kiedy tylko spróbowali. I zapragnęli jeszcze. Nic dziwnego. Ma nietypową, musową i delikatną konsystencję. Rozpływa się w ustach. Niesamowicie pachnie czekoladą. Udał mi się ten eksperyment, oj, udał ;] CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. (pomysł i wykonanie - Karmel-itka.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka(...)proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18% 2 budynie czekoladowe (proszek) 1 płaska łyżka kakao 1 i 1/3 szklanki cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką, aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostał składniki i dokładnie wyrobiłam. Zawinęłam w folię i na 30 minut
W kuchni Karmel-itkisernika zwykłego bananowego ? Ile można smażyć bananowych racuchów , przyrządzać galaretkę z bananam i, czy bananową delicję ? No, ile? Dziś zmiana. Coś szybkiego, a mimo to, naprawdę pysznego! Zapraszam :] BUDYŃ CZEKOLADOWY Z BANANAMI /autorski;/ 3/4 litra mleka 2 budynie czekoladowy 4 przejrzałe banany 5 łyżek cukru Z mleka odlewam 1/2 szklanki, gdzie rozpuszczam budyń z cukrem. Resztę mleka zagotowuję. Banany rozgniatam
W kuchni Karmel-itkibrązowo-beżowe barwy malutkiej, ciasnej karmel-itkowej kuchni, w której działa prężnie na co dzień. Postanowiła coś upiec. Ciasto przygotowuje się w zaledwie 10 minut. A smakuje? Wyśmienicie. Mocno czekoladowe, ze świeżym, cytrynowym aromatem. CZEKOLADOWO-CYTRYNOWE CIASTO Z OCTEM NA OLEJU RZEPAKOWYM. /zmodyfikowany przepis z sieci;/ 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki
W kuchni Karmel-itkiardzo dobre muffinki czekoladowe z dodatkiem kawy rozpuszczalnej (kawa wzmacnia smak kakao) oraz pyszną orzechową niespodzianką w środku - do każdego muffinka dałam ok. pół łyżeczki masła orzechowego. :) Całość smakuje świetnie. Jest to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson. Najlepsze muffinki są lekko wystudzone, kiedy kawałki czekolady są jeszcze rozpuszczone. Połączenie roztopionej czekolady z masłem orzechowym jest obłędne. :) Polecam wypróbować. Muffinki czekoladowe PRZEPIS
coolinarnastrefa.blogspot.comrzepyszny blok czekoladowy. Uwielbiam jego smak. Bardzo rzadko go robię i może dlatego za każdym razem tak bardzo mi smakuje. :) Nie jest to niskokaloryczna przekąska, ale jakże smaczna. Lubię do bloku prócz popularnych herbatników, dodawać także kruche ciasteczka, orzeszki ziemne (niesolone) oraz żurawinę. Z takimi dodatkami smakuje bosko. :) Bardzo polecam. Blok czekoladowy PRZEPIS Składniki 500 g mleka w proszku
coolinarnastrefa.blogspot.comrzepyszny mus czekoladowy w sam raz na dzisiejszy walentynkowy wieczór. Nie mogłam się zdecydować, którą czekoladę wybrać: białą czy gorzką, zatem wykorzystałam obie - deser dzięki temu zyskał ciekawszy wygląd. ;-) Mus nie jest przesłodzony, nie dodawałam już dodatkowej porcji cukru prócz tej zawartej w czekoladzie. Deser wart jest grzechu i od czasu do czasu warto sobie taki zaserwować. Na zdjęciach tego(...)widać, ale pomiędzy warstwami wsypałam kawałki pokruszonych ciasteczek "Jeżyki". Mniam! Mus czekoladowy PRZEPIS {2 porcje} Składniki 250 ml (1 szkl.) śmietanki kremówki 30% 50 g białej czekolady 50 g gorzkiej czekolady opcjonalnie łyżeczka rumu ciasteczka "Jeżyki", pokruszone owoce granatu do dekoracji w sezonie: maliny, borówka amerykańska Przygotowanie W kąpieli wodnej rozpuścic w oddzielnych naczyniach czekoladę białą i gorzką. Pozostawić
coolinarnastrefa.blogspot.comczekoladę zawsze jest czas i ochota :) Dzisiaj propozycja na deser czekoladowo-rumowy. Składniki: dla 4 osób 500 g śmietany kremówki 50 g mlecznej czekolady 1 i 1/2 łyżki cujru pudru 20 g rodzynek 50 ml rumu 6 małych bez 10 g startej czekolady deserowej Rondelek do połowy napełniamy wodą. Czekamy do momentu kiedy woda zacznie wrzec, po czym zmmniejszamy(...)oraz nasączone rodzynki. Odstawiona wcześniej śmietanę miksujemy z 1 i 1/2 łyżki cukru pudru. Na dnie każdego pucharka układamy beze a na nia za pomocą łyżki wykłądamy porcję kremu czekoladowo-rumowego. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy starta czekoladą deserową ( najlepiej schłodzoną w lodówce - wtedy będzie łatwiej zetrzec na tarce). Deser chłodzimy ok. 90 minut w lodówce. Smacznego
Słodkości i nie tylkoSmak czekolady dodaje mu dodatkowego atutu. Muszę również dodać , że spód składa się z pysznego ciasta kruchego. Bardzo polecam go upiec z okazji zbliżających się świąt. Kto lubi blok czekoladowy temu sernik będzie smakował szczególnie , bo , że smakuje podobnie stwierdziła zgodnie cała moja rodzinka :) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 60 minut Temp. pieczenia(...)ognia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i jajkami. Wsypać mąkę , dolać rum. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim tortownicę. Na ciasto wylać masę serowo-czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec ok. 60 minut. Po wystudzeniu sernika wstawiamy do lodówki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkości i nie tylkodrobnego cukru cukier waniliowy 100 g migdałów ( mogą być orzechy włoskie ) 50 g czekolady gorzkiej 250 g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (Polewa czekoladowa) 50 g czekolady deserowej 50 ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Śmietankę ubić na pół sztywno i wymieszać z pianą z białek. Następnie dodać pokruszoną czekoladę, zmielone migdały, żółtka i mąkę(...)foremkę na babkę wcześniej wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką krupczatką. Piec ok. 50- 60 minut w temp. 170 C . Babkę przestudzić w foremce, po czym wyjąć i polać polewą czekoladową . Smacznego
Słodkości i nie tylkotartych orzechów włoskich Back Mit 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 5-6 dużych bananów 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l)+ mleko i cukier do jego ugotowania odrobina mleka do rozpuszczenia żelatyny ok 1/3 szklanki 3 płaskie łyżki żelatyny do skropienia bananów sok z cytryny 1 galaretka cytrynowa(...)dżem położyć warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Śmietankę ubić, dodać kakao (kakao można pominąć krem wyjdzie wtedy jaśniejszy , ja pominęłam a zamiast dodałam trochę czekoladowych wiórek). Budyń wymieszać łyżką. Do ubitej śmietany dodawać porcjami wystudzony budyń i rozpuszczoną żelatynę, cały czas ubijać mikserem. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Masę przełożyć na ciasto. Na masę
Monia miesza i gotujePyszny czekoladowy sernik z gorzką czekoladą i mascarpone. Prosty w przygotowaniu bo bez pieczenia, zawsze się udaje i wszystkim smakuje. składniki: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30 % 300 g gorzkiej czekolady (ja dałam 60 % z biedronki) 3/4 szklanki cukru 2-3 garście mrożonych malin wiórki kokosowe do posypania 150 g herbatników pełnoziarnistych 100 g margaryny Margarynę rozpuścić(...)połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić. Serek mascarpone utrzeć z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Potem dodać ubitą śmietankę i dokładnie wymieszać. Połowę czekoladowej masy przełożyć do tortownicy i nieco wyrównać, rozłożyć maliny i wyłożyć resztę masy. Wyrównać i posypać wiórkami kokosowym. Wstawić do lodówki na min. 8 godzin
Monia miesza i gotujebyły świetnym słodkim prezentem dla bliskich osób na Święta - wystarczyło tylko ładnie je zapakować :) Składniki na około 15 sztuk: 100g jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki 1 łyżka kakao Krem czekoladowy typu nutella 1/5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki czubate masła lub margaryny Przygotowanie: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem(...)dodać jogurt naturalny. Połączyć z suchymi składnikami. Zagnieść ciasto. Następnie na rękę wziąć trochę ciasta, rozpłaszczyć, na środek nakładać odrobinę kremu czekoladowego. Formułować kule, spłaszczyć. Zresztą ciasta postępować analogicznie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówtort zrobił u nas niesamowitą furorę, był przepyszny. Delikatny biszkopt czekoladowy z tego przepisu , który miał być docelowo bazą do tortu z wiśniami, ale wyszedł mi trochę za niski (tamten miał mieć trzy blaty), więc musiałam upiec drugi wyższy, a ten tak sobie czekał na zagospodarowanie... I moje pomysłowe Dziecię stworzyło z niego cudny tort ze śmietaną z dodatkiem mascarpone
Smaczne Zdrowepracy. A żeby sobie umilać ten czas (który u innych zapewne bywa trzy razy gorszy :) ) pozostaje mi szykować jakieś małe co nieco na drugie śniadanie. Dziś będą to Babeczki czekoladowe z batonikiem LION. Zawsze jak wędruję przy półce ze słodyczami jakimś trafem wpada on do mojego koszyka, dlatego postanowiłam, że wykorzystam go tym razem w moim przepisie. Mam nadzieję
Słodkie Przyjemnościmęczące. No, ale żeby być przydatną, mam dla Was przepis który możecie wykorzystać na świąteczny stół, na Mikołajki i na zwykły odpoczynek przy wieczornej herbacie. Mówię tu o ciasteczkach czekoladowych. Ich smak dorównuje najlepszym jakie kiedykolwiek jadłam. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Smakują jak kawałki czekolady :) Czasem warto eksperymentować. Grzechem byłoby nie podzielić się z Wami
Słodkie Przyjemności