sery bia ł e ka ż dy po oko ł o 150g. Cukier waniliowy 50g. 1 ł yzka ś mietany lub jogurtu Pó ł kostki czekolady lub polewa czekoladowa. Wszystkie sk ł adniki na ciasto nale ś nikowe wyrobi ć i usma ż y ć . Banany pokroi(...)adamy: najpierw dwa boki a nast ę pnie rolujemy do ko ń ca…tak jak na krokiety;) I dekorujemy, ja wybraalm syrop z malin i czekolade rozpuszczoną w kąpieli czekoladowej
NaKońcuJęzykazapytałam kolegę, mieszkającego w Davos, czym mógłby mnie wspomóc, odpowiedział, że Szwajcarzy są raczej kulinarnymi monogamistami. Wierni founde. I dumni z czekolady. Bez większego zastanawiania postawiłam na mocno czekoladowego Gizmo . Tym razem wersja mini. Z galaretkami. W barwach zachodzącego słońca skąpanego w lazurze Jeziora Genewskiego. Nieskromnie powiem: Czekoladowa ekstaza! Moje kubełki znowu szalały. Stwórca zdębiał. I prosił
bastalenapieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 3 czubate łyżki majonezu 2 łyżeczki esencji migdałowej - ewentualnie można zastąpić aromatem migdałowym 1 łyżka ciemnego kakao szczypta soli polewa czekoladowa - u mnie własnego wyrobu, przepis do znalezienia TU W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - aż do uzyskania konsystencji gęstego kogla-mogla . Dodać(...)grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 10 min . Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do zupełnego ostygnięcia. Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę polewą czekoladową - u mnie wyrób własny, przepis do znalezienia TU . Wypiekałam wspólnie z: Moje domowe kucharzenie Jej Kuchnia Różowa kuchnia Lidia Wesołowska Iwona Bajek c.d.n
Grunt to przepis!wyciskać na papier przełożyłam do foremek na babeczki, po wysuszeniu miały odciśnięty wzór foremek na powierzchni, wyglądało to bardzo ozdobnie.Wymyśliłam też sobie, że będzie to krem serowo-śmietankowo-czekoladowy. Przepis na idealne Bezowe tartaletki z kremem serowo-czekoladowym. Polecam. Składniki na tartaletki (24 sztuki): 3 białka szczypta soli 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 150 g serka śmietankowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędeser. Choć osobiście nie miałam okazji go skosztować to po moich domownikach widziałam, że bardzo im smakował. Połączenie truskawek z bezą oraz śmietanką do tego jeszcze wszystko posypane płatkami czekoladowymi- mniam, to musi być pyszne... :-) Składniki: - schłodzona śmietana kremówka 30% (u mnie ok.400ml) - truskawki (ilość dowolna) - najlepiej schłodzone - beza (u mnie ok 1/3 blatu bezowego ) lub kupne beziki - płatki(...)pucharków do deserów wykładać na przemian: śmietanę, kawałki bezików, truskawki, śmietana, beziki, truskawki i tak do wyczerpania składników. Na górną warstwę wyłożyć truskawki. Ja posypałam jeszcze płatkami czekoladowymi. Można udekorować listkami świeżej mięty. U mnie wyszło 5 pucharków. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Najlepiej użyć zimne truskawki i kremówkę, wówczas deser szybciej będzie gotowy do spożycia. Smacznego
Smaczne ZdroweBardzo lubimy ciasta drożdżowe, jednak po raz pierwszy piekłam je w czekoladowej wersji. muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne, mocno czekoladowe a dzięki owocom soczyste;) Ja użyłam czereśni i resztki truskawek, jakie jeszcze znalazłam w ogródku, ale możecie użyć dowolnych owoców, a nawet dać ich troszkę więcej- około 800g. Podałam z ubitą kremówką... Inspiracja Ciasto: 750g mąki pszennej, 100g masła
Z miłości do słodkościpewno jeszcze nie raz będzie gorąco:) Dlatego warto mieć w zanadrzu przepis na chłodzący napój. Oczywiście najlepiej z lodami! Ja polecam mleczny koktajl z bananami i lodami czekoladowymi. Zajmie nam to zaledwie kilka minut:) Z małą nutką alkoholu, ale oczywiście możemy go pominąć, jeśli napój będą piły dzieci:) Składniki: 2 szklanki mleka, 1 litr czekoladowych lodów, 2 duże banany
Z miłości do słodkościMocno czekoladowe, wilgotne i rozpływające się w ustach muffiny. W dodatku nie trzeba mieć do nich żadnych specjalnych foremek silikonowych czy papilotek – wystarczy Wam folia aluminiowa i papier do pieczenia lub papier śniadaniowy . Rozwiązanie idealne na akcje typu niespodziewani goście lub nagłą ochotę na coś mocno czekoladowego. Przepis podpatrzony u samej Nigelli ( choc chip muffin ) – jednak nieco przez nas zmodyfikowany
Nerds KitchenNastępnie wyjąłem polędwicę z patelni i przełożyłem ją na deskę do krojenia. Pokroiłem ją na dość grube, około 2 cm plastry. Na talerz wylałem 2 łyżki sosu winno - śliwkowo - czekoladowego, na nich ułożyłem plastry polędwicy, które również z góry polałem tym sosem. Obok ułożyłem grillowane ziemniaki. Na talerzy wyłożyłem również sałatkę z sałaty rzymskiej i pomidorów, którą polałem wcześniej przygotowanym
Wyprawy kulinarnemusiałam ją rozpuścić i wlać lekko płynną między ciasto. Na szczęście ciasto zostało uratowane i mogło pięknie prezentować się na stole. Ciasto dobrze prezentuje się zarówno w wersji czekoladowej jak i makowej. Ja wykonałam biszkopt czekoladowy, według przepisu powinno być ciasto ucierana z bakaliami i makiem. W oby wersjach ciasto dobrze smakuje. Składniki: ciasto ciemne: 20 dag orzechów
ciastkarnia na kruchym spodziedruga z kolei stwierdza, ze podczas „normalizacji nazewnictwa” Wypiek Z Kremem został WuZetKą. To tyle na temat nazewnictwa i przejdźmy do konkretów. Ciasto nie jest skomplikowane w wykonaniu. Biszkopcik czekoladowy, bita śmietana, polewa czekoladowa i dżem, polecam wiśniowy. Istnieją przepisy gdzie ciasto przekłada się samą bita śmietaną. Ja polecam jednak dodanie albo fix śmietankowy albo żelatyny dla pewności
ciastkarnia na kruchym spodzieodetchnęłam z ulgą. Następnego dnia dostałam sms, że tort wszystkim smakował. Duma z siebie uniosła mnie pod chmury:D Tort wykonałam z biszkoptu waniliowego i masy czekoladowej. Niestety nie załączę zdjęć ukrojonego tortu z przyczyn wiadomych ale mam nadzieje, że wierzch was usatysfakcjonuje:) Mam nadzieje, że w przyszłości będę mogła się wykazać w kolejnych(...)mój łasuch gdyż dostał po łapach gdy próbował skubnąć kawałek ciasta:) Składniki: ciasto: 4 jajka szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia olejek waniliowy szklanka cukru masa: margaryna budyń czekoladowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 0,5 l mleka Wykonanie: Ubijamy białka na sztywno i dodajemy cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
ciastkarnia na kruchym spodziebyś jadła do kawy? No i podążając za tą myślą, staram się piec i rozwijać. Dzisiaj czas na babeczki, ciasto miodowe, masa ajerkoniakowa polana dwukolorową polewą czekoladową brzmi nieźle? ale to jeszcze nie wszystko w środku babeczki umieściłam masę karmelową, poezja:D Takie babeczki mogę wcinać na okrągło:) polecam bardzo zaawansowanym łasuchom, w końcu trzeba zacząć już pomału(...)masę ostudzić. W tym czasie utrzeć margarynę na puch i dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec dodać ajerkoniak. Babeczki wypełniamy karmelem, na wierzch układamy masę i dekorujemy czekoladową polewą. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziezasadzie został już tylko jeden kawałek ale co za różnica przy takiej ilości upieczonych rzeczy:) Wymyśliłam tym razem biszkopt o smaku piernika i połączyłam go z czekoladową masą, są to dwa ulubione smaki moje łasucha:) Ciasto smakowało bardzo ciekawie, nuta piernika z czekoladą okazała się dobrym połączeniem. Jedyne co mogłabym zmienić i co na pewno zrobię to nasączę biszkopt(...)wracam do pieczenia, jutro możecie się spodziewać przepisu na sernik i keksa świątecznego. składniki: ciasto: 2 szklanki mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 6 jajek masa: budyń czekoladowy kostka margaryny tabliczka czekolady gorzkiej 3/4 szklanki cukru 0,5 l mleka. Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier z żółtkami. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem
ciastkarnia na kruchym spodzielitr wiśni z alkoholu np. z nalewki (można też kupić w sklepie specjalne do dekoracji i do ciast) 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Do dekoracji: wiórki czekoladowe wiśnie do dekoracji Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Przygotowujemy tortownicę, wykładamy ją papierem do pieczenia i włączamy piekarnik(...)bitej śmietany i przykrywamy kolejnym krążkiem i powtarzam jeszcze raz czynność z kolejnym krążkiem ciasta. Pozostałą część bitej śmietany smarujemy brzegi i wierzch naszego tortu. Boki tortu obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Można na wierzchu z śmietany zrobić świderki za pomocą szprycy i udekorować je wiśniami. Przechowywać w lodówce. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie