czekoladowe ciasta - 9354 przepisów (strona:197/624)

ciasto Marysieńka s. Anastazji 2852

szpatułki. Ciasto przelewamy do blaszki (wyłożonej samo do papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po pieczeniu odstawiamy biszkopta do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 5 białek 1 i 1/2 łyżki miodu 200 g cukru 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku(...)wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na głodki krem. dodatkowo: ok. 100 ml mocnego naparu kawy, wystudzonego do nasączenia biszkoptów polewa czekoladowa orzechy włoskie do dekoracji wykonanie ciasta: Jeden biszkopt wkładamy do blaszki, delikatnie nasączamy go. Wykładamy 1/2 części masy, na masie układamy ciasto orzechowe a następnie pozostałą część masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, delikatnie

Domowy Smak Jedzenia
Tort Czekoladowo – Karmelowy Ombre 236

pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Do jednej formy wykładamy ciasto białe, do drugiej ciasto ciemne. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Składniki na biszkopt karmelowy i karmelowo – czekoladowy: 225 g masła 175 g jasnego cukru brązowego 50 g ciemnego cukru brązowego 175 g mąki pszennej(...)żeby móc rozsmarować na torcie. Dodatkowo: garść orzeszków ziemnych lub w miodowej posypce * bardzo polecam zaopatrzyć się w różnorodność cukru brązowego, zmienia smak ciasta i jest zdecydowanie zdrowszy *źródło: bbcgoodfood.com The post Tort Czekoladowo – Karmelowy Ombre appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą 351

Ciasto które zachwyca porzeczkowym aromatem, jest wilgotne niczym tort, pyszna masa z mleka w proszku i serków homogenizowanych tylko dopełnia smaku a warstwa czekoladowa to kropka nad „i”    Godne polecenia. Składniki: Ciasto porzeczkowe: 6 jaj ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka 5 łyżek oleju roślinnego 1 płaska łyżeczka sody 1  łyżeczka(...)jednej szklance gorącej wody, studzimy .  Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy żółtka oraz po łyżce masy czekoladowej oraz rum cały czas miksując, nadal ucierając wlewamy płynną ale już tężejącą galaretkę, miksujemy na sam koniec dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie , wykładamy masę na ciasto, dekorujemy orzechami.  Chłodzimy w lodówce. Słodkich wypieków! http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html

Wanilia i Kardamon
Tort czekoladowy z malinami (bez mąki) 204

dzwonek na świeże maliny zbliża się nieubłaganie. Polecam Wam upiec bardzo mocno czekoladowy, sycący, wilgotny tort z malinami i bitą śmietaną. To prawdziwa uczta dla fanów czekoladowych pyszności także tych na diecie bezglutenowej. Ciasto nie zawiera grama mąki, glutenu i jest prawie bez cukru. Nie trzeba go nasączać niczym bo samo w sobie jest bardzo gęste i wilgotne. Dodam(...)jednolita czekoladowa masa. Dodać zmiksowane daktyle, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Jajka roztrzepać trzepaczką i dodać do ostygniętej masy daktylowo-czekoladowej. Mielone migdały wymieszac z kakao i szczypta soli. Dodać do masy i bardzo dokładnie wymieszać np. przy pomocy szpatułki. Ciasto będzie bardzo gęste. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Piec około 35 - 40 minut

maniapieczenia
Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua 192

nazwie "Torta NUA", to  proste ucierane ciasto ,  na które nakłada się  krem  i wraz z nim piecze. Składniki / tortownica o średnicy 24 cm/ ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki  ziemniaczanej 4 jajka 150 g cukru 120 g oleju roślinnego 100 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu wanilii(...)proszkiem do pieczenia. -Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki. -Wierzch wyrównać i nałożyć w kilku dowolnych miejscach krem. -Piec w piekarniku nagrzanym do temp.160-170 st.C ok.40-50 minut. Ciasto przestudzić i udekorować polewą czekoladową, można posypać płatkami migdałowymi lub orzeszkami piniowymi. /Ciasto kroić po  całkowitym przestudzeniu

Zakamarki mojej kuchni
Ciasto Wuzetka 314

klasyczna wuzetka. Czekoladowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, którą usztywniłam serkiem mascarpone, frużelina porzeczkowa i polewa ganache. Proste, a jednocześnie bardzo smaczne ciasto. Powstało w powojennej Warszawie i do dzisiaj cieszy nasze podniebienia. Zapraszam na moją wersję wuzetki! Biszkopt czekoladowy - przepis TUTAJ-KLIK Masa śmietanowa: 250 ml. śmietanki 30 % 250g. serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa: 100 ml. śmietanki(...)mikserem ubić na sztywno. Przekrojony biszkopt posmarować dżemem lub jak ja - frużeliną. Na to wyłożyć masę śmietanową, pozostawiając ok. 4 łyżek masy do dekoracji. Przykryć drugą połową biszkopta. Ciasto włożyć do lodówki. Przygotować polewę - śmietankę podgrzać, ale nie gotować! Do podgrzanej śmietanki dodać połamaną w kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i polewa będzie miała jednolitą konsystencję. Schłodzić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Halloween Oczy z galaretki 500

mnie zielona i niebieska, ale równie dobrze na Halloween nada się czerwona) 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki żelatyny 1,5 łyżki cukru pudru aromat do ciasta (u mnie pomarańczowy) dropsy czekoladowe (nie draże jak na zdjęciach! przez draże musiałam robi oczy drugi raz :) ) Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody (około 2 łyżek) i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku minutach przekładamy(...)jest już zupełnie ciekła, dodajemy łyżkę jogurtu i dokładnie mieszamy, potem dodajemy resztę jogurtu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodajemy cukier puder i ulubiony aromat do ciasta. Zestawiamy z kąpieli wodnej. Jeśli tak jak ja używacie foremek do cakepops, te z dziurką trzeba będzie zakleić od zewnętrznej strony. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie – ja wykorzystałam po pół

Ciastkozercy
Zapowiadany tort 191

już pisałam wczoraj, będzie to podwójnie czekoladowy tort z wiśniami i kremem śmietankowym. Dlaczego podwójnie czekoladowy? Bo składa się z czekoladowego biszkoptu oraz z mocno czekoladowego ganache. Tort wyszedł dobry, aczkolwiek ciasto piekło się z pewnymi przygodami i trochę opadło, więc nie mogę powiedzieć, że bardzo dobry. Jest to dość wrażliwe ciasto i podczas jego pieczenia w kuchni chodzimy(...)trzy równej grubości krążki. Krem śmietankowy, którego używam do wielu tortów i ciast jest bardzo prosty. Śmietanę ubijamy, a gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier, fix'y i cukier waniliowy, a następnie rozdrobniony serek mascarpone. Gdy krem jest już bardzo sztywny dodaję rozpuszczona żelatynę i schładzam w lodówce. Czekoladowe ganache także nie jest trudne, ale za to jakie pyszne. Można

Ratunku obiad
ŁACIATE CZEKOLADOWO-SEROWE 205

ŁACIATE CZEKOLADOWO-SEROWE  Składniki: jajka 5 szt. mąka 220 g cukier 180 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka olej 125 ml woda 125 ml cukier 100 g kakao 4 łyżeczki ,ciemne, ser twarogowy 500 g (mielony, jak do serników) budyń 1 op. waniliowy Przygotowanie: Przepis zaczerpnięty z netu, ale godny polecenia. Jajka całe ubijamy z cukrem. Dodajemy olej(...)blachy wysmarowanej oliwą lub na papier do pieczenia. Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. (ja robiłam kulki łyzką do lodów.) ) Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok..30-. 40 min (do suchego patyczka). Polecam ciasto rozpływa się

w mojej kuchni
Święto "małej czarnej" w Trójmieście - KAWA FESTIVAL - Alternatywnie 2016 i Espresso 2015 198

które zestawiono z czekoladowym tortem bezowym z wiśniami . Słusznie tort bezowy jest tu popisową specjalnością lokalu! Porcja porządna, żadna tam kropka na talerzu, tylko solidny kawałek ciasta , spokojnie zadowalający nawet dwie osoby. Połączenie czekoladowej bezy z kwaskowatymi wiśniami to istny strzał w 10-tkę! Wprost brak mi słów by oddać w pełni ten stan słodkiego zaspokojenia z jakim wychodziłam(...)Macchiato - ja postawiłam na te ostatnie. Jako deser towarzyszyła tarta czekoladowa (choć nie wiem czemu w głównym menu festiwalowym widniała jako tarta owocowa...) Piszą o sobie: "Istny raj dla duszy i podniebienia…" [źród ło : Lavenda Cafe ]. Ale to chyba nie w takim zestawieniu... Wybaczcie nagą szczerość, ale ciasto było po prostu pomyłką . Kruchy podkład faktur ą przypominał beton - uważam

Grunt to przepis!
Ciasto z białą czekoladą i jagodami. Blondie z owocami 177

Było mocno czekoladowe brownie więc czas na wersją jasną czyli blondie. Też jest czekoladowe, ale ma w sobie białą czekoladę. Nie rośnie zbytnio i nie jest puszyste, ale takie właśnie ma być - nieco kleiste, jakby zakalcowate i pyszne tak, że ciężko poprzestać na jednym kawałeczku. Słodycz złamałam dodatkiem letnich owoców bo ostatnie dni były tak ponure, że bardzo zatęskniłam(...)niedźwiedź i poczekać do przyszłego roku na świeże jagódki ... Niestety, tak dobrze nie ma, ale na szczęście są mrożonki! Porcja mrożonych jagód , trochę czekolady i od razu lepiej. To ciasto robi się szybko i łatwo . Nie musicie nawet wyjmować miksera, wystarczy łyżka do wymieszania składników więc do dzieła. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ciasto Ferrero Rocher 183

dużo pisać... warte jest zachodu! Źródłem przepisu jest blog Moje Wypieki . Ja niestety (przyznam się :D) zapomniałam o polewie czekoladowej, ale myślę, że nie wpłynęło to jakoś bardzo na smak ciasta. Pani Dominice jeszcze raz gratuluję, a Was zapraszam do wypróbowania tego przepisu.     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x40 cm)   Biszkopt czekoladowo-orzechowy(...)Poncz: Składniki wymieszać ze sobą. Nasączyć obydwa biszkopty.   Polewa czekoladowa: W garnuszku podgrzać śmietankę z miodem. Gdy będzie gorąca, ale nie wrząca dodać do niej pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do zgęstnienia. Ja niestety zapomniałam o polewie. Zorientowałam się, dopiero gdy udekorowałam ciasto bitą śmietaną...   Pierwszy, nasączony blat biszkoptu wysmarować 1/2 kremu

Nastoletnie Wypiekanie
Jogurtowiec 196

ciasto, które jest również bardzo mięciutkie i puszyste. W wersji bogatszej proponuję na wierzch galaretkę i owoce. Ale mi jakoś to nie pasowało:) Wolałam samo ciasto, a właściwie z polewą czekoladową:) Składniki: 2 jogurty naturalne po 200 ml 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 jajka 1 opakowanie proszku do pieczenia Wykonanie: Jogurty ubijam z cukrem, dodaję jajka

Ciasteczkowy Potwór
Tarta z batoników i ciasteczek 358

jajka (rozmiar L) Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany (np. Łaciata 30%) 100 g solonych orzeszków ziemnych, drobno posiekanych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód tarty: Ciasteczka Oreo i herbatniki wkładamy do kielicha blendera i miksujemy na okruchy. Przekładamy rozdrobnione ciastka do miski, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Przekładamy “ciasto” na foremkę do tarty(...)przykryła kawałki batoników. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 35 - 40 minut, do czasu, aż wierzch ciasta będzie złoty. Gotowe ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Polewa czekoladowa: Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wolnej. Mieszamy, aby składniki się połączyły, a czekolada rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia. Oblewamy wierzch tarty polewą czekoladową, a wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami

W kuchni Katie
Tarta z kremem czekoladowym i czereśniami 171

czekolady i owoców zawsze się sprawdza i zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy. Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady   330 ml śmietany kremówki 50 g masła 3 łyżeczki żelatyny 30-40 dag czereśni Przygotowanie(...)lodówki na 20 minut.   Po upływie tego czasu nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć na wierzch papier i wsypać fasolę lub ryż w celu obciążenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Następnie usunąć papier i piec jeszcze przez 15 minut. Pozostawić do wystudzenia. Krem czekoladowy: Do garnka wlać śmietanę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i masło. Całość

Fabryka pomysłów