czekolada - 27946 przepisów (strona:683/1864)

Śmietankowiec 410

szkolne imprezy a wszystkim bardzo smakowało. Wygrzebałam recepturę z zeszytu mamy i o to jest ciasto z amoniakiem przełożone masą z bitej śmietany i polane roztopioną czekoladą w oryginale była to masa kakaowa . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3 szkl mąki 1 szkl cukru 5 jajek 1 margaryna 1 łyżeczka amoniaku Margarynę, cukier, żółtka - utrzeć. Dodać mąkę i ubitą piane(...)warstwa .Upiec 3 - 4 placki Masa: 1/2 l gęstej śmietany 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1 cukier waniliowy 1/3 szkl ciepłej wody do rozpuszczenie żelatyny Dodatkowo rozpuszczona czekolada Śmietanę ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i wymieszać. Przekładać placki śmietaną. Wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą  lub posypać wiórkami kokosowymi

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Czekoladowa babka marmurkowa 203

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 g margaryny 1 szklanka cukru 4 duże jajka pół szklanki mleka 120 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Bardzo ważne!!! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!!! Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać szczyptę soli i wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać(...)obroty miksera, i dodawać na przemian przesianą mąkę z mlekiem. Miksować tylko do momentu połączenia się wszystkich składników - nie przemiksujcie bo zakalec murowany. Można tę czynność wykonać łyżką.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać czekoladę i wymieszać łyżką. Przygotować formę. Wysmarować margaryną i obsypać ją mąką. Do formy na przemian

na moim stole...
Kruche ciasteczka z płatkami owsianymi, amarantusem i prażonym słonecznikiem 217

ciastkami nie przepadam jakoś szczególnie. Można powiedzieć, że jestem troszkę wybredna. Niewiele ciastek przypada mi do gustu, do niewielu wracam chętnie. No dobra, przyznam się: wolę czekoladę ;) Ciastka, na które dziś Was zapraszam, z czekolada nie mają nic wspólnego. Są za to kruche, pachnące i smaczne. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, pieką się też szybciutko. I choć za ciastkami(...)przepadam, te uwielbiam :) nawet jeśli nie mają w sobie czekolady ;) Składniki na około 24 sztuki: 1 szklanka mąki pszennej, 100 g miękkiego masła, 1/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jajka, 3/4 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki ekspandowanego amarantusa, 1/2 szklanki łuskanego słonecznika. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, sól

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto czekoladowe z czereśniami 222

słodkiego. Szybko się robi i szybko znika. składniki: 125 g masła 1,5 szklanki mąki, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 0,5 szklanki cukru 3 jajka 100 g czekolady 5 łyżek mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 250 g wydrylowanych czereśni Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Czekoladę (dałam 50 g mlecznej(...)puszystą masę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym jajku. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. W masę powciskać trochę czereśni. Następnie wyłożyć resztę ciasta. Wyrównać wierzch łyżką zwilżoną we wodzie. Na wierzchu ułożyć resztę

Monia miesza i gotuje
Proste urodzinowe ciasto czekoladowe 348

ciemnego kakao bez cukru 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Polewa: 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g połamanej, gorzkiej czekolady Dodatkowo: kolorowa posypka cukrowa 1. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. 3. Masło utrzeć z cukrem(...)pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa: 6. Do rondelka wlać śmietankę i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi. Gotową polewą udekorować ciasto i wierzch posypać kolorową posypką.   Zgłoszenia możecie przesyłać do końca lipca. Inspiracje i przykładowe historie z przepisami

Mała Cukierenka
Ananasowiec, czyli tropikalny torcik. 176

mało urodziwy kawałek ;-)). Podstawą jest biszkopt przełożony budyniem z kawałkami ananasa, wierzch natomiast stanowi delikatna pianka z dodatkiem kwaskowej, wiśniowej galaretki, a wszystko to spowija polewa z gorzkiej czekolady idealnie balansując wszystkie smaki. Składniki na ananasowiec, czyli tropikalny torcik (blaszka 25x40 cm) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)białe budynie bez cukru (śmietankowy, waniliowy) Masa II 2 opakowania bitej śmietany w proszku (Śnieżka, Śnieżynka itp) i mleko do jej przygotowania 2 galaretki wiśniowe 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub inna polewa czekoladowa      Przygotowanie pierwszej masy zaczynamy od odsączenia ananasów i pokrojenia ich w ok 1 cm kawałki. Syrop z ananasów przelewamy do naczynia z miarką, potrzebujemy

Rozpustne gotowanie
Likier czekoladowy. 274

wersji dla dorosłych). Rozpusta!!! Składniki na likier czekoladowy 1,5 litra mleka 450 g cukru 2 budynie czekoladowe w proszku 100 g gorzkiego kakao 100 g gorzkiej czekolady 1 laska wanilii 500 ml białego rumu      Przygotowujemy duży garnek o grubym dnie, taki w którym mleko się nie przypali. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża(...)mieszając zagotowujemy, następnie wlewamy rozpuszczone w mleku kakao i budyń, i ciągle mieszając ponownie zagotowujemy. Gotujemy jeszcze około 2 minut energicznie mieszając trzepaczką. Wyłączamy grzanie, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści, przykrywamy folią spożywczą, studzimy mieszając od czasu do czasu (żeby nie zrobił się kożuch). Do jeszcze ciepłej masy wlewamy rum, mieszamy, rozlewamy do butelek

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasteczka z kokosem. 191

waniliowego 2 jajka 200 g wiórków kokosowych 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 trochę startej skórki z cytryny (około 1-1,5 łyżeczki) DEKORACJA: 100 g czekolady 1 łyżeczka oleju ewentualnie  kandyzowana skórka cytrynowa i cukier puder      Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, skórkę z cytryny umieszczamy na stolnicy, mieszamy(...)pieczemy w nim ciasteczka do 15 minut (jeśli wycinamy drobne ciasteczka to krócej), ciastka mają się jedynie lekko zarumienić. Upieczone wyjmujemy z piekarnika, studzimy.      Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy do miseczki i umieszczamy ją nad gotującą się wodą, miseczka nie może dotykać wody), dodajemy olej i mieszamy. Skórkę cytrynową odsączamy z syropu, kroimy na mniejsze kawałeczki

Rozpustne gotowanie
Lawendowa jaglanella z kaszy jaglanej z jaglaną czekoladą i jagodami 277

przyjemnie ogrzeje kiedy słupek rtęci zacznie spadać. Jedynym ograniczeniem przy komponowaniu tego dania jest nasza wyobraźnia :). Dziś propozycja lekkiego deseru aromatyzowanego lawendą i miętą z pysznymi jagodami i jaglaną czekoladą, bez cukru, bez glutenu. Czas przygotowania: 20 minut + moczenie i chłodzenie Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Kupiec,  1/2 szklanki odtłuszczonego mleka kokosowego, 1/2 szklanki orzechów nerkowca, 10 świeżych(...)rzadszą konsystencję dodać trochę wody, w której moczyły się orzechy.  Do kremu dodać jagody, wymieszać łyżką, rozlać do pucharków i schłodzić w lodówce. Z pozostałych składników przygotować jaglaną czekoladę: zmiksować mleko, kaszę, daktyle, korab i skórką z pomarańczy z dodatkiem chilli i soli. Czekoladę rozlać na masę z jagodami, schłodzić lub od razu podać. Przed podaniem przybrać miętą

SzczyptaSmaQ
Brownie na wypasie 187

Demerara 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 20g masła w pokojowej temperaturze 2 czubate łyżki gładkiego masła orzechowego Na ciasto 230g masła (plus 1 łyżka do natłuszczenia formy) 250g ciemnej czekolady 70% 230g brązowego cukru Demerara 4 jajka 150g mąki 2 łyżki dżemu malinowego 100g świeżych malin Zaczynamy od przygotowania sosu. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i czubkiem noża wyjmujemy(...)testować czy aby nie mdłe. Nagrzewamy piekarnik do 180*C. Natłuszczamy prostokątną formę (20x30cm). W garnku rozpuszczamy masło na niewielkim ogniu, do już płynnego dorzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy cały czas, żeby nic nie przywarło ani się nie przypaliło. Do masy czekoladowej dodajemy cukier i dobrze mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajka po jednym i mieszamy miotełką. Na koniec

les mirabelles
Biskwity z patelni z landrynkowym kremem 192

Słodkie ciasto biszkoptowe i landrynkowy krem z białą czekoladą to połączenie któremu trudno się oprzeć, gwarantuję że jeśli raz spróbujecie będziecie prosić o dokładkę ;-) Deser podałam na pięknym porcelanowym zestawie  Autumn/Jesień-Porcelana Bogucice Życzę smacznego! Ciasto: 3 jajka 3 ły ż ki m ą ki tortowej 3 ły ż ki cukru 2 ły ż ki oleju(...)enia Szczypta soli Krem: 300 ml ś mietany kremówki 30% 2 paski białej czekolady 70 g owocowych landrynek Dodatkowo: Ananas w ż elu Melisa cytrynowa Sposób wykonania: Białka jaj ubijamy na sztywn ą pian ę z cukrem, gdy masa b ę dzie l ś ni ą ca, dodajemy ż ółtka i miksujemy do poł ą czenia, dodajemy przesian ą pulchn

Wanilia i Kardamon
Królik duszony z wędzoną papryką 154

królik, sól, pieprz, 4 łyżeczki papryki wędzonej, 500 ml białego półwytrawnego wina, 1-2 łyżeczki miodu, 3 ząbki czosnku, 4 kostki czekolady deserowej, masło do smażenia Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w wędzonej papryce . Odstawić na 2 godziny. W garnku z grubym dnem obsmażyć na maśle na rumiano z każdej strony. Wlać(...)koniec duszenia płynu powinno być niewiele, więc nie dolewajmy za dużo wody. Gotowe mięso przełoży na talerz i trzymać w cieple. Garnek z sosem zdjąć z ogniem, dodać czekoladę i wymieszać. Nie gotować z czekoladą. Podałam z groszkiem i karmelizowaną marchewką. zastawa

królestwo garów
Lody truskawkowe 169

postanowiłam zrobić lody truskawkowe w wersji domowej. Do moich lodów dodałam jeszcze nutkę czekoladową, więc poniżej zamieszczę przepis na same lody truskawkowe lub na lody truskawkowe z dodatkiem czekolady. Muszę szczerze przyznać, że lody wyszły przepyszne. SKŁADNIKI 350 g truskawek 3 łyżki cukru 200 g śmietanki 30% 3 jajka szczypta soli 150 g cukru 500 g śmietany kremówki(...)zamykamy i wkładamy do zamrażalnika na minimum 12 godzin. Przed podaniem lodów należy je na chwilę wyciągnąć z zamrażalnika, następnie nakładać. Lody można udekorować sezonowymi owocami. Wersja z dodatkiem czekolady: Zamiast wlewać całą śmietankę 30% do truskawek, odlewamy do garnuszka 1/4 i dodajemy 6 kostek gorzkiej czekolady. Całość podgrzewamy mieszając, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawiamy do ostudzenia

Passions hobbies life
Ciasto biszkoptowe z galaretką 413

opakowania budyniu śmietankowego, 500 ml mleka, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki zielonej, 1 opakowanie galaretki czerwonej, 1 tabliczka gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach(...)masie układam biszkopt ciemny z otworami. W otwory wlewam tężejące galaretki. Odstawiam do stężenia. Następnie wykładam drugą część masy budyniowej, wyrównuję. Na masie układam drugi blat biszkoptu jasnego. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami 353

czekoladowo-kokosowy z czereśniami Składniki: ciasto czekoladowe 160g (1 szklanka) mąki 150g (3/4 szklanki) cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 75g masła 50g gorzkiej czekolady 50ml wody 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa 600ml mleka 60g masła 60g wiórków kokosowych 4 łyżki domowego cukru(...)warstwa owocowa 350ml (450ml) wody 1 opakowanie (1,5 opakowania) galaretki wiśniowej 250g czereśni (po wypestkowaniu) Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki - do rondelka przełożyć masło, czekoladę, cukier, kakao oraz wodę, wszystko podgrzać do momentu roztopienia się masła i czekolady i uzyskania jednolitej masy - mieszankę zdjąć z palnika, ostudzić - jajka roztrzepać, dodać ostudzoną mieszankę oraz ekstrakt

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania