masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko mus z marakują: 4- 5 dojrzałych, pomarszczonych owoców marakui 1 kubek świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 5 dużych jaj 1 kubek cukru 1 kube k śmietanki 30% Przygotowanie: mąkę przesiewamy z solą do miski, dodajemy zimne masł o, ucieramy wbijamy żółtko i dodajemy śmietanę, owijamy folią(...)owoców marakui wydrążamy miąższ, zalewamy sokiem pomarańczowym, gotujemy na wolnym ogniu, aż całość zredukuje się o około połowę następnie przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek czekolad ę rozpuszczamy w kąpieli wodnej jajka ucieramy na puch stopniowo dosypując cukier , dolewamy ostudzony sok oraz śmietanę ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy i wstawiamy
Luźna Kuchniababeczki nadziane suszoną żurawiną i czekoladą, do kawki idealne SKŁADNIKI 1 szkl. mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany, 4 łyżki mleka, 4 łyżki oleju, 1 łyżka cukru pudru, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 2 łyżki suszonej żurawiny WYKONANIE Suche składniki łączymy w 1 misce, w drugiej misce łączymy mokre składniki(...)mokrych dodajemy suche składniki, dodajemy żurawinę i posiekaną czekoladę. Przekładamy do papilotek i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15-18 min w 180 stopniach
słodki bratekUwielbiam domowe wypieki , ciasta, ciasteczka, za kupnymi nie przepadam bo czuć w nich ulepszacze i chemię. Dzisiaj upiekłam ciasteczka z migdałami i czekoladą wg. przepisu Ani Starmach. Wyszły pyszne , chrupiące i mięciutkie:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 120 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 1 jajko 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 100 g gorzkiej czekolady 80 g cukru(...)mielonych nie do końca migdałów Wykonanie : Do miski przełożyć: masło, cukier, cukier waniliowy i jajko, wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodać przesianą z sodą mąkę i posiekaną czekoladę wymieszać ręką. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe, układać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chiliprzepis. Składniki 3/4 szklanki wiórków kokosowych do masy 1/2 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek 50 g masła 25 g cukru pudru biała czekolada około 20 migdałów Przygotowanie Migdały włóż do miski zalej gorącą wodą, odczekaj około 5 minut, obierz ze skórki. Czekoladę połam na małe kawałeczki i rozpuść w kąpieli wodnej(...)Mikserem utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem, dodaj powoli roztopioną czekoladę cały czas mieszkając. Wsyp do masy wiórka kokosowe i za pomocą łyżki delikatnie mieszaj. Masę włóż do lodówki na 30 minut. Następnie formuj małe kuleczki, w środku umieść migdała i obtocz w kokosie
Kukuleczkitypu Nutella) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 400 g mleka w proszku ( nie granulowanego) 300 g masła 500 g masy kajmakowej polewa 1/4 szklanki mleka 200 g czekolady mlecznej 150 g dowolnych orzechów ( włoskich, nerkowca, laskowych) Przepis : Sucharki miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Zmiksowane sucharki wsypujemy do miski, dodajemy krem czekoladowy i wszystko dokładnie razem(...)kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozsmarowujemy na masie mlecznej a bezpośrednio na masie kajmakowej rozprowadzamy pozostałą masę mleczną. Orzechy bardzo drobno siekamy. polewa Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnek z ognia. Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Tak przygotowane ciasto
Smakowite Daniajałowca, 6-8 łyżek syropu z owoców czarnego bzu mus: cienko obrana skórka z cytryny, 1 łyżka miodu lipowego, cukier, sos czekoladowy: 50 g śmietany kremówki, 50 g deserowej czekolady, (syfon do bitej śmietany i 2 naboje) Rabarbar umyć, obrać, odłożyć dwa kawałki resztę pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą (tyle, aby przykryć rabarbar) i ugotować(...)pieczenia. Posypać jałowcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Rabarbar powinien być lekko twardy. Na patelni rozgrzać syrop i przesmażyć na nim rabarbar. Sos: czekoladę posiekać, włożyć do garnuszka, wlać śmietanę i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Mus: 350 przecieru z rabarbaru zagotować ze skórką cytrynową, aż ta zmięknie. Dodać miód i doprawić do smaku cukrem
królestwo garówSKŁADNIKI 2 gorzkie czekolady 3 jajka 250 gr. mąki ryżowej 1/2 szklanki oleju ( ja dałam kokosowy) 400 gr. cukinii 2 łyżki kakao 150 gr.cukru trzcinowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody sól Cukinię obieramy ze skórki i trzemy na grubej tarce. Posypujemy odrobiną soli i odstawiamy, żeby puściła wodę. Następnie czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, kiedy już całkowicie(...)się rozpuści odstawiamy, aby przestygła. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i ciągle miksując stopniowo wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i na końcu roztopioną czekoladę. Kiedy już wszystko nam się ładnie połączy dodajemy odciśniętą z wody cukinię i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników delikatnie i dokładnie mieszając łyżką
harrisaKinder Country i dokładnie już nie pamiętam jego smaku. Zresztą...to nie ważne! Zrobiłam zdrowszą wersję zainspirowana dużą ilością przepisów na ten deser. ALE 2 mleczne czekolady, 2 białe czekolady i płatki Nestle kangus w składzie zupełnie mi nie odpowiadały. Moja propozycja zawiera kaszę jaglaną, daktyle, orzeszki ziemne, płatki owsiane i orkisz ekspandowany (zamiast kangusów(...)dół wylądował na górze, choć w planie miał być wierzch czekoladowy. Czysta improwizacja! Mistrzyni Mama? Tak jak i Ty ♥ Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella
lady-och-mistrzyni.blogspot.combyło nie sięgnąć po jedno, drugie - czy trzecie ciastko. Nutka cytryny dodatkowo nadała im niepowtarzalnego smaku oraz cudownego, świeżego aromatu. To idealne połączenie do rozpływającej się w ustach czekolady. Ciastka są lekko miękkie, po prostu pyszne! Koniecznie musicie spróbować! (około 18-19 sztuk) 125g masła/margaryny 75g cukru 1 jajko (duże) 220g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego Dodatkowo: 90g czekolady (użyłam mlecznej) Masło/margarynę utrzeć z cukrem do puszystości. Miksując - dodać jajko i aromat cytrynowy. Na końcu wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekać (nie na drobno!) i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć
Di gotujeDziś na blogu przepis na jedno z najpopularniejszych ciast... kopiec kreta. Kakaowe ciasto z masą śmietanową z kawałkami czekolady i bananami swoim kształtem przypomina kopiec :) Składniki: Na biszkopt: * 340 g mąki pszennej * 220 g cukru * 210 ml oleju * 250 ml mleka * 2 jajka * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 4 łyżki kakao Masa śmietanowa(...)śmietany kremówki 36% * pół czekolady mlecznej startej na tarce o dużych oczkach * cukier puder do smaku Dodatkowo 5 bananów. Wykonanie: Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem. Wszystkie sypkie składniki przesiać przez sitko i wymieszać dokładnie ze sobą. Do jajek dodawać na przemian suche składniki, mleko i olej i na wolnych obrotach wszystko mieszać mikserem. Ciasto wylać do blaszki
Zrób to smaczniehigher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki na budyń 1 szklanka mleka (najlepiej tłustego) 1/2 szklanki śmietany kremówki 60 g mlecznej czekolady (można użyć innej lub pół na pół np. z gorzką) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 35 g dobrego kakao 2 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)kruche ciasteczka Barilla Mulino Bianco Campagnole ze sklepu SmakiPołudnia24.pl Przygotowanie W garnku do gotowania mleka (lub innym z grubym dnem) podgrzewamy mleko ze śmietanką. Odlewamy około 1/2 szklanki. Czekoladę drobno siekamy. W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną, kakao i cukier puder. Następnie dodajemy 2 łyżki gorącej wody i około 1/2 szklanki podgrzanego mleka ze śmietanką (ilość "płynu" na wystarczyć do wymieszania
Słodkie okruszkisię do mrożenia (mrożony sernik czekoladowy). (Tortownica o średnicy około 22 cm) Masa: 600g serka waniliowego 200 ml śmietany 30-36% 2 łyżki cukru 3 łyżki kakao 100g rozpuszczonej czekolady (użyłam mlecznej) 2,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody Spód: 150g ciastek (oprócz kruchych użyłam herbatników w polewie czekoladowej) 40g masła 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao Galaretka(...)łyżeczki żelatyny Przygotować spód. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy. Przygotować masę. Śmietankę ubić na sztywno. Serek wymieszać z cukrem, kakao, rozpuszczoną (w kąpieli wodnej) (*) czekoladą i delikatnie połączyć ze sztywną kremówką. Do masy dodać ostudzoną żelatynę i po uzyskaniu jednolitej konsystencji - przelać na ciasteczkowy spód. Całość schłodzić w lodówce - przez około 4 godziny. Przygotować galaretkę
Di gotujebananów ze skórką) 150 g suszonych daktyli 200 g mąki ryżowej 50 g ciemnego kakao 120 ml oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron 100 g gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao (najlepiej 70%) 60 g drobnych rodzynek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wiórkami kokosowymi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Masę bananową przelać do miski. Stopniowo wsypywać suche składniki mieszając dokładnie masę dużą łyżką lub szpatułką. Wlać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i dodać do masy. Dodać rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wygładzić wierzch. Wierzch ciasta posypać obficie wiórkami kokosowymi. Piec około 50 minut
maniapieczeniapiecu i czy czasem już nie pora by je wyjąć. Gotowe upieczone ciasteczka studzimy na kratce, żeby wilgoć szybko z nich odparowała. Z wierzchu można polać je rozpuszczoną czekoladą i ozdobić płatkami migdałowymi i wiórkami czekolady – nabiorą bardziej eleganckiego charakteru. SKŁADNIKI 250g wiórek kokosowych 2 /+ 1 na zapas/ białka jajek M 100-130g drobnego białego cukru 2 pełne łyżki(...)lekkim czubkiem) dowolnej mąki – pszennej, kokosowej, ryżowej 1/4 łyżeczki soli ½ łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego DO DEKORACJI 2/3 tabliczki czekolady, rozpuszczonej płatki migdałowe płatki czekoladowe
Karo in the Kitchen