mąki 15 dag cukru 5 dag smalcu 1 jajo 3/4 szklanki mleka 0,5 łyżeczki amoniaku w proszku Aromat cytrynowy Marmolada lub krem czekoladowy Wykonanie Z mąki, cukru, smalcu i jaja ugniatać ciasto. Wcześniej rozpuścić amoniak w mleku, dodać kilka kropel aromatu i po trochę dodawać do wyrabianego ciasta- aby uzyskać odpowiednia konsystencję. Ciasto rozwałkować na grubość 5 milimetrów, wykrawać
Tradycyjna Kuchniaźniakowskiego. Wybrałam szybki przepis na babkę pisakową w polewie kakaowej. Wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko wilgotna i nie za słodka, z dużą ilością polewy czekoladowej na wierzchu, dokładnie to co tygrysy lubią najbardziej. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 250 g masła lub margaryny Płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki olejku waniliowego 2 łyżki(...)suszonych żurawin Składniki na polewę czekoladową: 100 g masła lub margaryny 6 łyżek cukru pudru 3 łyżki wody 4 łyżki kakao Dodatkowo do smarowania foremki Tłuszcz (masło lub margaryna) 2 łyżki bułki tartej. Sposób wykonania: Żurawinę namoczyć 1 godzinę w wodzie. Masło lub margarynę odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, tak aby była w temperaturze pokojowej a następnie utrzeć
Na słodko lub wytrawnieśmietany 4 dkg świeżych drożdży 1/2 kostki margaryny 1 płaska łyżeczka cukr u nadzienie: dżem, owoce, krem czekoladowy itp. Do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać na jednolitą masę.Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i margarynę.Zagnieść jednolite ciasto .Ciasto podzielić na kilka części i wałkować na wielkość talerza lekko podsypując mąką. Koło pokroić
Moje domowe kucharzeniemalinami w roli głównej postaram się zamieścić. Zaczynamy od popularnego przepisu na tarte z malinami. Do tego spód ciasteczkowy bez pieczenia czyli szybko takie ciasto można zrobić. Składniki 2 opakowania markiz czekoladowych 50g masła 50 g mlecznej czekolady 250 serka mascarpone 250g słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 opakowania kartoników z malinami cukier puder Przygotowanie 1. Ciastka, masło
zjem to blog kulinarnyzmielone orzechy Ubijamy białka na pianę i mieszamy ostrożnie do momentu, aż wszystkie składniki się połączą Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany Przekładamy do natłuszczonej foremki z kominem Pieczemy w temp. 180-200 stopni C. przez 50-60 min. Składniki na polewę czekoladową : 4 łyżki łyżki kakao, 2-3 łyżki gorącej wody, 12 dag cukru pudru, łyżka masła. Cukier zmieszałam
Proste Potrawynastępnie nie zdejmując z ognia - stopniowo dodawać masę makową. Całość mieszając gotować do zgęstnienia. (Potrwa to kilka minut.) Gorącą masą przełożyć przekrojony biszkopt. Po ostudzeniu ciasto można udekorować lukrem lub polewą czekoladową
Di gotujeSZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI W SOSIE NA BAZIE CYDRU PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! NAJLEPSZE NA DZIEŃ DZIECKA! DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ! NAJLEPSZE! PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! TRUSKAWKOWE CIASTO Z KOKOSEM! SERNIK NA ZIMNO! CZEKOLADOWA OWSIANKA
SMYKWKUCHNIdnie położyć cienki upieczony placek i zalać połową gorącej masy kremowej. • Na masę położyć upieczone roladki makowe i zalać pozostałą masą. • Ciasto odstawić do wystygnięcia. • Polać polewą czekoladową, rozpuszczając czekoladę ze śmietanką na parze wodnej
To co kochamtortownicy, posmarować kremem i przykryć drugim krążkiem. Należy to robić ostrożnie, bo ciasto jest kruche, najlepiej delikatnie zsunąć krążek. • Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. • Posypać wiórkami czekoladowymi i schłodzić
To co kochamSernik z orzechowymi Michałkami to z decy dowanie porcja dla tych, którzy lubią połączenie sera i czekola dy z wyczuwalną nutką orzechów. Ciasto zaliczam do
ChilliJemyoprószone mąką. Piec około 40 min. w 180 stopniach. Ciasto wystudzić. W zagłębienia po truskawkach wlać tężejącą galaretkę i odstawić do zastygnięcia. Gdy zastygnie oprószyć ciasto cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową
Moje domowe kucharzeniemasy układamy ptasie mleczko (np. w szachownicę zachowując odstępy). Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy ciasto do lodówki, gdy galaretka całkowicie stężeje rozsmarowujemy pozostałą część masy i przykrywamy ciastem z bakaliami. Całość polewamy polewą czekoladową Odstawiamy najlepiej do następnego dnia. składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 50 g masła wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałeczki i wkładamy do miseczki z masłem
Domowy Smak JedzeniaWilgotne i mocno czekoladowe Składniki 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka margaryny mlecznej 1 szklanka cukru 75 g mąki 3 jaja pół szklanki wody 5
czarrna od kuchniBlok czekoladowy czyli kakaowa pychotka z herbatnikami i bakaliami. To przysmak z mojej młodości idealny na deser dla najmłodszych. Bloku czekoladowego nie da się zjeść dużo
Smakowite Daniałączymy ze sobą suche składniki, w drugiej mokre razem z dokładnie rozdrobnionym bananem. Mokre składniki przekładamy do suchych i starannie mieszamy, aż powstanie jednolita masa bananowo - czekoladowa. Do foremek na muffinki przelewamy ciasto na 3/4 wysokości, posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze
Moja smaczna kuchnia