przepyszne w dniu pieczenia i następnego dnia również (nadal pozostają mięciutkie). Nie wiem jak dalej bo na pewno nie dotrwają. ;) Bardzo polecam. Pierniczki nadziewane PRZEPIS {źródło inspiracji: WŻ , polewa(...)goździków 1,5 g kardamonu 1 g gałki muszkatołowej 1 g ziela angielskiego 1 g czarnego pieprzu Glazura miodowo-czekoladowa 1 łyżka wody 3 łyżki miodu 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej Przygotowanie Ciasto na pierniczki. Miód, masło i cukier umieścić w garnku i podgrzewać do stopienia masła. Odstawić i lekko ostudzić. W misce umieścić mąkę, jajko, przyprawę do pierników

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasteczka "kocie oczka" ( z dżemem i ganaszem czekoladowym ) 223

Znacie tradycyjne "kocie oczka" ? Zazwyczaj przekłada się je powidłami śliwkowymi lub gęstym dżemem. Ja postanowiłam tym ciasteczkom nadać nowy wymiar. Dołożyłam jeszcze ganasz czekoladowy, ażeby ciasteczka wyglądały dostojniej i smakowały ... jeszcze lepiej ! Bo kto by pogardził ciastkiem z czekoladą ! Zapewniam, że do kubka herbaty, w ponury jesienny dzień - niezastąpione ! Składniki ( na około 16-18 ciastek ) * 2 szklanki mąki ( najlepiej krupczatki(...)rękawa cukierniczego i wypełnić nim otwory ciastek. "Kocie oczka" odstawić na kilka godzin, żeby ganasz stężał, a ciastka lekko zmiękły od dżemu. Przed podaniem można ciasta posypać cukrem pudrem. * Przepis na ganasz pochodzi z czekoladowych warsztatów z Patiserka.pl Smacznego

kolorowotorcikowo
NIebiański Sernik 268

sprężysty na wierzchu.  Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Dodatkowo: Masa kajmakowa do polania na wierzch. Opcjonalnie: Polewa czekoladowa oraz rozpuszczona biała czekolada do ozdobienia ciasta

The Sweet Damsel
Muffinki z kremem czekoladowym 172

muffinek) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 kopiaste,łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki jogurt naturalnego 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju masa czekoladowa 200 g miękkiego masła 150 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki cukru pudru 2 kopiaste, łyżeczki kakao Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować(...)jajeczną przelać do suchych składników i wymieszać łyżką. Formę na muffinki wysmarować tłuszczem i podsypać lekko bułką tartą. Napełniać ciastem 3/4 wysokości formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec ok.15-20 minut. Gotowe muffinki odstawić by przestygły. Krem czekoladowy - czekoladę połamać i przełożyć do garnuszka. Na małym ogniu podgrzewać i ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia się jej. Odstawiać

pink envelope
Wilgotny piernik ekspresowy 170

sparzonych rodzynek  50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów   Polewa czekoladowa 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady100 ml śmietanki kremówki (płynnej) 1-2 łyżki oleju  *cynamon, goździki, imbir i kardamon w podanych proporcjach  można zastąpić 2 łyżkami przyprawy do piernika Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą, przyprawami i kakao. Dodać cukier(...)patyczka) w temperaturze 170-180°C (grzałka góra dół) lub 160°C (termoobieg). Upieczony piernik studzić na kratce. Przestudzony polać polewą czekoladową.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (jak w przepisie na mięciutki piernik bakaliowy). Polać nią ciasto

Smaki Natalii
Łabędzie z bezy. 198

około 60 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i pozostawiamy bezy w piekarniku, aż wystygną.      Przygotowujemy bitą śmietanę, bądź dowolny krem (ja użyłam czekoladowego kremu, takiego samego jak do przełożenia ciasta). Na bezy nakładamy krem i składamy tworząc korpusy ptaków, teraz już tylko umieszczamy szyje i łabędzie gotowe

Rozpustne gotowanie
Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami 251

Ciasto na bazie kaszy jaglanej jest zaskakująco delikatne i wilgotne. Obłędnie czekoladowe, więc śliwki świetnie się z nim zgrały. Najlepsze jest w dniu pieczenia, wtedy jest najbardziej puszyste. Takie ciasto jest też dobrym sposobem na przemycenie kaszy do diety dzieci. SKŁADNIKI: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 1/2 szklanki mleka 1 szklanka wody 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku

https:KKuchniaMniam